Jump to content

air315

Medlemmer
 • Content Count

  27
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

16 :)
 1. air315

  Istid

  Hvorfor oppstår istider? Hvor lenge varer de? Hvor mange slike har det vært? Den siste var vel over 10000 år siden. Når vil den neste komme? Eller uteblir den hvis vår tids klimakrise ikke blir løst?
 2. air315

  Lykkepiller?

  Jeg kan sitere noe jeg har lest: "Dystymi kan være en diagnose å vurdere. Dystymi er kjennetegnet av vedvarende nedstemthet. Symptomene er stort sett de samme som ved en vanlig depresjon, men personer som strever med dystymi er oftest mindre nedfor. Til gjengjeld er plagene mer langvarige. For å stille diagnosen skal de ha vart i flere år. Mennesker som lider av dystymi har ofte ulike fysiske plager som man ikke finner sikker forklaring på. Pessimisme, en følelse av ikke å strekke til og konsentrasjonsproblemer er også alminnelig. En kombinasjon av samtalebehandling og legemidler mot depresjon kan ha god effekt. På grunn av sykdommens natur er behandlingen langvarig."
 3. air315

  Lykkepiller?

  Jeg snakker ikke på egne vegne, men lyttet interessert til det som ble sagt. Dette er en ressurssterk, kunnskapsrik mann, men som ofte plages av depresjon når han ikke blir medisinert på riktig måte. Han har som sagt hatt massevis med terapi, men opplever ikke at det har vært til hjelp. En av hans sønner sliter også med depresjon - det var det som gjorde at jeg tenkte på det genetiske. Du skriver: Jeg tror man kan være genetisk disponert for depresjon, men at depresjonen i seg selv er genetisk? Neppe. Det forstår jeg ikke helt. Det er det å være genetisk disponert for depresjon jeg egentlig trekker frem. At det utelukker depresjonen, høres selvmotsigende ut, hvis ikke det er noe jeg misforstår her. Hvis terapi er mislykket/bortkastet i hans tilfelle, så gjenstår jo bare medisinering. Det er da han har livsmot og overskudd til å fungere på et plan som ev kan gi muligheter til vekst og selvrealisering etc. Å vedbli i sitt sorte hull er i beste fall å være på stedet hvil. Nå snakker jeg kun om hans tilfelle - ikke generelt. Terapi er sikkert veien å gå for de fleste , men tydeligvis ikke alle, er mitt poeng - i den grad jeg i det hele tatt skal blande meg inn i hvordan andre har det eller føler og opplever.
 4. air315

  Lykkepiller?

  Forleden hadde jeg en lengre samtale med en bekjent. Det kom frem at han i flere tiår har lange perioder hvor han er deprimert. Han har over lang tid gått i terapi for å snakke ut om sine "problemer", men opplever at dette har vært til liten hjelp og egentlig gjør ham mer deprimert. De ganger han har fått utskrevet medisiner føler han seg bedre. Jeg har inntrykk av psykologer er mer skeptiske enn psykiatere til bruk av medisiner - kanskje først og fremst "lykkepiller". Der det foreligger dyptliggende traumer og problemer er det sikkert fornuftig å gå inn på dette og nøste opp og bearbeide dette for å finne varige løsninger. Men kan noe av dette være genetisk? Hvis det ikke er dyptliggende problemer å jobbe med og at dette bare gjør en verre å trekke frem det lille som sikkert finnes i de flestes liv og den forskrevne medisinen virker etter hensikten, kan ikke det være en god nok løsning og ikke nødvendigvis et nederlag? Hvor mange ganger skal man måtte vrenge på sjela si når det ikke hjelper, men tvert i mot og heller være glad for at det finnes medisin mot dette. Særlig hvis det ER genetisk og ikke skyldes opplevelser tidligere i livet som skulle være årsaken til depresjon. Selv om mange - de fleste?- har godt av terapi - så kan det være noen hvor dette ikke hjelper. Da er vel det bare bra at det finnes andre løsninger som det går an å ty til?
×
×
 • Create New...