Gå til innhold

46RVOV46

Medlemmer
  • Innlegg

    7
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av 46RVOV46

  1. I likhet med en del andre her mener jeg her at faktisk.no misforstår med vilje. Det er ingen som tror at de bokstavelig talt bare er "på" i fire måneder.

    Det faktisk.no burde fokusert på er hvordan dette tallet sammenlignes med andre typer kraftverk:

    • Vannkraftverk med magasin: ~50%
    • Vannkraftverk uten magasin: ~40%
    • Vindkraft: ~33%
    • Solkraft: ~10% (ref. Solgrid i Stor-Elvdal (kun ett lite anlegg, så dårlig grunnlagsdata)

    Vindkraft kommer ikke så godt ut her heller, men det setter det i en kontekst om ikke annet.

    • Liker 3
    • Innsiktsfullt 4
  2. 5 hours ago, Hyd said:

    Hva er totalt innbetalt nettleie av alle private husstander og næring i dette landet årlig? 

    Skulle jo tro at de pengene stod på konto. Eller blir de brukt opp på masse vedlikehold, aksjeutbytter og fordyrende utenlandskabler? 
     

    Det er klart at utgiftene til regionale nettselskaper er vedlikehold og investeringer. Det meste av det som blir til overs hentes ut som utbytte av kommunene som eier selskapene. Nettselskapene har ingen private eiere, så det som eventuelt er til overs går med til å betale for kommunale tjenester.

    Jeg har selv utarbeidet investeringsplan på vegne av et nettselskap for en 5-års periode. Nettselskapet ble tvunget til å utsette reinvesteringer siden kommunene trengte inntektene. 

    • Liker 3
  3. Statnett (eller andre nettselskap) eier ikke grunnen nei. Utbygging av kraftnett omfattes ikke av plan og bygningsloven. Alle direkte berørte eiendommer som avgir grunn eller rettigheter, vil få erstatning basert på sitt økonomiske tap. I tilfeller der nettselskap og grunneier ikke kommer til enighet vil arealet blir ekspropriert (men fremdeles eid av opprinnelig grunneier) og en erstatning betalt fastsatt av skjønnsretten. Ref: https://www.statnett.no/om-statnett/informasjon-til-deg-som-er-grunneier/

    Hvorvidt det bør være et spleiselag får være opp til noen andre å svare på :)

    • Innsiktsfullt 1
  4. 22 minutes ago, KjeRogJør said:

    Betyr dette regreskrav fra aktuelle forsikringsselskaper?

    Rettet mot de ansvarlige for byggingen av den delen av parkeringshuset...?

    Ikke helt unaturlig heller.

    Det er nok forsikringsselskapet til Sweco som må ta en god del av regninger her. Rådgivningsfirma som Sweco er forsikret for ganske høye summer hvis det skulle oppstå prosjekteringsfeil. I forbindelse med Multiconsults feilprosjektering av Stortinget måtte de betale 55 MNOK i erstatning. I deres årsrapport står det at "the legal settlement with Stortinget of negative NOK 20.2 million". Med andre ord betalte nok deres forsikringsselskap over 30 MNOK, mens Multiconsult måtte ut med resten. Jeg er ansatt i et lite firma, og vi er forsikret for prosjekteringsfeil på 300G. Det kan virke som at Multiconsult er forsikret for samme sum.

    Men det er spennende å se hva de totale kostnadene blir. Det kan tenkes at Sweco får en real smell her.

×
×
  • Opprett ny...