Gå til innhold

Bjørn Tornes

Medlemmer
  • Innlegg

    22
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Bjørn Tornes

  1. Etter en natt med tørking er alle overflatepaneler, tepper ol. er knusktørre, men klarer å dra opp teppe + dempingsmateriale ved sjåførsiden og kjenner at det er noe fukt. Dette er sånn at jeg kjenner det er der, uten at det er synlig på fingen at det er vått. Burde det være helt knusktørt her, eller er dette vanlig?

  2. Svein M: Har ikke tepperens tilgjengelig, så da må jeg eventuelt leie. Har satt lufttørkeren inni med en 1 kW varmeovn, satser på at disse klarer å varme bilen nokk til at avfukteren får effekt.

    Olsenhower: Hehe, uff da, ikke gøy når det er så ille. Jeg er eks-Bergenser, så kjenner til hvordan det er når det regner sidelengs. Prøver ut de andre forslagene først og hvis lukten går vekk så satser jeg på at det er greit.

    Linux-fan: Antar dette vil dekke til for sirkulasjon for varme/avfuktning sånn at jeg prøver dette først. Skulle noe lignende skje igjen eller jeg drar med meg mye snø inn i bilen skal det definitivt prøves!

  3. Olsenhower: Det er det jeg er mest redd for at det skal ligge noe igjen og ruste og/eller muggle "usynlig". Var det dyrt å ta den til verksted? Tenker da eventuelt for å ta en vurdering om noe mer bør gjøres. Har matter med kant på og disse var fylt fra hjørne til hjørne et par mm oppover, men det var ikke rent over. Dørpanel og seter hadde også et tynt lag med vann på.

    del_diablo: Har satt inn en avfukter, med noen liters oppsamler på no. I tillegg har jeg en oljeovn som varmer (fant ikke varmevifte).

  4. Det lurte jeg også på... har en mistanke om at nøkkelen har komt i klem, da man kan åpne alle vinduer med denne. Har ikke barn nei 😛

    Ja, tenkte det som første skritt ihvertfall, hvor lenge bør den stå slik?

  5. Hei!

    Jeg har hatt et uhell med bilen, da jeg fant denne med alle vinduer åpne en morgen på en regnværsdag. Tørket ut av bilen med håndkle og ristet mattene, men etter en tid nå får jeg fukt på innsiden av rutene og det lukter dårlig i bilen. Tenkte å få lånt en garasje å sette den inn med en varmevifte, har også mulighet for å få lånt et ozon apparat. Er ikke noe bilmekaniker type verken profesjonelt eller hobby, så hvis seter og gulv må åpnes må den nokk inn på service. Hvordan tenker dere en bør gå frem her steg for steg?

    Bilen er en 2011 modells Volvo 50.

  6.  

     

    Hva med å hive et av togene som har "risteproplemet" over på romerriksbanen for å se om det er toget eller tunnelen som er problemet? Eller lurer jeg på om det er når togene kjører gjennom fjellhallen at luften som blir dratt med får kraftig turbulens (mer en i en vanlig tunnel) som på en eller måte rister togene.

     

    Edit: Er foresten fjellhallen "stengt" med dører eller er det fri lufttilgang ut? (uten filter og dippedutter)

    Togene som går i Holmestrandporten går også uten problemer i Romeriksporten og på Gardermobanen.

    Utgangene i stasjonshallen er forseglet, luft kan kun bevege seg rundt toget og ut i endene av tunnelen.

    Hmmm, tenkte i forhold til stasjondørene som åpner og lukker seg når folk kommer og går fra stasjonen.Burde jo ikke ha noe å si, men skulle trykkendringene treffe resonansfrekvensen kunne det jo skape vibrasjoner. Dette ville jo ikke oppstått under testkjøring heller.

  7. Ser at mange tar opp resonans i luftstrømmene, men hva med svingninger i skinnene som følge av et ujevnt underlag?

     

    Jernbaneverket beskriver i sin egen standard for bygging av tunneler, som jeg fant åpen på nett (https://trv.jbv.no/wiki/Tunneler/Prosjektering_og_bygging/Profil), at det kan oppstå bølgelengder i skinnene med amplitudehøyder på grunn av ujevnheter i tunnelsålen og at dette kan gi heftige resonansbevegelser på tog.

     

    Jeg vil jo anta at dokumentasjonen fra byggearbeidene på overholdelse av kravene i denne standarden er noe av det første Jernbaneverkets banesjef har sjekket, men likevel, min faglige magefølelse heller mer mot skinnene enn luftstrømmene.

     

    Denne teorien likte jeg, tunnel er jo også laget med TBM (tunnelboremaskin), kanskje den lager pittesmå ujevnheter?

