Gå til innhold

KAFFAbutikk

Medlemmer
  • Innlegg

    39
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av KAFFAbutikk

  1. 4 hours ago, Lakrisbåt said:

    Er på jakt etter tips til ny kaffekvern.  Pensjonerer min andre Wilfa CGWS-130B, den siste er 2,5 år, og klarer ikke å kverne aeropress lengre. 

     

    Wilfa har 5 års garanti :
    https://www.wilfa.com/no/garanti/

    Du får trolig en ny kvern du kan selge på Finn og putte inn i budsjettet ditt. Husk at du neppe kommer langt med å reklamere på en kvern fra en utenlandsk butikk etter det første året... 

  2. On 4/19/2021 at 10:28 PM, a_aa said:

    @-marius- Dersom du, som meg, ikke har en vannkoker med temperaturinnstilling, eller et greit og pålitelig termometer, kan du enkelt få en ønsket temperatur ved å blande inn kaldt vann i vannet som holder 100°C. Da bør du veie vannet du skal koke opp (kanskje legge til 2-3% som damper av), ta det av varmen og så legge til kaldt vann:

    • 6% kaldt vann innblandet gir temperatur 95°C
    • 12,5% kaldt vann innblandet gir temperatur 90°C
    • 20% kaldt vann innblandet gir temperatur 85°C
    • 28,5% kaldt vann innblandet gir temperatur 80°C

    De svært enkle regnestykkene bak tallene ovenfor er basert på at vannet ikke tilføres ekstra varme fra kjele etter at varmen slås av, og at kaldt springvann er 10°C (men det spiller ikke veldig stor rolle om det er 5° kaldere eller varmere).

    Eksempel: Hvis du veier opp 200 g vann og koker det opp, vil du da ha ca 195g vann ved 100°C. Blander du inn 55g (altså ca 28,5% av 195) kaldt vann inn i det varme vannet, skal du ende opp med 250g vann ved 80°C. :) 

    Og akkurat 80°C er ikke tilfeldig valgt her. Hoffmann hevder at kaffe har to bryggetemperaturer som kan bringe frem godsmaken - den en av dem er ca 80°C som gir en enkel og god smak for de fleste kaffetyper. Det andre punktet vi sikter på, gir mer kompleks god (bedre) kaffe og er ved høyere temperatur - for skikkelig lysbrente er den så godt som 100°C, mens mediumbrente kanskje ligger i området 92-94 °C elns? I mellomområdet mellom 80°C og den høyere optimaltemperaturen vil derimot kaffen ikke ha optimal smak. En kurve som vise godsmak som funksjon av temperatur vil se ut som en kamel med to pukler, altså. Og for skikkelig mørkbrente kaffetyper, kan det vel hende at det er kun 80°C som gjelder. Dromedar. :) 

    Ja hvorfor gjøre det enkelt ! Uten termometer blir det nesten ren gjetting -> kjøp termometer.

  3. 18 hours ago, Tobias@Kristiansand said:

    Det enkleste er å si at "slik er det bare" 😄

    Forskjellige kaffesorter har ulik tetthet/hardhet, brenningsgrad og profil gir forskjellig porøsitet. Brente bønner over tid kan tørke ut, og også co2 innholdet kan påvirke vanngjennomstrømningen. Om vanngjennomstrømningen er for rask eller sakte endres dette vanligvis ved å justere kverningsgraden. Om du ikke har kvern kan du justere doseringen. Legg på eller trekk fra 1 gram eller 2.

    Ved håndbrygg kan du også styre bryggetiden ganske greit selv så lenge du har omtrent riktig kverningsgrad. Hell mer vann i midten tidlig i bryggingen for raskere brygg. Det kan være et "tjuvtriks" hvis du er fornøyd med 95% optimal kaffe på mandags morgen :)

    Kontakttid/bryggetid er et viktig parameter, så det er en av parameterene jeg liker å holde det konstant. 

    Smaker det godt, så er det godt.

