Gå til innhold

Codename_Paragon

Medlemmer
  • Innlegg

    2 510
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Codename_Paragon

  1. MS DOS, verdens mest stabile OS EVER!

    Her var det ingen krasj i OSet selv om det kjørte i flere døgn.

     

    Flere døgn? Microsoft lykkes i å senke folks forventninger til ytelse og stabilitet.

    http://uptimes-project.org/hosts/os_breakdown_list/OpenVMSClust

    Da jeg brukte slike systemer var det stort sett planlagte strømbrudd som var hovedkilden til stans.

    Det er klart at å sammenligne disse oppetidene med gamle dritt-OS, som DOS, Mac OS classic og Windows 9x blir litt feil. Samtidig så er ikke lange oppetider et mål, dersom det betyr at operativsystemet ikke er oppdatert. Selv om oppdatering av en "live" OS-kjerne kan være støttet, så er det i regelen rimelig å anta at at oppetid er minsteperioden imellom systemoppdateringer.

     

    Saken stiller seg imidlertid noe annerledes dersom det er snakk om et system som ikke er tilgjengelig på et nettverk der ikke alle nodene er til å stole på. Men da er også risikobildet helt annerledes enn det som er selvfølgelig for alle andre moderne OS til PCer.

    Joda, jeg er klar over at dette er rått parti. Grunnen til at jeg skriver dette er ikke for å smile av andre, men for å vise at det lar seg gjøre og at en ikke må akseptere tingenes tilstand, og at andre faktisk har greid dette i mange år.

     

    Oppetid var viktig her for svært mange var avhengig av at systemet fungerte prikkfritt. Og systemet var i alle høyeste grad på nett og dette var ved et universitet så kun kan jo tenke deg hvaslags brukere som var der.

     

    Live oppdatering er ikke så uvanlig selv om det ikke er på Windows. Haken er at dette bør en ha med i tankene allerede under planleggingen. Jeg har selv laget et slikt mini-OS engang, og det var ikke så vanskelig. På Linux har du nå Ksplice. En kan jo håpe at Microsoft implementerer noe slikt selv engang, men jeg tror mye må endres under panseret før det lar seg gjøre.

  2. MS DOS, verdens mest stabile OS EVER!

    Her var det ingen krasj i OSet selv om det kjørte i flere døgn.

     

    Flere døgn? Microsoft lykkes i å senke folks forventninger til ytelse og stabilitet.

    http://uptimes-project.org/hosts/os_breakdown_list/OpenVMSClust

    Da jeg brukte slike systemer var det stort sett planlagte strømbrudd som var hovedkilden til stans.

     

    Uansett, fortsatt i bruk idag til BIOS flashing.

    Det brukes nok på embedded-systemer, jeg har også vært borti noen som bruker CP/M.

  3. Ordet "identitetstyveri" impliserer at offeret er vedkommende hvis personalia forbryteren har brukt, men det egentlige offeret (og de eneste som kunne ha gjort noe for å forhindre forbrytelsen) er de som har blitt svindlet. Det vil si bankene, butikkene osv.

     

    Tja, du kan jo prøve å sette deg inn i situasjonen til de som opplever dette: postkassen flommer over av krav, oppkrav, trussel om inkasso og tvangsinndrivelse pluss at din kredittverdighet pulveriseres fullstendig. De færreste vet hvordan de rydder opp i dette, og jeg hører endel blir så totalt satt ut av dette at de ikke engang vil åpne posten, og den kommer som en flom og kanskje fra hele verden.

     

    Folk med forretingsteft har nå funnet markedet modent for å tilby forsikring og tjenester for å håndtere dette. Joda, banker med fler mister penger, men samtidig er de ikke blant de første til å oppgi sine krav. Jeg synes ikke det er urimelig å anse den som har fått sine personalia misbrukt som et offer i slike saker.

  4. Det har med det samme å gjøre: nødrutinger som skal være der, men ikke fungerer helt.

     

     

    sykehusbrann:

    00123f3c3447050c492501.jpg

    strømbrudd:

    220_walter_reed_hospital_2050081722-12650.jpg

     

     

    jeg ser ihvertfall en stor forskjell der, og jeg vet hvem av de som ikke bryr seg om at strømmen og nødruting av den funker...

    Skrivefeil fra min side: det skal være nødrutiner. Siden sykehus ikke bygges av napalm, selv ikke i Hollywood, har folk tid til å reagere. Jeg fikk beskrivelser av en som arbeider med sykehusutstyr. De får koblet fra folk fra det fastmonterte utstyret og har mobile enheter for de som er avhengige av slikt (pumper, hjerteutstyr, overvåking med mer), men de greier det ikke i stummende mørke. Får du ikke koblet om i tide og nødaggregatene ikke starter, ja da dør pasienten.

