Jump to content

langtongting

Medlemmer
  • Content Count

    1667
  • Joined

  • Last visited

Community Reputation

63 :)
  1. Anbefaler å begynne med ekstraktbrygging. Gjerne da med ferdige ekstraktsett. Funker veldig bra for humledrevne ølsorter som Pale Ale, APA og IPA. Bryggselv og andre bryggebutikker har stort utvalg av disse. Her blander man bare maltekstrakten med vann til gitt mengde (typisk 23 liter), tilsetter gjær og lar de gjære i 2 uker. Det man trenger av utstyr er gjæringskar, flasker, flaskefyller, desinfiseringsmiddel (Star San), hydrometer, korkemaskin og korker. For ca 1500 kroner har man alt man trenger av utstyr for å lage øl. Viktige punkter for velykket ølbrygging er renhet, riktig og nok gjær av god kvalitet og ikke minst god kontroll på gjæringstemperaturen. For en Ale-gjær (overgjær) er det typisk 18-20 grader +-. Og unngå oksygen så langt som mulig på ferdig gjæret øl for å unngå okydering av ølet (pappsmak). Det betyr å ikke plaske ølet eller tømme det i flaskene, men bruke flaskefyller som fyller fra bunn av flasken. En liten guide som viser fremgangsmåten. Typisk får man 44 halvlitere av ett slikt sett. Prisen på råvarene vil variere fra 350-450 kroner. Det gir en literpris på 16-20 kroner, eller 8-10 kroner halvliteren. Ofte mer potent og mye bedre enn industriøl. Begynte selv med slike sett og gikk videre til brygging av eget øl av ekstrakter og dernest all-grain. Men for mange vil slike sett være gode nok. For lyse og rene stilarter som pilsner og lager er ikke ekstrakt like godt egnet. Ekstrakten har ofte liten bismak som ikke er særlig merkbar i stilarter som har mye smak og aromahumler som ales, eller som har gjærdrevet smak som belgiske stilarter. Men i pilsner som skal være veldig ren og nøytral i smakene merker man gjerne denne bismaken. Samtidig er pils og lager undergjærte øl som skal gjære på mellom 8-12 grader: Noe som krever god temperaturkontroll.
×
×
  • Create New...