Gå til innhold

mads1153

Medlemmer
  • Innlegg

    48
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av mads1153

  1. VLZELTYW skrev (3 timer siden):

    Enig med @Radon Ready.

    Men dette var like fullt den kjedeligste Apple-produktlanseringen i manns minne. Små og for de aller fleste helt ubetydelige forbedringer. Og skuffende at de dropper "mini"-modellen, som etter min mening også er altfor stor. Nå er jo alle modellene på størrelse med nettbrett. Savner iPhone 4-størrelsen. Problemet her er vel at store telefoner selger best fordi de er dyrest og dermed gir mest status.

    Tror at Mini ble jo byttet ut med Plus slik at for meg gir det mer mening å bruke mer ressurser på iPhone SE som likevel har mindre skjermstørrelse og skal ligne på iPhone Mini. Så er det ikke alle som ønsker å måtte bruke penger på iPhone Pro Max-utgaven.

  2. Problemet er også at arbeidsmarkedet er mer større og flere arbeidsplasser hvis det skal søkes jobb i en storby kontra liten by eller langt utenfor byen når folk ønsker å jobbe nærmere i liten by eller litt utenfor byen fordi reisetid har mye å si. 
    Kanskje på tide med mer desentraliserte jobber når det gjelder IKT og pandemien har jo vist det mer av nødvendigheten.

    Det er ikke bare utvikler det skrikes etter, men også folk med IKT-sikkerhet som jeg har sett gjenganger her på Digi.no og andre med IKT-kompetanse skrikes det også etter.

    Tenker også at universitetsmodellen bør diskuteres siden det er ikke bra for samfunnet at det skal tvinge veldig mange til må ha Lånekassen og gjeld (boliglån som hybel) som må betales ned, og ikke nødvendigvis fører raskt rett ut til jobb når det er ingen erfaring fra tidligere. Det samme gjelder om studier faktisk gir riktig kompetanse med riktige emner.

    I teorien for meg var det egentlig nok etter videregående skole, lærling og fagbrev, men i praksis var det likevel med studie etterpå for å få høyere kompetanse siden arbeidsmarkedet setter grenser for at det må være bachelorutdannelse. 

    • Liker 1
    • Innsiktsfullt 1
  3. o-l-a-v skrev (1 time siden):

    Å skjule SSID er falsk trygghet.

    Hva med WEP, UPnP, WPS, burde det være aktivert? Ikke nevnt i artikkelen.

    Hva bør man unngå når det kommer til port forwarding? F.eks. eksponering av kjente porter.

    Hvilke merker bør man unngå gitt historikk på å supportere produktene sine med oppdateringer? Netgear og TP-Link f.eks.

    Noen merker har gjestenettverk uten client isolation, som Google Nest Wifi f.eks, uten mulighet for å skru det på. Hvorfor er det ugunstig? F.eks. om en IoT-enhet går rogue.

    Helt enig i din kommentar.

    Har allerede gjort det som i artikkelen bortsett fra bytte påloggingsnavn er ikke gjort (vurderer å gjøre det senere, men ja jeg har byttet standardpassordet med egen), skrudd av UPnP fordi jeg fant ut det er ingen forskjell på spilling og skrudd på IPv6 native.
    Har ikke WPS heller aktivert. WEP ser jeg ikke når jeg sjekker i innstillinger.

    Likevel måtte jeg sette til WPA2/WPA3 Personal for trådløst nettverk fordi min Macbook Pro 16" 2019 med Windows 11 Insider Preview Dev Channel BootCamp har en nettverksdriver som ikke støtter WPA3 ennå selv om jeg burde hatt på WPA3 Personal alltid. Det fører til at nedlastningshastigheten er så vanvittig lav som opp til 2MB/s eller langt lavere selv om nettet er 350/350 og det fungerer som normalt for andre enheter. macOS støtter WPA3 Personal uten problem, så den har ikke den trege nedlastningshastigheten heller. 

    Min WiFi-router er ASUS RT-AX88U som har WiFi 6/802.11ax. 

    • Liker 1
  4. Det ser ut også at diskusjon.no-integreringen er under utvikling fortsatt, så jeg hadde problemer å laste inn kommentarfelt fordi det endret seg på rekkefølgen når det var for eksempel mest kommentert. Det endrer også på seg hver gang på samme artikkelen.

    Har sett at den greier ikke å vise bilder eller embed-deler som YouTube-videoer eller Twitter-tweet i Digi.no, men det gjør den i forumtråden istedenfor. Dette var også i forrige før den nye kom.

