Gå til innhold

geirgp

Medlemmer
  • Innlegg

    111
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av geirgp

  1. Noen som kan anbefale en trykkluft malingsprøyte til større flater som vegger, dører, etc innendørs?

     

    Jeg prøvde meg på denne fra Jula:

    http://www.jula.no/catalog/verktoy-og-maskiner/trykkluft/trykkluftsverktoy/malingssproyter/malingsproyte-082207/ 

     

    ..men konkluderte fort at den må være ment til detaljarbeid eller mindre flater da den leverte en ganske tynn stråle. En hel dør tok veldig lang tid selv om sluttresultatet ble bra. Et helt rom med denne er uaktuelt.

     

    Jeg er på jakt etter hobby/økonomi -versjonen av denne https://youtu.be/WZEbafFg74U?t=77

    eller fins det en trykkluft-varianten av denne https://youtu.be/vHbMaYc-RX4?t=206

     

    Tips? :)

     

    /Geir

     

     

  2. Så det betyr i praksis at hvis man har inngått avtale om 4 måneder oppsigelse så gjelder dette også når arbeidstaker sier opp? Teksten på oppsigelse.no fikk meg til å tro at > 3 måneder kun gjelder ved oppsigelse fra arbeidsgiver, men finner som nevnt ingen lovtekst på dette.

  3. Oppsigelse.no har en artikkel som skriver følgende:

     

    Som hovedregel gjelder samme oppsigelsesfrist for arbeidstakeren som for arbeidsgiveren, med det unntak at det etter arbeidsmiljølovens regler aldri gjelder lengre oppsigelsesfrist enn tre måneder når arbeidstakeren selv sier opp.

     

     

    Link: http://www.oppsigelse.no/visartikkel.asp?art=249

     

    Jeg finner ikke noe om dette om dette unntaket i arbeidsmiljøloven §15-3 Oppsigelsesfrister  - noen som vet noe om dette?

     

     

  4. Jeg har også nettopp anskaffet en UZB1 og såvidt begynt å se på hjemmeautomasjon, bl.a. inspirert stort av _iblis_. Kjøpte ikke lisens på z-way, og lurer på om det er nødvendig for å oppgradere firmware på UZB1. 

     

    Jeg måtte oppgraderer firmware FØR jeg fikk installert lisensen da firmwaren for å i hele tatt få lagt inn lisensen, så det skal ikke være nødvendig. 

     

    Du trenger kun lisensen hvis du skal bruke UZB1 sammen med z-way serveren, den skal etter hva jeg forstår fungere med annen software uten lisens. z-way-server er ubrukelig til noe annet enn firmware-oppgradering dersom du ikke har lisens.

     

     

    Har installert siste versjon av z-way server for windows (på en VM på Mac), og får kontakt med UZB1 (kan se firmware versjon etc, etc), men får feilmelding etter en stund når jeg forsøker firmware-oppgradering (har ikke tilgang på maskinen akkurat nå, men meldinger sier noe i retning av missing binding). Noen gode tips til en som er fersk på dette området?

     

    Hvilken "siste" versjon av z-way-server bruker du? De har sluppet 3-4 nye release kandidater av 2.1.2 kun den siste uken, noen av dem ifm problemene jeg har hatt. Jeg er nå på 2.1.2-rc15 som kom idag, og endelig funker ting.

     

    Jeg har også flashet firmware gjennom VM som du gjorde (men osx host, linux guest) og dette funket, men bootloaderen feilet. Uvisst om dette skyldtes VM eller om det var en bug hos dem.

     

    Tok iallfall ingen sjanser da jeg idag flashet bootloaderen fra 2.1.2-rc15 direkte fra en raspberry pi.

     

     

    For å unngå problemene jeg har hatt vær iallfall obs på, dersom du senere ender opp med å kjøpe lisens, at UZB1'en din har siste firmware versjon først!! 

