Gå til innhold

Kaprimo

Medlemmer
  • Innlegg

    57
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Kaprimo

  1. Absolutt verdt å stive av - helt annet liv etter at jeg gjorde det! Hilsen en som skadet seg i 1999 og fra 2001 til desember 2017 hadde hatt bortimot 20 operasjoner (x antall misslykkete atroskopier, brusktransplantasjon som så ut til å være vellykket en periode, og til slutt fikk sagt at nok er nok og fikk avstivning av begge anklene i 2017). Endelig var jeg "gammel nok" til å ikke skulle ha smerter, plager, låsninger mer eller mindre konstant og ikke kunne bevege meg mange skritt uten å havne på krykker! 

    Det var absolutt en krevende prosess og stive av begge og noen "komplikasjoner" ble det en periode, men når alt ble grodd, fikk hvilt seg og fikk trent opp har livet blitt noe helt annet! Angrer ikke et sekund selv om jeg nå bare er 36 år og har to stive ankler! Livet er mye bedre enn det var ☺️ 

    For all del, jeg merker det om jeg går for langt. Stivner litt til og kan verke. Men det er forbigående og det er helt fantastisk og vite! Trenger ikke lenger være redd og kvie meg for all aktivitet og lure på hvor lenge man blir "senge/krykkeliggende"!

    Masse lykke til og så håper jeg du får tilbake livet ditt også! 😁

  2. Hei, 

    Knutp, du skriver du har skader på leddbånd også? Nysgjerrig på hvorfor de ikke vil stive av. Min far har stivet av ene ankelen i begge ledd pga røket leddbånd som de ikke kunne sy sammen. Og siden du i tillegg har manko på brusk burde det jo være en grei vurdering og stive av!! Håper du får det! 

    Jeg har stivet av begge anklene mine pga lite brusk og brusk som løsner. Jeg hadde vært gjennom bortimot 20 operasjonet og forsøkt det meste i et periode på 18 år. 

    NA90, jeg har skrevet en del tidligere i tråden rundt hvor lenge jeg gikk med krykker og diverse rundt det! Men kort fortalt så er jeg ikke i tvil om riktig avgjørelse. Selv om det tok tid og slet ned en del etter operasjonen (komplikasjoner med å stive av to ankler i løpet av ett år) er jeg strålende fornøyd nå! Fått ett helt nytt liv og livskvaliteten har skutt i været. 

    Fra å knapt kunne gå uten å havne på krykker og konstante smerter, låsninger og trøbbel kan jeg nå gå lange turer (i godt terreng) og selv om man såklart har smerter og det stivner til når man har vært på tur. Så går det bra når man får varmet dem litt opp igjen. Så er ikke smertefri, men nå havner jeg ikke på krykker i 3 uker etter å ha tatt en tur rundt kvartalet (satt på spissen). Nå klarer jeg gå på skitur, jeg klarer gå turer på 6-10km og ja :)

    Spør om det er noe! :)

  3. Hei, jeg har selv vært plaget med mye plager, halting, låsninger og smertet og x antall operasjoner og leger som ikke ønsket stive av fordi jeg var så ung. Skadet meg da jeg var såvidt fylt 14. Opererte i perioder et par ganger i året (artroskopi, brusktransplantasjon) på ulike plasser (Volvat, Ullevål og til slutt Diakonhjemmet), men avstivning syntes de var for ille. Jeg var også vurdert for protese, men frarådet på Diakonhjemmet siden som de har sagt til deg er det risiko for ny operasjon etter kort tid og da er det ofte avstivning. Jeg hadde smerter hele tiden og i perioder kom jeg ikke ut av senga (om begge anklene låste seg samtidig). Kunne ikke gå mange meter før jeg havnet på krykker pga plager. Til slutt spurte jeg hva aldersgrebsen var for å slippe ha så mye smerter. Jeg sa jeg drømte om amputasjon for da ville jeg i det minste få proteser... de tok alvoret av smertene og endelig etter 18 år i starten av 2017 stivet jeg av første og neste i slutten av 2017.

    Tar tid og som du kan lese fikk jeg med den ene trøbbel i etterkant med beinhinnebetennelse som jeg slet med i over ett år. Men dette var nok mye fordi jeg opererte den andre kjapt etter den første og den ble nok overbelastet pga dette. Men i Covid-19 og hjemmekontortider fikk jeg nok hvile til at jeg nå er tipp topp. Hvis jeg var deg hadde jeg ikke tvilt eller bekymret meg. Med gode sko kan du gå helt fint. 

    Du sier ikke noe om du skal stive av begge ledd eller kun ene? Jeg har stivet av i kun ett ledd (foten er i 90grader ogkan ikke ta den opp og ned, men har noe sidebevegelse).

