Gå til innhold

WildEye

Medlemmer
  • Innlegg

    289
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av WildEye

  1. Hei,

     

    Du kan bruke en formel som heter "Finn.Rad".

     

    Formelen leter opp verdiene av celler i en gitt rad.

     

    Formel for celle B7 blir

    =finn.rad(B2;A100;H125;2;usann)

     

    For C7 til H7 øker du tallet i fjerde del av formelen til ,3,4,5,6,7

    Formel for celle H7 blir

    =finn.rad(B2;A100;H125;7;usann)

     

    Forutsatt at matrisen i bilde 2 ligger i samme ark. Dersom det ikke gjør det må du legge inn arknavnet før A100:H125.

  2. Morsomt. Det får en til å tenke litt.

     

    - Mitt første kamera hadde 16MB innebygget minne og ingen utvidelsesmuligheter

    - Mitt andre kamera hadde 16MB medfølgende minnebrikke

    - Jeg husker jeg leste med beundring om de svindyre IBM 1" mikroharddiskene i CFII-format. De hadde 340 MB kapasitet og leste med hele 5 MB/s.

     

    Mitt første digital kamera kom med en 1GB IBM microdrive som databutikken.com hadde feilpriset til samme pris som et med 16MB CF kort... Eneste store problemet med microdriven var at den ikke kunne brukes i høyden, ettersom den var avhengig av lufttetthet til å "sveve".

     

    Kan si en var heldig med den handelen. Så en svær reklame plakat for 16GB versjonen av Sandisk Extreme III like etter jul. Fikk lyst på et slikt. Nå, 1 uke etterpå kommer det info om 3x størrelse... For en flott tid vi lever i :)

     

    Ellers følger samme gamle argumentet om alle eggene i samme kurv, men det sier man jo hver gang det kommer noe nytt og stort.

  3. Har begynnt å bruke Lightroom selv.

     

    Keyword tags og Metadata browseren er utrolige verktøy.

     

    Under metadata kan du mer ett museklikk finne hvilke bilder som er tatt med: Hvilket kamera, Hvilket objektiv, Fil type, Brennvidde, Lukkerhastighet, ISO innstilling dato, lokasjon (GPS), hvem som har tatt bildet, egendefinert merking.

     

    Utrolig bra funksjoner i rette omstendigheter. Samme med Keywords.

     

    Jeg var veldig skeptisk til Lightroom i begynelsen, men det at alle endinger du gjør med filene er reverserbare, og rawfiler blir ikke endret i Lightroom, noe som gjør at de kan åpnes i hvilken som helst annen programvare i etterkant, dersom det kommer noe bedre...

  4. Snakket med Kjell Mentzoni om batterigrep-problemet i dag. Han hadde ikke hørt om det, men skulle ta kontakt igjen når han hadde forhørt seg.

     

    Ingen andre som har opplevd lignende med sitt grep? Eventuelt, hva synes dere om grepet sålangt?

     

    Opplevde under fotografering at kameraet rapporterte "tomt batteri" (2 blm-1 i grepet) på nyttårsaften. Var litt kaldt, og brukte live-view, men ikke nok til at batteriet skulle tømnes mener jeg. Senere på kvelden begynte det å virke igjen.

     

    Vet ikke helt hva problemet var.

  5. Til dere som har fått over 50 bilder på 10 sekunder: Send meg gjerne innstillingene dere brukte, så det lettere kan etterprøves.

     

     

    Innstillingene jeg brukte står i Post nr 7 i denne tråden.

     

    Lukkertid 1/1600 - (Mulig at kameraet bruker for mye til på fokus når dere bruker 1/125 som tilsvarer 8 bps)

    Fokus AF-S / Manuell fokus

    Shutter Release priority S-On (Verktøymeny C)

     

    Endte opp med følgende resultater ved å veldig raskt trykke på utløseren:

    Uten serie:

    Jpg: 42 bilder

    Raw: 22 bilder (fullt buffer - Når bufferet går fullt, kan man ta nye bilder når ett eller flere blir skrevet til minnekortet)

     

    Med serie (Satt i H-serieopptak (høyhastighet serie 5bps)):

    MERK: IKKE i L-serie opptak (også i Verktøymeny C)

    Jpg: 56 bilder på 10 sekunder, og da stoppet jeg... Kan gå evig.