     

    Jeg gjorde nemlig ikke det og lisens-installasjon som er en to-skritt prosess feilet uheldigvis på en slik måte at jeg ikke kunne fikse det selv. En kjapp forklaring av hva som skjer når du skriver inn lisens nøkkel og trykker "upgrade license":

     

    1. z-way-server sender lisens-nøkkel til Z-wave.me sin server for validering, dersom ok returneres en ny unik nøkkel. Samtidig LÅSES nøkkelen til uuid'en på UZB1'en ding, slik at den ikke kan brukes igjen av andre enn din UZB1.

    2. z-way-server tar den genererte nøkkelen fra z-wave.me server og installerer den i UZB1. <-- Dette feilet hos meg pga for gammel firmware.

     

    Så jeg oppdaterte firmware, bare for å finne at nå feilet også skritt 1 - validering av nøkkel. Det skyltes at uuid på min UZB1 ENDRET seg da jeg oppdaterte firmware. Nøkkelen min som allerede var låst til en annen uuid virket dermed ikke.

     

    Dette burde være en smal sak for support å fikse, men det tok dem nærmere en hel uke å nullstille lisensen på serveren sin slik at jeg kunne installere den.

  5. Da er UZB1 og ZWAY lisens i hus, så da blir det hjemmesnekret likevel :) Softwaren ser lovende ut i tillegg til å være veldig åpen. At den i også er sertifisert er et stort pluss da jeg har lite lyst å krangle med openhab sin ufullstendige z-wave implementasjon eller OZW som heller ikke er 100%. 

     

    Løsningen blir som hos _Iblis_, en del forskjellige komponenter som er bra på hvert sitt område. I første skal jeg få integrert zway med MQTT. 

     

     

     

    Hvordan du har integrert z-way med resten MQTT. Du nevner REST interface, men ser for meg at man da må polle ganske heftig for å fange opp device events? Kom forresten over denne blog posten hvor de har modifisert z-way til å pushe direkte til MQTT: http://wetwa.re/?p=136

    Det er akkurat denne metoden jeg selv har brukt for å pushe z-way oppdateringer til MQTT

     

    Har du gjort noen justeringer på ift den blog posten? Kunne tenkt meg noe mer generisk hvor man slipper å vedlikeholde devices manuelt i z-way sin automation/main.js

     

    Husk å poste link her når innlegget ditt er i boks :)

  6. Har nå lest det jeg har funnet av reviews om Vera, Zipabox og Fibaro HC2, og det ser ut som alle har sine issues knyttet til enten stabilitet eller støtte for enkelte z-wave devices.

     

    Testet i tillegg Homeseer og er ikke overbevist. Open Source alternativer ser hovedsaklig ut til å være basert på OZW som jeg heller ikke var imponert over, fikk en del feilmeldinger i loggen - hovedsaklig på en plug-in switch som støtter secure commands. OpenHab har heller ikke skikkelig støtte for secure devices, så den utelukkes (men ser for meg at regelmotoren).

     

    I bunn og grunn skjønner jeg valgene du har tatt bedre nå, og lurer på å gå samme veien. Må isåfall kjøre en UZB1 stick + lisens.

     

    Har et par spørsmål i forhold til z-way. Installerte den, men funket selvsagt ikke med den z-wave donglen jeg har nå så det ble bare en haug av feilmeldinger og fikk ikke noe inntrykk av hva det kan gjøre.

    1. Regner med at z-way støtter all slags basic ting som inclusion/exclusion, kommandoer (on/off/dim), konfigurering, etc?
    2. Hvordan du har integrert z-way med resten MQTT. Du nevner REST interface, men ser for meg at man da må polle ganske heftig for å fange opp device events? Kom forresten over denne blog posten hvor de har modifisert z-way til å pushe direkte til MQTT: http://wetwa.re/?p=136
    3. Regner med at man via z-way kan sende all slags kommandoer til z-wave devices? tenker da spesielt på id lock låsen jeg skal kjøpe som eks skal støtte programmering av pin-koder via z-wave (hvis jeg har skjønt det riktig).

