Gå til innhold

Joakkkim

Medlemmer
  • Innlegg

    19
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Joakkkim

  1. Hei!

     

    Jeg har ett hus med to adskilte leiligheter utenfor huset. Disse er i dag oppført som garasje/anneks. Jeg jobber nå med å få disse godkjent som rom for varig opphold hos kommunen.

     

    Jeg har lekt litt med tanken om å få solgt disse leilighetene separat fra huset. Er dette mulig? Hva skal isåfall til for å få dette gjort? Hvilke krav til kommunen osv?

     

    Legger ved bilde, de to byggene rett foran huset.

     

    Takk for svar.

    A1FBC832-731F-435E-8456-648A6F4C8837.jpeg

  2. Hei!

    Jeg har akkurat kjøpt meg hus med to utleieleiligheter.

     

    Under kartverket står disse oppført som " 181- Garasjeuthus anneks til bolig" og "Status - Tatt i bruk"

    Hva vil dette si? Er dette riktig kode? Eller må det søkes om bruksendring her?

     

    Og for at ett rom skal være "godkjent for varig opphold" er dette noe som må søkes om hos kommunen?

     

    Føler meg litt grønn her, setter pris på svar!

  3. Hei

    Jeg har akkurat kjøpt meg hus. På den samme tomta er det plass til å sette opp ett nytt hus hvis det skulle vært ønskelig.

    Snakket med en snekkerkompis i går, han mente at det var flere utbyggere som kunne gå med på å bygge huset uten kostnad hvis jeg stilte med tomt, for så å selge det etterpå og dele profitten.

    Er det noen som har gjort dette eller har erfaring med dette? Smile

    Tomta er i Trondheim
     
     
     


     

  4. Hei!

     

    Jeg lurer litt på hvordan det fungerer ang fratrekk på skatten når man har en utleiebolig. 

     

    Standard for 2020 er jo at 22% skal trekkes når man ikke bor der selv. Men så kan man trekke fra bl.a kommunale avg, strøm etc. 

     

    Mulig dette er ett dumt spørsmål, men hva menes med dette? Trekker man fra hele summen som kommunale avgifter koster deg i året? Eller er det en prosentandel som du trekker fra?

     

    Noen som kan svare meg på dette? :) takker!

  5. Totaloppusse en leilighet for 300k høres ut som et ganske lavt anslag. 

    Nå blir jo avhendingslova justert også, så nå blir det ikke tillatt "å selge som den er". All informasjon om boligen må opplyses om, ellers kan kjøper kreve avslag eller utbedring. Så når man må fortelle at det flunkende nye badet er gjort selv av ufaglært uten garanti, og elektrisk anlegg utført av en kompis. 

    Dvs. at man vil få TG2 eller TG3 på alle våtrom som ikke har papirer på at alt er ok, og "nyoppussede" bad vil være nyoppusset, ikke totalrenovert. Et ansvarlig firma med samsvarserklæring må stå ansvarlig for å få TG0 eller TG1. Elektrikerarbeid må også overleveres med samsvarserklæring. At en "elektrikerkamerat" går god for at jobben er gjort etter beste evne vil få liten betydning. Det vil mangle samsvarserklæring. 

     

    Kostnadsmessig vil et bad ligge på 200k++ alene gjort av firma, og elektrikerarbeid vil nok overstige 50k for en hel leilighet. Kjøkken koster fort 50-70k, og da har vi ikke engang begynt å tenke på parkett, plank, maling og eventuelle klager fra kjøpere i etterkant. 

     

    Takk for svar. Mulig jeg formulerte meg litt feil når jeg nevnte han elektrikerkompisen min tidligere. Det jeg mente var at jeg gjør all jobben med trekking av kabel, kobling, montering osv. så kommer han innom i arbeidstiden for å se over koblinger og isolasjonsmåle. Deretter skriver han all dokumentasjon på jobben. 

    La spotter og noen stikkontakter hjemme hos meg nå for litt siden, da gjorde vi det slik. Fikk en faktura på 1100,- og all dokumentasjon. 

  6. Selvfølgelig mente jeg 300.000..

    Trodde du at jeg mente 300 kroner?