    • Liker 1
  4. 15 hours ago, a_aa said:

    Jeg tenker at en billig kvern ofte kan ha mer enn ubetydelige fraksjoner som er feilinnstilt uansett hva kverna stilles inn på. Still den på "grus", så får du "grus" - og i tillegg får du en dæsj "støv" og jaggu en dose "pukk" også med på lasset :)

    Slik spredning spiller imidlertid ikke så stor rolle om man trekker kaffen - det går helt fint. Men kan være litt mer meh :hmm:om man drypper den.

    Eller se omvendt på det: Dersom man har tenkt å bruke kaffekjel, presskanne, Aeropress eller liknende, vil forskjellen mellom en dyr og en billig kvern ikke være veldig stor mhp smak (ser bort fra klarhet, der mye "kaffestøv" ikke er gunstig). Det kan derfor være en rimelig inngang til å starte med "selvbrygget" kaffe :) 

    Joda, men du spekulerer vagt i at "billige" kverner ikke er gode nok for filterbrygg her. Uten å begrunne det med annet enn en video som ikke handler om dette.

    Det kan fort oppleves som elitistisk, not that there's anything wrong with that. 

    Håper ingen går over til kokekaffe fordi de føler de ikke har en god nok kvern, da er det bedre å stille inn kverna riktig :) Kverning og justering for optimalt brygg kan man lære mer om på bloggen vår. 

     

  5. 11 hours ago, a_aa said:

    Den aller siste videoen fra Hoffmann kan faktisk være relevant for diskusjonen om kvern- og kaffekvalitet:

    Han sammenliknet smak og teknisk ekstraksjon for kaffebønner kvernet i ulike finheter (med en top notch kvern) som ingrediens når man lager kaffe med trekking ("immersion") eller drypping ("percolation").

    Kort sagt: Trekking er mye mer tilgivende for kvernegrad, mens drypping krever at kaffen er kvernet innenfor et ganske smalt område for å bli skikkelig god.

    Har man altså en kvern som er et stykke under pari, vil det ha minimale negative effekter dersom man velger en av metodene som baserer seg på trekking - feks vanlig kokekaffe, presskanne, "køpping". Aeropress bør også være uproblematisk. Det er det bare å kjøre på med rett dosering av kvalitetskaffe og passelig lang trekketid, så får man et godt brygg til slutt 😄  Clever Dripper, Hario Switch og liknende bør også funke med en halvgrei kvern, selv om trekkingen der avsluttes med drypping som kan bli negativt påvirket av for finmalt kaffe eller "kaffestøv" fra kverna.

    Rendyrkede dryppere, som kaffetraktere, Hario V60, Kalita Wave etc funker best når kverningen er relativt "samlet" og man treffer omtrentlig korrekt på kvernegraden - og da kan det bli litt banning og pannerynking om kverna ikke er helt konsistent ;) 

    Og beveger vi oss inn i espresso-territorium, er kverna minst like viktig som espressomaskinen for å få godt resultat.

    Har ikke sett video, men nå snakker vi vel mer om en feil innstiltt kvern enn en billig kvern og da er det lett å være enig. Jeg tror alle kverner jeg har sett er til salgs i "Norge" er gode nok til å brygge en god kopp kaffe. Og at det ikke er så vanskelig å få til dette.

     

     

     

     

  6. 2 hours ago, Zeph said:

    Veit ikkje heilt om eg forsto kva du skulle fram til, men eg meinte ikkje at ein person som drikk spesialkaffi på fast basis skulle kjøpe ferdigkverna (med mindre ein brukar opp posen ila. få dagar). Det var spørsmål om å teste denne type kaffi, og då kan det vere vel så nyttig å kjøpe ferdigkverna i staden for ei billeg kvern. Å kjøpe ei rineleg kvern som lagar OK kaffi betyr ikkje at ein får det til med ei gong heller. Spesielt med billege kverner kan det vere utfordrande å finne riktig innstilling, og då er delar av posen brukt opp. Om ein i det heile tatt kjem fram til eit bra resultat før den er tom.

