Gå til innhold

forsommer

Medlemmer
  • Innlegg

    108
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av forsommer

  1. Har du hatt fransk på ungdomsskolen tilsvarer det Fransk I, slik at du byrjar på Fransk II i vg1. Normalt har ein då Fransk II som fellesfag i vg1 og vg2 (faget går over 2 år), og kan velja Fransk III som programfag i vg3.

     

    Forutsatt at du har fulgt det løpet, får du standpunktkarakter på vitnemålet for Fransk II etter vg2 og for Fransk III etter vg3.

  2. Tema:Digital kommunikasjon

     

    Du nailet det:) Hva tenker du? 

     

     

     

    Har nå vært inne og sett på tidligere eksamener, og ser at kommunikasjon ikke har vært tema på flere år, så kan være dette kommer i år. Kanskje noe hvor vi må drøfte viktigheten av kommunikasjon i behandlingen av psykiske lidelser, siden jeg ser en tendens hvor temaene ofte knyttes til nettopp dette (vår 2017, høst 2016, vår 2016, vår 2015). Kan også kanskje være noe med massemedier og psykisk helse, eller kommunikasjon og ledelse. Håper dog det ikke blir kommunikasjon, da dette er det temaet jeg kan minst om

    Interessant observasjon. Jeg tenkte mer i retning av et flerkulturelt miljø og holdninger samt konflikter, men kommunikasjon er også høyst sannsynlig. Håper ikke det blir to oppgaver, slik det har vært noen år, det er så forvirrende. 

     

    Kommunikasjon i behandlingen av psykiske lidelser; hva tenker du da?

     

    Håper du har rett. Krysser også fingrene for at det ikke blir to oppgaver, men dersom det blir det - vet du om det er noen regler for om man skal skrive det som to separate oppgaver eller i en og samme tekst? Ser folk gjør litt forskjellig, og jeg heller mot å skrive i samme tekst, men vil ikke gjøre noe feil. 

     

    Med kommunikasjon i behandlingen av psykiske lidelser tenker jeg på viktigheten av god kommunikasjon mellom terapeuten og pasienten, altså at behandling nærmest er umulig uten kommunikasjon. Her kan man jo trekke inn mye forskjellig, f.eks. motivasjonsamtaler, psykiske lidelser, psykisk helsevesen, behovspyramiden, transaksjonsanslyse, joharivinduet osv. Dette er dog en ganske snever oppgave, så hvis noe lignende kommer tipper jeg det blir mer åpent og/eller en deloppgave. 

     

  3. Har nå vært inne og sett på tidligere eksamener, og ser at kommunikasjon ikke har vært tema på flere år, så kan være dette kommer i år. Kanskje noe hvor vi må drøfte viktigheten av kommunikasjon i behandlingen av psykiske lidelser, siden jeg ser en tendens hvor temaene ofte knyttes til nettopp dette (vår 2017, høst 2016, vår 2016, vår 2015). Kan også kanskje være noe med massemedier og psykisk helse, eller kommunikasjon og ledelse. Håper dog det ikke blir kommunikasjon, da dette er det temaet jeg kan minst om

    Interessant observasjon. Jeg tenkte mer i retning av et flerkulturelt miljø og holdninger samt konflikter, men kommunikasjon er også høyst sannsynlig. Håper ikke det blir to oppgaver, slik det har vært noen år, det er så forvirrende. 

     

    Kommunikasjon i behandlingen av psykiske lidelser; hva tenker du da?

  4. Hvordan øver dere? Hva ser dere på? Tenkte selv å skrive ned alle teoriene, slik at jeg bare kan klippe og lime inn på eksamen og dermed sparer tid

    Jeg leser bare tidligere besvarelser og forsøker å gruble meg frem til potensielle eksamensspørsmål. synes det er vanskelig å jobbe målrettet mot eksamen når vi har alle hjelpemidler tilgjengelig og ikke har noen føring på sentrale temaer. 

  5.  

    Hei!

     

    Jeg lurer på om noen av dere har noen nyttige innspill,råd eller tips til følgende fag:

     

    Naturfag

    geofag 1

    geografi

    biologi

    psykologi 2

    rle

     

    som dere ser er det mange fag jeg skal ta opp dette semesteret og må faktisk ha 6 i alle.. Setter pris på alle innspill

     

    tusen takk!

     

    Til de muntlige fagene anbefaler jeg å svare på læreplanmålene. Etter min erfaring så får man nesten alltid læreplanmål som spørsmål på forberedt del og uforberedt del. 

