Gå til innhold

Hotlink

Medlemmer
  • Innlegg

    204
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Hotlink

  1. Datatilsynet godtar porttelefonar, forutsetninga er at kameraet berre blir aktivert når nokon ringer på, og at kameraet ikkje fanger opp meir enn det som er nødvendig.

     

    Dersom kameraet startar automatisk ved bevegelse så er det berre lov dersom kameraet kun fanger opp eigen eigedom etter dei generelle reglane om overvåkning av privat eigedom.

    Det ser ut til at jeg er på linje med dere begge (Dakota og Avatar).

     

    Dakota: Det var interessant det med lagringen. Nå er det sikkert vanskelig å definere "trygg måte" og at f.eks. ikke må monteres slik at løsningen identifiserer leieboeren om han kommer med på video når han kommer/går til boligen. Og om filmen sendes til mob.tlf er jeg usikker på om det å lagre den der er definert som trygg måte (om det går an).

     

    Avatar: Ja port telefoner vet jeg er lov fordi en fysisk må aktivere løsningen. Men når en ringeklokke automatisk detekterer bevegelse og tar opptak op til 10 meter unna (ref beskrivelsen for en av disse løsningene) synes jeg det er rart at det er lov å markedsføre dem uten å fortelle om dette. Leverandørene markedsfører tross alt løsningen som et alarmsystem som plukker opp "kriminelle ?" lenge før noen har kommet til inngangsdøra og langt ut på gata der reklamen viser de "kriminelle ?" parkere bilen sin.

     

    Merkelig at leverandøren ikke har sjekket de europiske GDPR kravene før de start tung og dyr markedsføringskampanje.

  2. Jeg så en diskusjon om tyveri alarmer og kom til å tenke på disse ringeklokkene med video som selges. Jeg kjøpte en slik for ca 1 år siden men ga opp å få den til å fungere stabilt og kastet den.
    Men denne gangen tenkte jeg plutselig på spørsmålet opp om lovlighet av denne løsningen.
    Slik jeg forstod reklamen er det automatisk trigging, dvs oppstart, av video om det skjer bevegelse foran detektor og denne videoen kan lagres mot et lite pristillegg. Hvis det er snakk om å bruke den som tyverialarm må jo videoen lagres.
    Når det gjelder bygårder/blokker antar jeg at styret ikke vil akseptere massevis av ringeklokker på veggen, men om det aksepteres vil vel folk flest som passerer i praksis bli med på video selv om de ikke ønsker dette. Jeg vet ikke om dette er akseptabelt ihht GDPR lovene. Jeg vet heller ikke om avstanden for slik trigging, men om folk på offentlig vei blir tatt med på video er det vel ulovlig ihht personvernet.
    Er det noen som har noen innspill ?

  3. Jeg tror boliginnbrudd er basert på område. Hvis mange naboer har alarm er det lite sannsynlig at det gjøres innbrudd hos de som ikke har alarm. Her har ant 30-40% av naboene alarm. Jeg har aldri hørt om innbrudd i området (i løpet av 20 år) og har derfor ikke alarm.
    Men jeg tror også at mange innbrudd er basert på impuls og at disse kan bli unngått med alarm. 
    Har en imidlertid store verdier er det antagelig planlagt og da vil de alarmene vi snakker om her ikke ha noen funksjon.

  4. Jeg fant ingen spesiell gruppe som omhandler godkjenninger så jeg håper dere kan gi tilbakemelding om det er andre grupper som egner seg bedre.

    Jeg klarte i dag kontakt med Nemko til tross for at de ikke har tlf. nummer på sin web side (de er litt sånn "Ikke kontakt oss, - vi kontakter deg"). Dessverre var det ingen av de 7 jeg ble satt over til som var tilgjengelig. Men litt senere var det 2 som ringte tilbake. I utgangspunktet var vi interesert i å kjøpe deres tjeneste mht CE merking, men gir opp dette fordi vi ikke får sendt email til Nemko. 

