Gå til innhold

Iqra

Medlemmer
  • Innlegg

    11
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Iqra

  1. er det bare velgere som kan påvirkes valgadferden? hva med politikere?

     

    HVEM kan påvirke valgadferden?

    Hei! Jo, politikere i seg selv kan det også. Mange har sagt ting som "Jeg stemmer på Carl I. Hagen, ikke FrP."

     

    Jeg har også sett at noen ikke stemmer på Ap på grunn av Hadia Tajik. Vet ikke om du fikk det med deg, men hun er jo kritisk til hijab på barn og ville ha strengere regler for hijabbruk. Det er bl.a. mange muslimer skeptiske til, og stemmer derfor ikke på Ap på grunn av en representant. Politikere påvirker så absolutt valgatferden. 

  2. Huff, beklager, er aaaaaaltfor treig, men jeg tenker å i første omgang svare på det mange lurer på. Husk at dette bare er MINE tanker og det jeg tror forberedelsesdelen mener. :-)

     

    Dagens valgforskere skiller mellom seks konfliktdimensjoner/skillelinjer i norsk politikk. Ta en titt i boka og les om de, for det er utrolig viktig. Uansett hva som kommer, så kommer oppgaven til å handle om disse skillelinjene.

     

    De ulike skillelinjene tar for seg viktige ting i politikken. La oss ta offentlig-privat-dimensjonen. De som vil at staten skal blande seg inn og regulere så mye som mulig, vil da stemme på partiene på venstresiden, mens de som f. eks. vil ha privat eiendomsrett og et privat næringsliv vil stemme på partiene på høyresiden. Det kan også hende at fravær av f. eks. privat eiendomsrett kan gjøre at folk ikke stemmer på det partiet de alltid har stemt på. På den måten ser man hvordan en dimensjon har påvirkning på hva folk stemmer. Noen ganger så er ikke et parti lojal mot sine velgere, og dette kan også ha påvirkning på norsk valgatferd. Andre føler seg kanskje sviktet av et parti og blir da det vi kaller en sofagris. Altså, det er en god del å ta tak i. 

     

    Etter 22.juli spilte dette med innvandring og religiøsitet en rolle og flere folk stemte Arbeiderpartiet. Hvordan Ap håndterte situasjonen og måten de tok opp temaene innvandring, kjærlighet osv. spilte en viktig rolle. 

     

    Håper det hjalp litt. Om jeg er helt på trynet, så håper jeg i hvert fall at det fikk dere til å tenke litt. Det hele handler om hvorfor folk stemmer som de gjør, hvem som stemmer på hva, hvorfor og hva som påvirker valgmakten. 

  3.  

    Ja, jeg kan gjerne legge ut kildelisten min. Leter ennå etter ulike kilder, så legger den ut ila kvelden. 

     

    Til de som lurer på hva konfliktdimensjoner/skillelinjer/konfliktlinjer er, så er det varige og dyptliggende motsetninger i samfunnet. Velgerne samler seg i ulike fronter langs disse dimensjonene. Dette påvirker altså norsk valgatferd.  :)

    Venter i spenning! Har du forresten gjort deg noen konkrete tanker om hvordan konfliktdimensjonene/skillelinjene påvirker valgatferd?

     

    Ja, det har jeg. (Men jeg aner jo ikke om tankene mine er "riktige" for oppgaven  :D )

×
×
  • Opprett ny...