    Jeg går med "rullesko" for det meste og da er det null problem (mindre belastning). Men hjemme går jeg uten sko uten noe store problemer og flatmark kan jeg gå med vanlig sko.

    Bakker er trøblete for meg med to stive ankler (selv med spesialsko). Men det går fint med rekkverk jeg kan dra meg opp eller min kjære mann som støtter meg. Opp kan jeg gå uten hjelp hvis jeg må, men er tungt og blir litt anstrengt stilling så ryggmessig er ikke det det beste å drive mye med, nedover må jeg ha støtte ellers ",rutcher" jeg utfor. (Snakker nå bratte bakker). Ellers går det helt fint. 

    Jeg kunne før knapt gå et par km uten å få trøbbel. Nå klarer jeg 10-11km på mer eller mindre flatmark. Har som andre nevner litt småplager om jeg har beveget meg mye og anklene stivner til, men så beveger jeg meg og varmer dem opp igjen går det helt fint. 

    150% bedre liv etter avstivning. Så jeg hadde ikke bekymret meg.

    Spør om det er noe så ønsker jeg deg lykke til! 🙌😊

    • Innsiktsfullt 1
  4. Mest noe problemer med akillesen siden begge anklene er stive er det ikke så lett å få tøyd disse så blir nok strammere, men ikke hatt noe veldig stort problem.

    Og ellers fikk jeg senebetennelse i begge litt opp på leggen på fremsiden etter jeg fjernet skruene og ble litt for lykkelig over å endelig kunne gå uten smerter så "overdrev" sikkert litt. Men i venstre ga det seg (avlastet lenge med krykker, fysio og noe betennelsesdempende tabletter/gel), mens høyre er det et punkt som sitter igjen som fortsatt plager meg, men hos meg er det forhåpentligvis litt annerledes da jeg har hatt bortimot 20 inngrep fra jeg var 14 til da 32 og 13-14 av disse i høyre så tror all den herjingen har gjort sitt for å rote litt ekstra til.

  5. Hei, ikke noe problem med bilkjøring :) Har du automat er det null problem. Har du manuell må du bare bruke "hele" foten til å dytte på pedalen. Jeg har begge anklene stive og begge deler går :) Så ikke noe å bekymre deg for!

    Stive ankler er bedre enn konstante smerter og plager! 

    Går du til fysioterapeut? Der kan de få tøyd opp muskler og annet (jeg går til manuell terapeut (fysio + ekstra utdannelse) og hun hjelper veldig! 

    Masse lykke til med time på Diakonhjemmet. Håper det løser seg og du får stivet av og får en smertefri hverdag!

    • Innsiktsfullt 1
  6. Hei,

    Jeg sliter med høyre bein. Har nettopp fått svar på MR som sammen med røntgenbildet viser at det mest sannsynlig er beinhinnebetennelse. Nettopp fått henvisning til ny runde på Diakonhjemmet for å sjekke nærmere da fysioterapeuten ikke kan nok. MR viser også litt løs rusk som bør sjekkes. Men utenom denne "beinhinnebetennelsen" er jeg fin. Men håper Diakonhjemmet kan finne ut av hva som trigger den. Må være noe med måten jeg går som trigger betennelsen. Vanskelig å.si.

    Har du også plager litt opp på leggen? Eller var det noe annet du lurte på med tanke på høyre eller venstre? Jeg har stivet av begge to! 

    Det var også noen som nevnte erfaring med å sette inn brusk. Jeg gjorde en brusktransplantasjon for en god del år siden. Tok brusk fra kneet og satte inn. Fungerte godt en kort periode, men så for min dem løsnet brusken igjen så avstivning har vært mye bedre valg! 

    Venstre er helt fin og høyre utenom betennelsen er veldig mye bedre 😊

  7. Hei, 

    Liten oppdatering fra meg også. Jeg hadde som nevnt tidligere mye smerter i skruene så fikk disse fjernet da det var trygt. På venstre gikk det ganske bra. På høyre gikk det ikke like bra. Dvs med en gang nøt jeg å gå hjem fra jobb (4-5km) uten smerter (som for meg var en stor bragd å klare), men så begynte jeg fort å slite veldig med noe som minner om senebetennelse litt opp på leggen i høyre. Fikk mye beskjed om å ta voltaren og jeg avlastet mye med krykker, noe som resulterte i at venstre også ble gæren (dette er nå over 2 år siden). Etterhvert fikk jeg venstre under kontroll, men høyre sliter jeg fortsatt med, men det er lokalisert til et veldig spesifisert plass så tok for litt siden vanlig røntgen for de trodde det kunne være beinhinnebetennelse eller tretthetsbrudd, men vanlig røntgen viste ikke noe. Går jevnlig til manuell terapaut og tar bla. terapeutisk ultralyd som hjelper litt. 

