Gå til innhold

Karstein H

Medlemmer
  • Innlegg

    135
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Karstein H

  1. Salvesen. skrev (23 minutter siden):

    Hvilke andre bedrifter gir tilbake når marginene øker? Såklart er det støtte... 

    De aller fleste bedrifter gir penger tilbake til eierne. Ekstraordinære inntekter gir ekstraordinære utbytter til eierne. Det er svært normalt.

     

    I dette tilfellet kommer strømprodusentene til å gi ekstraordinære utbytter til sine offentlige eiere, som altså kun eksisterer for å skape et levelig samfunn for deg og meg. Vi er faktisk indirekte eiere av strømselskapene

  2. Å kalle det strømstøtte, er å skjule realiteten. 

    Det offentlige Norge, altså kommuner, fylkeskommuner og staten, tjener enorme summer på ekstremt høye strømpriser, uten at kostprisen har steget nevneverdig.

     Det skulle bare mangle at det refunderes en del av den ekstra inntekten. Effekten av de ekstreme strømprisene er en skjult skattlegging av innbyggerne. Den såkalte strømstøtten er en dårlig løsning, da den ikke dekker alle strømbrukere i Norge, samt at folk med eldre fastpris avtaler faktisk tjener penger på å bruke strøm, siden støtten ofte er høyere enn fastprisen de betaler.

    Det er ingen rimelighet i at næringslivet og eiere av fritidsboliger ikke får strømstøtte.

    En artig sak knyttet til det siste: om den ene ektefellen eier huset, og den andre eier fritidsboligen, får man srrømstøtte begge steder. Eier ektefellene både huset og fritidsboligen 50% hver, får man støtte kun for huset!

    Urettferdighet satt i system.

    • Liker 3
    • Innsiktsfullt 1
  3. Snedig at ekspertene ikke klarer å holde orden på begrepene. 

    "Da må du kanskje også skru på panelovnene, som bruker mer strøm per kilowattime. "

    Jeg tror, eller egentlig er jeg helt sikker på, at en panelovn bruker eksakt en kilowattime strøm per kilowattime energi den lager i varme.

    Det som kanskje menes, er at man får mer varme pr kilowattime strøm med en varmepumpe, enn man gjør med en panelovn.

    • Liker 5
  4. qualbeen skrev (2 timer siden):

    Kjøp av strøm burde vært enklere. Hvorfor kan jeg ikke gå rett til produsent og spørre om litt strøm? La meg få andre kjøpsmuligheter enn monopolet til NordPool!! Og la samtidig produsentene få rett til å selge utenfor "poolen", så lenge det går til innenlandskt forbruk!

    Nordpool har ikke monopol. Kraftprodusentene kan selge direkte. Ingenting annet enn ønske om profitt og enkelhet gjør at de bruker Nordpool. 

    Norge har ekstremt høy andel strøm som selges via Nordpool, ca 92 prosent. I andre land selges mindre gjennom børsen. 

    Enkelte kraftselskaper i kraftkommuner selger til fast pris, direkte til lokale kunder.

     

     

    • Liker 1
    • Innsiktsfullt 2
  5. Spenstig fra analytikeren! 

    Strømmen i Sør Norge er nå dyr, fordi det er eneste mulighet for å begrense eksporten!

    Hvis Norge har lavere pris enn i Tyskland og de andre landene, eksporteres det strøm, på bekostning av på bygge opp magasinene. Dette er påpekt bl.a. av de som driver kraftproduksjon i Sør Vest...

  6. Det er en kjent sak at støymålinger i desibel målt etter dagens standarder, ikke er dekkende for hva som er plagsom støy. Det er ikke bare lydtrykket i seg sjøl som er problemet, men hvilket frekvensområde støyen er i. Høyfrekvente lyder oppfattes vel av de fleste som mer plagsomme, og trenger vel også bedre gjennom vinduer og vegger.

