Gå til innhold

jocke

Medlemmer
  • Innlegg

    2 988
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av jocke

  1. For andre som evt. skulle komme over tråden, så ble slutten av visen som følger;

     

    • Gammelt ENK ble slettet av Brønnøysundregistrene.
    • Satt stille i båten uten å foreta meg noe.
    • RIPE sendte e-post ganske raskt etter at org.nr. forsvant ut av oversiktene til Brønnøysundregistrene. Der informerte de fint om at selskapet nå var observert slettet, og etterspør informasjon om nytt selskapsnavn/eierstruktur. De informerer videre om at RIPE-ressursene blir slettet om man ikke foretar seg noe.
    • For å kjøpe tid ble RIPE informert om at ny informasjon blir ettersendt så fort som mulig.
    • Nytt ENK med samme navn ble umiddelbart søkt om, og ble godkjent etter en uke eller to. Planen var å bruke nytt ENK/org.nr som ny eier av ressursene.
    • Før nytt ENK ble godkjent av Brønnøysundregistrene, så viser det seg at RIPE godtar at man eier ressursene direkte som privatperson (eller «natural person» som det så fint heter på engelsk). Dette fremkommer ikke tydelig på RIPE sine nettsider.
    • Eierskap av RIPE-ressursene ble dermed flyttet direkte til meg som person, og det nye ENK-et er i praksis dermed ikke i bruk lenger. Sluttresultat er da at både .no-domener og RIPE-ressurser eies av meg som privatperson, og ikke via ENK-et.
    • Liker 1
  2. On 2/4/2023 at 12:21 AM, Eskove said:

    Vi fører ingen regnskap og innraporterer ingenting til når det kommer til noe annet en bytte av styremedlemmer.
    Når jeg kom inn i styret var informasjonen hos brreg på foreningen over 10 år gammel og utdatert så ingen problem.

    OK, godt å vite. Takk for info.

     

    On 2/4/2023 at 6:38 AM, BadCat said:

    Ei forening er selveiende. Sett at det oppstår verdier i denne foreningen så blir det antakelig regnet som underslag hvis man plutselig vil ha disse verdiene selv. Sett at et domene blir verdt en betydelig sum. Hvis man selger domenet tilhører inntekten foreningen og skal brukes til å fremme foreningens formål og ikke til personlig vinning.

    Tja, er vel mange måter man kan få ut verdiene på indirekte? Typ ansette seg selv og ta ut lønn, eller at foreningen bruker penger på ting som «gagner» deg? (typ «studietur til utlandet», innkjøp av utstyr o.l. som du kan bruke/disponere, etc). Hva som er innenfor eller ei bunner vel fort ned i hva «formålet» med foreningen er. Der står man vel ganske fritt til å definere hva man vil? (=

     

    On 2/4/2023 at 8:28 AM, ali q said:

    Så lenge du ikke sier opp avtalene hvor RIPE trenger org.nr så vil du kunne fortsette i mange tiår selv om det gamle org.nummeret ikke lenger kan valideres.

    Hmm, ja, jeg kan jo sikkert gamble på at det går greit en god stund. Men vil anta at RIPE før eller siden vil rydde opp, så da er det greit å i alle fall ha klar en plan.

     

    Virker som at Brreg har gjort en stor ryddejobb nå. Er flere bekjente som har fått samme varsel om sletting, og Domeneshop har fått masse henvendelser siste uken om folk som har fått samme varsel.

    edit: Lurer litt på hva som er bakteppet for oppryddingen. Det skaper jo merarbeid for alle parter (inkl. Brreg), og jeg kan ikke se at det gagner noen at det «ryddes» slik?

  3. 11 hours ago, HW1 said:

    Å eie AS er ikke næringsvirksomhet.

    Tja, hele Thon sin selskapsstruktur har enkeltpersonforetaket "Olav Thon" på toppen (i alle fall før han flyttet mye til stiftelsen -- mulig ting er annerledes nå). Det kan godt være det er andre momenter som gjør at dét konkrete scenarioet gjør det til «næringsvirksomhet» (utbytte m.m.), men ja.

