Gå til innhold

NoMercy

Medlemmer
  • Innlegg

    47
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av NoMercy

  1. Tar du en bachelor i Norge koster vel ikke det deg så mye mer enn 150k i studielån (gitt at du ikke jobber så mye at det går ut over stipend-nivået hos Lånekassen). Liten stund siden jeg var student, men jeg tok en master med et ganske dyrt utvekslingsopphold og hadde vel totalt 430k da jeg var ferdig, og da hadde jeg fått avkortet stipend begge årene under masteren. 

    nå er jo IT (by nature) et fag det bør gå an å studere remote eller uten å fysisk være til stede, så du kan se på muligheten for å ha tilnærmet fulltidsjobb og studere ved siden av som jeg ser noen har foreslått allerede. Det blir noen travle år, men sånn er det da noen ganger. Da kan du potensielt slippe å ta opp mer studielån, i tillegg til at det, så vidt meg bekjent, ikke løper renter på studielånet så lenge du er registrert som student

    • Innsiktsfullt 1
  2. Hei! Jeg har en bærbar PC med et skjermkort med 3 GB dedicated RAM. For øyeblikket har jeg et minnekort med 8 GB (men vurderer å oppgradere dette til 32gb). Kravspeccen til et spill jeg skal spille er skjermkort med 8 GB dedicated ram. Kan jeg omallokere ramen i minnet slik at det dedikeres skjermkortet eller funker det ikke sånn? Dvs om jeg oppgraderer RAMen kan jeg dedikere mer ram til skjermkortet og således oppfylle kravspeccen? Eller er det skjermkortet i seg selv som må ha dedicated ram på 8gb? 

  3. 1 hour ago, Herr Brun said:

    Dette er galt. Overgangsordningen hvor man kunne flytte andeler skattefritt inn på ASK (men ikke selge og kjøpe!) er avsluttet. Nå innebærer flytting av andeler inn på ASK skattemessig realisering. 

    Ok, takk. Da hadde jeg misforstått!

  4. Jeg mener vel heller at det skal være 1000*1.05*1.03 = 1081.5

    Spørsmålet er vel hvorvidt du skal ta innover deg at prisene i 2020 har økt, når du skal sette ny pris ved inngangen til 2021? Hvis ja, så gjør som meg over. Husk at når du står ved slutten av 2020, så har det generelle prisnivået (KPI) allerede økt (bare at du ikke har justert for det enda). Hvis du bruker en økning på 8% så blir etter mitt syn oppjusteringen i realprisen (prisen før inflasjon) på: 1080/1.03 / 1000 = 4.85%

    Ja, det er riktig måte å tenke på at det blir en rentes-rente effekt, men hvis du ikke hensyntar inflasjon via rentes-rente effekten vil du etter hvert vanne ut effekten av 5%-påslaget ditt.

     

  5. Aksjesparekonto kom for ett/to år siden nettopp for å unngå beskatning ved bytte av fond eller kjøp og salg av aksjer, og så vidt jeg vet kan hun opprette aksjesparekonto i dag, og så lenge fondsandelene som selges går inn på denne kontoen vil det ikke utløse beskatning. Men den dagen hun tar det ut av aksjesparekontoen vil eventuell gevinst (eller tap) da bli skattepliktig (fradragsberettiget). Jeg er ikke 100% på dette, men det bør banken kunne gi deg et raskt svar på.

    Vedr 100% vekting i aksjer høres det fornuftig ut å vekte seg ned i aksjer (dog kan det gjøres noe gradvis) hvis pensjonsalder er nært forestående. En tommelfingerregel jeg har fra en av mine tidligere professorer er at du skal ha ca 90 minus alderen din vektet i aksjer. Dvs om moren din er 60 år bør hun kanskje maks ha 30% aksjer. Dette er riktignok bare en tommelfingerregel og ikke noe en (naturligvis) skal følge slavisk. 