    Raw: 23 bilder pa 10 sek, begynner å gå sakte etter ca 4-5 sekunder pga fullt buffer.

     

    133x Lexar 4GB CF kort med WriteAcceleration

  6. :O

    Er ikke noe fint å mishandle andre! hehe

     

    Sto noe rart der (iallfall noe jeg ikke skjønte bære av):

    Med unntak av litt etikettslitasje var det ingen synlige men på minnekortene da de var ferdige med første øvelse
    :S

     

    Skriveleif. Rettet nå.

     

    Liker det at alle kortene overlever de vanligste uhellstypene. Ikke noe jeg ønsker å teste personlig, men dersom uhellet skulle være ute. :)

  7. Hei! Min far skal til Las Vegas i USA i begynnelsen av januar. Er det noen fotobutikker der dere anbefaler? Planen er å kjøpe Tokina 12 mm - 24 mm f4 og Nikon D80. Jeg vil gjerne ha muligheten til å kunne reklamere, og evt. sende det tilbake hvis det svikter.

     

    Dersom han skal være der en stund (flere dager) kan det være en ide å bestille fra f.eks. B&H eller noen andre butikker og få dem til å levere på hotellet han bor på.

     

    Gjorde dette selv i USA i sommer, og da unngår du den lokale "salestax'en" på noen prosent (8-15% avhengig av hvilken stat en handler i).

  8. Heisann.

     

    Skal kjøpe kamera, objektiv, minnekort og muligens et stativ. Man sparer mye penger ved å kjøpe fra bhphotovideo.com, men til gjengjeld har man da ikke samme garantier som i Norge. Har dere ofte hatt bruk for garantien dere har fått med deres speilkameraer?

     

    Enten kjøper jeg i Norge og får bra garanti, eller så kjøper jeg billig og uten garanti fra utlandet. Jeg er litt usikker på hvor mye verdt denne garantien er.

     

    Det finnes garantiordninger for gjenstander kjøpt i USA. Bl.a. "Mack". Ellers har de fleste produsenter garanti ordninger. Noen av disse gjelder for hele verden. De er relativt korte.

     

    Det du mister i forhold til handling i Norge, er den norske forbrukerkjøpsloven, som gir deg opptil 5 års reklamasjonsrett, dersom det skulle være noe galt med gjenstanden. Denne er i tillegg til eventuell garanti. Garantien som leverandøren gir, kan aldri være dårligere enn forbrukerkjøpsloven.

     

    Personlig har jeg ikke hatt bruk for garantien på noe av kamerautstyret jeg har kjøpt *bank i bordet*, men det kan man aldri gardere seg mot. En kollega på jobben, fikk feil på sitt 400D etter dag 2, måtte sende det inn til Komplett som sendte det videre til Canon.

     

    Personlig hadde jeg kjøpt huset i Norge og heller valgt objektiver/tilbehør i utlandet. Dette har jeg gjort med flere av mine Olympus objektiver.

  9. Så kan ikke Olympusfoka få lov til å kose seg litt her. Behøver vi som bruker konkurerende merker bruke tid og energi på å fortelle Olympistene at de er dumme å har valgt feil?

     

    Innerst inne vet de det jo selv ;-)

     

    I de fire og et halvt årene jeg har hatt Olympus E-system kamera, E-1 til E-510 til E-3 (Har forøverig alle sammen fortsatt) har jeg aldri angret på velget jeg tok. Får jeg tok Olympus valget, prøvde jeg både Nikon og Canon kameraer, men fant ingen som passet "pølse"fingrene mine like godt som akkurat E-1. I tillegg hadde jeg ingen objektiver fra før, så det var ikke noe som holdt meg tilbake.

     

    E-1 har "bare" 5 mega-zillion-piksler, men for noen piksler da. Olympus er kjent for fantastiske farger og kameraet har levert det jeg trenger. Flotte A4 utskrifter.. Det er selvsagt morsomt med mer, og ikke minst mulighet til å få et tettere utsnitt og fortsatt beholde en god utskriftskvalitet. Jeg hadde opprinnelig tenkt å gå rett til E-3, men da denne ble forsinket, kjøpte jeg E-510 før sommeren, så jeg hadde en mellomting. Linse samlinga har blitt utbygd med noen "Pro" og "Top-pro" objektiv, og alt i alt er jeg fortsatt fornøyd.