    Hvis jeg ikke belaster og holder meg helt i ro en stund gir det seg litt, men med en gang jeg belaster en del kommer det tilbake så tror det er noe med måten jeg nå belaster ankelen på som trigger ett eller annet.

    Men ellers klarte jeg å gå 10km i sommer som var stort for meg, gikk fint uten smerter, så gikk en tur noen dager senere på 5km og det gikk greit, men så gikk jeg 12 km et par dager etter og da kom smertene tilbake for fullt. Så vurderer nå å ta kontakt med diakonhjemmet igjen for å høre om de kan skjønne noe mere av årsaken. 

    For utenom dette går det veldig bra. Har startsmerter på morgningen pga atrosen, men eller topp!  Min far som har stivet av helt i en av anklene gikk nettopp en fjelltur i ulent terreng på nesten 22 km så det er håp for folk! ;) Jeg går turer, men er avhengig av at min mann støtter meg i stigninger da begge er stive sliter jeg med å gå oppover uten å ha noe å holde meg i, eller bli støttet.

    Alt i alt så er livet 95% bedre enn det var før jeg gjorde det så angrer ikke! Jeg får heller ikke de låsningene og smertene som gjorde at jeg noen dager måtte bli i senga fordi jeg ikke hadde noen bein å gå på. 

    Lykke til med 

    (Legger ved et bildet fra en slik skogs/fjelltur når min mann går bak å støtter meg i de verste bakkene) ?

    20200521_145855.jpg

  8. Hei, kjedelig med utsettelser og spesielt årsakene. Håper alt står bra til med deg nå! Høres ut som operasjonen har gått bra og at du gjør alt riktig for rask fremgang :)

    Jeg kan svare på litt skospørsmål. 

    Helt riktig er gummistøvler så og si umulig å få på seg. Men joggesko og andre sko med snøring som joggesko er null problem. Men jeg må ha rullesåler på alle mine sko. Hadde først sko jeg kjøpte på ortopedisk verksted og fikk de til å lage rullesåle. Fungerte fint, men ofte litt store og klumpete.

    Mine foreldre har funnet en vanlig skomaker i Alicante som bygger på rullesåle på alle vanlige sko jeg har! Jeg kan se om jeg kan få tatt et bildet og sende. Han har gjort det på vanlig joggesko som ortopedisk verksted her sa ikke gikk an. Veldig fornøyd!

    Med meg har jeg fått fjernet skruene i begge anklene da de skapte mye plager og smerter. I etterkant av dette har jeg også slitt veldig med senebetennelse i beinet. Tror muskler og sener blir brukt veldig annerledes og derfor blir belastningen litt ulik. 

    Men ellers veldig fornøyd, ingen låsninger og myye bedre enn jeg var! 

    Blir spennende høre utviklingen :)

     

  9. Takk for svar :)

    Jeg har bestemt meg for å få stivet av så fort som mulig.

    Her legetime i slutten av neste uke og vil ta det opp med min fastlege da.

     

    Har noen erfaring med hvor lang tid det tar fra kontakt med fastlege til man evt får operasjon?

    Er det noe uskrevne regler om hvor lang tid det må ha gått siden skade/ operasjon før man får lov til å stive av?

    Tips til hvordan man fremlegger saken for å få mest mulig fortgang i prosessen?

     

    Jeg tenker jo før jo heller, kjedelig å begynne i ny jobb og så bli sykemeldt i flere måneder fra den nye jobben, har jobb der jeg er nå ut året.

    Hei igjen,

     

    Det kan nok ta litt tid siden du vil få henvisning til Diakonhjemmet og må først få en time der. Det er nok litt ventetid. Men sansynligvis får du innkalling til både mr/røntgen og time samme dag. Men det er fort litt venteliste fra legetimen på Diakonhjemmet til selve operasjonen.

     

    Du må få legen til å spesifisere at det haster (nettopp som du sier så ønsker du ikke begynne i ny jobb med en sykemelding). Så kan det godt hende det vil gå bra.

     

    Jeg var i litt samme situasjon, begynte i ny jobb og fikk klarsignal for å få gjennomført avstivning, litt ubehagelig så jeg utsatte et halvt år så jeg var litt mer inn i jobben og ikke startet med å gå inn i sykemelding.

