Gå til innhold

duckArmy

Medlemmer
  • Innlegg

    155
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av duckArmy

  1. Og hvis du skulle finne det interessant å jobbe i Forsvaret bør du følge med her. Årsstudium i militære studier er det som ble kalt kvalifiseringskurs før.

    "Dette er en militærfaglig tilleggsutdanning for deg som allerede har fullført sivil utdanning på bachelor- eller masternivå. Utdanningen bygger videre på din sivile kompetanse, og gjør deg kvalifisert til å jobbe som offiser i Forsvaret innen ditt fagfelt. Du får gratis utdanning, mat og bosted gjennom hele studiet, og etter endt utdanning er du garantert fast jobb i Forsvaret."

    De lister opp hvilke typer utdanning de har bruk for hvert år, men maskiningeniør tror jeg alltid vil være relevant for Forsvaret (selv om det ikke nødvendigvis er spesifikt listet opp). Gikk på befalsskolen med ei som var maskiningeniør. Hun fikk gå kval.kurs senere, og jobber fast som offiser i dag.

     

  2. Rent ansettelsesmessig er det er nok et mye sikrere kort å bli spesialist, ettersom du ikke har noen "rettigheter" etter tiden som UB. Som spesialist vil du sannsynligvis tilsettes på T35, og har "sikret deg" jobb (selvfølgelig med mulighet for GBK etterhvert, som du selv sier).

    Men minst like viktig som dette er jo kanskje hva du har lyst til å gjøre. UB'er utdannes til rekruttskoleinstruktører og vaktsjef for vakt- og sikringslag. 

    Spesialistutdanningen strekker seg mer vidt. Det eneste man kan søke seg direkte inn på pr i dag, tror jeg er flyteknisk (og systemoperatør/lastemester på fly, men den søknadsfristen gikk nettopp ut). Det går jo også an å ta kontakt med forsvaret igjen og høre om det er muligheter innen Mission Support eller Kontroll og Varsling (vet de tar opp OR 2-4 begge steder, men utlysningene har ikke kommet på forsvaret.no) for den som er motivert.

  3. Dersom man gjør det tålig greit på fase 2, eller pinker 3 ganger på LFS, kan man bli tilbudt navigatørutdanning i stedet for.

    Står generelt lite om denne stillingen, så er det noen som kan fortelle hva denne innebærer?

    Fra en post tidligere i tråden:

     

    KhanZ, den 30 Mai 2015 - 11:29, sa:snapback.png

    Har hørt at de som kommer gjennom opptaket, men ryker ut på seleksjonsflyvningen blir tilbudt navigatørutdanning. 

    Hvordan er navigatørutdanning?

    Vet at plikttjenesten er mindre, men hvordan ligger man an til lønn og kanskje jobb etter plikttjenesten? 

    Er det ofte sånn at folk velger navigatørutdanning hvis de ryker ut på seleksjonsflyvningen? 

     

    Navigatørutdanning

    Dersom man ikke består alle turene i seleksjonsflygingen kan man bli tilbudt navigatørutdanning. Det er på ingen måte noen selvfølge - de fleste blir enkelt nok frabeordret når de ikke tilfredsstiller kravene. I mitt kull (vår 2014) var vi 13 til å begynne med, og sto igjen 5 til slutt. Da hadde 2 fått tilbud om navigatørutdanning i skoleråd, og 1 hadde takket ja. Altså var det 4 flyelever og 1 navigatørelev som graduerte. Resten ble frabeordret underveis. Det var heller ingen automatikk i at de som "kom lengst" fikk tilbudet. Etter at de to hadde fått tilbud om navigatørutdanning var det flere som røk ut og som aldri fikk tilbudet. En av dem gav til og med uttrykk for at han gjerne ville, men ble likevel ikke tilbudt utdanningen. Det handler nok om personlig egnethet, både når det gjelder "skill set" og modenhet.