    Hvordan går det forresten med innlegget ditt? Ser frem til det :)

     

    /Geir

  7. Hei,

     

    Jeg skal gå igang med hjemmeautomasjon basert på Z-Wave. Har tidligere brukt Nexa sammen med OpenHAB, men er litt lei av hjemmesnekrede løsninger og er klar for noe som bare fungerer. 

     

    Har sett diverse youtube-videoer og lest en del reviews av Vera/Fibaro HS2/Zipabox, men greier ikke å finne utav hvilken som passer best. skulle gjerne kjøpt alle og testet, men det blir litt for råflott.

     

    Noen som har èn av disse og kan gi noen kommentarer på hva som evt ikke fungerer, eller noe som mangler? 

     

    støtte for "ukjente devices" 

    En av tingene jeg lurer på er støtte for "ukjente" devicer. Eks har jeg noen no-brand Z-Wave kompatible sensorer, keypad, sirene og magnetsensorer fra et alarmanlegg. Står ingenting på dem, ikke engang z-wave logo, så tipper de er lagd på spec fra kina e.l uten å gå via z-wave alliance for sertifisering. Jeg får assosiert dem med z-wave usb-kontrolleren min, men OpenHAB nekter eksempelvis å kommunisere med dem pga manglende match i produkt-databasen - ukjent manufacturer ID og TypeID. Kort fortalt må man i OpenHAB kildekoden legge inn en xml fil for denne devicen, en enkel sak ifølge noen i communityen der. Dette syns jeg er litt teit da jeg forstår det slik at devicene selv, via z-wave, annonserer hvilke kommandoer de kan sende/motta(?), og controlleren dermed burde funke med devices den ikke hadde kjennskap til da den ble implementert. Jeg ble faktisk fortalt at de kunne legge til støtte for disse devicene hvis jeg sendte inn en .xml fil som OpenHAB hadde generert for dem.

     

    Er det slike begrensninger i Vera/HS2/Zipabox, eller fungerer ALT ut av boksen?

     

    støtte for spesielle z-wave devices

    I tillegg skal jeg ha ID Lock låsen fra NorDan som er Z-Wave kompatibel. De annonserer at den skal kunne fungere i et vanlig z-wave nettverk, men at spesifikke kommandoer som f.eks å programmere pin-koder, etc kun vil fungere med deres (proprietære) gateway. Antar at det her er snakk om custom z-wave command classes, så man burde kunne få til dette så lenge man kjenner speccen.

     

    Akkurat dette punktet er det viktigste for meg - å kunne aktivere/deaktivere pin-koder uten å stå ved døra.

     

    Hvordan vil dette fungere i Vera/HS2/Zipabox?

     

     

    api/integrasjon

    Jeg regner med at uansett hvilken controller jeg velger kan jeg stange på visse begrensninger. Da ønsker jeg isåfall å takle det med OpenHAB som jeg kjenner godt fra før (ja jeg er lei av det "manuelle", men dersom det må til for edge cases så gjør jeg det). OpenHAB kan eksempelvis kobles sammen med MQTT (som jeg forøvrig har skjønt at Zipabox bruker for å "ringe hjem").

     

    Jeg kjenner ikke til hvordan Vera/HS2/Zipabox fungerer internt, men antar at de alle har en slags event bus eller subscriber/publisher system som hadde vært gull å få koblet seg på.

     

    Er det mulig å koble seg til Vera/HS2/Zipabox (HTTP/MQTT/whatever) og få tilgang til å kontrollere devices, ekekvere scenes, etc?

     

     

    På forhånd takk :)

     

    /Geir

  8. Bakgrunn

    Jeg har en stue fra 70-tallet på ca 50kvm. Den har idag 3 panelovner som er styrt av den samme veggmonterte termostaten, og felles 1-2-3 effekt-bryter på "varmekontrollpanel" som står på kjøkkenet.

     

    Dette kontrollpanelet har også en kW måler som jeg ser spretter oppover ettersom jeg vrir bryteren fra 1 til 2 til 3, tipper bryteren skrur av/på 2 varmeelementer i panelovnene i forskjellige kombinasjoner for å oppnå forskjellig effekt. Hver panelovn er nemelig koblet til med 3 ledninger (ingen jord).