    Vi er en bedrift under etablering (registreres and iløpet av 2-3 mnd). Dette gjør at vi utelukkes fra Nemko sitt mail system ettersom de krever et bedrifts navn for å fylle ut deres web skjema.
    Jeg må fortelle at jeg tidligere har kjørt flere tester hos Nemko for div EN-standarder men det ser ut til at Nemko har endret praksis fordi de har blitt så store.

     

    Problemstillingen er som følger:

     

    Vi skal lage en løsning basert på Rasberry PI men vil lage vår egen metall housing/boks for elektronikken. Av annen elektronikk er det i hovedsak pasive komponenter. Vi kjøper et AC/DC power adapter som er ferdig godkjent.
    Vi har de vanlige Rasberry dokumentene som DOC, FCC, etc. Heller ikke  disse kan sendes til Nemko som underlag for prisestimat ettersom bedriften vår  ikke er registrert.

     

    Spørsmål:

    Finnes det andre skandinaviske bedrifter som evaluerer elektrisk utstyr ihht CE kravene ? 

     

  5. Søk på overgrep mot eldre og du får et par hundre tusen treff. Ifølge enkelte artikler (f.eks der politiet uttaler seg i 2015 var det til Stovner Politikammer anmeldt 57 overgrep bare i Groruddalen. Dette tilsier flere undre anmeldelser pr år. I tillegg er det kanskje 3 ganger så mange som aldri blir anmeldt.
    I programmet Åsted Norge var det sist mandag beskrivelse av 2 saker der tilsammen 16 eldre var svindlet/frastjålet flere hundre tusen. Og på nettet senere på kvelden kom det frem en avis artikkel med enda flere saker.
    Vold og seksuelle overgrep ser vi også beskrevet mot jenter/kvinner fra tidligere kjærester/samboere/etc, noen ganger med katastrofale resultat.

    Det er med andre ord tusenvis av innlegg i aviser, fra fagfolk og fra pårørende, etc og dette ser ut til å ha foregått i mange år. Men jeg savner at myndighetene gjør noe for disse gruppene. Med så mye prating om et så konkret problem må det da finnes politikere som har baller nok til å gjøre noe fremfor å prate ?

     

  6. Som "ide-skaper" ser jeg at de gamle problemene med enerett for store bedrifter for å få støtte fra Innovasjon Norge fortsatt eksisterer. Alternativet er at du må ha kontakt med rike personer eller bedrifter. Det blir som det amerikanske systemet der en må ha mye penger for å studere og "skape noe". I Norge har vi Lånekassa til dette med usikret lån men ingenting videre. Mens Innovasjon Norge bare støtter de største bedriftene uten tanker på markedspotensiale, patenter, eksportmuligheter, etc fra mindre innovatører. Noe av årsaken kan være at mange små innovatører ikke har ansatte som er like proffe på å legge frem sine saker som de store bedriftene som har egne avdelinger som tar seg av dette og vet hva Innovasjon Norge ser etter og hva som bør skjules. Dermed må små innovatører ha kontakter fra før. Kanskje dette er riktig løsning  gjøre det på for det skaper jo utvilsomt enda mer menger for enkelte. Vi har jo sett at mange rike blir enda rikere i USA ettersom de har økonomi til å investere så noen sitter jo igjen med penger.

    I Norge burde det i det minste eksistert et forum der interesserte investorer kunne deltatt for å evt investere i de mange (kanskje 1000 ?) ideene som norske ingeniører/innovatører skaper hvert år. Dette ville kunne vært til enorm hjelp for  de som evt kommer opp med ideer OG !! investorene. Isteden finnes det kanskje 20-30 "små klikker" med investorer som de fleste innovatører ikke kjenner.

    Ettersom Innovasjon Norge ikke klarer å få til dette idag burde en slik ordning kanskje vært underlagt Nærings- og Fiskeridepartementet. Sannsynligvis kunne det gitt massevis av nye jobber og eksportartikler som nå ikke får se dagens lys.

    • Liker 2
  7. Om det er snakk om softwae design er det vel egentlig ikke nødvendig med mer videregående skole i det hele tatt. Du må imidlertid ta et par år på Teknisk Fagskole (Gjøvik tror jeg ?), men for å komme inn der må du ha minimum 2 års praksis (dvs arbeidet i 2 år innenfor fagområder som har relevans men ikke nødvendigvis innenfor ren softwareutvikling). Men det utvilsomt en foredel å ha mer skolegang for å klare deg gjennom matematikk/fysikk, etc.