     

    Under testkjøring kan det jo også ha stått annet tungt utstyr på nabosporene som har endret resonansfrekvensen på en eller annen måte?

  8. Hva med å hive et av togene som har "risteproplemet" over på romerriksbanen for å se om det er toget eller tunnelen som er problemet? Eller lurer jeg på om det er når togene kjører gjennom fjellhallen at luften som blir dratt med får kraftig turbulens (mer en i en vanlig tunnel) som på en eller måte rister togene.

     

    Edit: Er foresten fjellhallen "stengt" med dører eller er det fri lufttilgang ut? (uten filter og dippedutter)

  9.  

    Hydrogen er fremtiden. Ingen lading, ingen kabler, ingen rådyre og tunge batterier. Kun vanlig påfylling som drivstoff i dag.

     

    Ikke noe batteri? Så all overflødig energien fra brenselcella skal bare gå til spille? Og ikke vil du hente inn igjen bremseenergi? Snakk om sløsing med ressurser!

     

    Nei, fremtiden består selvfølgelig av batterier. Det store spørsmålet er bare hvordan batteriene lades; rett på strømnettet (ren elbil), med bensin/diesel (hybrider) eller med brenselcelle (hydrogenbil).

     

    Hydrogen i tog synes jeg egentlig var en god ide. Det er trivielt å installere (relativt) sikre tanker, og man trenger svært få fylle-plasser. Strekninger som i dag mangler kjøreledning (f.eks Rørosbanen) vil dra nytte av en slik løsning.

    Enig med deg, batteri er nødvendig, jeg ser for meg en hydrogen hybrid. Hydrogen kan gi jevn last som tar seg av de flate partiene og lade batteriene da. Når toget treffer en med- eller mot tar batteriet seg av det ekstra kraften som trengs. Brenselcellen kan også levere varme til toget (såg en celle som gav 1 MW energi og 1,5 MW varmeennergi!).

     

    Forsåvidt i forhold til brenselcellen og drivstoffet, hva med å ta det på en ekstra vogn? Eventuelt på taket til vognene, men da antar jeg det må forsterkes ganske kraftig hvis hydrogenet skulle ta fyr.

  10. Jeg er ikke fan av hvordan bransjen opptrer, men denne saken er vel ikke akkurat overraskende. Når hovedhensikten til et domene er å reklamere for en riktignok lovlig tjeneste men som nesten uten unntak blir bruk i piratøyemed. Man klarer ikke å gjøre noe med hverken tjeneste eller piratene er jeg hverken overrasket eller uenig i at det taes beslag i domene.

     

    Bransjen er jo tross alt levebrødet til veldig mange og hvis de delte ut filmer gratis vet man hvordan budsjett til nye produksjoner hadde gått. Derimot burde de være flinkere til å samle tjenestene under færre "faner". Kjedelig å måtte ha abonnement på en tjeneste (f.eks. Netflix, HBO etc.) hvis man bare ønsker å se en av seriene deres. Filmer kan man jo leie gjennom forskjellige sider, men vet ikke om noe tilsvarende når det gjelder tv-serier som er lovlig.

     

    Forsåvidt også enig med de over som mener at "piratene" gjør seg selv dummere enn de er. Dette er i min mening overhode ikke et demokratisk problem.

  11. Eidesvik prøvde seg med en presning over lastedekket på Viking Avant, men mener denne ble plasser på land til slutt pga. mye tull med åpne/lukke mekansimen. Men er en veldig interessant ide med tanke på hvor billig løsningen er, trenger ikke spare mye drivstoff for at det skal lønne seg. Blir dette en ny greie tipper jeg problemene blir fikset raskt også.

     

    Ser det er mye redundans, 2 propeller/ror, utskiftbare motorer etc. Lurer på om skipet kan operere i normal (service) fart hvis ene propulsjonslinjen skulle bli skadet.

  12. Ordningen må være rettighetsbasert, ikke søknadsbasert. Akkurat som elbiler i dag. Det er bare folk med masse tid som gidder å sitte ned å søke. Andre kjøper for å bruke. Det er de brukerene man er interessert i.

     

    Enig med deg der, avogtil synes jeg Enova virker som en sysselsettingsbedrift ved at de sparte pengene går med i tapt arbeidstid pga. alle krav rundt søknaden som fører med at bedrifter må ansette flere for å håndtere dette. Eventuelt, og mest sannsynlig, gidder de ikke søke i første omgang.