     

    Nå oppdaterer vi stuen så den ser litt mer tidsmessig riktig ut, og vil samtidig bytte ut de gamle panelovnene og få på plass en løsning som kan styres via z-wave. Forøvrig kommer jeg til å kjøpe et styringssystem ala Zipabox/Fibare HC2 - har ikke bestemt meg for hvilket enda.

     

     

    Vil èn termostat i så stor stue fungere?

    Ønsker å unngå at man om vinteren får soner som er for kalde (eks nær vindu). Burde jeg heller ha flere temp sensorer og en aktuator per panelovn? 

     

    Er det verdt å videreføre effektstyring av panelovner?

    Ser for meg at det kan være praktisk i "rask-oppvarming" og "hold-temperaturen" -scenarier. Dersom det blir kalde/varme soner om vinteren burde dette kombinert med individuelle aktuatorer/temp sensorer åpne for ganske fin kontroll av temp.

     

    Fins det i hele tatt pene panelovner som støtter ekstern termostat evt ekstern effektstyring

    Eller som kan moddes slik av elektriker?

     

    Fins det noen bedre alternativer?

    Ser f.eks at Adax har fjernstyrte panelovner, men det er sannsynligvis proprietært og kleint å integrere mot og helt sikkert ikke 2-veis.

    Blir ikke varmepumpe i denne omgang.

     

     

    Jeg har forhørt meg med et par elektrikere, men de svarte stort sett bare "x-comfort", "elko wl", eller "vet ikke". Ser mao for meg å planlegge/kjøpe inn alt selv og bruke elektrikeren til kun selve installeringen. 

     

     

  9. Hvis bedriften man jobber i ikke har etablert rutiner for reisegodtgjørelse, hvilke rettigheter har man for dette ved forretningsreise i utlandet? Firmaet forhåndsbetalte hotell, men jeg hadde selvsagt utgifter til mat, etc. Jeg sparte ikke på kvitteringer.

     

    Har i tidligere jobber fått en fast sum per dag (ref statens satser, avhengig av land) minus eventuell frokost inkludert på hotellet.

  10. Nei, men du er inne på noe med den vingemutteren :)

     

    Kan forklare litt nærmere.

     

    Istedet for vanlig skruehode trenger jeg en skrue/bolt som kan betjenes med hendene - vingeskrue?

     

    Mulig at jeg greier meg med en vanlig skrue, men det er isåfall hva man skrur på skruen jeg ikke vet navn på. Tenk liten sugepropp med mutter limt fast på hodet, som dermed kan festes på skruen.

  11. Leste du alt som stod på den siden, eller bare det du ville lese ? :tease:

    Du kan ha et krav mot selger dersom:

    Selger har holdt tilbake opplysninger, og det antas å ha innvirket på kjøpet

    Selger har gitt feil opplysninger og det antas å ha innvirket på kjøpet.

    Det er også en mangel hvis bilen er i vesentlig dårligere stand enn du hadde grunn til å regne med ut fra det du fikk opplyst, prisen, alderen og kilometerstanden.

    Fikk ikke med meg den nei, men dersom dette var absolutt ville dem vel ikke inkludert avsnittet jeg refererte?

     

     

    Man burde definitivt regne med at biler med elektrisk utstyr får elektriske problemer. Etter 5 år burde man ihvertfall regne med det.

    Med mindre selger ikke informerte om feilen, er det ingen sak.

    Og med mindre det finnes bevis for at selger burde vist om denne feilen før salg :)

     

    Er det virkelig rimelig? Elektrisk infrastruktur er slik jeg ser det ikke slitedeler og dermed ikke noe man burde regne med ryker på en 5 år gammel bil (gått 70'). Om ledningene har ligget og gnisset over tid har dette isåfall vært en skjult feil som ble påbegynt før jeg overtok bilen, har bare hatt den de siste 11 mnd.