     

    Spørsmålet er fortsatt relevant for trådstarter, da jeg tror han overvurderer (veldig)

    hva man får gjort for 300, med mindre han "bare" snakker om overflate oppussing.

     

     

    Mulig jeg gjør det! :) Man vet det vel ikke sikkert før man setter seg ned å legger inn ca hva man trenger og hvor mye det koster. Bare sånn for å få ett grovt overslag. Skal se litt nærmere på det etterhvert

     

     

     

     

    Jeg og samboer har tjent gode penger på dette. Men ikke i et området som trondheim ^^

     

    Vi har kjøpt og solgt hvert år, gått i fortjeneste med ~500k hver gang. Reel profitt har vært 300k pga meglerkostnader, dokumentavgift osv osv

     

    Opparbeidet oss en egenkapital på 1.2M over 5 år. Ikke noe fancy å tjene på det hvis jeg skulle sammenlignet det med å jobbe overtid på jobben for oss begge egentlig.

     

    Nå var det snakk om full oppussing foruten bad vi gjorde..Tror vi regnet oss frem til rundt 3-400 timer totalt vi brukte før vi så oss ferdig.

     

    For vår del hadde vi tjent rundt 320k på å jobbe tiden vi brukte på oppussing etter jobb på å jobbe overtid/ekstra jobb

     

     

    Så for mange vil det jo ikke være verdt det hvis man først må lære seg det. Samtidig så er det ekstremt styr som oftest i leiligheter å pusse opp..

     

    Det vi lærte var å bestille alt materiell på en gang. Leie noen polakker til å løfte alt opp og samtidig ta med seg alt vi hadde revet ned. Da gikk hele prosessen 10 ganger bedre. ( Psykisk og fysisk )

     

    MEN kan advare deg, har flere venner som har dræti seg skikkelig på draget med å tro at det er lettjente penger og alt er rosenrødt.

     

    En står som ansvarlig for det elektriske arbeidet som ikke kunne dokumenteres ordentlig ( Det var som du sier.. Fikk papirer via en elektriker venn ) leiligheten fikk brannskader og han skylder nå forsikringsselskapet til blokka 3.9Mill

     

    En fikk hevet salget grunnet vannskader som hadde oppstått i god tid etter salg av en simpel skrue. Erstatningskrav på 200k

     

    En måtte gjennom et helvete i rettsaker og whatnot for å bevise sin uskyld. Endte opp med å betale saksomkostninger på 60k

     

    Så det er mange fallgruver for noe som ikke er så altfor sikkert heller. Etter min erfaring hadde jeg jobbet overtid eller tatt en ekstra jobb for å tjene inn noe ekstra. 

     

    For 5 år siden hadde jeg sagt kjør på! Da kunne leilighetene gå opp 5-600k iløpet av få mnd uavhengig om du pusset opp.( Oslo vell å merke )

     

     

     

    Anonymous poster hash: ac7df...bda

     

     

    Takk for svar.

    Morsomt å høre at du har opparbeidet deg en slik formue på 5 år! Godt jobba :D 

    De fallgruvene du nevner er noe jeg selv har tenkt litt på i det siste. Han elektrikerkompisen min som jeg nevnte, kommer jo hjem til meg og ser over koblinger og skriver all dokumentasjon. På ett firma vel og merke.

    Badet føler jeg ikke jeg har behov for å røre egentlig. Det kan fagfolk ta seg av. 

     

    Utenom elektrisk/bad, hvilke andre "fallgruver" er det en bør være obs på? :)

  7. Vel, da er det ikke 2.5 måneder, ettersom kapitalen var låst i ett år, samt at han måtte flytte inn, og ut igjen, med tilhørende ekstra kostnad osv.

     

    Har man ikke 3 millioner kroner liggende, så blir det også rentekostnader mens man bor der, for å selge skattefritt, samt at risikoen er større desto lengre man sitter med eiendommen, for selv om markedet stort sett har gått opp i mange år, er det ingen garanti for at det fortsetter å gjøre det.