    Høyskole/Universitet med Bachlor/Master er utvilsomt et sikrere kort, men jeg er usikker på om du egentlig lærer så mye mer programering på Høyskolen enn på Fagskolen.

  8. Jeg benytter idag Telenor som bredbåndsleverandør (har også inernet tlf.). Men jeg synes prisen på kr. 499,-/mnd er forholdsvis stiv på bredbåndet (som vistnok skal være 25Mb).

    Jeg klarer meg lenge med alternativet som er 16Mb (eller i det området), men da må jeg i tillegg også betale for en ADSL linje om jeg fortsetter hos Telenor.

     

    Er det noen som har god erfaring med noen leverandører med rimeligere priser ?

    For en del år tilbake vurderte jeg Get, men pga ryktet om dårlig service droppet jeg dem den gangen. Men det skjer sikkert forbedringer der også ?

    Er det andre alternativer jeg bør vurdere. Jeg kan kutte fasttelefonen (IP telefon) om dette gir høye kostnader.

  9. VGA er et analogt signal.

     

    HDMI er digitalt.

    DVI-I er digitalt

    Display port er digitalt

     

    En analog skjerm (VGA eller analog del av DVI-I) kan ikke vise bilder fra digitale signaler. Punktum.

     

    Ja, det finnes en del aktive løsninger som konverterer, men dette blir med stor sansynlighet dyrere enn å kjøpe nytt grafikk kort. Ant kan kjøp av ny skjerm bli like rimelig som kjøp av bare grafikk kort.

  10. Som headingen i tråden tilsier har jeg problemer med å hente email over GSM.

    Det fungerer en sjelden gang, men som oftest må jeg benytte Wifi.

     

    Situasjonen er som følger:

     

    a)

    Jeg har en email adresse fra norges største telefonoperatør. denne fungerer greit med min Samsung S3 (tror den bruker Android 4.1) såfremt jeg ikke har slått på Wifi, men alt annet ved denne operatøren er jeg misfornøyd med og ønsker å bytte operatør.

     

    b)

    Har en annen email på et Web hotell. Denne har jeg koblet opp til en LG tlf (noen år gammel modell som nå er root'a til Android 4.3). Med Android 2.2 ? som var orginalt fungerte det ikke i det hele tatt.

     

     

    Spørsmål 1:

    Er det noen som har forslag til hva som er årsaken til at jeg må ha på Wifi for alternativ b), og hva jeg evt må endre ?

     

    Spørsmål 2:

    Det kan virke som at GSM nettet støyer ned Wifi nettet på alternativ a). Kan dette stemme, og finnes det løsninger.

     

    Jeg bruker tlf lite til surfing men det virker som dette fungerer greit. Teorien er derfor at det er aksesskoden som sendes til web hotellet (alternativ b) som er utsatt for støy når jeg skal hente mail.

     

    Forslag anyone ?

     

     

     

     

  11. En ting er hvilke komponenter som benyttes. En annen ting er hvilket miljø som er der jobben gjøres. Jeg tenker da på antisttisk miljø.

     

    Om løsningen fungerer tilfredstillende når den settes sammen vil den kunne få problemer senere om det har oppstått usynlige skader som statiske utladninger i komponentene.

    Et typisk problem er når den som setter sammen dette står på et laminat gulv med "glas" belegg. En som går/står på dette og samtidig skrur på en PC vil utvilsomt få MANGE utladninger til komponentene og levetiden redusert til det halve. Nesten like ille er det med tepper. Spesielt syntetiske tepper der en genererer massevis av statisk elektrisitet. Og for jentenes del har de fleste gutter opplevd at det "slår gnister" (men kanskje ikke på den måten en noen ganger ønsker) når du hilser på ei jente. Ofte fordi denne jenta har sittet og gnidd strømpebuksa eller andre syntetiske materialer ned på en stol.