     

    9 hours ago, Eskove said:

    Du kan oprette en klubb eller organisasjon. Non-Profit.
    da får du et orgnr du kan bruke.
    Ev selge tjenester fra ENK til ASet du er eier i.
    sån at ASet faktisk betaler for tjenester du gjør for ASet

    Registrere lag eller forening - Brønnøysundregistrene (brreg.no)
    det er gratis å registrere lag eller forening.
    Så er er det bare å lage deg en Jockes venner eller noe.
    Så overfører du bare ting som krever orgnr til foreningen

    ENK-et gjør ikke tjenester for AS-et, og det ville heller ikke vært naturlig. Men at ENK-et var en passiv eier av AS-et (fremfor meg direkte), hadde vært uproblematisk.

    Men tipset om forenig/lag var kanskje ikke så dum. Jeg fant ikke umiddelbart ut om et lag/forening er pliktig til noe årlig innrapporteringer? (typ årsmøteprotokoll). Om man setter seg selv som styreleder, kan man da droppe årsmøtet med tilhørende årsmøteprotokoll, slik at man i praksis ikke trenger å foreta seg noe «årlig vedlikehold»?

  4. Hepp,

    Jeg har hatt et ENK siden 2009. Har blitt brukt til flere ting;

    • anskaffelse av .no-domener (før man kunne gjøre dette som privatperson).
    • registrere bedriftskontoer hos forskjellige selskap for kjøp av ting som ikke kunne kjøpes som privatperson
    • få internettresurser (IPv6 PI og ASN) fra RIPE NCC, som krever org.nr. (det foreligger juridisk avtale i bakkant av dette)

    Har aldri rapportert inn noe regnskap. Omsetning er i utgangspunktet null, men det er utgifter (både til domener og indirekte til RIPE NCC). Disse har blitt betalt av meg som privatperson (som for så vidt er helt innenfor rent økonomisk).

    I går fikk jeg varsel om at ENK-et vil bli slettet om 3 uker siden de «ikke kunne se at det var foretatt næringsvirksomhet i årene 2020 og 2021».

    Uten å sjekke noe nærmere hva «næringsvirksomhet» nødvendigvis er definert som, så sendte jeg inn kopi av fakturaer og avtaler på ovennevnte. Fikk i dag informasjon om at dette ikke er godt nok, og at de anser dette som «hobbyvirksomhet».

    I etterkant har jeg lest litt mer om hva «næringsvirksomhet» defineres som. Jeg er dog usikker på om kriteriet for «næringsvirksomhet» har endret seg siden jeg opprettet ENK-et i 2009, eller om jeg bare har blitt tilfeldig plukket ut for «kontroll»...

    Noen som har gode forslag til hvilke muligheter som finnes her? Kan jeg «viderefakturere» ovennevnte tjenester til meg selv som privatperson, som i praksis betales fra meg selv til meg selv? (aka «lekepenger»). I så fall, hva slags beløper må i så fall til for at det skal defineres som næringsvirksomhet?

    Jeg stusser også på den korte fristen, gitt at selskapet har juridiske avtaler samt eierskap til forskjellige ting. Domenene kan jeg sikkert teknisk sett få flyttet over til meg som privatperson (fremfor via ENK), men ressursene fra RIPE blir det verre med. De krever org.nr. Jeg bruker dette primært til hobby, men siden jeg også jobber med dette til daglig, så er det likevel høyst aktuelt i «næringssammenheng». Årsak til at jeg har satt det på ENK-et mitt (og ikke via arbeidsgiver), er for å unngå masse merarbeid om/når man bytter arbeidsgiver.

    Andre tips eller triks? Jeg er også direkte medeier i et AS. Vil et alternativ være å flytte eierskapet i AS-et over til ENK-et, og således «generere næringsvirksomhet» ved at ENK-et har eierskap i et AS?

    • Liker 1
  5. On 4/20/2022 at 1:40 PM, Dragonlove said:

    Jeg miner alt direkte til firi.no, der kan man logge inn med bankid og vipps og i tilegg er det en Norsk side, om det er bra/dårlig å gjøre det slik aner jeg ikke, noen sier det er gebyr sånn og sånn, men gebyr er det vel om man har en fysisk wallet som ledger for eksempel og skal selge på børser som coinbase, Binance osv også.