     

    Utdanningen er for tiden - som for flygere - et år ved Luftkrigsskolen etterfulgt av utdanning i USA. Den er hos US Navy i Florida, og varer ca 20 mnd. Utdanning på flytypen T-6 (i likhet med jagerfly- og multi-elevene, men med et annet fokus), simulatorer og til slutt P-3 Orion (så lenge USA fortsatt driver opplæring på denne), eller P-8 i fremtiden.

     

    Navigatørenes oppgave er kort sagt å holde styr på den taktiske oppdragsløsingen. Når den ferske navigatøren har fått noen års erfaring, blir han/hun gjerne TACCO (taktisk koordinator, "senior-navigatøren" ombord), litt på samme måte som andrepiloten etter en stund blir fartøysjef. Et crew ombord i en militær flymaskin kan bestå av mange systemoperatører som er spesialister på sine fagfelt og systemer.  TACCOens jobb er å "sy sammen" alt det taktiske (hvor bør man fly for å utnytte sensorer best, hvilken informasjon kommer fra systemoperatørene, hvilke andre militære enheter må vi kommunisere med osv.) og sørge for at oppdraget blir løst på en god måte.

    Pilotene fokuserer på å fly flyet trygt.

    Fartøysjefen er "sjef fly", og TACCOen kan være "sjef oppdrag", for å si det litt enkelt.

    Plikttjenesten er 8 år fra vingdato. Navigatører kan tjenestegjøre på P-3 Orion, SeaKing/AW101 og fregattutgaven av NH90 (når den kommer på plass).

     

    Lønn følger i hovedsak grad, så der kommer flygere og navigatører relativt likt ut. Når det kommer til karrieremuligheter er ikke utsiktene dårligere enn for flygere. Eksempler på karrierestillinger bekledd av navigatører på høyt nivå i det siste er skvadronssjef, luftvingsjef, sjef FOH, sjef veterantjenesten og sjef E-tjenesten.

    • Liker 1
  4. I utgangspunktet ikke. Man ryker ikke ut pga av lavt snitt, men en helhetsvurdering av alle de testene du har vært gjennom så langt i opptaket (avhengig av hvor langt du rakk å komme, såklart). De fleste testene man tar tidlig i opptaket er tester som man bare får lov til å gjennomføre én gang ("IQ-tester", simultankapasitet etc). Derfor bryr de seg nok ikke så mye om hvorvidt du har tatt opp et fag eller to for å forhøye karaktersnittet etterpå. De er nok mest interessert i de testene og intervjuene de gjennomfører sjøl.

    Du kommer ikke inn på bakgrunn av gode karakterer, og det er fint mulig å komme inn på tross av dårlige karakterer også. Men hvis de er i tvil om deg, kan karakterene vippe deg inn eller ut av opptaket. Utdanningen stiller store krav til akademisk læring, og hvis du har dårlige karakterer fra vgs skal det mye mer til å overbevise dem om at du har det som kreves.

  5. Generell spenst-trening eller styrketrening på beina bør fungere godt. Eller motbakker: gående med sekk eller som løpsintervaller (dessuten bra trening til selve øvelsen under opptaket).
    Motbakker eller trapper reduserer belastningen på kroppen ganske mye. Box jumps er også et alternativ.

    Forsiktig med knærne når du trener spesifikt på lengdehoppet! :) Enkelte idrettsoffiserer går så langt som å si at man bør lande på tjukkas når man trener. Uansett er det viktig med godt underlag i all spenst-trening, samt å ikke overdrive hvor mye/ofte du faktisk hopper lengde. Annen beintrening har like god effekt, men mye mindre skadepotensiale :)

  6. Det er jo selvsagt en personavhengig greie (folk har forskjellig fysikk, rett og slett), men når det kommer til hang-ups synes jeg det er enklere trene for å få til 1 A enn å få til 8 B (som jeg tror er kvinnenes krav for befalskole nå om dagen). Men da skal man trene hangups såpass godt at du får til 1 uten problem på en dårlig dag også, ellers hjelper det ikke. Jeg trente eksentrisk 4 sett, 1 repetisjon. Jeg spredte settene ut gjennom økta mi, og hadde som mål å holde 20 sek på alle settene. Det gjør vondt og krever en del viljestyrke, men det funker. 4x1 er mer enn nok belastning for kroppen (vil ikke bedrive "idiottrening" heller), og når man klarer 20 sek på alle settene, klarer man sannsynligvis en hang-ups også. 