     

    Ellers er det ingen uskreven regel jeg vet om at du må ha vært skadet såpass lenge før du kan operere. Den uskrevene regelen jeg opplevde øderla for meg gikk mer på alder (jeg er nå 32, men skadet meg da jeg var 14). Og nå ble jeg lei av å gjennomføre operasjonener som ikke funket,når jeg viste avstivning ville kunne gjøre meg smertefri. Så jeg spurte rett ut hva de mente var aldersgrensen for å slippe å ha så mye smerter og plager? Tydlugvis var det 31 ? Så så lenge du er litt oppi årene bør det gå bra å få operasjon raskt!

     

    Bare legg vekt på hvor mye det hindrer deg og plager deg i hverdagen og hvilke begrenset livskvalitet det medfører så krysser jeg fingrene for at det går raskt ??

  10. Hei alle sammen, dette var et interessant og opplysende forum.

    Jeg falt ned fra veranda på hytta 02.04.2017.

    Jeg brakk fibula og knuste av kulen på tibia, ødela også brusken mellom tibia og talus.

    Ble operert 09.04.2017, fjernet feilplassert skrue juni 2017 og var inne å slipte av brusk i september 2017.

    Fikk beskjed om at det ikke var noe mer som kunne gjøres av det "lokale" Sykehuset.

    Jeg har levd et aktivt liv og klarte ikke helt å slå meg til ro med det, så brukte fritt sykehusvalg for å få en Second opinion.

    Jeg bestilte time på Martina Hansens Hospital i Bærum (bor i Skien) og kom inn dit i desember 2017.

    Der fikk jeg beskjed om at det var for tidlig å gi noe endelig dom og skulle komme tilbake til ny kontroll i mai 2018.

    Når jeg kom tilbake i mai 2018 kunne de se på rønken at det var blitt betydelig mer slitasje mellom tibia og talus, og at disse nå lå helt innat hverandre og gnisset ødelagt brusk og nerver mot hverandre.

    Legen sier at det ikke er noe mer de kan gjøre på nåværende tidspunkt og neste steg er avstivning.

    Legen sier at avstivning vil skje når jeg tar kontakt og ikke orker smertene lenger....

     

    Er plaget med hevelser og smerter, noen råd om hvor lenge man bør vente med å sette i gang med avstivningsprosessen???

     

    "Bonusen" etter at varig men var konstatert var at jeg mister jobben etter 20 år på samme plass :-(

    Hva tenker dere?

    Bare kjøre i gang med avstivning, eller.................?

    Tips til hvor jeg eventuelt bør gjøre det (helst sør/øst Norge) ???

     

    20170406_171641473_iOS.jpg

    20170409_082611788_iOS.jpg

    Hei,

     

    Det var leit å høre og veldig kjedelig det ble konsekvenser for jobben din. Jeg føler jeg sier det samme til alle, men jeg har vært innom en god del ulike sykehus og Diakonhjemmet var første sted de virkelig tok alt særiøst og ikke ga opp før jeg ble bra (eller blir bra).

     

    Jeg anbefaler deg å gå for avstivning med en gang. Det blir ikke bedre uten og hvorfor vente og gå med masse plsger og smerter unødvendig lenge.

     

    Jeg var plaget i 18 år før jeg klarte få de til å ville gjennomføre en avstivning (pga min lave alder). Og jeg er såå fornøyd. Fått et helt annet liv etterpå. Kan gå lenger turer rundt i Oslo og ingen låsninger eller så store smerter at det bare var å holde senga.

     

    Såklart er det ting som blir annerledes. Ankelen (hos meg anklene) blir stiv og det gjør det litt "kronglete" å gå blant annet oppoverbakker, men man finner seg nye teknikker. Ulent terreng er også litt vanskelug. Men om man stiver av bare 1 blir jo dette mindre kronglete.

     

    Men selv med to stive ankler er jeg så fornøyd med at jeg gjennomførte det. Er så utrolig godt å kunne bevege seg. Gå. Uten å ha vondt hele tiden eller få låsninger og smerter!

     

    Jeg har kun en del "ømme smerter" på kvelden/morgningen om jeg har gått en del. Men de utgjør ingen plage som hindrer meg. Går seg til når jeg begynner bevege meg!

     

    Lykke til!! :)

  11. Hei igjen,

     

    Anbefaler deg å høre med legen på Diakonhjemmet når du kommer dit i forhold til dette. Så ikke jeg øderlegger håpet ditt (siden jeg "bare" sykler vanlig og er ingen ekspert på området). Det kan også hende siden du bare skal stive av en at det blir annerledes. Jeg har stivet av begge to som såklart lager litt mer trøbbel.