    Du er ikke bekymret for at det ikke er «din» wallet aka web wallet? Du hodler kanskje ikke, så det er snakk om mindre volum?

  6. On 10/17/2021 at 1:00 PM, Nizzen said:

    Asus Strix XOC 1000w REBAR lagt til i 1. post ;)

    Ligger to varianter av "STRIX3090_XOC_rebar.rom" i første post, som begge ser ut til å være like? Trykket på lenken som var ved siden av "Asus xoc Rebar 520w", men etter en flash, så ser dette ut til å være "Rebar 1000w"?

    Etter flashing, så kunne det også se ut som at mining ikke ville fungere? Bruker bare Nicehash på gaming-riggen når den idler, og den klarte aldri starte opp på 3090-en etter flashing (3070 i samme rigg fungerte fint). Reflash til stock BIOS fungerte fint. Reflash til siste stock (med Rebar), fungerte fint. Så kun 1000w-varianten som slet, ser det ut som.

  7. Hvis Skatteetaten mener at alle komponenter i én rigg skal regnes som «én maskin», så måtte de nesten definert min/maks GPU-er i «én maskin» eller tilsvarende. Du har rigger som kanskje bare har et par-tre GPU-er, mens andre har kanskje 12+. 

    Bruk av ordet «kan» i kontekst av «kan regnes som én maskin» er ganske vagt. Jeg er usikker på om de mener at vi selv skal kunne definere det (alt etter hva som egner seg best), eller om det er visse scenarioer hvor det regnes som én maskin, og andre scenarioer hvor det ikke regnes som én maskin.

  8. 2 minutes ago, BadCat said:

    For eksempel: Maskinen eksisterer fra før. Stapper inn 3080 til 11k og Seasonic 1000W til 3500 kr. Utgiftsfører 14500 med det samme.

    Ja, utstyr til en verdi av under 15k kan avskrives med det samme («der og da»). Det samme gjelder når verdien går under 15k. Typ at du kjøpte et 3090 til 27k i 2021. Du kan da skrive av 8.1k i 2021. I 2022 vil verdien være 18.9k, hvor du da kan skrive av 5.67k. I 2023 kan du skrive av resterende beløp (13.23k). Om man kjøper komponenter enkeltvis, som ikke er gitt at tilhører en spesifik «maskin», så har jeg tenkt som så at enkeltkomponenter kan skrives av separat, i alle fall de litt dyrere/større komponentene.

    Om man bygger en vannkjølt gaming-rigg som i teorien brukes mer til mining, enn gaming, og man vil skrive av denne, så er det gjerne ikke like greit at man skriver av alle komponentene hver for seg (siden man da i teorien kan skrive av nesten hele maskinen første året). Det er gjerne det de legger i «Flere komponenter kjøpt hver for seg og satt sammen kan anses som én maskin.». Utstyr som kjøpes i rykk og napp (f.eks. GPU-er) som gjerne er flytende om hører til en spesifikk rigg eller ei, tenker jeg fint kan skrives av separat.

  9. 29 minutes ago, BadCat said:

    De skrivene mangler klarhet Avskriving er for varige driftsmidler som skal brukes over 3 år.Snart går Eth PoS og hvem vet om det er noe lønnsomt etterpå.

    Du kan jo fortsatt skrive det av selv om du ikke miner, slik jeg har forstått det. Så om du kjøpte masse utstyr i 2021, som kanskje ikke vil generere særlig med inntekt store deler av 2022 og kommende år, så kan du likevel skrive det av i 2022.

     

    8 minutes ago, BadCat said:

    Kan man ha mange maskiner under 15k eller skal alt sammen regnes som étt?

    De skriver jo at løse komponenter kan ansees som én maskin, men flere maskiner kan man jo fint regne separat. Jeg mener også det blir feil at verdien på «alle GPU-er» i en rigg med 12 GPU-er skal ansees som «én maskin». Det er jo veldig flytende komponenter også; en flytter de mellom rigger, utvider rigger, osv.