  5. Lock-Aze skrev (4 timer siden):

    Digipost er en epost-tjeneste (betalt sådan, det koster penger for det offentlige å bruke denne). Forklar meg (igjen) hva som er fordelen med at vi skal ha (en til) privat tjeneste for å motta epost ? 

    Nei: Disse brevene kommer IKKE fra posten, de blir sendt VIA posten. Man hadde en flott tjeneste (altinn), men regjeringen var for redd for at posten skulle miste inntekter når postombæring ble satt ut på anbud, så derfor ga regjeringen mer eller mindre posten oppdraget med å bygge en privat (betalt) epost-server. Selv om man har gode løsninger som dekker det samme behovet på plass i det offentlige.

     

    Poenget er enkelt: Hadde altinn forsvunnet i morgen, så hadde man merket det ekstremt godt. Hadde digipost forsvunnet med beskjed om at meldingene heretter blir levert i altinn, så hadde man knapt nok lagt merke til det. En overflødig tjeneste, levert fordi man var redd for at posten skulle miste inntekten sin når postombæringen ble privatisert og lagt ut på anbud, helt unødvendig og noen burde se at dette er bortkastet bruk av offentlige midler.

    Rettet opp min forrige melding med at brevene sendes via Posten Norge, men ikke fra.

    Egentlig hadde jeg merket litt hvis Altinn hadde forsvunnet i morgen med fortsatt Digipost spesielt når Skatteetaten har jo sagt at de skulle bevege seg bort fra Altinn etter hvert på deres sider, ikke ekstremt godt som du påstår. Hvis det var kun Altinn som forsvant samtidig Digipost ikke eksisterte, så stemmer din påstand.

    Som jeg sa i forrige melding, Altinn er egentlig kun digitale dialog med offentlige etater som ligger i misforståelsen som gjør at det er lett å tro at Altinn kan dekke mye bedre og bredere enn Digipost eller e-Boks.

    Digipost fra mitt synsvinkel er ikke nødvendigvis en overflødig tjeneste, men det bør helt klart forbedres til å ta i bruk potensialet.

    Valgkort fikk jeg mottatt på mobilappen til Digipost og det var enkelt å gå inn med FaceID på iPhone for å hente det.
    Hvordan ville du ha mottatt det enkelt på Altinn når det er ingen mobilapp, kun nettside som du må gå inn med BankID på mobil hver gang?

  6. Har sett til at Skatteetaten skal også mulig bevege seg vekk fra Altinn, men likevel bruker Altinn. Hvor får du posten/brevet fra?

    Selvfølgelig vanligvis via Posten Norge og derfor skal det brukes Digipost selv om mange mener at det skal være på Altinn. Digipost finnes ikke bare på mobil, men også på nett.

    Altinn er kanskje heller mer brukt når det kommer til gründerbedrifter/selvnæringsdrivende. Så er det at Altinn er kun digitale dialogen med offentlige etater, og ikke bredt utover enn det som er nok den mulige misforståelsen når Digipost dekker enda bredere med post/brev fra andre private aktører i tillegg, tenk for eksempel inkassobrev kommer ikke i Altinn.

    Jeg kan si jeg tenkte lenge på Altinn, men så var det at Digipost støttet BankID som var den største barrieren borte. Er fornøyd, men synes at det er litt rart at det ikke er så mange post/brev enda.

  7. Jepp, det er lett. Jeg snakker om det generelle som ikke vet om hvordan siden det er ikke som å gå på Windows Update og oppdatere så enkelt og heller lar det stå på fordi det fungerer bare sånn som det er.
    For eksempel så fins det også mobilapper som kan gjøre det lettere. Siden jeg har ASUS-ruter, bruker jeg ASUS Router-appen og router.asus.com om jeg vil inn på nettsiden til ruteren.

  8. Vanlige folk med ingen god IT-kompertanse vet ikke hvordan ruteren skal oppdateres. Selvfølgelig må det gå inn i ruterens hjemmeside og sjekke etter fastvareoppdateringer (i noen tilfeller må det manuelt oppdateres s med nedlastning av oppdateringsfil), men det gjør ikke vanlige folk fordi det er mer komplisert enn å oppdatere PC-en via Windows Update.

    Jeg klarer å oppdatere og gjøre endringer i ruteren selv.