     

    Kan heller ikke se at det er en feil som jeg burde ha oppdaget selv før kjøp - det tok verkstedet 2 dager å finne problemet, etter først å ha skiftet abs sensoren som var koblet på den dårlige ledningen (jeg vedder nesten på at gammel sensor funket helt fint)

  12. Først, takk for alle svar så langt! :)

     

    Spørsmålet er vel heller hvorvidt du kan bevise at disse feilene er noe selger burde ha visst om og at disse IKKE har oppstått mens bilen har vært i ditt eie. Akkurat de punktene tror jeg du skal slite hardt med å overbevise noen om.

     

    Jeg forventer ikke at selger visste om dette problemet, og har ingen intensjoner om å ta han på det heller. Spørsmålet er hvorvidt han likevel er ansvarlig for feil som oppstår i perioden som er dekket av kjøpsloven (2 år ved privatsalg av biler).

     

    På forbrukerrådet sine nettsider fant jeg info som antyder at selger kan være ansvarlig når det oppstår mangler som jeg ikke kunne regne med:

    http://www.xn--forbr...%C3%B8pt-privat

     

    Så spørsmålet er kanskje om det er urimelig at det oppstår elektrisk feil på en 5 år gammel bil, uavhengig om selger visste om det eller ei?

     

    I lys av dette, noen som mener at jeg kanskje har en sak her?

     

     

    edit: mer detaljert spesifisering

  13. Noen som vet hvilke rettigheter man har ift skjulte feil/mangler som selger ikke visste om?

     

    I fjor høst kjøpte jeg en 4 år gammel bil (nå 5 år - ikke lenger dekket av fabrikkgaranti) som i forrige uke fikk problemer med elektronikken. Kort fortalt så gikk alt av alarmer (abs, esp, girkasse og håndbrekk) og bilen gikk over i nødmodus der alt av automatikk var koblet ut samt jeg fikk ikke lov å gire høyere enn 3dje gir.

     

    Den har stått på verksted siden fredag og først byttet dem en abs sensor som ecu rapporterte feil på, men dette hjalp ikke og idag mener verkstedet at problemet er brudd i en ledning mellom ecu og abs-sensor. Har ikke fått endelig pris enda, men dette ser ut til å koste mange lapper...

     

    Har selger noe ansvar ovenfor denne feilen? Det er under 2 år siden jeg kjøpte den av ham...

     

    på forhånd takk,

     

    mvh

    Geir

  14. Hei,

     

    Har et hovedkort (MSI 770-C45) jeg kjøpte i fjor, dette har støtte for maksimalt 16GB ram.

     

    Idag har jeg 8GB (4x2GB) og vil oppgradere til 16, men på sikt men har jeg behov for 32.

     

    For å få 32GB må jeg selvsagt ha nytt HK, og det er ikke aktuelt i første omgang, men jeg ønsker derfor å til slutt ende opp med 4 stk 8GB minnebrikker.

     

    Jeg ønsker ikke å kjøpe 4x 4GB, for da må jeg selge disse med tap når jeg en gang kjøper nytt HK og 4x 8GB.

     

    Lurer derfor på om hovedkortet jeg har idag vil kunne støtte 2x8GB minnebrikker. Det vil gi totalt 16GB som kortet skal støtte, men samtidig så vil jeg da ha to ubrukte minnespor. Er redd for at minnebegrensingen er per slot på hovedkortet og ikke totale sum av minnebrikker installert.

     

    Noen som vet? Jeg finner ikke noe detaljert info på MSI sin hjemmeside (se link øverst i dette innlegget).

     

    På forhånd takk!