    Edit: Eg meinte ikkje at han skulle kjøpe ferdigkverna industrikaffi, men få ein kafé til å kverne ein pose eller brenneriet om ein kjøper på nett. Altså ferdigkverna spesialkaffi. Det er på ingen måte ideellt og mistar fort smaken, så kanskje ikkje noko å prøve om ein pose på 250g skal vare to veker.

    Det aller luraste er kanskje å invitere seg på besøk til ein bekjent som har utstyret og kan bruka det (ikkje så lett i desse tider kanskje). Er ikkje det aktuelt så kan du kjøpe nokre koppar Aeropress- eller filterbrygg på ein kafé og tre og få ein kopp som nok er betre enn du sjølv hadde fått til heime.

    Litt av poenget er å ikkje kjøpe så mykje utstyr før ein veit om det er noko ein vil satse på. Det er utfordrande å lage god kaffi heime, sjølv med god kvalitet på bønnene.

    Eg ville òg vurdert å brygge med ein mest mogleg tilgjevande metode. Aeropress eller franskpresse eller veldig greit sidan det er immersion. (Pass på å kverne fint nok. Mange som trur grovkverna er best her). Clever eller Kalita kanskje for filter, men då kan det fort bli vanskelegare å få eit godt resultat. Du må ikkje ha gooseneck, men det blir lettare med det. Til immersion betyr ikkje helleutstyret noko. Kan bruke ein kjele for den del.

    Vil bare oppklare en del missforståelser:

    Det er IKKE vanskelig å brygge god kaffe hjemme !

    Det er ikke lettere å brygge kaffe med en dyr kvern.

    Ikke ta det for gitt at din lokale kaffebar kverner kaffen din optimalt.(I de fleste tilfeller tror jeg du raskt får et bedre resultat med egen kvern).

    Det aller aller viktigste for å få en god kaffe er god kaffe. (Kaffe er ferskvare)

    Vil du ha det så enkelt som mulig finnes det maskiner som brygger kaffen for deg: Kaffetrakter :) (Det enkleste er ikke alltid det beste..)

    Kaffe er uendelig komplekst: Det kan være så komplisert du bare orker, det kan også være bare veldig enkelt og veldig godt.

    Brenneriet vårt Kaffa hadde i mange år dette litt flåsete mottoet som kan være fint å ha i bakhodet: "God kaffe er best" 

     

     

    • Liker 2
    • Innsiktsfullt 1
  7. 21 hours ago, Zeph said:

    Om du kun vil teste så kan du òg vurdere å kjøpe ferdig kverna. Då får du kaffi som er langt betre kverna og som vil vere lettare å brygge god kaffi med.

    Ulempa er kanskje samtidig at den er betre kverna, og du må opp i 2-3000 for å få heimekvern (elektrisk eller manuell) som nærmar seg same kvalitet. Dei betre handkvernene byrjar vel på rundt 1200 og oppover.

    I tillegg vil kaffien fortare miste smak enn om den er kjøpt i bønneform.

    Bryggemetode er òg ein viktig faktor. Enkelte metodar egnar seg nok mindre godt enn andre for å teste spesialkaffi.

    Påstand: Til hjemmebruk er enhver kvern bedre enn ingen kvern hvis du vil smake god kaffe. (Regner da ikke de aller simpleste som bare kutter opp kaffen som kverner).

    Det betyr ikke at alle kverner er like gode !

    At industrikverner som benyttes i industriell kaffe er bedre enn en kvern du kjøper på Elkjøp er riktig, at det er et argument for å kjøpe den type kaffe er jeg ikke enig i. Det eneste jeg ikke kan argumentere mot er om du liker den type kaffe best eller synes det er enklere.

    Hva man definerer som en god håndkvern er jo subjektivt, men man kan absolutt få en god håndkvern til (bittelitt) under 1000,- i dag.

    • Liker 2
  8. On 12/30/2020 at 2:21 PM, Simen1 said:

    Jeg vet ikke om denne har vært postet før, men hvis den har det så skader det ikke med en reprise.

