Gå til innhold

frank_m

Medlemmer
  • Innlegg

    4
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av frank_m

  1. @Simen1; Månens avstand til sola er i snitt like stor som jordas. Men ingen atmosfære gjør at solceller o.l. er mer effektivt... Den siden som vender mot jorden gjør det konstant... Dermed har du sol ca 14 dagen og natt de neste 14 dagene...(1 døgn på månen en ca 29 døgn på jorda). Litt upraktisk om man skal drive drift der. Temperaturforskjeller dag/natt gir også endel utfordringer. Tror hyperloop kanskje vil ha mer for seg på Mars enn på månen

    • Innsiktsfullt 1
  2. Tror dere må holde tunga litt rettere i munnen her og se litt nøyere på tallene dere bruker:
    tapene i hele nettet er 7700 GWh og utgjør som dere sier 5%... men dere må også se på hvor disse tapene er! Alle tapene her ligger IKKE i distribusjonsnettet som bl.a. BKK, Trønderenergi osv. drifter og dere helt feil antar. De er spredt utover transmisjonsnettet til Statnett (de høyeste sp.nivåene som er linjene som binder Norge samme) regionalnettet og distribusjonsnettet. Hvordan fordelingene av tapene er mellom de forskjellige nettene vet jeg ikke, men med en halvkvalifisert gjetning la oss anta ca. 25% av tapene skjer der? Disse er tapene i transformatorene og linjene/kablene.
    Så de potensielle besparingene er nok mye mindre enn man skal ha det til her. Ta også med at 1/3 av strømforbruket skjer hos husholdningene som er de man ønsker å hente data fra her og bruke for å redusere tapene. Om man da tar et kjapt overslag over tapene i distribusjonsnettet man kanskje kan gjøre noe med får man:
    7700*0,33*0,25 = 635 GWh
    Tar man 5% av dette igjen får man 31,7 GWh. Men en snittforbruk på 20 kWh (vanlig tommelfingerregel) utgjør dette 1444 husstander, eller om man runder opp: 1500 i året.

    Med andre ord: tallene dere bruker basert på feilantagelser og manglende kunnskap i hvordan nettet fungerer. De er oppblåste og må korrigeres!
    Det må også sies at kablene og linjene er veldig effektive, uansett alder. Av selve ledermaterialene er det er stort sett metalliske koblinger i skjøter som blir dårlige med påfølgende oppvarming av isolasjonen og påfølgende havari. Ellers er det isolasjonen som stort sett ryker når anlegget blir gammelt, uten at det påvirker tapene i noen særlig grad (før havari og utkobling). Det er veldig vanskelig å redusere tapene mere i dag uten at man sprer belastningen mer utover døgnet. Det mest effektive er å oppgradere alt IT-nett til TN-nett. Det vil redusere tapene i de evt. oppgraderte overføringene med 67% og er det mest effektive tiltaket om man vil redusere tapene... men det er vel kanskje ikke innovativt nok?

    • Liker 1
  3. (...)

     

    Så ser jeg ikke hvordan det toget slår det norske ned i støvlene? Her er det japanske 5 år nyere også. Hastighet er lik, og det norske toget er kraftigere. Bortsett fra det er det vanskelig å nødvendigvis avgjøre forskjeller. Men dra til Sveits og ta tog der. Tog i Sveits er veldig bra, og det norske var basert på sveitsiske tog.

     

    I dag har vi tyske tog i Norge.

     

    ...

     

    Japanerne er gode på tog, men det er og tyskerne. Og vi bruker tyske tog. 

     

    De nyeste togene i Norge, Flirt, er produsert i Sveits... ellers er mange andre basert på sveitsiske tog (f.eks. el 18) mens endel eldre på svenske lok/motorvogner (el. 16) og bm71 og 73 (flytoget og "signaturtogene") og andre igjen på tyske lokomotiver og motorvogner.

     

    Mye av materiellet vi bruker i Norge er solid og fungerer bra, men det er som mange sier infrastrukturen som er akilleshælen. Mye enkeltspor, traseer som er hundre år gamle samt mye gamle signaler og -systemer og kjøreledninger og strømforsyningsanlegg.

     

    Shinkansen i Japan er imponerende pålitelig og behagelig å reise med. Men Shinkansen er kun for persontransport og på nattestid går det ingen tog. Da er det sperret for vedlikehold til tidlig morgen når togene starter opp igjen.

    Shinkansen bruker også en slags type ERMTS dvs. ingen fysiske signaler langs sporet men kjørecomputer hos fører og konduktør som viser signaler og hastigheter osv... virker som det er mye mer stabilt og pålitelig enn det EU tangsvinnfører i Europa og Norge. Men det er en annen diskusjon...

    • Liker 1
×
×
  • Opprett ny...