Jump to content

Pylons

Medlemmer
 • Content Count

  131
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

246 :)
 1. Jeg tror også hovedpoenget til Apple å ikke ville implementere Flash var å få mer kontroll gjennom å få utviklerne å lansere sine interaktive nettsider som apper i stedet. Derimot bør det også nevnes at måten Flash ble brukt på tidlig 2000-tall nærmest forutsatte bruk av mus. Det var f.eks. fryktelig mye mouseover-baserte interaksjoner, og disse fungerer ekstremt dårlig i et system basert på touchskjerm (dessuten med multi-touch). Jeg mener det var helt riktig gjort av Apple, med mål å få den beste brukeropplevelsen. Apper har fordeler og ulemper. Blant fordelene finnes f.eks. raskere start av store applikasjoner, sammenlignet med å laste over nett (ja, noe vil caches). Veldig mange apper i dag ville klare seg fint som kun nettsider, men for mange er det kanskje viktig å ha et dedikert ikon på skjermen, og å legge et bokmerke der gir kanskje ikke samme følelse? Ang. artikkelen: Veldig rart at de ikke var klare over at de var så avhengige av Flash i dette togselskapet.
 2. 30 milliarder er et stort tall, og vanskelig uten kontekst. (Tips: Hvor stor andel tilsvarer det?)
 3. Nei det ser ikke sånn ut. Her er fra side 3 på dagens dagsrapport fra FHI (https://www.fhi.no/contentassets/ca5914bd0aa14e15a17f8a7d48fa306a/vedlegg/dagsrapporter/2020.03.13-dagsrapport-covid-19.pdf) Det ser altså ut at innenlands-andelen har gått opp de siste dagene. Desto mer grunn å faktisk ta til alle grep som går for å unngå smittespreding innenlands. For øvrig mener jeg det er best å overlate disse beslutningene til eksperter på folkhelse og smittespreding, heller enn at redaktør på Teknisk Ukeblad skal komme med ukvalifisert synsing. En av grunnene å være føre-var er at det er et nytt virus og at mye er ukjent. Jeg mener denne kronikken er respektløs ikke bare mot smittede og pårørende men også mot fagfolk som jobber med dette daglig (ikke jeg personlig). Setninger som "Men vi kan ikke løse dette som Italia, som nærmest har gitt opp." er et slag i ansiktet mot tusenvis av mennesker som jobber hardt døgnet rundt med å redde liv og begrense videre spredning.
 4. Hvorfor tror du at temperaturen ikke har steget de siste 20 år? Tips: Sjekk f.eks. https://climate.nasa.gov/vital-signs/global-temperature/ https://climate.copernicus.eu/another-exceptional-month-global-average-temperatures https://ds.data.jma.go.jp/tcc/tcc/products/gwp/temp/ann_wld.html
 5. Nei det har den ikke. Temperaturen har økt veldig mye fra 2013 til i dag. Se f.eks. https://climate.nasa.gov/vital-signs/global-temperature/
 6. Da er det jo trist at både utslippene og halten i atmosfæren øker. Denne fra https://esrl.noaa.gov/gmd/ccgg/trends_ch4/ : Statistikk for metanutslipp finnes f.eks. på https://ourworldindata.org/co2-and-other-greenhouse-gas-emissions Der kan man også velge forskjellige land eller regioner hvis man syns det gir mening å finne noen annen å gi skylden i stedet for å feie for egen dør (f.eks. fly mindre, stille krav som forbruker, spise mindre kjøtt og langreist mat).
 7. Akkurat som i den andre artikkelen står det at iPhone 11 har tele og vidvinkel. Det er feil.
 8. Pass på! I tabellen står det at iPhone 11 har "12 MP tele + 12 MP vidvinkel". Det er feil. Det skal være "12 MP vidvinkel + 12 MP ultra vidvinkel".
 9. De aller fleste har veldig dårlig oppløsning (f.eks. 854x480 piksler) og lav lysstyrke (sånn at rommet må være helt mørklagt). Men jo, hvis man filtrerer på f.eks. full-HD-oppløsning og vekt under 1 kg på prisjakt.no https://classic.prisjakt.no/category.php?l=s344615592&o=eg_17&rev=1#prodlista så finnes det faktisk noen fra ca 8000 kr og oppover. Men jeg tror flerskjermsoppsett der skjermene er nærmere hverandre er betydelig mer produktivt for de aller fleste enn å veksle med øyene mellom bilde på avstand på veggen og bilde på skjermen på nær hold. Oppdatering: Og nei, de med grei nok lysstyrke krever som regel strøm fra veggen. Lyssvakere projektorer har ofte innbygget oppladbart batteri.