    KryptoVault er nok ikke helt sannferdige når de sier at støyen er den samme gjennom hele døgnet. Det er flere forhold de ikke tar i betraktning da:

    1. Kjøleanlegget deres støyer mindre på natten, da omgivelsestemperaturene er lavere, og det er mindre behov for mekanisk kjøling inne.

    2. På dagtid, med mer støy i omgivelsene, kanselleres en del av støyen deres ut av andre lydbølger.

    3. Vær og vind spiller en stor rolle. Lufttemperatur og trykk spiller inn på lydens demping i luft. Vindretning spiller selvsagt også en stor rolle, men turbulent vind i seg selv vil dempe lyd, da lydbølgene fra anlegget "rives" i stykker. (Det er en effekt man ofte legger merke til ved sjøen, om natten, når det har blitt vindstille. )

    • Liker 1
    • Innsiktsfullt 1
  7. MAC adresse er ikke utviklet mtp sikkert å identifisere et kjøretøy. Hvor lett eller vanskelig det er å bytte MAC adresse i bilene vet ikke jeg, men at det garantert vil komme fram at det er ganske lett på en del bilmodeller, bare man har tilstrekkelig kunnskap og verktøy, er rimelig sikkert.

    Ubrukelig sikkerhet i ladebrikker er selvsagt ingen unnskyldning, for å massivt rulle ut ny teknologi med samme dårlige sikkerhet.

     

    Og ulempen med MAC er selvsagt at man kan spore bilene, om den er fast. I mobilene har man kuttet faste MAC adresser, nettopp for å unngå sporing.

    • Liker 1
    • Hjerte 1
  8. qualbeen skrev (14 timer siden):

    Navn, personnummer og adresse på samtlige som er, eller har vært oppført med eid eiendom?!?

    Au!

    I praksis de aller fleste voksne? 

    Nei, skal vi like gjerne rulle ut nye personnummer til oss alle, da?

    Eller; bedre forslag: la oss gå bort fra å anse personnummer som noe hemmelig. At noen kan mitt personnummer betyr ikke at vedkommende er meg!! 

    Vi trenger noe nytt og unikt for å verifisere at jeg er meg, og du er deg. Det bør være en identifikator som kan endres, slik at evnt. misbruk eller id på avveie, lett kan blokkeres. 

    1. Du har rett i at personnummer, eller egentlig hele fødselsnummeret - fødselsdato og personnummer, ikke er sensitiv informasjon. Det er en attributt på personen, på linje med navn.

    2. Det er et skille mellom å kjenne fødselsnummer og det å autentisere seg. Det må alle som behandler personopplysninger erkjenne og bli ansvarliggjort for, hvis de eksempelvis via telefon har godtatt identitet for en person, ved at innringer kjenner et personnummer.

    3. Autentisering kan gjerne bruke fødselsnummer som inndata, men et godt eksempel er BankId på mobil, som bruker fødselsdato og mobilnummer som inndata. Verken fødselsdato eller mobilnummer anses som sensitiv informasjon, men de er i praksis nesten like viktige for svindlere, som fødselsnummer er. Dette nettopp pga den massive utbredelsen av BankId for pålogging på alt mulig av banker, forsikring, offentlige og private løsninger.

    4. Den massive utbredelsen av BankId på Mobil, sammen med at fødselsdato ofte er lett å få folk til å oppgi, og at mobilnumeret ofte er tilgjengelig sammen med navn, gjør at det er enkelt for svindlere å ringe folk, og gi dem en plausibel grunn til at de skal autentisere seg med BankId på Mobil, når meldingen om det kommer på telefonen. Svindleren kjenner navn og mobilnummer fra offentlige kilder, ber om fødselsdato for å verifisere at du er deg, setter så selv i gang en BankId på Mobil innlogging i nettbanken din, og lurer deg ved å gi deg en plausibel grunn til at du må autentisere deg. 
    Koblingen mellom navn og mobilnummer er derfor like sensitiv som fødselsnummer, siden bruksområdet i stor grad er det samme.