    • Liker 1
  9. BadCat skrev (57 minutter siden):

    Her er det 600 kr for 100/100 og 700 for 300/300. Prisavslag hvis man har flere tjenester. Ytterligere hastighet for noen hundrelapper ekstra. Hvis man derimot er bedrift må man ut med en nyre og en arm fra hver ansatt for 100/100. Ikke kan man få noe mer enn 100/100 heller. I alle fall ikke uten å betale under bordet. Hvis man nøyer seg med 20/20 fiber som bedrift, holder det med et par nyrer i betaling. Hver måned altså, så da er det om å gjøre å få inn nye ansatte på prøvetid.

    Det er ikke bare formuesskatt som rammer bedriftseiere. Man kan risikere å bli ekskludert fra tilstrekkelig båndbredde i tillegg. Eier man en bedrift trenger man verken penger eller båndbredde virker det som. De samme folkene snakker om å utvikle by og distrikt.

    Det er noe som Telenor gjør i dag med litt høyere pris med 350/350 (det ble oppgradert fra 300/300) og det leverer jo på hastigheten, litt over i følge Speedtest.net. Men ikke for lenge siden var det stort utfall på T-We-tjenestene som tok nesten en uke og det var også problemer med trygghetsalarmer i kommunene, mobilnett til Telenor Bedrift (mulig seperat sak) osv. Måtte sende inn søknad på kompensasjon og på dette var det motstridende meldinger om 100 kr per påbegynte uke mens på en annet sted stod det at det vil 1 måneds gratis månedsavgift når det tok 1-5 arbeidsdager. Noe lignende skjedde det samme i oktober i fjor. 

    Hadde Altibox før, men kvaliteten var dårligere på TV og det var tredjeparts kundestøtte som for eksempel fra vår region var det Altifiber, ikke Altibox før jeg gikk over til Telenor. 

    Problemet med sameie og borettslag spesielt nye steder er det ikke så lett å velge mellom leverandører når det for eksempel kun Telenor i området som er ferdigutbygd. Det måtte jeg når jeg flyttet til nytt hus og det sier jo litt om det er monopol når det er husbygging i områdene.

  10. Godkjenning av cookies til Google er også ikke så bra fordi det tar opp en hel side, men det er mulig å omgå den ved å blokkere adressen i informasjonskapsler i innstillinger til nettleseren som consent.google.no. Det samme skjer med YouTube med consent.youtube.com.

    Det fungerer på den norske, men problemet dukker opp igjen når du kommer til en side som for eksempel engelske, australske og andre land med co.uk, co.au osv. Det kommer oftere med når det er korte lenker med goo.gl.

    Da blir det tungvint å fylle inn alt sammen inn der siden det tillater ikke som .* etter begynnelsen av adresse for å ta med alle domene på slutten.

    Det går an å komme inn på der ved å fjerne første delen fram til continue fordi det viser ekte adressen etterpå og endre til .no istedenfor f.eks. .co.au, men det blir hver gang det skjer.

  11. På den tiden var det kun via 6rd ja og det var fortsatt, men vi hadde Altifiber som var i Agder. Det forklarer kanskje hvorfor vi måtte bare ha 6rd. Nå bruker jeg Telenor T-we siden begynnelsen av 2021 i eget hus (bodde hos foreldrene før da) og foreldrene med Telenor T-we siden sommer 2020 som hadde Altibox før. 

    Som jeg leser på kpolberg sitt svar, så ser det ut som siden påske i år med native ipv6-utrulling. Det kan være kanskje for tidlig ennå med utrullingen av ipv6 native på Altibox. Men jeg lurer også på andre internettleverandører som Telia eller lignende om de har allerede ipv6 native. 

  12. Synes at det er litt synd at Norge ikke krever iPv6 som standard og er et krav til bredbånd i tillegg til egne eller eksterne ruter som må ha det aktivert som standard og selvfølgelig brannmur fordi da går digitaliseringen mer fremover enn andre land og at det blir mer som Plug and Play istedenfor at kunden må gjøre mye selv.

    Likevel må det ofte manuelt konfigureres fordi det er ikke noe form for automatisk iPv6-adresseoppsett på ordentlig vis selv om det kan automatisk gjenkjenne iPv6-adresseoppsett med DHCP og at det ikke er nok med tunnel-alternativ, men at det må være minst på native.

    Så langt jeg vet at Telenor støtter native uten å måtte sette det opp mer manuelt på eksterne ruter, mens egenutviklet ruter hadde ikke en innstilling for det med mindre det er fastvareoppdatering som støtter det. Altibox har kun tunnel-alternativ og det må settes mer manuelt opp på egen hjemmesentral/ekstern ruter. Vet ikke om det er noe lignende med andre internettleverandører.

×
×
  • Opprett ny...