     

    Men ja, forstår at det er vanskelig valg når man har såpass mye plager, men har en form for trening man liker som kanskje blir vanskelig etterpå. Jeg perspnlig svømmer mye. Fordi jeg tidlig forstod at det var "eneste" treningsformen som trente hele kroppen og som ikke var noe problem for vonde (og nå stive) ankler å utføre eller skapte trøbbel for meg. Pga mye feilbelastning pga smerter, låsninger osv) har jeg slitt mye med ryggen også. Blir jo litt dominoeffekt når anklene svikter så trente en del på treningsstudio før, men fant til slutt ut at svømming er best og mest skånsomt. Driver med både crawl og vannarobic. Men svømming er ikke et alternativ for deg?

     

     

    Ønsker deg all lykke til med valget. Du får si fra hva legen sier. Bra med Diakonhjemmet. Veldig flinke :)

  12. Hei igjen,

    Ja, med vanlig mener jeg ikke treningssykling, men sykkelturer i vanlig tempo. Så nei bruker ikke klikkpedal. Jeg sykler nok nå mere med mitre/bakre del mer enn fremre del som jeg gjorde mer før. Har foten mer midt på pedalen. Men jeg er fortsatt litt forsiktig siden jeg enda ikke er 100% grodd etter siste operasjonen. Tror man lærer seg nye teknikker der det trengs og får til det man ønsker (innen rimeligheten).

     

    Men jeg bør kanskje kommentere at jeg kun har stivet av 1 etasje. Ikke hele ankelen. Det betyr jeg har ikke opp og ned bevegelsen, men har litt sidelengs.

     

    Vet du hvor du skal stive av? Om det er hele ankelen? Skal du stive av bare 1 eller begge?

     

    Tror ikke du vil angre. Selv om jeg enda ikke er kommet til "100%" så har det blitt mye bedre enn det var. Angrer ikke et sekund selv med "begrensningene" det medfører ?

  13. Hei,

    Her var det mange nyttige erfaringer å lese for et nytt medlem i dette forumet.

    Jeg er, i likhet med dere andre, plaget med artrose i venstre ankel. Skaden inntraff ifm. en mopedulykke for ca. 30 år siden, og jeg ble allerede den gang informert om at skaden var av en slik art at avstiving av ankelledd måtte påregnes i fremtiden.

    De siste årene har jeg forsøkt å «spare» ankelen så mye som mulig i det daglige. Gåturene har blitt både kortere og færre, men jeg har derimot vært veldig aktiv på sykkel (landevei og MTB - ca. 1200 mil / 500 timer pr. år). Jeg innser nå at jeg nærmer meg en avstiving pga. økt smerteomfang, og jeg er derfor svært interessert i å høre andres erfaringer knyttet til sykling etter et slikt inngrep. Sykkelsporten er en viktig del av min fritid, og jeg håper derfor at dette er en treningsform som jeg fortsatt kan utøve etter operasjonen. Takknemlig for tilbakemeldinger fra de av dere som har erfaring rundt dette.

    Hei og velkommen til forumet!

     

    Jeg vet ikke hvor godt jeg kan svare på sykkelspørsmålet ditt. Jeg tror landevei ikke blir noe problem (jeg sykler vanlig). Men MTB er jeg litt mer usikker på. Jeg har ikke blitt bra nok enda etter operasjonene til å forholde meg til dette. Jeg merker når jeg sykler i by og det er mye fortau og annet som gjør at jeg får ekstra trøkk på ankelen får jeg mere vondt. Men vet ikke om dette vil endre seg.

     

    Kanskje noen andre her inne som har stivet av for lenge siden har noe tanker på området.

  14. Praktisk info:

    Jeg lånte rullestol fra korttidslageret på starten som jeg brukte til forflytning inne. I tillegg skaffet jeg dusjkrakk og toslettforhøyer (så man hadde håndtak). Men dette kommer an på hvordan det er hjemme hos dere. Du kan låne veldig mye gratis fra korttidslageret (hjelpemiddelsentralen). Bedre låne for mye enn for lite. Ellers kan man kjøpe sånn gummitrekk-støvel på apoteket som du kan trekke utenpå foten og gipsen når du dusjer. Også veldig kjekt :)

  15. Hei,

     

    Så bra! De nevnte i ettertid at skruene står annerledes i høyre enn i venstre slik jeg skjønte det. Kan se om jeg finner kopi av røntgenbildene så kan jeg legge de inn her for å vise hvem som er plagsomme og de som ikke er plagsomme :)

     

    Det var en samtale rundt hvor mye som skulle stives av, men mitt hovedproblem lå bare mellom tallus og tibia så det var derfor bare nødvendig å stive av de to.

     

    Så kommer nok litt an på hva problemet til avstivningen er :)

  16.  