    Det står heller ingenting om hvor mange år en skal skrive ting av med, annet enn 30 prosent per år. I praksis vil det nesten bare være 3090-kort som må skrives av over 3 år, mens alt annet kan skrives av over 2 år (siden beløpet kommer under 15k etter første avskrivningsår, og således kan skrives av i sin helhet i det andre året). Dette gjelder jo da kun GPU-er til blodpris (15k+). Folk som kjøpte <3080 til MSRP kan vel i teorien skrive av hele beløpet første året.

    edit: Det kan godt være at Skatteetaten ikke deler mitt syn på at GPU-er er separate entiteter, og ikke en del av «én og samme maskin», men de har ikke akkurat spesifisert det godt nok, så da tenker jeg det får la seg våge.

  10. 25 minutes ago, ilalo said:

    Helium miners er nedbetalt nå ( 3 stk i skrivende stund, venter på 3 til ) 

    Hvor er de plassert? Hjemme? Jobb? Rundtomkring? Storby? Er det andre i nærheten, så du faktisk også er witness på noen/alle? Hvor stor andel av de ~95HTN du har fått til nå, skyldes trafikk versus de andre aspektene man tjener på? (vet ikke om man får noe breakdown på det?). Hvilke hotspots er det du har kjøpt? Ser det er flere på listen nå, enn sist jeg så på det.

  11. 17 hours ago, Dragonlove said:

    Personlig bruker jeg som regel mailboxde.com når jeg bestiller fra Tyskland, egen postadresse i Tyskland, tilsvarende Jetcarrier for USA.

    Kan sende med forskjellige transportører, jeg har som regel brukt Tjekkisk post derfra da det er billigst, blir også levert med posten.

    Eneste ulempen er at det kompliserer retur/garantisaker. Jeg bruker JetCarrier flittig, men da spesifikt til produkter som jeg vet med sikkerhet at det ikke er relevant med retur/garantisaker (f.eks. når jeg kjøper ting brukt, eller ting under en gitt verdi). Ser ut som jeg har brukt mailboxde.com et par-tre ganger siden 2010, men da for produkter hvor de ikke sender til Norge, og da stiller jo saken seg litt annerledes.

    Om jeg skulle kjøpt Leakshield fra AquaComputer nå, så hadde det blitt direkte fra AquaComputer, eller aller helst om TechBay tar det inn på sikt. Det er et produkt hvor reklamasjon fort kan ende opp med å bli aktuelt.

  12. Det ene 3080 Suprim X kortet mitt falt fra ~99MH/s (230W) til rundt 90MH/s (~210W), forble slik noen timer, og har nå lagt seg på 95-96MH/s (222W), hvor den har ligget stabilt siste 4-5 dagene. Er på reise, så har ikke fått sjekket enda, men virket litt rart at den bare har falt ned litt på den måten? Kan det være pads på én av RAM-chippene som har tørket ut, eller har blitt dårlig, som gjør at den throttler på noe av RAM-en? Eller er det «all or nothing» på throttlingen? I så fall burde den vel throttlet mer? Alle de andre Suprim X kortene kjører fint på ~99MH/s (230W) på samme riggen.

  13. 33 minutes ago, Mumriken said:
      Hide contents

    You have a pending payout. The submitted request has a gas price limit of 40.00 Gwei, which is below the current network fee of 145.20 Gwei. Your pending payout can only be processed once the network fee falls below the limit. Go to the settings page to update your gas price limit and speed up your tx.

    Damn, nye greier på gàng .. Hvor mye eth er 145 gwei? 😛

    Litt rart opplegg det der. Ezil.me har jo f.eks. tak på 100 gwei for å utføre en transaksjon, som betyr at du ikke får betalt det ut (før det evt. synker under), selv om man er villig til å betale mer.

  14. Det spørs vel helt når man gjør det. Om du selger 31.des med tap, og kjøper ny 1.jan, så har du i praksis realisert verditapet innenfor skatteåret. Eneste fordel måtte i så fall være at du kan trekke det fra annet du ellers ville skattet på. Det er jo ikke noe du måtte skattet for det året (med mindre man har volumer som gjør at formuesskatt av original inngangsverdi kommer inn i bildet).