    5. Ett område er faktisk ganske problematisk med å få lister over navn, adresse og fødselsnummer, og det er at svindlere kan f.eks. ta opp lån over telefon, be om at lånepapirene sendes i brev, og så stjele brevene fra postkassene. 

    6. Teknisk sett er det ingen grunn til at KartNor lagrer fødselsnummer for bruk ifm eiendomsinformasjon. De kunne ved import fra Folkeregisteret lage unike ID-numre for hver person, og så i den eksponerte web-applikasjonen kun bruke den unike ID-en. Utfordringen er at ved pålogging med BankId er knytningen mot fødselsnummer. Etter innlogging må fødselsnummer derfor, på en svært sikker måte, kobles mot den unike ID-en, på en slik måte at det ikke kan hentes ut lister over fødselsnummer. Dette gjør at innlogging med BankId er et problem. Slike tjenester burde i prinsippet ikke bruke bankId, selv om det er svært praktisk.

     

    • Liker 1
  9. Nwader skrev (2 timer siden):

    Det eneste Ukraina sitter på som vesten kan være misunnelig på er Stugna-P, et antitanks missil hvor skytter kan sitte i dekning med termisk sikte og selve utskyteren med missilet står  opptil 50m unna.

    RKG-1600 panserverngranater som slippes fra små og billige droner som hovrer over stridsvognen er også interessant!

    Burde forhåndslagres i alle HV-soldaters hjem! Sammen med HK-416, M72 og en del vanlige håndgranater, selvsagt.

  10. Interessant at det pekes på alkoholgrenser som mulig forklaring på hvorfor det er færre ulykker med dødelig utgang i Norge enn i Finland og Tyskland.

    Det er jo en alminnelig etablert, vitenskapelig faktum, at man må over 0,5 i promille, for å utgjøre noen risiko i trafikken.

    0,2 promille ble innført som ren symbolpolitikk i Norge av Bondevik

    Er eksempel fra utenfor EU: Storbritannia hadde omlag 21 drepte i trafikken pr million, altså helt i Europa toppen når de to gjelder å ha få drepte. Dette til tross for at England har 0,8 promille som alkoholgrense. Jeg fant i farten ikke ut hvor stor andel av de drepte som var fra England versus Wales, Skottland og Nord Irland, men England har omlag 83% av befolkningen i Storbritannia, så engelskmennenes adferd har stor betydning for statistikken.

    Det er derfor sannsynlig at alkoholgrense har liten betydning, for hvor mange trafikkulykker det er i et land.

    En forklaring på dette kan illustreres med et eksempel: I Norge er det svært mange gjengangere som kjører med promille, mange av disse har ikke førerkort, og har promille langt, langt over den tillatte grensen. De påvirkes rett og slett ikke av reglene. En gjenganger for promilledrepte, er også at de gjennomgående har svært høy promille, langt over både 0,2, 0,5 og endatil 0,8....

     

    • Liker 1
  11. En annen form for BankId-svindel, er basert på social engeneering. 
    Banken ringer, telefonnummer stemmer med banken, svindler spør etter fødselsdato, som ikke er sensitive opplysninger. Han har da telefonnr og fødselsdato. 
    Så trenger han å overbevise deg om at kredittkortet ditt har blitt misbrukt. 
    For å stanse transaksjonene må du autentisere deg med bankId på Mobil. Svindleren starter pålogging i nettbanken med tlfnr og fødselsdato., og ber deg om å autentisere deg, når mobilen ber om det! Du logger dermed svindleren inn i nettbanken....
    Når svindleren er dyktig, er det svært lett å falle i denne fellen. Så vil han gjerne at du bytter til Visa, som er sikrere enn MasterCard, samt at han også må rydde opp i at noen har fått aktivert bankens mobilapp på en annen telefon, ved at han må slette og reaktivere mobilbank-appen. Du må bare oppgi aktiveringskoden, når den kommer på SMS. Han vil altså gjerne få aktivert mobilbank på sin telefon, samt få tilsendt kredittkort, som han stjeler fra postkassa di.

    Dette moduset for BankId-svindel leser man ikke om noe sted.

