Gå til innhold

Rune Sandbakken

Medlemmer
  • Innlegg

    13
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Rune Sandbakken

  1. Flott ny kunnskap! Jeg har hatt panel på taket hjemme i ca halvannet år, og har nok tenkt flere ganger på om jeg skulle gått opp og kikket på panelene for å se om de ser OK ut etter montasje, etter vinteren, om snø vil kunne skade dem osv. Og all den tid at panelene tross alt er ment å bidra positivt i både miljøregnskap og økonomiske regnskap så bør evnen til å opprettholde funksjonalitet tross ytre påvirkninger være av stor interesse for mange, både leverandør/montør, eier, myndigheter og andre som er involvert i prosesser knyttet til slik miljøteknologi.

    • Liker 2
  2. Åpne spørsmål: Er hule akslinger vanlig? Ble de hule propellakslingene spesifikt bestilt hule fra bestillers side? Eller var dette et valg verftet selv tok basert på andre krav til vekt/hurtighet osv.? Ble et slikt valg diskutert med bestiller eller andre mht konsekvens? Er slik informasjon en del av informasjonen som klasseselskap får tilgang til? Hvis ikke, så er det underlig om DNV skulle kunne saksøkes fordi "de burde ha visst noe" som tilsynelatende har vært med på å forverre tapet etter kollisjonen med tankskipet. Men ikke vet jeg...

  3. Tesla har hadt det i mange år alt. Det gjørs på følgeden måte:

    1. opprett profil til bruker i bilen.

    2. kryss av for hvilken nøkel profilen skal følge.

    3. sett speedlimit(til selv ønsket nivå eks 120) + pin kode, og sett Valet Mode(bilen blir veldig lite motorkraft)+pinkode.

    4. still sete der du vil ha det.

    Når en setter seg inn med den nøklen så vil hastighet og motorkraft blir kraftig redusert

     

    Flott det, men poenget her er at Volvo lager et konsept med flere parametere som kan stilles på, samt innfører system som overvåker fører og kjøring for demed å kunne reagere og begrense potensielt skadeomfang for en selv og andre. Jeg tror de med dette vrir seg mot andre kundegrupper, og fort kan få flere enn færre kunder, i alle fall i en periode. Synes det høres interessant ut (sikkert fordi jeg er i en situasjon med barn som nylig har fått førerkortet og låner bil). Han har en i klassen som ble fotgjenger etter en måned bak rattet. Om Volvos løsning hadde utgjort en forskjell der vet jeg ikke, men tror det har en positiv effekt.

    • Liker 3
  4. Skal nok være 33 km/dag ja. Ganget med nesten 400 dager i et år blir jo det drøyt 12 000 km. Enkel matematikk.

     

    "Plug In America fører også oversikt over hvor mange som har byttet batteri. For første modellår er det relativt mange, nær 16 prosent av 107 biler."

    Dette er jo helt meningsløs statistikk. Hva er fellesnevneren for disse 107 bilene? Det produseres og selges jo et enormt mye høyere samlet antall elbiler pr dag/måned/år, og da å ta utgangspunkt i 107 biler og si at av disse ble det byttet batteri på ca 1/6 det første året gir ingen mening uten ytterligere informasjon. Er det medlemmer av en (liten) organisasjon? Er det biler til kunder som har klaget på et eller annet batterirelatert? Er det av ett konkret merke? Et lite eksempel: Når Jaguar til nå har levert over 620 biler på et par måneder her i Norge skulle jo det allerede tilsi at et hundretalls biler av dette potensielt skal ha behov for batteribytte innen et år. De har vel solgt 3000 allerede som skal leveres innen sommeren 2019. Da kan det altså være 500 batterier som kan måtte byttes. Tror noen på dette? Teslas Model S har blitt solgt i et antall av 19 000 i Norge. Tror noen at det siden starten er byttet opp mot 3000 batteri bare her i Norge? Jeg har hørt om noen få, men utelukkende fordi de har vært i kollisjon eller på annet vis fått skadet beskyttelsesplata under batteriet slik at batteriet er eller kan være skadet.

     

    Ut over dette så var vel artikkelen grei. Det siste punktet som jeg kanskje ville ha vurdert å ha med er utvalget. Enn så lenge har det tilsynelatende kommet 2 typer elbiler på markedet, de små (billige og med kort rekkevidde) samt de store og dyre (med en del lengre rekkevidde). Det er biler i prissegmentet 200-400 000 og deretter i et annet segment fra 600/700 000 og opp til langt over 1 million. Et hull i midten som ellers er fullt av ordinære fossildrevne familiebiler som har vært solgt i bøtter og spann i mange år, som f.eks stasjonsvogner ala Mondeo og Passat, og etter hvert litt mer SUV-formede høyreiste biler. Det er ikke noen rene elbiler der, kun hybrider. Kanskje kommer det ingen heller? Dette er vel biler som ofte er valg av minst like mye "praktiske" årsaker som andre grunner. Da skal man gjerne ha tilhengerfeste og takboks, plass til 5+2 innimellom, og mange har også valgt firehjulsdrift der det er mulig. Og vipps så er kanskje ikke disse egnet som elbil uten at prisen flyr opp til et høyere segment.

    • Liker 1
  5. Vil anta at strømforbruket i heimen vil få et alvorlig hopp oppover..men det driter de i - de som kjøper dette greiene her..