     

    Når jeg fikk grepet til E-3 i posten bittelillejuleaften og monterte det, satt kameraet nå som hånd i hanske. Utrolig god passform.

     

    At Canon har kameraer som er bedre, eller at Nikon har det, eller andre, får så være. Jeg har ikke 74 tusen kroner å bruke på ett 1Ds Mk III/1D mk III/40D, eller linsene jeg må kjøpe for å bruke det(har som sagt ingen fra før) - Samme gjelder D3/D300.

     

    Jeg synes kamera utviklingen har kommet så langt at det kun er svært lite som skiller dem fra hverandre.

     

    Uansett, jeg lurer fortsatt på hvordan Akam testen har kommet frem til sitt "begrensede" syn på E-3's evne til å ta x bilder i sekundet, og kommentere det så negativt.

     

    In other news: været på Nyttårsaften skal vistnok bli knallbra, så jeg tenkte meg en tur ut i mørket og ta noen bilder... Håper Nikon og Canon folket kan gjøre det også. Verden blir bedre dersom alle tar bilder, istede for å diskutere ihjel kamerahus :)

  10. At E-3s værtetning er imponerende er uomtvistelig (noe også Olympus herlige PRapparat gjør sitt for å kringkaste)- Hvor mye bedre den er enn A700, K10D, D300, 40D tørr i alle fall ikke jeg å uttale meg om. Når det gjelder byggkvalitet generelt ville jeg først og fremst ha i mente at de har valgt en innbygget blits, og vridbar skjerm. Her lukter det noen kjedelige situasjoner med brukne deler. (Jeg skjønner godt hvorfor Bjørn Rørslett spøker om å forsegle fast hele blitshode med epoxy).

     

    Hvorfor i alle dager skulle de ikke reklamere for det?

     

    Angående brukne deler. Jeg har tidligere klart å komme borti stein / bordkanter med lcd'en på tidligere kameraer, og synes muligheten for å snu den rundt, og få magesiumbeskyttelse er herlig.

     

    Goffen:

    Nikon D300

    Nikon 12-24mm f4 AF-S

    Nikon 24-70mm f2.8 AF-S

    Nikon 70-200mm f2.8 AF-S VR

    Nikon TC-14

     

    ca. 55.000

     

    Olympus E-3

    Olympus Zuiko Digital 7-14mm f4

    Olympus Zuiko Digital ED 12-60mm F2.8-4.0 SWD

    Olympus Zuiko Digital 50-200mm F2.8-3.5

    Olympus EC-14

     

    ca 48.000

     

    Beklager, jeg vil si at Nikon vinner hands down her for min del (med unntak av at jeg ikke kan holde D300 under springen), selv om det skulle vise seg å veie ett kilo og to mer (I dette tilfelle snakker vi uansett om ryggsekk). Med tanke på at alle objektivene jeg valgte fungerer helt utmerket på fullformat og film og har god værbestandighet- så ser jeg ærlig talt ikke den dramatiske fordelen hos E-3.

     

    Olympus effektivt 14-400mm (35mm ekvivalent), D300 18-300mm (35mm ekvivalent): begge uten telekonvertere. Så vekten har veldig mye å si, dersom man kun bruker kamera + ett objektiv, mens det ikke har en døyt å si når en begynner å snakke om flere kilo(*) forskjell. (* = ditt sitat over). I eksempelet til Goffen over, hadde jeg personlig byttet 12-60mm til 14-54mm objektivet, ettersom jeg har dette fra før og heller gått for 50-200 SWD. Jeg var i utgangspunktet veldig interesert i 12-60 pga foksu hastigheten, men E-3 har gitt 14-54'en min nytt liv, og det er skremmende å se forskjellene fra E510, og spessielt E-1.

     

    Jeg ville gjerne sluppet å drasse med meg 1-2 ekstra kilo på en tur i naturen. Men når det er sagt har jeg monsteret 35-100f2 som veier litt, og utligner forskjellen :)

     

    Et annet interessant aspekt er at samtlige E-3 eiere her ser ut til alt ha fått, eller bestilt ekstra batterigrep.. fordi de er så utrolig opptatt av kompakthet??