    • Liker 2
  13. Jeg mener vi burde ha et presisjonsrettet forsvar, med langsiktige planer. Planene nå og før er så kortsiktige, f.eks. kjøpe 5 fregatter og kanskje ha 1 i bruk. Hvorfor ikke selge 3 slik at man har en som kan sendes ut på oppdrag og en til vedlikehold. Vi har jo ikke råd å bruke 5 i fredstid og i krigstid kommer de da til å bli bemannet av et mannskap uten erfaring.

     

    Anngående kjøp av ubåter og overvåkningsfly tror jeg ikke det er så dumt. Men man kan gjerne kjøpe droner istedenfor overvåkningsfly. Dette vil redusere kostnader (forhåpentligvis!) og dermed kan de brukes mer. Dessuten kan disse holde seg lengre i luften og dermed gjøre mer nytte for seg. De kan også like godt brukes som et slagvåpen som overvåkning og er dermed mer fleksible.

     

    Ubåter synes jeg vi bør ha siden det er det eneste vi har som kan senke et fiendtlig krigsskip. Med fjorder og skjærgård blir de jo nesten usynlige visst man får trent opp en godt mannskap. Dog synest jeg 30 mrd er ekstremt dyrt! Kjøp hyllevare hos tyskerne, ingen kan ubåter som dem. Dessuten trenger man ikke store ubåter, ula klassen er jo fin størrelse dog litt utdatert.

  14. Norge har jo først de siste 5-10 år oppdaget at man ikke kan videreføre samferdsel anno 1950 inn i framtiden. Fornebubanen er bare ett av svært mange høyst nødvendige utbygginger som norge skulle utført for minst 20 år siden. Var nettopp en tur i Bergen og kjørte E134. Veien fra Røldal og til Haukeli er ett av mange forferdelige skrekkekeksempel på hvordan tidligere politikere har vært totalt fraværende i ansvaret for landets utvikling og kun har klart å se ned den korte bakken foran Stortinget. Se på Tyskland. De har brukt astronomiske summer på å bygge ut samferdsel og veier og har derfor en industri og ett næringsliv som fungerer. Derfor kan f.eks fabrikken til BMW fungere knirkefritt og levere 1 stk flunkende ny BMW hvert 6 sekund. Mye av delene til bilene kommer landeveien. Slik industri kunne bare norge drømt om med slike veier som vi har her til lands. Vi prøver jo med noe oppdrettslaks og fiskeri og kansje vi bare skal holde på med det pga elendig veistandard. All fisken som ligger strødd rundt knuste trailere kan jo bare kastes også får kundene heller spise kjøtt fra Europa. Synd at norsk næringsliv taper store summer og anseelse på slike mislykkede transporter. Oppdrettere/fiskeidustri,transportfirmaer,forsikringsselskap,kommuner,stat osv osv taper enorme summer hver dag på veier som ikke fungerer. Byrådet og MDG sitter å forhandler om E18 som om det er de som eier veien. Det de har glemt er at det er det norske folk som er eiere av veien og som skal betale den i sin helhet. Om viktig last som haster står fast i den grusome evige E18 køen og ikke rekker videre transport rundt om i landet og blir forsinket,ja det betyr visst ikke noe i norge. I Tyskland f.eks har politikerne forstått sitt ansvar og på den måten kan f.eks BMW fabrikken i Munchen med 116 324 ansatte,en omsetning på 466,6 milliarder kroner og ett resultat på bunnlinja på svimlende 60 milliarder kroner i 2015 fortsette sin triumfferd og levere enorme skatteinntekter til den tyske stat i tillegg til alle mennesker som har en givende jobb å gå til. Slike kjempelokomotiv i næringslivet kan norge bare drømme om slik som infrastrukturen er forsømt har på berget i alle år. Vi hadde ikke hatt samferdsel nok til å fått alle arbeiderne på jobb til riktig tid engang,langt mindre å kunne betjent en slik fabrikk med alt som trengs for å bygge en moderne bil. Vi får nok bare holde på med den enkle fisken og kuene våre,så kan jo bare Raymond Johansen og Bårådet hans skue utover og ned løvebakken så langt de nå klarer å se.......det de glemmer er at de sager sakte av den grenen som egentlig hele landet sitter på ved å skal gnikke og gnu på de eiekjære stakkars pengene som de ikke har råd til å bruke på en ny E18 som faktisk skal betjene næringslivet og folk til og fra jobb i svært mange år framover.

     

    Etter min mening burde så godt som all transport som ikke er tidskritisk flyttes på sjø. Da slipper man å bruke alle disse 100-milliardene for 4 og 6 felts veier og man sparer miljøet for mye co2, svevestøv, NOx osv.

     

    Angående fornebubanen burde den vert bygd for mange herrens år siden, og noen må spise hatten sin å sette igang før den blir enda dyrere!

×
×
  • Opprett ny...