  5. Jeg mente: Hva gjør man med operasjonspasientene som ligger åpne på bordet når det brenner? Kjøres de ut åpne, lukkes de kjapt midlertidig, dekkes de til eller hva?

    Sykehus skal ha nødaggregater. I teorien skal de til og med fungere. Da strømmen gik på sykehuset i Drammen, så kom de ikke igang, så det var endel stress på operasjonssalene. Jeg hørte en historie om at det ble lappet sammen i lyset fra en mobiltelefon, men det er mulig jeg blander med en annen historie, litt usikker her.

     

    I alle fall, det ble oppvask etter svikten, og sykehuset lovet bot og bedring. Kort etter gikk strømmen igjen. Og neida, aggregatene fungerte heller ikke denne gangen.

     

    Heldigvis var det ingen som døde, men det kom opp at det skal være nødløsninger, det er bare den lille haken at de ikke fungerte.

     

    hjelper ikke stort å ha strøm når sykehuset er i flammer.

    han spurte om brann, ikke strømbrudd...

     

    Det har med det samme å gjøre: nødrutiner og nødutstyr som skal være der, men ikke fungerer helt. Sykehus er fullt av utstyr som krever strøm, f.eks. brannvarslingsanlegget. Operasjonssaler skal være rene, så må du lukke igjen en pasient er det ønskelig å gjøre i operasjonssalen, og da trenger du strøm til f.eks. lys, instrumenter, pumper med mye mer. På intensiven kan folk være oppkoblet med mange kabler. Som nevnt over ble de på sykehuset i Drammen lappet sammen på operasjonssalene før de ble sendt ut (med forbehold om at avisene rapporterte korrekt).

  6. Jeg mente: Hva gjør man med operasjonspasientene som ligger åpne på bordet når det brenner? Kjøres de ut åpne, lukkes de kjapt midlertidig, dekkes de til eller hva?

    Sykehus skal ha nødaggregater. I teorien skal de til og med fungere. Da strømmen gik på sykehuset i Drammen, så kom de ikke igang, så det var endel stress på operasjonssalene. Jeg hørte en historie om at det ble lappet sammen i lyset fra en mobiltelefon, men det er mulig jeg blander med en annen historie, litt usikker her.

     

    I alle fall, det ble oppvask etter svikten, og sykehuset lovet bot og bedring. Kort etter gikk strømmen igjen. Og neida, aggregatene fungerte heller ikke denne gangen.

     

    Heldigvis var det ingen som døde, men det kom opp at det skal være nødløsninger, det er bare den lille haken at de ikke fungerte.

  7. Finnes det en miljøvennlig væske som kan smelte is uten å fryse selv?

    Av-ising av fly bruker urea. I passe små mengder er dette gjødsel for planter (om jeg ikke husker helt feil, så er dette en type plantenæring som blir tatt opp gjennom bladene). I for store mengder får en overgjødsling, som er langt fra miljøvennlig. Det blir påstått at av-isingen på Gardermoen har gjort at grunnvannet er forurenset med urea, og det er heller ikke miljøvennlig.

     

    Så hva som er miljøvennlig er også et spørsmål om konsentrasjon og hvor det havner.

  8. For moro skyld tok jeg en kikk på http://books.google.com/ og slo opp på mitt navn. Navnet mitt dukker opp på flere digitaliserte bøker, bl.a. der jeg også er (med)forfatter. Og det er greit nok, lisensen åpner for det, selv om jeg igrunnen var litt overrasket at noen gadd å gjøre det.

     

    Det som forbløffer meg langt mer er hva jeg ser i Dagens Næringsliv 2009-02-10 på side 59 i seksjonen "Etterbørs" i artikkelen "Den digitale almenning" i artikkelserien "Kamp om åndsverk". Der kommer det frem at

    Åndsverkloven åpner for at en organisasjon for rettighetshavere - for eksempel fagbokforfattere - kan inngå avtaler på vegne av alle faglitterære skriventer, også de som ikke er medlemmer av organisasjonen.

    (min utheving)

     

    Dette hadde jeg ingen aning om før jeg leste dette, lurer igrunnen på hvor alment kjent dette er.

  9. Finnes det menneskeraser? Jeg har hørt det finnes fem. Hvis ja; har disse rasene ulike medisinske behov? Kan det for ekksempel tenkes at det i framtiden vil bli utviklet egne medisiner for hvite, svarte etc?