    Kan gi eksempel på hva jeg fikk på naturfagseksamen når jeg hadde den :)

    Forberedt del:

    Husker ikke helt, men tror det var : forklare hvordan nordlys oppstår, og gi eksempler på hvordan Norge har vært og er et viktig land i forskningen på dette feltet

     

    Forsøk: gjennomføre forsøk med radioaktivitet, halveringstid og bakgrunnsstråling, forklare fenomenene og gjøre enkle beregninger (Måtte forklare om alfa, beta, gamma og hva som stoppet de etc. Tok også for meg hydrogen-helium fusjonene i sola og den med uran, hadde lært meg reaksjonslikningene og brukte de til å forklare det som skjedde)

     

    Uforberedt:

    Pratet mest om det læreplanmålet med fordøyelse og ble spurt litt om de andre etter det

    - forklare hovedtrekkene i fordøyelse, transport og omsetting av energigivende næringsstoffer i kroppen

    - gi eksempler på vitaminer, mineraler og sporstoffer kroppen trenger, og hvordan man kan sikre variert kosthold

    - drøfte spørsmål knyttet til slanking, spiseforstyrrelser og trening, og til hvordan livsstil påvirker helsen

     

    I religion ble det samme drillen, fikk spm. direkte fra læreplanmålene.

    Hvor jeg skulle gjøre rede for sentrale trekk, etikk, syn på kjønn/kjønnsroller/mennesket i kristendom, valgfri religion og livssynshumanismen og skulle sammenligne disse. 

     

    Så etter min erfaring og andre jeg har hørt fra så er det lureste til muntlig å ha god koll på læreplanmålene og hva de spør om :)

    Men man kan noen ganger få ganske store oppgaver og da må du selv velge ut hva du vil svare på eller hva som er viktigst, også kan du få spørsmål om mer hvis de ikke synes du har dekket spørsmålet godt nok. 

     

    Etter min erfaring så får du sjeldent uforberdt emne på RLE. Når jeg tok den, og andre jeg pratet med, så fikk jeg bare forberedt også spurte de mer rundt det til slutt. Men det kan variere på hva eksaminator har lagt opp til.

     

    En annen ting å huske på er at eksamen er 30-45min utifra hvilke fag du har, og det er begrenset med hvor mye du rekker å si om et emne. I tillegg så skal de ha ca. 5 min til å diskutere karakter og det må være i "eksamenstiden" din ellers så får jo neste lenger forberedelse. Så er maks. 25-40min eksaminering, og da er det viktigste å ha med det viktigste om det emnet :)

     

    Tips angående geofag, spesielt siden du også har geografi, pass på å utdyp godt nok! Pensumet er veldig likt geografi og på mange områder er det ikke så mye mer du lærer om emnet (kanskje et par sider). Da er det viktig å prate om det som er spesielt for geofag pensumet slik at det ikke blir for generelt liksom. 

     

    Bare spør hvis du lurer på noe mer :)

     

     

    Tuusen takk for hjelpen!! Jeg skal absolutt jobbe med kompetansemålene, men problemet mitt er slik du også nevner at jeg har problemer med å avgrense meg- særlig i RLE, hvor du må trekke ut essensen i religionene kan det bli problematisk. Kan jeg spørre om du også har hatt geofag? Isåfall, husker du hvordan sensorspørsmålet var? 

  6. Har et godt råd til deg ang. Psykologi 2. Skriv deg grønn på oppgaver, vær bevisst på kompetansemålene og se de i sammenheng med hverandre. Knytt de opp til oppgaven. Se om du finner noen artikler knyttet til temaet du får på eksamen, for eksempel psykisk helse. Fikk selv 6 i dette faget uten å ha hatt det før og uten undervisning :)

     

    Ville også sett på eksempler på tidligere oppgaver som er skrevet og som ligger på Udir :)

     

    Tusen takk, og gratulerer med 6, det er godt jobbet!

    Skrev du da gamle eksamensoppgaver, da du øvde? Jeg skriver noen oppgaver, men det er ikke mange.. 

  7. Du bør lese på alle kompetansemålene, eller ihvertfall ha noen notater til hvert kompetansemål, ettersom de i teorien er like viktige :) Typiske temaer er imidlertid læring (!), psykisk helse (særlig kriser og stress), personlighet (veldig viktig) og persepsjon. 

    Masse lykke til!

    Kan også tilføye at pepsimax94 som kommenterte over meg hadde noen veldig gode tips til eksamen, deriblant å koble kompetansemålee til hverandre, og å klare å se sammenhengen i faget.

  8. Du kan skrive om mediene, og hvordan samspillet har forandret seg med tiden, kanskje? Hvordan fremstilling på sosiale medier osv. kanskje er viktigere for noen enn å faktisk være i øyeblikket og kommunisere. Ungdom tilbringer mer tid hjemme, og denne tiden tilbringes på sosiale medier osv. :) 

  9.  

     

     

     

     

    Hei!

    Da har jeg bestemt meg for å ta opp Religion og etikk, biologi 1, matematikk s1, Geofag 1 og Geografi til våren, og lurer på om dere har noen nyttige tips, dokumenter eller innvendinger å komme med? :)

     

    Bruk læreplanmålene er mitt beste tips :) Sørg for at du kan svare på de, da har du kommet langt. 