     

    Det finnes også mange andre metoder for å ødelegge elektronikk om en skal begynne å gå i detalj. Det er ikke for å gjøre det fancy at elektrinikk produsenter opererer i antistatiske miljø.

    Enkleste og sikreste løsningn for "hjemmeprodusenter" er å benytte armlenke eller annen løsning som går til jord. dette koster bare noen få tiere og øker garantert levetiden sammenliknet med de som er uforsiktige. I tillegg bør en stå på linoleumsbelegg om dette finnes. Alternativt ekte parkett.

  12. Nå har det skjedd mye mhp infoskjermer siden TS hadde sitt innlegg. Spørsmålet er om en skal benytte det til passiv informasjon eller til en løsning der en sev kan søke informasjon, etc.

    Det er naturligvis veldig avhengig av hva en skal bruke skjermen til. Hvis en bare skal vise noen bilder/tekst/video kan de nye smart TV løsningene benyttes. De har mulighet for nett tilkoppling gir høy bildekvalitet og er rimelige i innkjøp.

    Ulempen er TV lisensen som tross alt koster nesten 3000,- pr år.

     

    Et nytt alternativ er de STORE "netbrettene" (opp til 65") som jeg har sett. Dette er nok mer nettbrett for bruk på møterom med touch som erstatter projektor og whiteboard, gjør at en kan tegne/markere med en finger (berøringsskjerm) på power point, pdf, regneark, etc. vha nedlastbare app'er.

  13. Er det ikke slik at hastigheten er høyere på lokalnett? Om det er slik, er det sånn at det er ruteren som bestemmer hvor langt rekkevidde det er på lokalnettet?

     

    Et det også mulig og koble til usb slik at overføring og nedlastning går raskere?

     

    For meg virker det som om du blander apekatter og kokt ris.

     

    Routeren din kan ANTAGELIG kopples opp som en trådløs enhet (Wifi) og som en kablet enhet.

    Hvis du benytter kablet løsning er tophastigheten ihht routerens standard (f.eks. 100Mb eller 1 Gb) og at kabelen klarer hastigheten.

    Hvis du derimot benytter trådløs kommunikasjon (Wifi) er hastigheten avhengig av hvilken trådløs standard routenen og din nettverkstilkoppling på PC'en følger (b, g, n eller ac).

    Men kablet nettverkshastighet er oppgitt som garantert hastighet ved bruk av 2 enheter (router og PC) på maks 100 meter. Har du flere enheter eller kablene plukker opp støy vil hastigheten gå ned.

    Enda større forskjell er det om du benytter routeren som trådløs enhet (wifi). Mer enn en PC på nettet, vegger, annet elektronikk utstyr, glass/speil, og ikke minst antenner, etc, etc vil kunne påvirke hastigheten negativt.

     

    En USB enhet vil ikke påvirke hastigheten. USB enheter følger også standarder som 100Mb og 1Gb for kablet nettverk og b, g, n ac for trådløst nettverk

     

    Alt dette gjelder internt på ditt lokale nettverk. I det øyeblikk du skal ut på internet er det umulig å si noe sikkert om hastigheten fordi det er avhengig av en mengde nettverksleverandører og switcher på veien til fra den du skal kommunisere med.

  14. Hei.

     

    Jeg ønsker å instalere en del LED lys hjemme (indirekte belysning på badet).

    Men jeg er usikker på hva jeg tar lov til å gjøre.

    Jeg har høyskoleutdanning inne elektronikk og automasjon, men ikke gruppe L.

     

    Jeg vil sansynligvis ta ibruk en CE godkjent strømforsyning til LED løsningen.

    Jeg antar denne må være dobbeltsikret mht jord for å kunne brukes på et bad.

    LED blir levert på remser (totalt vil jeg bruke 5-8 meter) som jeg monterer på en aluminiumsskinne og deretter montere på en plast plate som til slutt monteres i taket. Det vil bli lagt opp til god kjøling med luft trekk. Det er med andre ord ikke mulig å benytte et godkjent armatur.

     

    Hva kan jeg gjøre (om jeg kan gjøre noe som helst) og hva må overlates til elektrikker ?