    Jeg ble fortalt at myndighetene insisterte på egen utprøving av medisiner i Norge før godkjenning for å sikre seg mot problemer knyttet til forskjeller mellom nordmenn og de gruppene som medisinen i utgangspunktet var utprøvet på. Jeg kjenner ikke til om noen forskjell ble oppdaget, men etterhvert ble dette kravet avskaffet.

     

    Spørsmål rundt rase er temmelig brennhett, ser ut som at enkelte antar at biologiske forskjeller er det samme som forskjell i menneskeverd, en logisk kortslutning. Enkelte forskjeller er det, bl.a. i stoffskiftet når det gjelder melkeproteiner og alkohol. I et program om svartedauen ble det påstått det er små genetiske forskjeller mellom nord- og søreuropeere som ga nordeuropeere en øket mulighet for å overleve pesten, men det var ingen detaljer om dette.

  10. Alle såkalte fornminner, det vil si skipsvrak, nedgravde sjørøverskatter, myntfunn, gravhauger, skjellettrester og lik funnet i Norge tilhører alltid den norske staten, selv om funnet gjøres på privat grunn. Alle slike funn skal sikres (ikke flyttes) og rapporteres til myndighetene snarest.

    Har man krav på noen finnerlønn ved funn av slike verdier?

    Jeg har aldri hørt om noen finnere som er blitt betalt, derimot har jeg hørt at de som finner eldgamle ting på sin eiendom risikerer å måtte betale hundretusener av kroner for utgravningene. I tillegg vil eventuelle utbygninger bli utsatt til området er kartlagt, og det er også en byggegrense mot fortidsminner som kan gi deg permanent byggestopp. En i nabolaget her fikk problemer med et fornminne.

     

    Det er vel ikke for konspiratorisk å anta at mange heller låner en minigraver en mørk natt enn å måtte betale en formue for så å ende opp med å aldri kunne gjennomføre byggeprosjektet; kan ikke huske siste store fornminneoppdagelse i forbindelse med privat utbygning. Det var en større utgravning i forbindelse med den nye Svinesundveien, men det var jo statlig.

     

     

    Edit: Jeg må justere det over, jeg kom på at han som fant Hoen-skatten fikk betalt. Men så var det store mengder gull også.

  11. hva har avføringen å si?
    Avføring er ikke meningsberettiget. Vel, hva betyr spørsmålet egentlig?
    kan avføringen fortelle noe om hvordan kroppen din reagerer på maten den får i seg?
    Ja. Lys/blek avføring kan tyde på jernmangel, knallhard mørk kabel som nærmest klinker i skåla betyr du har fått vel mye jern. Om den stort sett flyter kan det være en har cøliaki. Obs: merk dette med "kan", dette er ingen medisinsk ekspertuttalelse.
    er det en avføring som er preferabel framfor en annen type som kan tyde på at mate man får i seg er optimal?
    Om det føles som om du er i ferd med å føde en mursten på tvers, kan det hende du bør ha litt mer fiber i kosten. Det finnes også mat som gir løs mave (snodig uttrykk, det der), men ingen av delene er vel gunstige, den gylne middelvei er heller å foretrekke.
    altså, tenker ikke på målinger og undesøkelser, men bare enkle observasjoner man kan foreta seg når man titter ned i doskåla.

     

    f.eks. noen ganger er dritten brun og myk, og man må tørke seg godt i ræva for at ingenting skal sitte igjen, mens andre ganger er den hard og man trenger så vidt å tørke seg fordi det ikke sitter igjen så mye dritt. noen ganger ligner den på bittesmå klumper, akkurat som den rådyr driter, og noen ganger er det svære kuber.

     

    spørsmålet er simpelt: hva kan avføringen fortelle via struktur, farge o.l. om kroppen din?

     

    takker for svar :)

    Denne taksonomiske analysen er ganske utfyllende: http://humorlib.no/alle/12/631/baesjetyper

     

    Mer teknisk: http://en.wikipedia.org/wiki/Bristol_Stool_Scale

    Sjekk "talk"-siden for ytterligere informasjon om farve.

  12. Jeg spør igjen, men litt annerledes: Finnes det en kroppsdel vi har 3 av, som er forholdsvis like? Vi har 2 armer, 1 hode, 2 tomler, ca 24 ribben og 1 nese. Men 3 "like" kroppsdeler?

    Jeg spør videre, jeg: Har vi en kroppsdel vi har et oddetall av?

     

    EDIT:

    Bortsett fra oddetallet 1, selvfølgelig :blush:.

    Enkelte menn er polyorkide (eng: "polyorchid"), og kan ha 3 eller flere av diverse deler. Om du skulle slå opp på ordet, vil du neppe se på planten orkidé på samme måten lengre...