    For å unngå å bomme helt på timingen av markedet kan det være lurt å vekte seg over i rentepapirer over tid (ikke alt på en gang). Verken du, jeg, en fondsrådgiver i banken din eller "verdens beste kapitalforvalter" er i stand til å si når det er et godt tidspunkt å selge deg helt ut av aksjemarkedet. Det er tilnærmet umulig å time riktig uten å ha en god dose flaks (men veldig lett å være etterpåklok). 

  6. Jeg har lagt merke til at aksjeleiligheter i Oslo er priset lavere enn borettslagsleiligheter. Hva er årsaken til dette? Slik jeg ser det er det ingen forskjell på borettslag og aksjelag, annet enn eieformen, og hva er det isåfall med eieformen for aksjeleiligheter som gjør det mindre attraktivt å eie? Jeg mener å ha hørt at aksjeleiligheter har et litt dårlig rykte pga mye problemer med dem på 90-tallet - hva slags problemer er det her snakk om? Selv eiendomsmeglere medgir at det er forskjell i pris på aksje- og borettslag, men ingen jeg har snakket med har klart å gi meg et svar på hvorfor.

  7. Jeg ville brukt en kombinasjon av index-match (som er mye bedre for oppslag generelt). Det fordrer riktignok at prisen (kol N) og Entreprenør (kol A) er på samme rad.

    Jeg er vant til excel på engelsk, så bear with me om det blir litt feil:
    ENG:
    =INDEX(A93:100;MATCH(N104;N93:N100;0))

    Forsøk på norsk excel:

    =INDEKS(A93:100;SAMMENLIGN(N104;N93:N100;0))

  8. Heisann! 

    Jeg tenkte å debutere som møbelsnekker og tenkte å lage en benk som skal brukes på badet. Da det er litt sære mål og at pga lite bad er det viktig at målene er riktig så jeg har egentlig gitt opp å finne en "ferdigbenk". Men jeg trenger litt tips til valg av materialer og hvordan jeg skal gå frem, da jeg er ganske grønn på dette :)

    Jeg ønsker at benken skal se omtrent ut som på bildet under. Dvs en benkeplate på omtrent 85 cm, og helst med plater som bein slik at jeg kan ha 2-3 hyller under mellom servanten og vaskemaskinen. Jeg har forsøkt å google en del de siste par dagene, men føler ikke jeg får helt svar på det jeg trenger, så prøver her i stedet.

    - Kan jeg bruke hobbyplater til alt dette? Altså både benkeplaten, beinene og hyllene? Og for øvrig følge guider for "bygging av hyller/benker" på nettet? 

    - Jeg ser at enkelte andre guider som bruker plater som ben, at de også har en bakplate. På f.eks. tv-benker er dette forståelig av estetiske årsaker, men pga rør etc ønsker jeg helst ikke bakplate. Vil en slik konstruksjon uten bakplate bli "shaky" og ustabil, eller bør det gå greit med kun plater til bein?

    - Mtp at det skal stå på våtrom og være utsatt for en del fuktighet og varierende temperaturer, er det noe jeg må tenke på ved kjøp av materialer? Er det noen typer som egner seg bedre enn andre, eller kan jeg feks bruke ubehandlet furu og evt male de med oljebasert maling som er ment for baderom?

    Setter pris på alt av tilbakemeldinger :) Jeg har helt garantert ikke tenkt på alt.

    image.png.3039955d05f02cafca4b1deffd4e6706.png

    Mange takk! :D 

  9. Jeg vil jo også si at om du slutter i løpet av 4 uker så har du i det minste lært noe... Arbeidsgivere er vel så opptatt i din motivasjon til å søke jobben og begrunnelsen for hvorfor du slutta tidlig. Du trenger jo ikke si at du var en dårlig selger og jobba en måned uten ei krone i påsan - kan bare si at du ikke trivdes i selgeryrke og fant fort ut at det ikke var noe for deg. Med mindre du søker selgerjobb da :p

  10. Jeg skjønner ikke hvorfor man ikke skal velge så lang nedbetalingstid som mulig. Da har du lavere månedlige kostnader, men det er ingen bank som nekter deg i å betale inn mer enn du må (...hvis du ikke har fastrentelån da...). Du har altså større fleksibilitet. Så hvis 30 år gir deg 15k i mnd å betale, mens 40 år gir 13k, så kan du jo allikevel betale 15k, og selv om renta da skulle gå opp noe slipper du å øke betalingen til lånet (det vil bare være mindre som går til å dekke avdrag). Du opprettholder løpetiden så lenge du har annuitetslån, det er bare månedsbeløpet som endrer seg.

