Jump to content

naldy

Medlemmer
 • Content Count

  179
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

79 :)

Profile Information

 • Kjønn
  Mann
 1. I stedet for å kode innhold manuelt i HTML kan du bruke et innholdssystem som WordPress. Det er ikke anbefalt å kjøre WordPress/MySQL/PHP -kombinasjon på IIS men du kan til eks bruke "Local by Flywheel", XAMPP etc. som fungerer på Windows - eller leie deg et billig webhotell og domenenavn for å lære mer på. På wpologi.no finner du en del norske guider (eller du kan søke på Google).
 2. I dag må nettsider være responsive, dvs. fungere på både små (mobil) og store (pc, retina) enheter. For å gjøre dette har man vanligvis flere størrelser av det samme bildet, og hvilken versjon av bildet leseren laster inn bestemmes av skjermstørrelsen. Utgangspunktet er vel egentlig hvor stor du bestemmer (i koden) bredde/høyde skal være på nettsiden du lager. Er det en side du lager i HTML/CSS eller bruker du et innholdssystem som WordPress eller lignende? Hvis du Googler responsive image tutorial eller lignende finner du mye om temaet. Men usikker på om det finnes en mal for riktig og galt her.
 3. Jeg støtter litt det andre sier her: Du har trolig mer nytte av å starte med et rammeverk, innholdssystem etc. (som til eks. WordPress) til å begynne med. Da kan du lære både PHP, JavaScripts, CSS og HTML - uten å måtte finne opp hjulet på nytt. Samtidig har du en funksjonell nettside underveis som du kan utvikle videre. I WordPress kan du bygge både temaer, utvidelser (plugins) og andre tilpasninger - da har du mer enn nok å sette fingrene i. Ta en titt på wpologi.no om du trenger veiledning for å komme i gang med WordPress.
 4. WordPress er et godt valg, det er ikke uten grunn at mange velger det. For et nytt prosjekt kan du til fordel velge en rimelig webhotell-leverandør og oppgradere senere etter behov. Når det gjelder hvilken leverandør du skal velge får du trolig hundrevis av ulike forslag. Jeg anbefaler at du gjør litt research på egenhånd. Pris gjenspeiler ofte til en viss grad hva du får - et webhotell til 10 kr mnd er sjelden bedre enn et til 100 kr mnd. Min personlige favoritt av rimelige webhotell (for WordPress) er SiteGround. Skulle du være usikker kan du alltids teste tjenesten først. Er du ikke fornøyd kan du benytte deg av fornøydgaranti og få pengene tilbake (forutsatt at du velger en leverandør som tilbyr dette). Husk at raske nettsider ofte gir fordeler hos Google og dermed mer organisk trafikk.
 5. Jeg er redd for at du har et mye for lavt budsjett til så mange TB med data online. Tror muligens en server med SFTP etc. fra til eks. Hetzner, Kimsufi eller lignende blir rimeligste alternativ. Har du undersøkt pris hos Dropbox og AWS S3?
 6. Jeg gjorde en lignende jobb for en stund tilbake siden. Da brukte jeg SCART-kabel fra videokameraet over til en Pioneer DVD-spiller med opptaksfunksjon. Etter opptaket var ferdig brant jeg filmene på plater fra samme spilleren.
 7. Tema er noe man kan jobbe med ved siden av. Har du webhotell hvor du kan klone nettstedet til et underdomene, eller eventuelt gjøre det manuelt, kan du prøve og feile så mye du vil uten at det påvirker hovedsiden. Det nevnes SEO her. Hvis du har gratisutgaven av Yoast kommer du langt. Utvidelsen er bare et verktøy for å hjelpe deg på veien med titler, metabeskrivelse og nøkkelord (i korte trekk). Innholdet du skriver er uansett det viktigste. Skriv gode innlegg som er bedre enn konkurrentene! Se gjerne på wpologi.no sine hjemmesider for litt veiledning. Vi har noen innlegg om teknisk SEO for WordPress, hva som er viktig for å skrive gode blogginnlegg m.m. Du trenger ikke kunne å kode fra grunnen av med WordPress. Det er jo det som er så herlig:) Å bygge et tema fra grunnen av, eller tilpasse et som noen andre har laget er helt opp til deg hva du velger. Lær deg hvordan kode, enten det er PHP eller CSS, kan settes inn i WordPress og hjelpe deg for å oppnå resultatet du ønsker. Se nærmere på hvordan et dattertema kan hjelpe deg med dette.