    Vet ikke hvordan fysikken din er, men bestem deg for én ting - og gå all inn for det.
    "Ikke tillat deg selv å lage unnskyldninger" :)

    • Liker 1
  7. De sjekker opp alle resultatene fra sesjon, men Forsvaret vet godt at fysisk form kan forbedres (og dessuten skal formen re-testes på opptaket uansett). Dårlig score på allment evnenivå og medisinske tilstander er det nok verre med. De sjekker også karakterer fra VGS. Antar at hvorvidt du blir kalt inn er en kombinasjon av 1) helhetsvurdering av scorene dine og 2) avhengig av hvor mange andre kvalifiserte søkere det er i år.

    Hva tenkte du å søke på?
     

    • Liker 2
  8. Har ikke mulighet til å komme meg på intranett på en stund, så får ikke sett på den. At den er åpen for flere er jo flott, men de aller fleste vernepliktige har verken tilgang til intranett eller befal som kan noe om K&V, og tror kanskje de eneste "inngangsportene" til videre tjeneste er ansettelse på bakgrunn av fagbrev, lederutdanning eller grenaderopptak (som vi foreløpig ikke kjører noe tilsvarende av i sjø og luft)

  9. Beklager, jeg er nok ikke i målgruppa di for denne tråden. Jeg har allerede annen utdanning fra forsvaret ;) Er bare veldig nysgjerrig på hvordan de ulike bransjene løser nye utdanningsmodeller. Tenker i utganspunktet at teknisk er inne på noe ved å rekruttere rett fra vgs til fagutdanning, og gi nødvendig GSU (evt også GBU) i prosessen :) det synes for meg litt smalt å "bare" ha vernepliktige å rekruttere fra (særlig fordi jeg antar man kun rekrutterer fra en veldig liten gruppe innenfor den store totalmassen av vernepliktige).

  10. Og vil det med tiden bli mulig å søke seg direkte inn her uten fgtj, slik det nå er blitt mulig å søke seg direkte inn på flyteknikkerutdanninga?

    Her er det markedsføringsmuligheter! Avinor har hatt noen gode kampanjer mot flygeledere. Kanskje man kan markedsføre varsling som et bra steg på veien for dem som vil søke flygeleder senere?

  11. Hvis du allerede har fått innkalling, tenker jeg at det bare er å møte opp. Noen av testene på fase 1 ligner veldig på de du fikk på sesjon, og hvis du gjør det bra der har du jo på en måte "motbevist" de dårlige karakterene fra sesjon.
    På en annen side må du "step up your game" betraktelig hvis du har tenkt å komme videre til fase 2! :)

  12. Gi maks innsats i rekrutten, forbered deg fysisk allerede nå (ville prioritert bein og kjernemuskulatur).
    Du vil få god informasjon om de ulike tjenestemulighetene litt uti rekrutten, men forsvaret.no er også ganske informativ :) 

    Hard konkurranse om å komme seg på fartøy, og noen av disse stillingene har tilleggsfunksjon som røykdykker (mye action, men også harde fysiske krav).

    Kan selv anbefale sanitetsjeneste. Åtte uker kurs i avansert førstehjelp på Sessvollmoen, før man blir fordelt i ulike stillinger (på fartøy eller i sykestue på land). En del action, men også veldig mye som skal læres på kort tid - en del lesing på kveldene for å bestå eksamener (stiller krav til motivasjon). Kurset inneholder tidvis nåler og blod, så man bør kunne takle det (altså, ingen liker nåler eller blod, men noen blir bleke og besvimer av sånt). Som regel også mulighet til å søke tjenestestilling på Sessvollmoen etter kurset, da i en sanitetstropp som har mye felt- og markørtjeneste. De fleste læres opp til å fylle en funksjon på militær ambulanse eller hjelpeplass, og noen får opplæring på kjøretøy (feltvogn, beltevogn eller lastebil).