    Den er fin, men stage 1 inneholder  mye mer enn på tegningen. Det skjer veldig mye med kaffen før den eksporteres. Altså flere som må dele på den $0.07 .. Og selve tallene er nok en del forskjellig underveis om du kjøper en kopp kaffe på Starbucks eller en god kaffebar. Selv om summen for deg er den samme.

     

    • Liker 1
  9. On 12/30/2020 at 9:25 AM, Swoosh said:

    Svaret er nei. Visst man ikke rører blir kaffen tynn, i både smak og fylde. Personlig stenger jeg av dryppen i rundt 30 sekunder. 
    Da får filterholderen fylt seg med vann, men det vil fremdeles bli et krater. 

    Moccamaster skulle visst komme med et nytt "dusj"hode, men maskinen ser ikke ut til å ha kommet i salg i Norge enda?
    KBG Select. Ikke at det så veldig mye bedre ut enn det gamle da 😛

    Prøvd å kverne litt finere? 

  10. Bærtørket kaffe alene er enda nytt for veldig mange, derav de sterke reaksjonene. Tradisjonelt var det for en tid tilbake slik at den beste og dyreste kaffen ble vasket og pent behandlet mens den dårligste ble bærtørket uten at noen brydde seg så mye. Derfor var det også motstand mot dette blandt bransjefolk lenge. Så skjedde det noe de siste 10-20 årene: Folk begynte å lete etter spennende særegne smaker i kaffe(som er frø fra et bær), og folk begynte å bry seg om bærekraft og miljø (Det er jo en kjent sak at det er bær i bærekraft..). Nå sverger flere og flere til bærtørket kaffe er vår erfaring. At det engasjerer er utelukkende positivt i min bok. Og det går helt fint å like begge deler. 

    • Innsiktsfullt 1
  11. On 10/8/2020 at 9:33 PM, a_aa said:

     

     

    Var en etiopisk bærtørket fra KAFFA; Teshome Gemechu, kvernet på bortimot 1:10:1 på Feld47. 17 gram kaffe inn og ca 43 gram espresso ut. Kanskje et bittelite hakk for syrlig, men uansett veldig smakfull 🙂 Tror jeg kommer til å droppe å kjøpe en minivekt, og heller bruke form og farge under der som signal for når hoveddelen av ekstraksjonen nærmer seg ferdig. Først minsker de mørke stripene i strålen, så blir den ennå lysere og den tilnærmet koniske formen under bunnen sprekker opp og blir kaotisk - da kan man vel egentlig bare slakke av på trykket og avslutte innen noen få sekunder, helt uavhengig av vekt og klokke. Eller? 

    Ja men husk at forskjellig kaffe er forskjellig, også når det gjelder ekstraksjon. En annen kaffe og eller forhold ellers vil påvirke. Når det er sagt har det sin sjarm og brygge manuelt på en manuell maskin. Selv om det nok blir litt hit and miss. Blir ikke mer autentisk i hvert fall  :) 

     

    • Liker 1
  12. 9 hours ago, Bjerknez said:

    Vi hadde en slik espresso kapsel maskin og kjøpte sikkert kaffe for over tusen kroner i måneden. Var artig i starten men vi gikk sakte men sikkert over til filterkaffe på sikt og til slutt ble espressomaskinen stående der bare på pynt. 

    hvis jeg bare skal ha en kjapp kaffekopp for å våkne om morran, så duger den, men filterkaffe gir den beste smaken synes jeg. 
     

    jeg kjøpte en slik (fancy svancy) kaffe på en kaffebar med skum på toppen. Aner ikke hva det skulle smake, men det smakte alt annet enn kaffe. Smakte mer kakao og følte vel nesten jeg la på meg 2kg. Når jeg drakk den. Ikke var den skikkelig varm heller. 

    jeg synes det var bedre før når bensinstasjoner hadde kaffekanner med traktet filterkaffe på. :)

    Faktisk enig i det meste, men det vi nok glemmer er at det ofte var gammel sur kaffe som sto i timesvis på de gamle besinstasjonene, stakkars de som fikk den siste koppen før det ble brygget ny :)

     

    13 hours ago, a_aa said:

    Apropos Hoffman - jeg fikke en epost fra firaet hans Square Mile Coffee Roasters i går, der det står at min ordre på:

    nå var blitt sendt ?  Inkl frakt hadde ordren den fryktinngytende pris på 8,10 GBP, og da kan jeg delta på https://www.worldslargestcoffeetasting.com/ den 3. oktober med 5 ulike typer kaffe som jeg ikke vet hva er.