  13. 2) Hvorfor var det vi europeere som kolonialiserte Afrika og Asia, og ikke omvendt? Rikene i Egypt, Malia og Mesopotamia var jo overlegne, i forhold til europa på den tiden. Hvordan tok europa dem "plutselig" igjen?

    Temaer rundt de forskjellige sivilisasjoners utvikling er et brennhett tema pakke inn i tilsvarende mengder politisk korrekt bomull. Tilsvarende er det mange oppfatninger, i den grad fagfolk tør ha en oppfatning om slikt, endel tidligere teorier er nå stemplet som nazi-propaganda og er temmelig tabu.

     

    Litt forenklet, slik jeg har forstått det, er forskjellen at den industrielle revolusjonen begynte i Storbritannia, og med den oppstod etterhvert et behov for mer råstoffer enn landet selv hadde. Starten var rundt Newcastle som hadde driftige folk pluss nok kull- og jerngruver til å starte industrialiseringen, men etterhvert som det vokste, så steg behovet tilsvarende, pluss at en hadde varer en ville selge utenlands.

     

    Kolonier hadde en hatt lenge, men kolonipolitikken endret seg etterhvert, og handelen ble enorm. I tillegg kom konfliktene mellom kolonimaktene og handelskompaniene.

     

    Et artig tankekors er hvorfor den industrielle revolusjon ikke istedet startet med oppfinnelsen Herons kule i Egypt 1500 år tidligere. Da hadde verden sett anderledes ut.

     

    http://www.smith.edu/hsc/museum/ancient_in...eamengine2.html

  14. hvorfor er det så mange måter å låse platen fast i coveret? finnes det ikke standarder? noen ganger er jeg redd for å knekke sundt spillet eller DVDen. xbox spill har forskjellige låsemekanismer. har playstation det?

     

    har DVDer fra same utgiver også forskjellige?

     

    jeg ser bort fra special edition og slikt, bare cover som ser vanlige ut, men i noen er platen helt fast og i andre er det bare å trykke ned så får du den lett ut.

    Det som er standard er de fysiske dimensjonene på platen.

     

    Slike cover er kanskje patenterbare:

    http://www.google.com/search?q=%22cd+cover%22+patent

    Bingo: Results 1 - 10 of about 56,500 for "cd cover" patent.

     

    I tillegg er det en design, også det kan beskyttes.

     

    Resultatet er at den som bruker slike løsninger må muligens betale lisens, regner med de velger løsning ut fra kostnadene og presentasjon for innholdet på platen.

  15. jeg er 17 år og har nærmest vært avholdsmann det siste året. drakk en øl på nyttårsaften, that's it. kanskje ikke så mye å skryte av siden jeg ikke er myndig ennå, men i mitt ungdomsmiljø miljø drikker de fleste hver eneste helg.

     

    vel, jeg vurderte å slutte fullstendig med alkohol som i "avholdsmann resten av livet" inntill i dag da jeg leste en artikkel som påstår at folk som drikker moderate mengder lever lengre enn folk som ikke drikker og fylliker.

     

    kan jeg stole på denne artikkelen? er det sunt å drikke et glass vin eller en pils hver dag? og er det veldig farlig om jeg som 17åring drikker et par pils i ny og ne? snakker ikke om overdreven helgefyll her.

    Siden linken ikke fungerer, må jeg gjette litt.

     

    I statistikk er det en rekke morsomme historier om kreativt misbruk av statistikk, og ett ble (i følge historien) begått av bryggeriet Guinnes for endel år tilbake da de "beviste" at de som drakk litt levde lengre enn de som var totalt avholdende. Løsningen på mysteriet kom da noen begynte å grave i tallmaterielet, spesielt nøyaktig hvem disse avholdsfolkene egentlig var. Det viste seg det var 2 helt forskjellige grupper: de som engang hadde drukket som mye og så tett de var nær ved å dø før de tørket opp, og resten. Førstnevnte var såpass skadet at de ikke levde lenge, og trakk ned snittet for hele gruppen avholdsfolk.

     

    Historien er sikkert morsommere for noen enn fakta, så jeg regner med at misforståelsen vil forbli mer seiglivet enn noen avholdsmann.

  16. Mekka meg biff til middag i dag, og måtte sjølvsagt marinere den først. Den fekk ligge i kjøleskapet i ca fire timar med marinaden som eg laga sjølv, som bestod av olivenolje, saft frå sitron og diverse krydder. Når eg tok ut biffen for å steike den, hadde relativt store delar av den fått "ferdigsteikt-farge". Har kjøttet blitt "steikt" i marinaden pga. syre i sitronsafta?

