Jump to content

NoMercy

Medlemmer
 • Content Count

  47
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

9 :)
 1. Første tips vil kanskje være å si ordforråd og ikke ordforhold
 2. Tar du en bachelor i Norge koster vel ikke det deg så mye mer enn 150k i studielån (gitt at du ikke jobber så mye at det går ut over stipend-nivået hos Lånekassen). Liten stund siden jeg var student, men jeg tok en master med et ganske dyrt utvekslingsopphold og hadde vel totalt 430k da jeg var ferdig, og da hadde jeg fått avkortet stipend begge årene under masteren. nå er jo IT (by nature) et fag det bør gå an å studere remote eller uten å fysisk være til stede, så du kan se på muligheten for å ha tilnærmet fulltidsjobb og studere ved siden av som jeg ser noen har foreslått allerede. Det blir noen travle år, men sånn er det da noen ganger. Da kan du potensielt slippe å ta opp mer studielån, i tillegg til at det, så vidt meg bekjent, ikke løper renter på studielånet så lenge du er registrert som student
 3. Jo, så a^4/a^-3 = a^7. a^-3 kan også skrives som 1 / a^3. Og a^4 / (1/a^3) = a^4*a^3 = a^7
 4. Du kan si det er LOL, men gitt at Norge er Teslas 4. største marked for bilsalg i dag sier det jo litt om potensiell vekst.
 5. Sikkert litt sent ute her, men hvis du har boliglån fra før kan du bruke BSU til å nedbetale på boliglånet, også refinansiere lånet og låne opp igjen det du nedbetalte. Da må du ikke tilbakebetale skattefordelen. Men mulig banken skal ha et gebyr av deg da
 6. Hei! Jeg har en bærbar PC med et skjermkort med 3 GB dedicated RAM. For øyeblikket har jeg et minnekort med 8 GB (men vurderer å oppgradere dette til 32gb). Kravspeccen til et spill jeg skal spille er skjermkort med 8 GB dedicated ram. Kan jeg omallokere ramen i minnet slik at det dedikeres skjermkortet eller funker det ikke sånn? Dvs om jeg oppgraderer RAMen kan jeg dedikere mer ram til skjermkortet og således oppfylle kravspeccen? Eller er det skjermkortet i seg selv som må ha dedicated ram på 8gb?
 7. Ok, takk. Da hadde jeg misforstått!
 8. Jeg mener vel heller at det skal være 1000*1.05*1.03 = 1081.5 Spørsmålet er vel hvorvidt du skal ta innover deg at prisene i 2020 har økt, når du skal sette ny pris ved inngangen til 2021? Hvis ja, så gjør som meg over. Husk at når du står ved slutten av 2020, så har det generelle prisnivået (KPI) allerede økt (bare at du ikke har justert for det enda). Hvis du bruker en økning på 8% så blir etter mitt syn oppjusteringen i realprisen (prisen før inflasjon) på: 1080/1.03 / 1000 = 4.85% Ja, det er riktig måte å tenke på at det blir en rentes-rente effekt, men hvis du ikke hensyntar inflasjon via rentes-rente effekten vil du etter hvert vanne ut effekten av 5%-påslaget ditt.
 9. Aksjesparekonto kom for ett/to år siden nettopp for å unngå beskatning ved bytte av fond eller kjøp og salg av aksjer, og så vidt jeg vet kan hun opprette aksjesparekonto i dag, og så lenge fondsandelene som selges går inn på denne kontoen vil det ikke utløse beskatning. Men den dagen hun tar det ut av aksjesparekontoen vil eventuell gevinst (eller tap) da bli skattepliktig (fradragsberettiget). Jeg er ikke 100% på dette, men det bør banken kunne gi deg et raskt svar på. Vedr 100% vekting i aksjer høres det fornuftig ut å vekte seg ned i aksjer (dog kan det gjøres noe gradvis) hvis pensjonsalder er nært forestående. En tommelfingerregel jeg har fra en av mine tidligere professorer er at du skal ha ca 90 minus alderen din vektet i aksjer. Dvs om moren din er 60 år bør hun kanskje maks ha 30% aksjer. Dette er riktignok bare en tommelfingerregel og ikke noe en (naturligvis) skal følge slavisk. For å unngå å bomme helt på timingen av markedet kan det være lurt å vekte seg over i rentepapirer over tid (ikke alt på en gang). Verken du, jeg, en fondsrådgiver i banken din eller "verdens beste kapitalforvalter" er i stand til å si når det er et godt tidspunkt å selge deg helt ut av aksjemarkedet. Det er tilnærmet umulig å time riktig uten å ha en god dose flaks (men veldig lett å være etterpåklok).
 10. Jeg har lagt merke til at aksjeleiligheter i Oslo er priset lavere enn borettslagsleiligheter. Hva er årsaken til dette? Slik jeg ser det er det ingen forskjell på borettslag og aksjelag, annet enn eieformen, og hva er det isåfall med eieformen for aksjeleiligheter som gjør det mindre attraktivt å eie? Jeg mener å ha hørt at aksjeleiligheter har et litt dårlig rykte pga mye problemer med dem på 90-tallet - hva slags problemer er det her snakk om? Selv eiendomsmeglere medgir at det er forskjell i pris på aksje- og borettslag, men ingen jeg har snakket med har klart å gi meg et svar på hvorfor.
 11. Jeg ville brukt en kombinasjon av index-match (som er mye bedre for oppslag generelt). Det fordrer riktignok at prisen (kol N) og Entreprenør (kol A) er på samme rad. Jeg er vant til excel på engelsk, så bear with me om det blir litt feil: ENG: =INDEX(A93:100;MATCH(N104;N93:N100;0)) Forsøk på norsk excel: =INDEKS(A93:100;SAMMENLIGN(N104;N93:N100;0))
 12. Heisann! Jeg tenkte å debutere som møbelsnekker og tenkte å lage en benk som skal brukes på badet. Da det er litt sære mål og at pga lite bad er det viktig at målene er riktig så jeg har egentlig gitt opp å finne en "ferdigbenk". Men jeg trenger litt tips til valg av materialer og hvordan jeg skal gå frem, da jeg er ganske grønn på dette Jeg ønsker at benken skal se omtrent ut som på bildet under. Dvs en benkeplate på omtrent 85 cm, og helst med plater som bein slik at jeg kan ha 2-3 hyller under mellom servanten og vaskemaskinen. Jeg har forsøkt å google en del de siste par dagene, men føler ikke jeg får helt svar på det jeg trenger, så prøver her i stedet. - Kan jeg bruke hobbyplater til alt dette? Altså både benkeplaten, beinene og hyllene? Og for øvrig følge guider for "bygging av hyller/benker" på nettet? - Jeg ser at enkelte andre guider som bruker plater som ben, at de også har en bakplate. På f.eks. tv-benker er dette forståelig av estetiske årsaker, men pga rør etc ønsker jeg helst ikke bakplate. Vil en slik konstruksjon uten bakplate bli "shaky" og ustabil, eller bør det gå greit med kun plater til bein? - Mtp at det skal stå på våtrom og være utsatt for en del fuktighet og varierende temperaturer, er det noe jeg må tenke på ved kjøp av materialer? Er det noen typer som egner seg bedre enn andre, eller kan jeg feks bruke ubehandlet furu og evt male de med oljebasert maling som er ment for baderom? Setter pris på alt av tilbakemeldinger Jeg har helt garantert ikke tenkt på alt. Mange takk!
×
×
 • Create New...