     

    mvh Geir

  15. Hei,

     

    Noen som vet hvor jeg kan få tak i større bokser som egner seg til å huse småelektriske komponenter (svakstrøm)? Trenger en boks til mitt husautomasjonsprosjekt, her er kravspekken::

    • Kan veggmonteres
    • Har hull på baksiden for å ta inn ledninger (svakstrøm)
    • Kan åpnes uten å måtte skrus ned fra veggen (eksempelvis fungerte hele fronten på den gamle alarmboksen som skal erstattes som en dør)
    • Mulighet for å skjære hull i front for montering av LEDer, knapper, etc er et stort pluss (men ikke nødvendig)
    • Ikke ser direkte stygg ut (Tenker mest på WAF her, men gammel alarmboks var ikke pen den heller, så det meste går sikkert)
    • Størrelse tenker jeg at 30x20x10cm (bredde x høyde x dybde) er et minimum.

    • Har sjekket Jula, Clas Ohlson og Biltema uten å finne stort, har prøvd å søke etter koblingsboks, boks, panel, skap, etc..

     

    Det nærmeste jeg kom var el-skap hos biltema, men usikker om man kan ta ut innmaten for å få plass til komponentene jeg skal koble opp mot sensorene: http://biltema.no/no...y/Elskap-35399/

     

    Noen gode tips der ute?

     

    Takk :)

  16. Hei,

     

    Skal kjøpe en Citroen C4 2007 modell, men ville først at selger skulle kjøre en NAF test som han gjorde. Resultatet kom tilbake idag med følgende anmerkninger:

     

    "761 Spissing foran: Utenfor fabrikkens data"

    "851 Spissing foran: Utenfor fabrikkens data"

     

    Ifølge selger hadde mekaniker hos NAF sagt at det var marginalt utenfor og strengt tatt ikke nødvendig å gjøre noe med. Hjulstillingsskjema lå ved testen, men jeg skjønner ikke så mye av de tallene.

     

    Noen med peiling på "spissing" som kan si noe om NAF-mekanikerens uttalelse? Her er tallene som jeg antar er relevante:

     

    FRONT

    Spissing Venstre

    -Første: -0º15'

    -Spesifikasjoner Min: -0º15'

    -Spesifikasjon Maks: -0º07'

    -Siste: -0º09'

     

    Spissing Høyre

    -Første: 0º06'

    -Spesifikasjoner Min: -0º15'

    -Spesifikasjon Maks: -0º07'

    -Siste: -0º03'

     

    Spissing Totalt

    -Første: -0º09'

    -Spesifikasjoner Min: -0º30'

    -Spesifikasjon Maks: -0º12'

    -Siste: -0º12'

     

    BAK

    Spissing Venstre

    -Første: 0º15'

    -Spesifikasjoner Min: 0º18'

    -Spesifikasjon Maks: 0º26'

    -Siste: 0º21'

     

    Spissing Høyre

    -Første: 0º21'

    -Spesifikasjoner Min: 0º18'

    -Spesifikasjon Maks: 0º26'

    -Siste: 0º21'

     

    Spissing Totalt

    -Første: 0º36'

    -Spesifikasjoner Min: 0º35'

    -Spesifikasjon Maks: 0º53'

    -Siste: 0º42'

     

     

    På forhånd takk :)

     

    Geir

  17. Hei,

     

    Jeg skal leie ut en leilighet til et firma. De ønsker ikke å stille depositum men heller gi en firmagaranti, noe jeg har skjønt er ganske vanlig når man leier ut til firmaer.

     

    Jeg har fått tilsendt et forslag til en slik firmagaranti, der alt ser greit ut og org nummer stemmer, etc. Da en slik garanti er juridisk bindende for firmaet antar jeg at personen som signerer ikke kan være hvem som helst som jobber der, men det må være en som har formell fullmakt til å signere på vegne av bedriften (gitt av styret?)

     

    Hvordan kan jeg finne ut om den som signerer faktisk har denne fullmakt? Vil ikke havne i en situasjon der jeg må benytte meg av garantien, men den viser seg å være ugyldig fordi feil person satte blekket på papiret.

     

    Jeg sjekket firmaet i brønnøysundregisteret og det viser seg å være et NUF med kun èn persom registrert under "Roller". Denne personen har tittelen "Norsk representant for utenlandsk enhet".

×
×
  • Opprett ny...