    Hei,

     

    Har noen av dere andre ekstra vondt i beina/leddene på morgningen? Jeg har ofte veldig stive og ømme bein/ledd på morgningen og av og til våkner jeg av dem på natten.

     

    Ellers hvordan går det nå etter operasjonen?

    Hei igjen.

    Har ikke svar på ditt spørsmål men derimot flere til deg som er operert. Skal få time for avstiving på Diakonhjemmet i nov/des. Skal prøve (etter råd fra deg) å få Kari Ekvar til å ta denne "jobben". Det jeg lurer på er hvor lenge en må være helt i ro. Enten ligge eller sitte pal i en stol. Og når en kan forvente å kunne bevege seg noe med krykkjer. Bor i et hus med trapp mellom opphold og soverom. Har også et ønske om etter hvert å reise til Grand Canaria, der vi har en leilighet. Men dessverre trapper der også. Vet at en kan få fysioterapi ikke langt fra der vi bor. Sikkert vanskelig å svare konkret på dette, men hva vil du tro er "normal" progresjon, fra en ligger der, til en beveger seg over stuegulvet, til en kan gå noe med og uten gips/krykke og til du kan sette deg på et fly for å komme til syden. Lurer også på hvordan det går med deg ? Har du avstivet begge leddene? Jeg har ikke fått klarhet i om det kun er øvre eller begge leddene jeg skal få stivet av.

    Hei,

     

    Så bra du får time på Diakonhjemmet og forsøker å få hos Kari Eikvar. Jeg skal forsøke så godt jeg kan å svare på spørsmålene dine.

     

    Det med å ligge helt i ro er litt hva du legger i begrepet. Du kan ganske rask ved hjelp av krykker hompe deg korte strekninger mellom rom i huset, men du får fort vondt fordi foten hovner opp. De første 2 ukene er ekstra viktig å sitte så mye av tiden som mulig i ro med beinet høyt. Jo lenger du holder deg i ro med foten høyt jo mindre plager. Jeg reiste med fly til spania etter 5 uker (og byttet fra gips til støvel der).... utrolig kronglete og få det til så anbefaler deg å vente 6 uker til du har byttet fra gips til støvel. Også mye mindre smertefullt å fly siden du kan åpne støvelen på flyet siden det hovner lett opp. Og ellers fra 6 uker når du får på støvel skal du gradvis belaste mer og mer de kommende 6 ukene til du når du tar av støvel etter 6 uker i teorien skal kunne fullbelaste.

    Svarte det litt på spørsmålene?

     

    Med meg går det bedre. Den jeg opererte sist føles igrunnen ganske bra selv om det som nevnt over er litt ømt og stivt og sånn (tar tid før det blir heelt 100%, men er 100ganger bedre enn før jeg opererte. Er utrolig fornøyd med at jeg gjorde det.

    Venstre som jeg opererte først sliter jeg fortsatt med skruene så de må ut. Tar det på høsten. Men utenom smerter i skruer er den så føles den veldig bra ut.

     

    Jeg har stivet av kun en etasje og jeg klarer nå å gå barfot ganske normalt på flatmark inne. Men ekstra belastende så bruker rullesåle ute. Bruker fortsatt krykker litt, men mest pga skruer og ustøhet. Tar tid å trene seg opp etter over et år og to operasjoner..hehe.

     

    Blir spennende å høre hvordan det går videre med deg! Si fra om du vil ha noe mere utdypende så skal jeg forsøke svare så godt jeg kan :)

  17. Her en liten oppdatering på min situasjon.

    Jeg har nå vært på Diakonhjemmet, faktisk lenge før først antydet. Var hos Kristian Sydnes. Min høyre ankel er absolutt verst og som han sa var øvre leddet bare "søppel". Helt utslitt. Noe mer usikker på om nedre leddet også bør avstives, men føler og tror det også er nedslitt. De skulle studere mer CT bildene. Han fikk ikke helt til å se på de.

    Vet ikke hvordan det er med deg og dere andre. Har dere avstivet begge ledd?

    Planen er at jeg skal opereres i nov/des. Noe jeg lurer på og som jeg snakket med legen om. Vinkelen de "satte" ankelen på, var det noe snakk om det? Det hørtes ut på legen at det var noe opp til hva legen mente var riktig og at det ikke var noen "regel" på det. Virket (for å overdrive litt) noe tilfeldig.

    Hvordan går det med deg? Fint å få en oppdatering.

     

     

    Hei begge to! Vært litt treg med oppdateringer i det siste. For det første til førstemann var det fint at hvile hjalp og at du tok det litt roligere etterpå. Hvordan går det nå? Begynner vel å nærme deg og kaste walkeren om du ikke allerede har gjort det? Hvordan er formen?