     

    Jeg har aldri påstått å være opptatt av kompakthet i denne forbindelse. Batterigrepet gir meg flere fordeler enn ulemper. Den ekstra vekten fra grepet + ett batteri, synes jeg det er verdt å ha et grep som passer utrolig bra til mine hender horisontalt, og sett med kontroller for portrett bilder. Edit: Og det KAN taes av dersom vekt skulle være en prioritet, f.eks, på flyreiser o.l.

     

    Jeg hadde batterigrep til E-1, det lar seg ikke gjøre å plassere på E-510 (uten bruk av overføringskabler etc), og har nå fått det via kampanjen til Olympus. Batterigrep kampanjen var den avgjørende faktoren til at jeg kjøpte kameraet i Norge kontra USA. Pris differansen med nåværende dollar kurs er veldig stor. Enkelte av objektivene er nesten nede i halv pris, telekonvertere er faktisk under halv pris.

  11. Angående hastighetstestene, så skal ikke minnekortet ha nevneverdig å si på dette, da vi alltid bruker raskeste minnekort tilgjengelig på markedet, dvs et ATP pro Max III 300x CF-kort. Vi har også gått til innkjøp av et Extreme IV som skal brukes til testing.

     

    Når det taes flere bilder en kamerabufferet har plasstil innen for et gitt tidsrom, har hastigheten på minnebrikken som brukes alt å si. Jo raskere kameraet for tømt bufferet, jo flere bilder kan du ta innenfor det samme tidsrommet. Jeg klarer rett og slett ikke å forstå hvordan dere har klart å komme frem til tallene i testen.

     

     

    Når det gjelder antall bilder per sekund på E-3 er det nesten Erik som må kommentere det utover dette, siden det var han som stod for testen.

     

    Takk. Får vente litt lengre da :) Er vel juleferie etc nå... Ellers må jeg få takke for den imponerende julekalenderen i år. Mange fine premier!

     

    "Kameraet er oppgitt til å klare 5 bilder pr. sekund, og som vanlig oppnådde vi ikke denne hastigheten heller. Med seriebildefunksjonen på, klarte vi 36 bilder på 10 sekunder, uten at bufferet ble fullt."

     

    36 raw / jpg? Kamera innstillinger?

  12. Kan dere utdype litt mer rundt hvorfor dere ikke klarte 5 bilder per sekund/kommenterer det negativt?

     

    Kameraet er spssifisert til 5bps med 17 bilder (raw) bufferminne. Enkel mattematikk sier da at minnekort hastighet har VELDIG mye å si for eventuelle tester som passerer 4-5 sekunder.

     

    Dere sier dere ikke klarte mer enn 17 bilder selv i sekvensiell modus. Brukte dere L-modus (begrenset til mellom 1 og 4bps - brukervalg i verktøy meny C) eller H-modus (5 bps)

     

    Min egen subjektive test som jeg har kommentert over, Post nr: 7 kom frem til totalt andre tall. Flere som kommenterte tråden på dpreview.com lurte på det samme.

  13. Jeg syns ikke du skal henge deg opp i dette med LiveView funksjonalitet. Den er beregnet på litt mer "sære" behov som fotografering i studio o.l. Ved "vanlig" fotografering kommer du ikke til å bruke denne funksjonaliteten, bl.a. fordi du da ikke får skikkelig autofokus.

     

    Det er vel en stor generalisering. Jeg har hatt behov for liveview mange ganger "på gata". Ta bilder over en folkemengde, ta makro bilder, ta bilder fra uvanlige vinker, som f.eks, gate/fortau høyde. Det er selvsagt ikke noe *alle* trenger, men å si at noen ikke trenger det er å ta i.

     

    Når en har testet det litt, finner man fort andre bruksområder.

  14. Jeg lurer litt på hvordan dere har kommet fram til numrene for antall bilder i sekunder.

     

    Med mitt "Lexar Professional 133x 4GB" kort klarer jeg følgende:

    Med serie (Satt i H-serieopptak (høyhastighet serie 5fps)):

    Jpg: 56 bilder på 10 sekunder, og da stoppet jeg... Kan gå evig.