     

    Du kan godt si at det å låne penger "er gratis" pga inflasjonen, men da må du jo også ta høyde for at du i prinsippet betaler for å ha penger på sparekontoen din - igjen pga inflasjonen. Aksje/fondssparing er ingen safe haven og er forbundet med relativt høy risiko hvis du har kortere sparehorisont enn kanskje 3-5 år. Se for deg at vi får en ny finanskrise, du blir arbeidsledig og samtidig taper du 50% av verdien på investeringene dine... Da hadde det kanskje ikke vært så dumt å ha "lite" lån igjen.

  11.  

    Litt off-topic, men kva med å investere i eingdom? Gir der mer avkastning på sikt eller ikke?

    Kjøpe, så leie ut leilighet?

     

    Helt klart. Regjeringen legger opp til at f.eks. sparing til pensjon helst bør skje via utleie heller enn gjennom sparing i aksjer/fond. I 2018 skal avkastning på aksjer skattes med om lag 32% mens skatt på utleie skal følge skatt på inntekt og skal ned på 22/23%. Så da bør man kjøpe både en og to utleieleiligheter. Ja kanskje tre også. At boligprisene dermed blir så høye at unge mennesker ikke kommer seg inn har ingen ting å si. Man kan jo leie som i andre land. 

     

    Anonymous poster hash: 48bff...814

     

     

    "Helt klart" er vel litt drøyt å påstå. Du kan si at det historisk har vært bra å investere i bolig (kjøpe for å leie ut), men at fortiden er et godt estimat på fremtiden stemmer dessverre ikke alltid. Det er nok mange som undervurderer risikoen i boligmarkedet fordi vi har hatt mange gode år nå og tenker at investering i eiendom er "risikofri" avkastning

    • Liker 1
  12.  

     

    PS: Dette blir inkludert alle andre lån du har. Dersom du f.eks. har 200 000 i studielån får du 200 000 mindre i boliglån.

    Det stemmer ikke at studielån blir tatt med i denne beregningen, nei.

     

    Svaret er vel en mellomting: Studielånet tas naturligvis med i beregningen, men ikke krone for krone på denne måten. Når banken vurderer betjeningsevne ser de naturligvis på hva du må bruke på å betjene eksisterende gjeld, inkludert studielån. Hos Om det er betjeningsevnen som er begrensende for hvor mye du kan låne, så blir det fort ca. krone for krone. Men studielån påvirker ikke egenkapitalen, som vel er det begrensende for de fleste på dette forumet (fordi de fleste her er unge). 

     

     

    Jeg mente ved beregning av betjeningsevne ja.

  13.  

    Ja, banken godtar stort sett eksisterende bolig som egenkapital (om du skal selge denne). Jeg er i samme situasjon, og banken vår godtar meglers verdivurdering med 5% margin (altså 95% av verdivurderingen) minus gjeld som egenkapital.

     

    Om du ikke skal selge den du allerede har er det fort litt annerledes.

     

    Jeg skal selge den jeg har, men det blir først etter at vi har kjøpt en ny. Har derfor ikke hatt megler til å se på den ennå. Kanskje banken godtar meglers verdivurdering fra 2014, da jeg kjøpte den?

     

     

    Bankene bruker Eiendomsverdi (en portal hvor alle boligsalg i Norge registreres) til å estimere en verditakst på din bolig utifra bl.a. kvm-pris på solgte boliger i ditt nærområde. Denne oppdateres ca 4-6 ganger i året, og jeg vet at dette er gyldig "takst" for opplåning på boligen. Usikker på om det gjelder mellomfinansiering, men det er vel uansett verdt en telefon til banken din.