    Er det noen flere fra denne tråden som har meldt seg på denne seansen, eller?

    Mulig jeg dropper bruk av destillert vann med "Third Wave Mineral Supplement" iblandet - vi har jo vann godt egnet for kaffe rett fra springen her i Norge (mange andre steder er de plaget med hardt vann). For meg er destillert vann noe man kjøpte på bensinstasjoner for å fylle på bilbatteriet, ikke noe som hører hjemme i en kaffekopp ;) 

    Er en cool greie nå i disse corona tider. Har ikke satt meg så voldsomt inn i det, er det en zoom cupping?
    Når verden igjen er normal er det fult mulig å bli med på cuppinger på de fleste (små) brennerier i Norge og verden. Det er en enda bedre opplevelse, veldig lærerikt og anbefales på det sterkeste. Det er mange flinke kaffefolk rundt om kring i landet vårt.

  13. 15 hours ago, a_aa said:

    Da har jeg hatt Robot-en en knapp uke :D Kjøpte en pose Kolonihagen Espresso Brasil (basert på gul Bourbon fra Pinheirinho, brent og pakket av Kaffa) på Rema 1000. Jeg testet med MBK Feld47 i området fra 1:9 til 1:11, og har drukket alt for mye kaffe i det siste ...

    Optimal kverning ser ut til å ligge rundt 1:10:1 (*), med 18 g inn får jeg ut 45 g på rundt 30 sek, med trykk 6-7 bar - og et resultat som jeg synes er velsmakende og balansert.

    Forvarming gjør jeg enklest mulig - setter filterenheten under varmt tappevann et halvminutt før jeg rister av vannet og fyller med kaffe, visper litt rundt med en tynn streng, stamper, setter på "skjermen", heller på kokende varmt vann og setter filterenheten på plass i Roboten. 

    Godt fornøyd så lang, må eksperimentere med lysere brente bønner etter hvert ?

    (*): Altså 1 hel omdreining fra "nullet" kvern, så til tallet 10, så til merkestrek 1 (av 2) etter tallet. Min "null" er omtrent på tallet 12.

    Nice, bilder fra prosessen/maskinen ? 

  14. Ville spart til en Rocket, og handlet av Postkaffe.no direkte. De er importør i Norge og følger opp sine maskiner.

    I disse tider er det også viktig hvor man handler...

    Regner med alle espressomaskiner, kverner og kaffe vil gjøre et prishopp om kort tid med mindre dollaren faller mye de nærmeste dagene. Så kan være lurt å handle nå.

  15. 18 hours ago, d'espresso said:

    Jeg er ingen ekspert, men jeg får inntrykk av at det er gjengs å mene at iskaffe skal være tilsatt melk og det hele.

    De fleste innenfor ring tre trodde for 15 år siden at kaffe-latte var den eneste riktige måten å drikke kaffe på også :)

    God kaffe godt brygget er godt uansett om den er varm eller kald, så kan man diskutere hva som er god kaffe og hvordan man brygger den (til evig tid)!

    Ser i utgangspunktet ingen grunn til å blande melk inn i kaffe hvis man ikke er veldig glad i melk. Og det er jo lov.

     

    • Liker 1
  16. Cold brew er en voksende trend de siste årene, som bare fortsetter å vokse! Fortsatt sverger de aller fleste til varm kaffe i de kalde mørke årstidene her i nord. Når det er sagt kan det være et fint alternativ til div mer eller mindre usunne energidrikker. Koffein og valgfri mengde karbohydrater, uten tvilsomme e-stoffer, er jo perfekt !

    Iskaffe er jo om mulig enda enklere å lage enn varm kaffe også. 