     

    Hva mener du flytte inn og ut med ekstra kostnad? :) Han kjøpte boligen, flyttet inn og bodde der ett år. Den renta kan man egentlig ikke ta med i regnestykket sånn sett vel? Renter må du jo betale på en leilighet uansett om man pusser opp eller ikke. Man kan vel heller få bedre rente i banken dersom verdien på boligen øker.

     

    Ja, markedet går opp og ned, men om man bor der ett år for så og selge å kjøpe noe nytt, vil ikke prisen på det du kjøper være billigere og da?  :w00t:

  8. Vel, 2.6 pluss 300k er 2.9 millioner, deretter solgt for 3.5 millioner.

    Fortjenesten ble svimlende 600 000 kroner.

     

    Av dette tar staten 22%, altså 132 000 kroner.

    Megleren tar sikkert minst 100 000 kroner.

     

    Du tar fri fra jobb i 2.5 måned for å pusse opp, ellers ville du aldri ha rukket å bli ferdig på så kort tid, samt at du legger inn minst 500 timer av din egen tid.

     

    Merk at det er solskinnshistorier du "har hørt", i virkeligheten tar det høyst sannsynlig mer tid og penger enn du tror ... mye mer.

     

    Etter at alle kostnadene er betalt sitter du kanskje igjen med 350 000 dersom du er heldig, å da har du gjort det bra på eiendomskjøpet .. og salget.

     

    Du har da tjent 700,- kroner i timen.

    Samtidig har du låst flere millioner i kapital, og tatt en enorm risiko.

     

    Dette er årsaken til at flere ikke driver med dette, er man heldig kan man få det il å gå rundt, er man uheldig går man på en stjernesmell man bruker år på å komme seg over, risikoen er for de fleste større en potensiale for gevinst.

     

     

    Jeg kjenner også folk som tjener bra på kjøp og salg av eiendom, men de aller fleste som prøver seg på dette feiler, og får ikke igjen det de har kostet på en gang.

     

    Takk for svar!

    Det du sier med solskinnhistorier er akkurat det jeg tenker selv. Man hører ofte bare fordeler og aldri ulemper. Folk deler sine suksesshistorier og legger på litt eller viker fra sannheten. Litt derfor jeg postet og, for å få andres syn på dette.

     

    Glemte å nevne at han bodde i leiligheten i 1år før han solgte. Så salget ble skattefritt. Ergo neste 450k utbetalt på 2,5mnd.

    Og han tok ikke fri fra jobb, utrolig nok. Han jobbet fra 7-15 hver dag, kom hjem og pusset opp til 1-2 på natta. 

    Selv så jobber jeg turnus 7-7 og har mulighet til å bruke en uke av gangen til å kun pusse opp.

     

    Er det egentlig så stor risk når man regner litt på det? Si at man kjøper en rønne, river den i fillebiter og pusser den opp igjen. Bruker 300k ish. Skal jo være ganske uheldig om ikke boligen har økt med minimum 300 tusen etterpå?

  9. ER du elektriker da? Ikke gjør det hvis du er ufaglært, det kommer til å bite deg og kompisen din i ræva senere.

    Hvorfor flere ikke gjør dette? Vet ikke jeg, fordi de ikke gidder? Jeg har null interesse av oppussing, så selv om det er penger å tjene så er jeg ikke interessert.

     

    Anonymous poster hash: d15b4...685

     

    Jeg ER ikke elektriker nei, ellers hadde jeg ikke trengt en elektrikerkompis til å godkjenne vel? :-) Har gått elektrofag på skolen, samt  har fagbrev i ett elektro-relevant fag der vi står å kobler og gjør mye likt som en elektriker.

     

    Folk gjør jo de merkligste ting for å tjene en slant. Kanskje er ikke akkurat du interessert i å pusse opp, men det er jeg. Og ihvertfall hvis det er så god business som folk påstår.

     

    Er det noen som har gjort eller holder på med dette som kanskje kan svare istedet?    :p

  10. Ikke så lett å svare konkret når begrepet oppussing er ganske generelt. Oppussing i noens øyne kan være å male vinduslistene, mens andre totalrenoverer et bad og kaller det oppussing, så spennet er stort.