  14. Det kommer nok litt an på hva slags utdanning du har, mtp fremtidige jobbutsikter. Som en tommelfingerregel kan du gange inntekten din med ca 5. Da får du ca hvor god betjeningsevne du har - i ditt tilfelle, ca 1,5 mill. Det er nok så langt banken er villig til å strekke seg under "vanlige" forhold. Situasjonen blir litt annerledes hvis du har en utdanning med gode lønnsutsikter - økonom, jurist, lege etc. Og hvor sikker inntekten din er. Da kan du nok strekke belåningen opp mot 6 ganger inntekt. PS: Dette blir inkludert alle andre lån du har. Dersom du f.eks. har 200 000 i studielån får du 200 000 mindre i boliglån. Hvis du har en god "track record" i banken og viser at du sparer fast hver måned, og har gjort det lenge, kan dette også veie positivt. Med 400 000 i EK har du nok EK til å få et lån på mellom 2,7-4 mill, men du får ikke 4 mill hvis du ikke har inntekt til å betjene lånet. Det er mange som blander/misforstår dette.

    • Liker 1
  15. Du får ikke 1,8 mill utbetalt i lån hvis du har en bolig som er verdt 3-600k. Maks belåningsgrad i bankene nå er 85%-90%. Du ber om 300% belåning...

    Egenkapitalkravet er egentlig helt irrelevant i ditt tilfelle. EK-kravet er der som en sikring for banken om du ikke skulle klare å betale boliglånet ditt. Da kan de tvangsselge leiligheten din uten at banken taper for mye. Hva tror du skjer hvis de låner deg 1,8 mill, boligen din er verdt 300k og du ikke klarer å betale boliglånet på et tidspunkt? Effektivt 1,2 mill tap for banken det.

     

    Nei, du må nok ha andre sikkerheter her for å få dette lånet.

    • Liker 1
  16.  

     

     

     

    Hva mener du med "tvert i mot"? Det er hvertfall ikke en safe bet å overvekte Telecom. Det eneste jeg mener amatører bør gjøre er å overvekte risikofaktorer som er vist over tid å skape meravkastning(smart beta). Eventuelt kan man ha en liten andel å leke seg med for gøy som tidligere nevnt.

     

     

    Fordi jeg tror det er potensiale innenfor telecom som slår "markedet" - eller et vanlig indeksfond.

    Hvis du skal diversifisere deg på ulike fond med ulike bransjer sitter du jo (mer eller mindre) med et dyrt aksjefond til slutt, fordi du er eksponert mot alle bransjer i alle geografiske områder.

  17. Derfor jeg spurte om noen anbefalninger, prosentandelen mellom fondene er det mulig å forandre på i etterkant.hva gjør at dnb telecom er ett stort Bet? 

    Foreløpig har jeg bare lagt inn 15000 med en gang og2000 hver måned.

    Dette er bare en start så får man hellelr se om man finner noen andre bra fond å legge til de fire jeg har.

    storebrand index alle markeder 50%

    Dnb global index 15%

    Holberg rurik 20%

    Dnb telecom 15%

     

    Jeg vil fortsatt si det er unødvendig med flere globale indeksfond (DNB Global Indeks og Storebrand Indeks - Alle markeder). Over tid vil disse fondene ha marginal forskjell i avkastning uansett.

    Sikkert ikke dumt med en andel slik du har valgt i emerging markets. Og jeg vil på ingen måte si at det er et "big bet" å ha 15% i Telecom. Snarere tvert imot. Hvis du har troa på Telecom er det ingenting i veien for å vekte seg opp her. Til sammenligning så er det etter min mening safere å "bette" på DNB Telecom enn på Telenor - og Telenor er en stabil aksje... Og å ha 15% i Telenor i en ren aksjeportefølje er ikke idioti det heller (kanskje litt mye bare... :) )

×
×
  • Opprett ny...