     

    Og det betyr? Om du kjører 20 000 km på et år og lader alt sammen hjemme så vil du med Jaguars estimat bruke 4200 kWh (2,1 kWh/mil). En normal enebolig bruker vel omtrent 20 000 kWh i snitt uten elbil. Noen (med eldre/større hus) adskillig mer og andre nyere/mindre hus bruker mindre. Merforbruket er da ca. 20% og sannsynligvis fortsatt mindre totalt sett enn hva mange eneboliger uten varmepumper bruker. Null problem for strømleverandøren, da mesteparten av ladingen nok vil foregå på nattestid allikevel. Og brukes bilen til noe som helst langkjøring vil nok noe av strømmen kjøpes på ladestasjoner og dermed blir det mindre lading hjemme. Skulle det være et problem for huseieren? Neppe. Han/hun betaler kanskje en drøy krone pr. kWh som da blir i overkant av 4200 kr. Han/hun slipper samtidig å kjøpe bensin/diesel. Om de har brukt 0,6 liter/mil, til 15 kr/liter, så har de spart omtrent 14 000 kr på å kjøre på strøm. Bruk disse sparte pengene fra første året på en fastmontert lader og du har en fullt lovlig og trygg installasjon. Hva er problemet? Hva er det man driter i?

    • Liker 4
  6. "Noe av det mer spesielle med Jaguar I-Pace er at den ikke har vindusviskere bak."

    Dette er slett ikke spesielt. En sedan, sportsedan eller coupé har ikke visker bak. Hverken Model S eller X fra Tesla har visker bak. Bakruta på I-Pace er såpass skrå at dette bør gå helt fint selv uten den spesielle spoileren og det også med norsk slapseføre. Bakruta er vel det reneste området på min sportsedan.... Savner ikke visker i det hele tatt.

  7. Jeg savner noen virkelige nyheter på telefonfronten. Det virker som produsentene er gått litt tomme for hva de klarer å stappe inn i en mobiltelefon, derfor blir det bare "litt bedre og dyrere enn forrige utgave", hver gang. Det er lenge siden vi så noen skikkelige nyvinninger som gjør at mange faktisk ønsker å bytte ut telefonen.

     

    Skjermene blir litt bedre, kameraet blir litt bedre, det er fingeravtrykk, det er ansiktsgjenkjenning osv osv.. Men hvor er de fremskrittene som faktisk betyr noe? Om teknologien i skjermen er AMOLED, mikroled eller jallaLED er meg revnende likegyldig så lenge jeg ser det som står greit nok.

     

    Og hva savner du? Bedre batterilevetid? Brettbar telefon? Telefonene er nå såpass kraftige at til den skjermstørrelsen og «normale» bruken så er man vel kommet så langt som teknologien i dag er. Jeg tror vi må mange år frem i tid før det skjer noe dramatisk med dagens «lommedatamaskiner». Siden iPhone kom og endrer vårt bruksmønster fra en telefon med meldingsmulighet til noe helt nytt er det gått 11 år. Før den tid var det mye som gjorde telefonene mindre og mindre. Etter det har de blitt større og kraftigere i maskinvaren. Det har skjedd mye annet på den tiden også men telefonene ser ganske like ut og bruker mye av den samme teknologien under skallet. En eller annen visjonær må nok foreslå en helt ny bruk for at det skal skje noe vesentlig med telefonene våre.
  8. Så «bra».... Not! Først trykke på en knapp (på siden av telefonen) og deretter ta på glasset et bestemt sted? To trinn? Apple sin hjemknapp trykkes/berøres en (1) eneste gang. Er denne skjermbaserte løsningen sikrere? Bedre? Må/kan man kreve flere fingre på skjermen? Kan man heve telefonen og kun trykke på skjermen? iPhone X har forsåvidt to ting for innlogging, sveip og kikk på telefonen, men det er også en sikrere identifikasjon sies det.

  9. QC35 i første generasjon har også justering av støydemping, men ifra app'en til Bose. Artikkelen synes ikke å nevne dette, men burde gjøre det all den tid dette dras opp som et salgsargument FOR versjon II. Har ingenting å utsette på mine QC35 I, utrolig fornøyd med dempingen av fly- og togstøy, god lyd, aldri problem med BT-tilkoblingen, klokkene føles ikke "pressende" på hodet og de har en veldig bra batterilevetid.

  10. 379 kr for å KANSKJE finne igjen et nøkkelknippe (pr. knippe og pr. år)? Blir jo det om du ikke kan bytte batterier? Greit nok at det er sabla ergerlig å miste en nøkkel eller et nøkkelknippe, men hos oss har vi en plass for nøkler når vi er hjemme, og ellers så ligger de stort sett i en lomme eller mellom forsetene i bilen når vi er utenfor husets vegger. Vi har vel tilgode å miste noe som helst av nøkler på våre 40+ år. Skulle vi kjøpt slike brikker til mange av bil- og/eller hytte-/husnøklene samt andre ting som kan låses så hadde dette blitt skikkelig dyrt og da kan man snart vurdere andre løsninger som å bytte sylinder osv. Virker fullstendig ute av proporsjoner å skulle betale såpass mye for et produkt som "dør" etter et år og som vel ikke gir mer nytteverdi enn at du kanskje kan finne igjen nøklene om du er mindre enn 60 meter unna. Jeg skjønner i alle fall ikke vitsen og regner meg som rimelig interessert i å teste ny teknologi. Not this one!

×
×
  • Opprett ny...