    Husk at den som oppnår best resultater og gjør best inntrykk har størst sannsynlighet for å få det den helst vil ha ;)

    • Liker 2
  13. Opptak til befalsskole er en helhetsvurdering. Skolekarakterene dine fra VGS er en del av dette, allment evnenivå-testen fra sesjon en annen (minstekrav her er karakter 5 av 9). Men du har tross alt klart å studere deg til en bachelor etter VGS, så det taler jo absolutt i din favør. Det viser at du ever å studere og ta til deg akademisk læring, som vel er noe de bekymrer seg for når søkerne har lavt snitt. Skriv en merknad om studiet i søknaden din! Legg gjerne ved foreløpig karakterutskrift også.

    Vel så viktig som karakterer fra VGS er såklart fysisk robusthet og generell egnethet (intervju og ikke minst seleksjonsøvelsen). Alt i alt tror jeg nok vurderingen de gjør av deg under seleksjonsøvelsen veier tyngst. Og det blir selvfølgelig letter å prestere under øvelsen dersom fysisk form er god ;)

    • Liker 2
  14. Studieopptak går bare på karakterer fra videregående (+ evt poeng for alder, militærtjeneste e.l.) og i noen få tilfeller opptaksprøver (da i tillegg til poengene dine, og helt spesifikke for studiet, f.eks. musikk/kunst).

    Noen arbeidsgivere vil kanskje verdsette lederutdanning og -erfaring fra Forsvaret, og da kan det tenkes å være det som skiller deg fra en annen kandidat. Men det er nok mye mer relevant hva du har jobbet med ved siden av studiet. Studerer du et helsefag er det relevant med arbeidserfaring fra helsesektoren, og studerer du et ingeniørfag er det relevant med arbeidserfaring fra relevant bedrift osv.

     

    Men man skal ikke kimse av å ta seg et par år til å skaffe litt livserfaring, sånn for egen del! :) Dessuten med lønn! Forsvaret tilbyr en del bachelor-grader kombinert med lederutdanning også, hvis noen av dem er relevante for deg. 

    • Liker 1
  15. Spørs jo litt hva du er kalt inn til, men hvis innkallingen din er til Madla (Luft/sjø) finnes det veeeldig mange tjenestemuligheter etter rekrutten som ikke er særlig belastende på leggene.

    Styr i såfall unna vakthold- og sikring og BRP/brannvern. Og selvfølgelig hundefører/hunderøkter.

  16. Det siste jeg hørte var at den ble fjernet for et par år siden. Men det var etter at jeg var på opptak, så kan ikke bekrefte at det stemmer.

    Som Phinex sier er det uansett ikke verdt å lese seg opp på. Skjønner at du er nysgjerrig, men hold på nysgjerrigheten til etter opptaket ;) Det er ikke så mye å si om DMT-testen, men den er i hvert fall ikke noe å grue seg til, og det er best å ikke vite noen detaljer om den i forkant. Det er uansett ikke noe du kan forberede deg på, verken fysisk eller mentalt - det kan faktisk tvert om virke mot sin hensikt.

    • Liker 1
  17. Nå kan man jo kjøpe EcoBoost-modellen i stedet, og spare seg selv for nesten en halv mill, da. Den koster i overkant av 700 000 kr.

    Stort sett akkurat samme bil, bare annen motor. Kjørte EcoBoost en periode selv, og kan melde at den sparker godt fra seg (veldig responsiv, og synes den akselererer godt også i de lavere hastighetene). Gromlyden fra en V8 mangler selvfølgelig, men alt i alt var det en over forventning positiv opplevelse! Gidder ikke betale 400 000 kr mer for lyd.

×
×
  • Opprett ny...