 8. Jeg skjønner ideen med å lage noe selv, fra grunnen av. Men det å lage en ny statisk side i HTML hver gang man publiserer noe er en metode som er lite effektiv. Se på WordPress (eller tilsvarende) som et rammeverk hvor du har støtte for en eller flere brukere, en moderne editor til å skape innhold, behandle bilder osv. på en trygg og sikker måte. Det er mye arbeid å lage en effektiv publisering- eller innholds-plattform fra grunnen av, det krever mye testing og stadige oppdateringer for å virke, være effektiv og ikke minst sikker. Dette er selvsagt noe du må vurdere selv.
 9. Jeg synes det er bra at du har laget dette på egenhånd. Det kan være veldig lærerikt og nyttig kunnskap til senere. Siden du ber om en vurdering, må jeg nok si at dette minner om slik nettsider såg ut for 20 år siden. Utover det er det ikke så mye å si, sånn egentlig. Hvis du ønsker noe som er litt mer moderne og har en plass i dagens nettsamfunn, bør/kan du til eksempel se nærmere på WordPress. Den gir deg en grunnleggende plattform å jobbe videre med, enten du liker å kode manuelt eller bruke hjelpemiddel. Lykke til videre!
 10. Jeg vil anebfale domeneshop.no for norske domener, og Namecheap for alle andre. Webhotell er vanskelig å svare på siden du ikke skriver noe om hvilke behov du har, hva du skal lage, hvor mange besøkende du forventer osv. Det er mange gode leverandører i alle prisklasser, både i Norge og i Europa forøvrig. Til eks. Pro ISP, HOST1 og SiteGround. For administrert WordPress hosting kan du til eks. se på Flywheel, Kinsta eller WP Engine.
 11. Så moro! Gratulerer! Hvordan liker du WP Forms?
 12. Jeg bruker ikke så ekstremt mange utvidelser men noen blir det. Noen føles helt nødvendige, som til eksempel for SEO, kontaktskjema, sikkerhetskopiering og to-faktor autentisering. Jeg brukte Contact Form 7 før, men har gått over til WPForms. Det er så mye mer brukervennlig! wpologi.no gir forøvrig bort 3 lisenser til WPForms Pro nå (signup avsluttes 5. april). Gjengangere hos meg er Yoast SEO, UpDraft Plus, WPForms, WPRocket og MonsterInsights. Etter Gutenberg kom har jeg også noen utvidelser for ekstra blokker.
 13. Hvilke utvidelser for WordPress bruker du? Finnes det en du ikke klarer deg uten?
 14. Det er vanskelig å gi gode råd siden vi ikķe vet hva du skal bruke hostingen til, hvor mange besøkende forventer du og hva kompetanse har du for å drifte en server selv? Les om ulike typer hosting her: https://wpologi.no/hosting-og-ulike-typer-webhotell/ Den mest vanlige typen hosting er delt/shared - og er den mest prisgunstige løsningen for små og mellomstore prosjekt. Da er leverandører som HOST1, PRO ISP og SiteGround gode alternativer. Hvis du skal lage et nettsted med WordPress kan du eventuelt vurdere administrert hosting for WordPress - noe som finnes i alle prisklasser. Da er leverandører som Flywheel, WP Engine, Kinsta og SiteGround gode alternativ. Les hva jeg mener er beste webhotell for WordPress her: https://wpologi.no/beste-webhotell-for-wordpress/ Hvis du ser for deg å drifte din egen server, det kan være en virtuell privat server (VPS) eller dedikert - kan du se på alternativer som Digital Ocean, Kimsufi, SoYouStart, OVH, Hetzner eller ServeTheWorld. Dersom du ikke vil fordype deg i serveradministrasjon (noe som kan være tidkrevende) eller ønsker en alt-i-ett løsning er det mer fornuftig å se på andre alternativer. Hvilken leverandør valgte du og er du fornøyd?
 15. Hva type nettsted kjører dere? Er det et CMS? WordPress har flere gode utvidelser for Instagram som gjør det du spør etter.
×
×
 • Create New...