     

    Når det gjelder S1, så gjør alle (så mange som mulig) av de gamle eksamenssettene. Da får du trening i den type oppgaver som kommer på eksamen, det er også veldig typisk i mattefagene at oppgavetypene går igjen. Så da vet man hva som kommer sånn ca.

     

    Viktig å trene på å føre oppgavene i word på del 2 og bruke GeoGebra mye, slik at du vet alt du skal trykke på etc, slik at du bruker minst mulig tid på det på eksamen. For oppgavene i seg selv krever mer enn nok av tiden :)

     

    Bare å spørre hvis du lurer på noe mer, har hatt alle disse fagene selv (ikke alle som privatist da) :)

     

    Takk for svar! Hvordan svarer du på de omfattende kompetansemålene i KRLE? Så ufattelig mye (og kjedelig..)

     

     

    Jeg synes de var veldig tydelige og enkle. Var heller ikke så kjedelig når man kom seg inn i det. 

    Står jo veldig konkret f.eks. "sentrale trekk Kristendommen", da svarer man bare på det. Brukte boka Tro og Tanke, synes den var veldig grei.  Det er heller ikke så utrolig mye å skrive på hvert kompetansemål så går ganske raskt. 

     

    På denne eksamen er det ofte man får å sammenligne Kristendommen med f.eks. Islam, eller en annen religion.

    Eks. sammenlign syn på kjønn/kjønnsroller, menneskesyn, etikk etc... 

     

    Lønner seg egentlig å sette opp en tabell med Kristendom, Islam, Valgfri religion og livssynshumananisme. Så er det lett å se forskjeller og likheter :)

     

    Har du tilfeldigvis noen dokumenter liggende som jeg kunne fått lov til å ta en titt på? :)

     

    Hei, beklager sent svar.

     

    Nei har dessverre ikke det da jeg skrev for hånd og har i ettertid kastet arkene for å få bedre plass da jeg ikke hadde behov for de lengre :)

    Men religion er et ganske enkelt fag, så du klarer det nok :) Hva har du lyst til å studere? 

     

     

    Jeg skjønner! Tusen takk for at du tar deg tid til å svare, forresten!

     

    Har tatt til meg rådet ditt og jobbet litt med kompetansemålene, men merker allerede nå at geografi og geofag blir en stor utfordring! Tørrere stoff skal du lete lenge etter (i tillegg til at jeg er veldig dårlig i realfag, så jeg skjønner veldig lite av det jeg leser, dessverre).. 

     

    Målet er profesjonsstudiet i psykologi :-) 

  10.  

     

     

    Hei!

    Da har jeg bestemt meg for å ta opp Religion og etikk, biologi 1, matematikk s1, Geofag 1 og Geografi til våren, og lurer på om dere har noen nyttige tips, dokumenter eller innvendinger å komme med? :)

     

    Bruk læreplanmålene er mitt beste tips :) Sørg for at du kan svare på de, da har du kommet langt. 

     

    Når det gjelder S1, så gjør alle (så mange som mulig) av de gamle eksamenssettene. Da får du trening i den type oppgaver som kommer på eksamen, det er også veldig typisk i mattefagene at oppgavetypene går igjen. Så da vet man hva som kommer sånn ca.

     

    Viktig å trene på å føre oppgavene i word på del 2 og bruke GeoGebra mye, slik at du vet alt du skal trykke på etc, slik at du bruker minst mulig tid på det på eksamen. For oppgavene i seg selv krever mer enn nok av tiden :)

     

    Bare å spørre hvis du lurer på noe mer, har hatt alle disse fagene selv (ikke alle som privatist da) :)

     

    Takk for svar! Hvordan svarer du på de omfattende kompetansemålene i KRLE? Så ufattelig mye (og kjedelig..)

     

     

    Jeg synes de var veldig tydelige og enkle. Var heller ikke så kjedelig når man kom seg inn i det. 

    Står jo veldig konkret f.eks. "sentrale trekk Kristendommen", da svarer man bare på det. Brukte boka Tro og Tanke, synes den var veldig grei.  Det er heller ikke så utrolig mye å skrive på hvert kompetansemål så går ganske raskt. 

     

    På denne eksamen er det ofte man får å sammenligne Kristendommen med f.eks. Islam, eller en annen religion.

    Eks. sammenlign syn på kjønn/kjønnsroller, menneskesyn, etikk etc... 

     

    Lønner seg egentlig å sette opp en tabell med Kristendom, Islam, Valgfri religion og livssynshumananisme. Så er det lett å se forskjeller og likheter :)

     

    Har du tilfeldigvis noen dokumenter liggende som jeg kunne fått lov til å ta en titt på?:)

  11. Hei!

    Er det noen som har tatt opp geografi og geofag 1 som privatist? Har dere isåfall noen tips, erfaringer og råd å komme med? Jeg er utrolig dårlig i realfag og sliter veldig med fagene, dessverre. Ser ikke hvordan jeg skal klare å få 6 i fagene (som er målet). 

     

    Takk på forhånd!

×
×
  • Opprett ny...