  15. Jeg kunne godt tenkt meg alarm, men jeg er litt usikker på verdien.

    La oss si at jeg har "verdier" tilsvarende det som nevnes av andre (dvs ca 500.000,-). Ihht trådstarter får jeg er rabatt på 5000,-. Samtidig betaler jeg nesten 5000,- pr år. dermed er ingenting spart.

     

    En annen ting er at de verdiene jeg nevnte ovenfor er tradisjonelle økonomiske verfdier som TV, klær, møbler, etc. dette er verdier jeg får tilbake uansett (- 5000,- i egenandel om jeg ikke har alarm).

    Men mine virkelige verdier ligger i livet til familien og evt andre som kan rammes.

    Utifra artikler jeg har lest og hørt om fra andre vil det i VELDIG mange tilfeller ikke være mulig for brannvesenet å komme fra i tide til å redde min familie (eller meg). Hva har jeg da betalt for m? Falsk trygghet ?

    Om mine foreldre skulle oppleve brann og den ene skulle falle å brekke lårhalsen i det øyeblikk de skal rømme vil det ant være minimalt med tid igjen om en av mine foreldre kommer seg ut for å få hjelp av andre. hva om brannvesenet skal komme 15 minutter senere ?

     

    Jeg tror alarm er "kjejkt å ha" for de som føler seg tryggere mot innbrudd, men skal en redde livet ved f.eks. brann vil en slik alarm ha veldig liten innvirkning mhp om noen blir reddet eller ikke.

  16. Nå kan det se ut til at problemet langt på vei kan bli løst de kommende 3-4 ? mnd.

    Pressen har de siste dagene vært full av informasjon fra Canonical som mener de nå langt på vei har løst problemet ved å kjøre Ubuntu på toppen av Android. Ved å bruke samme kjernen mener de at de kan benytte samme drivere, etc slik at det skal bli mindre problemer med å få dete opp å gå. Men fortsatt må det gjøres tilpasninger til hver enkelt hardware løsning mhp CPU, etc.

     

    Uansett er dette et godt stykke videre og med en slik semi-offisiell løsning vil det utvilsomt bli mye spennende på gang. Nå skal "ALLE" (nyere ?) Android løsninger kunne kjøre Linux, og ettersom jeg har en LG 990 mob tlf med HDMI utgang skal jeg i teorien kunne ta denne med meg å benytte den som en bærbar PC. Det gjør i så tilfelle til at jeg kan benytte telefonen for en del enkle presentasjoner og dokumentasjon i mindre møter ute hos kunder, etc.

     

    Fortsatt ønsker jeg meg en 15" ??? tablet (ettersom 32" blir i største laget som mobil enhet :D ) og håper dette kommer om ikke altfor lenge. En 32" kunne forøvrig vært litt coolt å ha på møterom på jobben.

    Når 15" blir tilgjengelig er forhåpentligvis Canonical sin løsning også mer ferdig tygd og fordøyd for de av oss som ikke er like gode til å hacke seg gjennom et halvferdig linux oppsett.

     

    http://www.youtube.c...d&v=cpWHJDLsqTU

     

    Så får vi vente og se om realitetene er like vakre som reklamen forsøker å presenter løsningen som.

  17. www.owncloud.com (egen server)

    www.dropbox.com

    www.skydrive.live.com

    www.drive.google.com

     

    Kanskje lagre viktige dokumenter o.l i online storage så har man backup hvis maskina/eventuelle backupmedier ryker. Alltids lurt med egne fysiske backupmedier men med online storage er man enda mer sikker. Hvis du/hun har noya for at databasene/informasjon blir hacket kan man lage en krypter container med:

     

    www.freeotfe.org

    www.gpg4win.org (har ikke testet yet)

    www.truecrypt.org (inb4 backdoor)

     

    Veldig bra.

    Jeg har tenkt på det samme mange ganger, men hver gang jeg skal søke etter mulige lagringsplasser har det blitt til at jeg har blitt avsporet når jeg finner andre interessante ting.

    Nå har jeg en liste som jeg kan benytte ved anledning (en gang iløpet av de neste 3-4 ukene ?).

×
×
  • Opprett ny...