     

    Var det første som slo meg iallefall, men er ikkje 100% sikker på om det er riktig.

    Jepp. Det kalles denaturering og skjer når proteinene i kjøttet blir utsatt for lav pH (sitronsaften din). Samme prosess skjer ved høy temperatur (steking/koking). I Sør-Amerika er en rett som heter ceviche veldig populær og denne lages ved at man lar rå fisk eller sjømat ligge i lime-marinade litt før man serverer den. Sjømaten er hverken stekt eller kokt, men likevel veldig mør og god.

    Du kan prøve dette med råvarer lett tilgjengelige i Norge. Ta et stykke laks (fersk eller tint), og separer lagene i kjøttet forsiktig, men ikke ta det helt frahverandre, bare nok til at saft kommer til. Hvert lag er noen millimeter tykt. Ha over saft laget på diverse snadder, men sørg for at det er surt, bruk gjerne sitronsaft. La det stå noen timer. Server.

     

    Som nevnt over så virker dette som om det er kokt, men folk som har littegranne rede på mat ser at det ikke er kokt og det er heller ikke rått, men få greier å gjette hva det er.

     

    Hmm, ble igrunnen litt sulten nå, tror jeg skal prøve dette...

  17. Hvorfor leser kineserene "feil vei"? :)

    Vi leser den veien vi leser fordi det er den veien vi skriver.

    Vi skriver den veien vi skriver på grunn av skriveredskapen. Og "vi" her er folk flest, dvs. ikke venstrehendte.

     

    I vest: vi skriver med penn (tidligere på pergament). Skriver du mot høyre går det greit, skriver du mot venstre drar du blekket utover og søler.

     

    I øst: korrekt kalligrafi utføres med en pensel der du holder penselen en nevehøyde over papiret. Da spiller det egentlig ingen rolle hvilken vei du skriver når det gjelder å unngå søl. Det er vissnok en teori som sier at en leser best når en har figurer på høyre side for synsfeltet, i så fall passer det best å skrive piktogrammer/ideogrammer mot venstre.

     

    Det er slik jeg forstod det med forbehold om at jeg ikke er noen ekspert eller vet om de som sa dette er eksperter. I tillegg er det en hake i teorien at en i gamle dager skrev bustrofedonisk.

  18. Hvis alle menneskene på jorden plutselig hadde fått hukommelsen sin resatt. Altså, ikke at de hadde blitt noe mindre smarte rent teknisk, men de hadde bare glemt hvordan ting fungerer/og hvordan en gjør saker, som feks jobben sin.

     

    Hadde da menneskene dødd ut? Da ingen visste hva som var spiselig, ingen visste hvordan en skulle utføre jobben sin. Fabrikker ville gå i stykker osv, og ingenting ville blitt produsert. Har tenkt en del på dette, og noe sier meg at vi hadde skapt vår egen dommedag.

    Alle som var avhengige av medisiner ville raskt dø inntil en visste hva de trengte, etter det ville de som overlevde risikere å dø inntil en gjenoppdaget medisin og farmasi.

     

    Få land er totalt selvforsynte, og få regioner er det. Inntil en fikk transporten igang ville mange dø av sult eller fryse ihjel når vinteren kom.

     

    I et slikt scenario ville det nok gå med milliarder.

  19. Kan man kjøre så fort man vil til sykehuset med sin døende kone i baksetet hvis man ringer politiet i forveien og spør?

     

    En kamerat sier ja, jeg tviler sterkt

    Ved en tilfeldighet satt jeg på ved en sivil utrykning. Gassen ble trampet kontant ned i dørken, tror ikke jeg noensinne har kjørt så fort, og dette var i en 50-sone. Sitasjonen var alvorlig. Det ble ikke ringt til politiet på forhånd, det var neppe tid. Derimot ble det ringt til politiet når alt hadde roet seg, det ble ingen problemer av dette.

     

    Jeg er ikke noen ekspert på reglene, men dette var det vi opplevde.

  20. IrDA er veldig begrenset når det gjelder rekkevidde og ellers noe hærk å bruke. Må jo treffe rett både på mottaker og sender, i motsetning til bluetooth der det bare holder å være i nærheten av hverandre.

    En ikke-ironisk oppfølger her: har du prøvd å bytte batterier? Jeg prøvde en IR-kontroller og for det første fungerte den godt over 5 meter og det var ikke nødvendig å sikte. Signalet kom frem uten problemer selv om jeg siktet på tak, vegger og vindu slik at det bare var refleksen som kom frem. Det fungerte helt problemfritt her.

×
×
  • Opprett ny...