     

    Og nestemann. Så bra du kom inn på Diakonhjemmet før først antatt. Godt å endelig komme i gang. Ang spørsmålene dine så har jeg personlig kun stivet av øverste ledd i begge anklene, men faren min har stivet av begge etasjene. Da tok de en lenger bolt og skrudde opp fra undersiden av foten og gjennom begge ledd i tillegg til mindre skruer. Han ble og er veldig fornøyd. Smertefri og et helt annet liv. Men han er i større grad avhengig av "rullesåle" og litt ekstra korkhel bygd opp for å gå "normalt". Men som sagt strålende fornøyd og gått lenger turer i sti og mark (men har gåstaver for balansen i ujevnt terreng). Ellers tror jeg de forsøker å stive av ankelen i ca 90 graders vinkel. Det gjorde de på meg og trodde det kanskje var vanlig, men kan hende de ser litt an tilfellet og årsaken til hvorfor man stiver av. Det vet jeg ikke.

     

    Ellers ang meg har denne gangen gått bedre enn forrige gang. Fikk av Walkeren for 1 mnd siden. Røntgen så fine ut og fikk i grunn klarsignal på å fullbelaste. Dette har ikke vært mulig. Hatt en god del økte smerter etterpå pga den økte belastningen og mindre støtte. Så bruker fortsatt krykker, men smertene har begynt gradvis å minke og klarer nå å gå noe uten krykker kortere strekninger innendørs mellom stue og kjøkken. Ute med støtte fra krykker klarer jeg å gå med mye belastning, men er mye muskler og sener osv som ikke er blitt brukt på en stund. Så forståelig litt smerter på starten.

     

    Ellers fant jeg ut at de på høyre foten plasserte skruene litt annerledes og hitill har ikke disse plaget meg. Men i venstre har jeg fortsatt smerter og må få fjernet disse etterhvert (de vil vente til høyre er bedre så jeg ikke feilbelaster den når jeg fjerner skruene i venstre).

     

    Skal derfor tilbake i slutten av august å ta CT av begge anklene og planlegge siste steg :-)

     

    Men er optimistisk og selv om veien har vært lang og er lang er jeg veldig glad for at jeg gjennomgikk operasjonene.

     

    Hold meg/oss oppdatert så skal jeg gjøre det samme. Veldig godt å ha funnet denne tråden av likesinnede ?

  18. Hei, hvordan går det med ankelen? Føles den bedre ut? Håper du har tatt det med ro. Må innrømme jeg tenkte "been there, done that" hehe. Er lett å bli kanskje litt for gira når det føles bra ut også gjør man alt for mye. En del av jobben er nok å klare å holde igjen og ta det gradvis selv om alt føles bra ut. Du har enda ikke nådd 3 mnd og ankelen er ikke grodd ordentlig enda så viktig ikke pusje det for mye! Men ja, har gjort det selv (senest på den første avstivningen) så lærte da at jeg ikke må bli for ivrig. Jeg har fortsatt vondt i den ankelen, men i mitt tilfelle tror jeg det kun er skruene og at det vil bli bra når disse blir fjernet. At ikke jeg gjorde noe større skade. Så tviler på at du har gjort noe stor skade? Er vel kun litt for mye gåing du har gjort og da vil jeg tro litt hvile gjør susen :) Er jo veldig gøy å høre det går så bra med deg!

     

    Jeg tar det fortsatt veldig piano. Holder meg i ro for det meste, går litt inne bare å belaster mot smertegrensen. Har støvelen mer av når jeg er i ro. Neste uke skal den av for gått og jeg skal ta røntgen så blir spennende og utrolig deilig bli kvitt den.

     

    Lykke til så håper jeg du sier du er blitt bra igjen etter hvile ?

  19. Godt nytt år ?

     

    Wow! Det er jo helt fantastisk breaktrough ? Så deilig det må være! Har du noe vondt når du går uten krykker? Ellers høres det ut som en god plan ang neste operasjon. Fortsatt god bedring og lykke til. Høres ut som vi har ganske lik hverdag når det kommer til ting for å få tiden til å gå ?

     

    Jeg avlaster fortsatt mye med krykker, men håper å kunne belaste mer og mer fremover!

    Skal forsøke fremover å belaste mot smertegrensen så får vi se. Godt å høre det er ganske normalt med nummenhet. Satser på at det blir bedre etterhvert! Jeg har ikke tatt av walkeren noe særlig i det hele tatt så skal begynne litt med det når jeg skal sitte lenge i ro ?

     

     

    Lykke til hos fysioterapauten!