     

    Helt avhengig av opprinnelig tilstand (utgangspunkt), så vil jeg si at oppussing generelt krever mye innsats og lange dager hvis man i tillegg har vanlig fulltidsjobb, så det ligger ikke for alle. Så bør man også ha en del kunnskap om hva man driver med, og enkelte ting har man som regel ikke lov til å utføre selv (el. anlegg f.eks). Så kommer alt verktøyet og utstyret man tenger.

     

    Alt dette med utgangspunkt i at man ikke setter bort 100% av jobben, men gjør store deler selv.

     

     

    Elektrisk fikser jeg selv, og får godkjent av en elektrikerkompis. Bad må evt settes bort for å få papirer på det.

     

    Jeg tenker ikke å kjøpe en leilighet for å male vinduslister.  :grin: Men rive alt, lekte ut, elektrisk, gipsplater, gulv, kjøkken setter jeg bort (ca 10k) sparkling og maling.

    Utstyr til det meste har jeg hjemme, evt får lånt. 

     

    Synes ikke det virker helt umulig å kunne tjene stort på dette? Hva mener dere? Noen som har prøvd?

  11. Hei!

     

    Har lenge sett på muligheten for å kjøpe ett vrak av en leilighet i Trondheim for å pusse opp og selge. Vet av flere som har gjort dette, og ifølge dem selv, har de har tjent ganske bra.

     

    Selv har jeg kapital til dette, samt er ikke redd for å ta i ett tak. Grunnen til at jeg ikke har kjøpt noe selv enda er at jeg er litt skeptisk da når noe som er for godt til å være sant som regel er det.

     

    Ett eksempel da. En jeg kjenner kjøpte en leilighet for 2,6mill, brukte 300k på oppussing og solgte nå for 3,5mill. 2,5mnd jobb. Er det virkelig så enkelt? Og hvis det da er det, hvorfor driver ikke flere med det?

     

     

    Dere som har erfaring med dette, hva bør man passe seg for? Er det noen feller man kan havne i? (bortsett fra å selge med tap da, såklart :p )

     

    Setter pris på svar!  :thumbup:

  12. Hei!

    Jeg funderer på tanken av å reise til utlandet for å kjøpe bil, for så å importere den til Norge og selge for profitt. Evt beholde om jeg ikke får solgt :-)

    Men jeg kunne gjerne ha tenkt meg å høre fra flere på forumet her, hvilke erfaringer har dere med dette? Hvilke biler er best å ta inn mtp avgifter osv? Hvilket land henter dere bilene fra? Hvilken profitt fikk dere?

    Setter stor pris på svar! :-) 

  13. Hei!

     

    Jeg funderer på tanken av å reise til utlandet for å kjøpe bil, for så å importere den til Norge og selge for profitt. Evt beholde om jeg ikke får solgt :-)

     

    Men jeg kunne gjerne ha tenkt meg å høre fra flere på forumet her, hvilke erfaringer har dere med dette? Hvilke biler er best å ta inn mtp avgifter osv? Hvilket land henter dere bilene fra? Hvilken profitt fikk dere?

     

    Setter stor pris på svar! :-)

  14. Du har vel kapitalen til å kjøpe bilen i seg selv? Det skal jo uansett på en del ekstra når du får den inn (avgifter)Kontakt banken din og hør hvordan de vil ordne det..

    Nei, jeg har ikke 2-300 tusen liggende til å bruke på bil. Hadde jeg hatt det hadde jeg ikke trengt lån heller..

    Pratet med DNB i dag og spurte litt rundt det, han jeg snakket med var ikke helt oppdatert på dette virket det som. Får vel høre med andre banker i morgen:-)

  15. Hei!

     

    Vurderer å importere bruktbil fra tyskland.

     

    Hvordan gjøres dette med lån/ utbetaling av lån da? Vet iallefall banker som feks DNB kun betaler ut lånet når bilen er blitt omregistrert (i norge). Men når man importerer en bil blir den vel ikke registrert på meg før jeg har tatt den med til norge?

     

    Og blir det fortsatt slik at banker betaler direkte til selger i utlandet?

×
×
  • Opprett ny...