 10. Et poeng (som også nevnes i artikkelen) er faktisk at antennene da har faste vinkler hvilket kan gi bedre dekning enn med løse antenner som folk ofte rikter litt tilfeldig. Ellers syns jeg det er veldig rart at disse ikke har noen multigigabit-port (hverken SFP+ eller RJ45 Nbase-T eller 10GbaseT).
 11. Jeg deler frustrasjonen over innstilte og forsinkede tog. Derimot tror jeg ikke det er så enkelt at bredbandsdekning prioriteres over å få ned antallet innstilte eller forsinkede tog. Det er mange faktorer som spiller roll. For å ta et par eksempel: 1. Infrastrukturen er ikke NSB sitt ansvar. Som du allerede nevner så er det BaneNor som bør få den kritikken (og sikkert også stortinget som gitt altfor lav budsjett til vedlikehold over lang tid). 2. Det er ikke samme folk som jobber med de forskjellige oppgavene. 3. Det er forskjellige budsjetter og totalt forskjellige prisnivåer for tiltakene. 4. Komfort. Velfungerende tilgang til internett kan gjøre at passasjerene opplever forsinkelser som mindre frustrerende.
 12. Alle målinger er nyttige. Det finnes ikke en type målinger som er best. Alle har forskjellige fordeler og ulemper, og alle datasett blir hele tiden sammenlignet mot hverandre. Det er en naturlig del av forskningen og kvalitetssikringen av all instrumentasjon. Når det gjelder satellittdatasett er styrken at de måler over (nesten) hele kloden, men det er store utfordringer med f.eks. begrenset levetid til de individuelle satellittene hvilket fører til at instrumentasjonen varierer over tid. Dette gjør det vanskelig å bruke satellittdatasett til å beregne trender. Tradisjonelle stasjonære målestasjoner er fortsatt veldig viktige for å kvalitetssikre satellittdata. Nå vet jeg ikke om du tenkte på et spesifikt datasett når du mente at satellittdata blir "dobbelsjekket med værballonger", men de måler også forskjellige ting. Å sammenligne fjernmålte kvantiteter (over areal- eller volum) og in-situ-målinger (i et punkt) er også en vitenskap, men generelt gjelder at det er bare bedre jo flere målinger som blir gjort. Kulderekorder blir selvfølgelig også rapportert, men siden temperaturen går opp er det vanligere med varmerekorder.
 13. Det er vel ingen som påstår at været skal være på normalen? Normalen i værsammenheng er gjennomsnittet over en 30-årsperiode, f.eks. 1971-2000 eller 1981-2010. Som med alle statistiske variabler finnes det en sannsynlighetsfordeling, f.eks. for temperatur ikke så langt fra en normalfordeling, og for nedbørsintensitet ganske nær en poissonfordeling. Det er ikke noe som sier at normalen skal være det samme som modalverdien, og ikke heller medianen. Det som derimot skjer når vi har en trend med økende temperatur er selvfølgelig at det blir alt vanligere med verdier over normalen. Det vil altså IKKE være like sannsynlig med verdier 10 grader under normalen som over.
 14. Utslippen av SO2 fra kullkraft er ca tre ganger større enn det fra oljefyring. Se f.eks. https://www.atmos-chem-phys.net/11/1101/2011/acp-11-1101-2011.pdf Det finnes metoder for å fjerne store deler av svovlet fra kull før forbrenning, f.eks. https://en.wikipedia.org/wiki/Fluidized_bed_combustion, men det koster penger og har ofte blitt bortprioritert, hvilket får store konsekvenser for f.eks. hjerte- og karsykdommer (se f.eks. https://www.nature.com/articles/s41598-018-20404-2.pdf).
×
×
 • Create New...