    Raw: 23 bilder pa 10 sek, begynner å gå sakte etter ca 4-5 sekunder pga fult buffer.

     

    Uten serie:

    Jpg: 42 bilder

    Raw: 22 bilder (fullt buffer)

     

    Lukkertid på testen Shutter Priority "1600" med Release Priority S aktivert (Verktøymeny C) der kan man også velge Saktere serie opptak (L serieopptak (lavhastighetsserie 1-4fps))

     

    Synes det er drøyt å påstå at det ikke klarer 5 bilder i sekundet.

     

    Kameraet har et begrenset bufferminne, og å ta flere bilder en det er plass til der, vil selvsagt påvirke antall bilder per sekund, når dette går fult.

  15. Da så :cry:

     

    Den er herlig å holde på med, litt tung, men med stativ eller monopod går det bra.

    Om jeg noen ganger er innom ditt hjemsted skal jeg låne 35-100, må prøves. :wee:

     

    (hihi, 35-100 på E-400, kan nok bli småtungt)

     

    *snip*

    Klassisk. :p

     

    Holder til i Oslo. På dpreview har "Olympus folk" hatt fotosafarier tidligere, med støtte fra Olympus (objektiver og kameraer)... Hvor mange her er det egentlig som bruker Olympus? Kanskje en ide for oss?

     

    35-100 på 510 er også en smule fortungt.

  16. Erfaringsmessig med litt regning selv har jeg kommet til cirka 25 % rabatt ved kjøp over dammen. :) Nok på rimelig dyre objektiver, for lite for ting som kan fucke seg, namely kamera.

     

    Jeg hadde egentlig tenkt å kjøpe E3 i USA etter å ha sett "åpningsprisen" til Japanphoto. Men med den modifisserte prisen, samt grep og ryggsekk kampanjen de har var forskjellen i $ ikke nok til å få meg til å velge vekk den norske forbrukerkjøpsloven.

     

    Har derimot kjøpt 50mm f2, 35-100mm f2, teleconverter 1.4x og avstandstykke ex-25, i USA for under halve prisen her hjemme. Kombinert over 3 ferie turer i USA.

     

    Kommer nok til å bestille neste linse fra USA også. Sikler på 90-250mm'ern som i Norge koster ca 51 tusen, mens den på B&H koster $5300 sist jeg sjekket. med dagens dollarkurs blir det: ca 30 tusen(gått opp litt siden november, da var kursen på 5.4) ... 21 tusen i forskjell... (vel må betale mva, så det er ikke helt riktig,) legg på ca 8 tusen i mva, og vi snakker om 13 tusen kr i forskjell...

     

    Ca samme blir det for 50-200 swd tenker jeg.

  17. Fikk en hentelapp i posten i dag :)

     

    Fra Atlas Ekspedisjon eller noe... nærmest løp på posten for å sjekke* hva det var for noe.

     

    På posten kom de med en liten eske, som det sto Olympus på på pakkseddelen :)

     

    Så nå har jeg Batteri grepet HLD-4 til E-3en min :w00t:

     

    Synes det var litt rart at ryggsekken ikke var der, men den kommer vel litt senere(?).

     

    Har ikke testet batteri (AA) adapteret som fulgte med, men grepet tar som kjent to BLM-1 batterier i motsetning til SHLD-2 til E-1 som brukte ett BLL-1 batteri. Grepet i horisontal stilling er veldig bra på E-3 sammen med vertikalgrepet i mine hender, skulle nesten tro at det var støpt etter min hånd... Vertikalen har litt dårligere passform pga batterdøra og plasseringen av batteriene. Disse ligger ved siden av hverandre med lengste side "innover" i grepet, som fører til at grepet er over 6cm bredt.

     

    Døra til batteriet på E-3 kameraet passer fint inn i grepet og låses fast. Grepet har også i tillegg til utløser, de to valg-hjulene som er foran og bak på kameraet, Fn knapp og fokuspunkt velger. Samt låseknapp for å slå av knappene på grepet.

     

    Byggekvaliteten er det ikke noe å si på - samme solide følelse som E-3.

     

     

     

    (*) Viste at dette var fra olympus, da jeg har handlet fra et annet firma som bruker dem.

×
×
  • Opprett ny...