  20. Hei igjen,

     

    Ved avstivet ankel blir det annerledes å bevege seg, men jeg har sko med "rullesåle" som gjør det lettere å bevege meg noenlunde normalt som da gjør at feilbelastning av andre ledd (knær og rygg) blir minimalt. Men jeg har enda ikke fått erfare hverdagen med to stive ankler.

     

    Du øderleggee ikke andre ledd (av det jeg har hørt), men belastningen blir større på de andre leddene i ankelen, men tror man fort snakker 20 år før det evt merkes noe av - om man i det hele tatt merker noe.

     

    Tror bare legen kan svare på med tanke på arbeidshverdagen og smerter etter operasjonen pga veldig lange dager. Er nok forskjell fra person til person og kommer sikkert an på hva som forårsaker smertene hos deg. Er nok bare legen din som har kunnskap til å kunne gi noe gjetning her.

     

    Lykke til og håper det løser seg!

  21. Enig med jae-ols. For meg var det veldig enkelt valg pga store smerter og hindret meg mye i livet. Prøvde jeg meg på en lenger tur havnet jeg fort på krykker i 2 uker etterpå.

     

    Men slik du beskriver det høres det ikke ut som du er så plaget så du får tenke over det. Gjør jo så smertene forhåpentligvis blir borte, men ingen løping og foten blir jo stiv. Så du må bare tenke over dine plager og hvor plaget du er. Og prat med legen hvorfor han anbefaler at du gjør det nå. Kan hende det er en god grunn til at de anbefaler det nå selv om smertene ikke er ulevlige.

     

    Lykke til!!

  22. Så glad jeg ble når jeg har funnet dette forumet! Takk til alle som har delt! Supert å lese faktiske menneskers historier!

     

    Sitter med høyra i walker nå etter avstivning av talus og calcaneus i midten av nov. Er tilbake i (kontor)jobb igjen, men tar en del hjemmekontor for å slippe å karre seg frem og tilbake.

    Bakgrunn: medfødt delvis sammenvoksing av disse knoklene, og det er der hvor de ikke har vært sammenvokst som har skapt trøbbel for meg, med gnisninger som har gitt periodevise hissige betennelser. All vektbærende aktivitet har vært uaktuell over tid. Gjelder begge, men høyre har vært verst, så jeg har tatt den først.

    Nå har jeg valgt vinteren som nedetid for å forhåpentligvis kunne stille sterkere enn noen gang (?) på fjellturer til sommeren. :)

     

    Kaprimo! Du er gal som har tatt begge 'på en gang'! Jeg skjønner deg, men wow! Håper det går bra med deg og at du ikke går veggesprø der hjemme!

     

     

    Hei og God Jul ???

     

    Nesten litt hyggelig å vite vi er flere som tilbringer jula i en walker ? Men leit å høre du også har hatt en del trøbbel og sliter med begge! Flott du fant denne gruppen. Ble glad da jeg kom over den selv. Hjelper å kunne høre andres historier og spørre om ting man opplever er "normalt" eller ikke.

     

    Hvordan føler du deg? Har du walkeren konstant på eller åpner du den når du er i ro? Jeg synes den gnager og klemmer litt iblant. Og ellers litt ubehagelig for har mister mye førlighet i huden i ankelen. Veldig nummen. Har det hendt deg/andre?

     

    Jeg har ved tidligere operasjoner mister litt førlighet, men bare bittesmå områder og iblant opplevd litt støtlignende følelse når jeg tar på noen steder. Men nå er store deler av hele oversiden av ankelen blitt nummen. Litt ekkelt.

     

     

    Ellers så føler jeg meg til tider litt "gal" for at jeg har tatt begge så tett opp på hverandre. Kom frem til at dette året har jeg gått på krykker 10 av 12 mnd ?

     

    Hvis det ikke var for bryllupet til sommeren og mitt inderlige ønske om å gå noenlunde smertefritt opp den midtgangen hadde jeg nok ventet til venstre var enda bedre før jeg hadde tatt høyre. Er litt mere låst til rullestol og lite bevegelse nå siden venstre fortsatt ikke er overlykkelig over for mye belastning.

     

    Men samtidig er jeg veldig glad for å bare få alt unnagjort så jeg kan virkelig begynne å leve igjen! ?

     

    Så er igrunnen bare lykkelig over at dette forhåpentligvis er siste verset på en veldig lang sang! Men såklart blir jeg "veggsprø" ? Mye TV titting, bøker, lydbøker og dårlige mobilspill for å få dagene til å gå!!

     

    Ønsker deg riktig god bedring og til alle her inne en riktig god jul og godt nytt år!

×
×
  • Opprett ny...