  17. Disclaimer, er selvfølgelig ikke nøytral så ta svarene for det de er.

     

    Clever er den mest lettvinte måten å lage god kaffe. Det er ingen krav til hellekanne, god teknikk etc for å få reproduserbare, gode resultater. Bare tøm på vannet, vent, rør og sett den på koppen. Jeg bruker praktisk talt aldri V60 lenger.

     

    Full immersion filter er en enkel måte å brygge på, og enkelt å reprodusere. Clever er en produsent av slike bryggere. Enkelte tilbyr andre løsninger... Hva er godt? og hva er godt nok? Det er spørsmålet, svaret varier. Noen vil hevde en reise presskanne er den enkleste måten å lage god kaffe på. For andre er en god termos løsningen. Og hvor viktig er en hellekanne? Det er dette som er så fasinerende med kaffe; det finnes uendelig mange spørsmål, og enda flere svar :) 

     

    Kun for profitt og uten tanke på at det er de som har smakt bedre kaffe, mye bedre kaffe. De som handler på Rema, tenker de, er ikke så "avanserte". Det er sørgen å lage kaffe med de bønnene i en V60. Er sølevann, og av erfaring vet jeg at at kaffen ikke smaker mye da. Fra https://www.coffeebeanshop.co.uk/ får jeg tykt skum som fyller nesten hele V60'n. Skum er fraværende med de elendige bønnene fra Kolonihagen. Meny sitt tilbud 3 poser for prisen av 2 er mye bedre.

     

    Her er det en del missforståelser, tolker deg slik at du egentlig er ute etter mørkbrent kaffe. Det er helt innafor å like mørkere brent kaffe. Veldig mange gjør det. Bare ikke bland det med kvalitet og bærekraft.

    • Liker 1
  18. Forstått det slik at grunnen til at det ikke blir god kaffe når en trakter mindre volum er fordi vannet ikke får lang nok kontakt med kaffen, og dermed får en en uttynnet og svak kaffe om en lager mindre volum i en trakter. Vannet retter rett og slett for raskt igjennom. 

     

    OneCup som lager en kopp har langt mindre hull for å slippe igjennom kaffen fra filterholder og ut, dermed får vannet mye lengre kontakttid med kaffen og gir bedre kaffe i mindre mengder. Noen traktere har vel mulighet til å justere dette på filterholderen også?

     

    Er relativt lett å justere/modde dette på de fleste traktere. Man kan også male litt finere. Slik at man oppnår ønsket kontakttid. Håndbrygg virker å være en enklere løsning enn å ha flere traktere stående på benken i hvert fall :)

  19. En annen ting jeg kom på nå som jeg synes var et irritasjonsmoment sist jeg hadde trakter var at det ble stor forskjell på smak på 2 kopper og full kanne når en traktet. Så jeg må ha en trakter som lager god kaffe selv om det kun skal lages 2-3 kopper og ikke full kanne.

    Har ikke krudd opp så mange traktere, men det er som regel veldig enkle konstruksjoner med ett varmeelement som "driver" vannet igjennom. Og veldig enkel elektronikk. Det aller første vannet som kommer er ofte ikke like varmt. Jeg går derfor ut fra at en trakter dimensjonert for større mengder har tykkere rør som gjør at den første litt kaldere dusjen som kommer først blir relativt større, og dermed påvirker resultatet negativt ved brygging av mindre volum. 

     

     

     

    Takk for tips, da stikker jeg bort å plukker opp ditt eksemplar :p

     

     

     

    Men seriøst og litt på siden av dette: Hvorfor har koster skikkelige kaffekverner 1500+ kr nå? For 10 år siden da jeg kjøpte min lå flere av de rimeligste modellene på rundt 500 kr. Har inflasjonen vært 200% på 10 år eller er det andre ting som skjer?

     

    Synes det er bedre prioritering å legge 2000 i en kvern enn i en kaffetrakter, se hva jeg skrev over. Det settes helt andre krav til utstyr og råvarer i dag enn for ti+ år siden.

×
×
  • Opprett ny...