    Uten å ha finlest regelverket med lupe, så skulle en tro at man kan realisere tapet uten å selge (ved å føre tapet ved årsslutt), men da blir det for mer tricky mtp. at du må bruke verdien ved årsslutt som ny verdi ved evt. fremtidig salg (og ikke inngangsverdien når du kjøpte/minet valutaen). Virker som det er litt særregler på all things crypto, så det kan godt være dette er totalt skivebom-tolking fra min side :D

  15. 10 minutes ago, Bengt Who said:

    Skjønner at å lese kan være vanskelig for enkelte. Det blir gjerne forsinkelse om en drøyer med å betale MVAen, det handler ikke om at en måtte betale det. Dette handlet om hvor fort det gikk. Sutring og hylling av MVA ved import finner du sikkert egne tråder om.

    Jeg leste det du skrev. Leser du det jeg skriver? (=

    Du bekrefter med andre ord at du måtte betale MVA-en for å få varene? (eller i alle fall betale MVA for at du skal få det raskere?). Jeg har handlet en del i utlandet med DHL som transportør, og jeg har utelukkende fått faktura i etterkant av at varen er ankommet postkontor og avhentet (eller levert på døren), og betaling til DHL har således null effekt på hvor raskt jeg får varene.

  16. 15 hours ago, Bengt Who said:

    Jeg fikk min forsendelse etter 4 dager derifra. Betinger at du betaler mva-kravet fra DHL kjapt.

    Måtte du betale MVA-kravet før du fikk varene? Woot?

     

    15 hours ago, Cardinal said:

    Hvis de har det på lager, kommer det fort fra EKwb. eneste ulempen var at de sendte med DHL og man får da deres relativt høye gebyrer for utlegg av mva/ fortolling.

    Ja, det er helt sykt. Jeg måtte betale 753 kroner i rene gebyrer (utleggsgebyr for momsutlegg, samt fortollingsgebyr) til DHL, i tillegg til 1674 kroner i moms. Dette på en EKWB-ordre på 6699 kroner. Altså mer enn 11% av original kjøpesum bare i gebyrer til DHL.

     

    15 hours ago, activex said:

    Jeg ligger på 80 på minnet under mining på tuf 3090 med ekwb blokk og passiv bakplate med standard 3w/mk(?) padsa til ekwb. Jeg har også kun en 360 rad til både cpu og gpu

     

    edit: sandwich layout i itx case også

     Har du noe luftstrøm som passerer bakplaten? Jeg vippet en plass mellom 100-102 grader på minnet når jeg gjorde lett mining (~115MH/s, i stedet for full guff på 120-122). Det var dog med cirka null luftstrøm over bakplaten. Med aktiv bakplate trykker jeg 122MH/s og ligger mellom 73-76 grader på minnet.

  17. 1 hour ago, TheKims said:

    Så visst jeg kjøper Bitcoin for 1000kr og sender det til en annen børs for å kjøpe ETH for 1000kr så må det betales skatt av dette?

    Dette er hva det står på skatteetaten: 

    Kjøp av virtuell valuta gir ingen skattemessig konsekvenser på kjøpstidspunktet.
    Kostnadene forbundet med kjøpet skal ikke føres før du selger, så når du skal selge den virtuelle valutaen, må du ha kontroll på hva du betalte. 

    Du må skatte av evt. prisgevinst (eller tapsføre evt. tap) i forhold til inngangsverdi. Om du konverterer en kryptovaluta til annen kryptovaluta, så realiserer du kjøpet (eller deler av det), og har da en annen utgangsverdi i gammel kryptovaluta (BTC), og ny inngangsverdi i ny kryptovaluta (ETH).

    Om du hadde kjøpt 1BTC til en verdi av 1000 kroner 1.januar og overfører dette til en annen børs, så er det ikke noe skatting. Om du 1.juni kjøper 1ETH på ny børs til en verdi av 0.1BTC, og 0.1BTC er verdt 200 kroner, så må du skatte av 100 kroner (siden 0.1BTC var verdt 100 kroner 1.januar).

    edit: Om man har store mengder verdi i krypto, så mistenker jeg også at man må justere for dette mtp. skattemeldingen mtp. evt. formuesskatt (typ om du kjøpte 2MNOK i BTC, som nå er verdt 10MNOK). Dette siden verdiene ikke nødvendigvis innrapporteres til myndighetene (avhengig av hvor man har verdiene).

×
×
  • Opprett ny...