    Råd 1: Ikke autentiser deg med BankId, annet enn når du selv er i gang med å logge inn i nettbank, hos skattevesenet eller annet sted. 
    Råd 2: Reserver deg mot kredittvurdering. Finn oppskriften hos Datatilsynet. Hindrer lånesøknader i ditt navn, hvor noen stjeler lånepapirene fra postkassa di.
    Råd 3: Låsbar postkasse
    Råd 4: Mistenker du akutt svindel: stopp posten en periode, eller få den videresendt til noen andre.
     

  12. likferd skrev (2 timer siden):

    Det virker da veldig rart å ikke kunne lande flyene uten GPS. GPS har alltid vært en "kjekt å ha, men ikke alltid tilgjengelig" teknologi. Brukes egentlig GPS i hele tatt under landing? Jeg var under den oppfattelsen at GPS ble brukt i marsjhøyde, men under landing benytter man signaler fra tårnet, flyets andre instrumenter, og selvsagt øynene.

    Det er mange innflyvninger rundt om kring i verden som er basert på satellittnavigasjon. Det norske kortbanenettet er et godt eksempel, hvor Widerøe har utviklet GPS-baserte innflygninger på mange av dem.

    Fra rapport fra Luftfartstilsynet:

    Sitat

     

    SCAT-I systemet var det første GNSS baserte innflygingssystemet som ble etablert i Norge med vertikal-navigasjon (VNAV). Systemet ble etablert på lokale flyplasser som et sikkerhetsfremmende tiltak etter ulykker. Det er nå 30 SCAT-I prosedyrer i Norge. Utfordringene ligger på utstyrssiden. Systemet og deler til dette produseres ikke lengre. Alle mottakere til fly tilhører Widerøes Flyveselskap AS, og Widerøe er følgelig den eneste operatøren som kan fly disse prosedyrene.

    Samtlige norske flyplasser med instrument-rullebaner har konvensjonelle instrumentprosedyrer, - til en eller flere rullebaner. Disse prosedyrene er enten ILS, LOC, VOR, DME eller NDB. DME brukes i kombinasjon med ILS, LOC eller VOR. I det siste har flere VOR-prosedyrer blitt fjernet til fordel for GPS-prosedyrer. Noen lokale flyplasser har NDB innflygingsprosedyrer, ellers brukes disse mest ifm prosedyrer for avbrutt innflyging.

     

     

    • Innsiktsfullt 1
  13. Selvstendigsaas skrev (1 time siden):

    Fra min tid i forsvaret brukte vi aldri gps under krigsøvelser av to grunner:

    1. Man kan skru av funksjonalitet for spesifikke områder. 

    2. Man kan klusse med signalene så man får feil posisjon. 

    Dette er det usa som kan gjøre i krigssituasjoner ettersom det er de som kontrollerer gps infrastrukturen. 

    Så er vi helt sikre på det er russland som jammer og det ikke er det amerikanske forsvaret som har valgt å deaktivere gps i russiske områder? 

    GPS er nå kun ett av flere GNSS-systemer. USA har GPS, EU har Galileo, Kina har BeiDou og russerne har GLONASS. Å sperre GPS har derfor begrenset nytte. Det ville trolig skade ukrainerne like mye som russerne.
     

    • Liker 3
  14. Knallbra kommentar fra Moberg.

    Vi er medlem av NATO, men vi aner ikke om USAs neste president blir til å stole på.

    Endelig tar Europa, i form av EU, ansvar for Europas sikkerhet.

    Det er bare en mulig utgang for Norge: Innmelding i EU.

    Innmelding i EU vil gi oss mye større sikkerhet for leveranser av mat, medisiner og andre nødvendige varer, i tillegg til at som EU-medlem, vil vi få langt større solidaritet enn som kun EØS-medlem. Vi vil bli tryggere på alle mulige måter som EU-medlem, både økonomisk og militært.

    • Liker 4
    • Innsiktsfullt 1
×
×
  • Opprett ny...