Jump to content

Elnix

Medlemmer
 • Content Count

  34
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

3 :)
 1. Dette lukter en eller annen form for jordfeil. Har du jordfeilbryter/jordfeilautomater?
 2. Ser det er lenge siden det har vært aktivitet i denne tråden, men prøver likevel. Er på jakt etter en god silikonfri voks. Har de siste årene brukt Kevin Murphy Rough Rider, men denne inneholder en del silikon, og jeg mistenker at denne gjør vondt verre når det gjelder håravfall. Brukte før denne Kevin Murphy Gritty Business, og denne er såvidt jeg kan se silikonfri, men det er litt lite hold i den for min del. Ønsker derfor å prøve noe nytt. Noen som vil anbefale noe?
 3. Litt avhengig av hvor du bor, men jeg vil anslå at en elektriker fakturerer 2 timer for dette, inkludert kjøring og dokumentasjon. Jobben i seg selv tar 10 minutt, og materiellet det er snakk om er neglisjerbart. Du vil nok ende opp på mellom 1000 og 1500 kr. På en så liten jobb er det dessverre mobiliseringen av elektriker som koster, ikke selve jobben. Hadde jeg ikke vært elektriker selv, så ville jeg nok bare nappet ut støpselet og sett etter en annen plass å hente strøm fra. Det er lov å bruke sunn fornuft, eller risikovurdering, som vi så fint kaller det i bransjen
 4. Som sikkert mange andre, sitter jeg å sysler med årsregnskapet for 2016 om dagen. Driver et lite AS, der regnskapsføring fra tidligere år dessverre inneholder en del bokføringsfeil. Har nå byttet regnskapssystem fra Uni Micro til Fiken, og ønsker dermed å få inngangsbalansen 100% korrekt i Fiken slik at jeg kan begynne med "blanke ark". Kontoene jeg har feil på er som følger; 2050 Annen egenkapital: -8811 kr 2080 Udekket tap: 9915 kr 1: Har jeg forstått det riktig skulle 2050 stått i 0 før en kan føre mot 2080. Kan jeg da korrigere dette ved å kreditere 8811 kr fra 2080 og debitere disse mot 2050? 2: Ved oppstart av selskapet hadde konto 2050 en saldo på 91 800 kr. Stemmer det at disponering av alle årsresultat siden oppstart skulle vært ført mot denne kontoen, helt til den gikk i 0? For deretter å ta i bruk 2080?
 5. Høres bra ut, visst ikke ville stopp-knappen ha funka dårlig ettersom den samme hjelpekontakten er brukt som holdekontakt. Dersom du dropper direkteforbindelsen mellom flottør og lys (husk at strømmen tar letteste vei), vil sirenen fungere i serie, men da blir spenningen fordelt over både lys og sirene. Resultatet blir da svakere lys og svakere lyd enn normalt. Er dette en akseptabel løsning, så er det ikke feil, men som hovedregel bør ikke forbrukere kobles i serie.
 6. Fortsatt litt småplukk. - Alle komponenter må ha merking uansett hvor de er plassert på tegningen. - Hjelpekontakten til driftslyset, hvor henter du den? - Hjelpekontakter på motorvern må være NO med mindre du vil at lyset skal slukke når motoren går i feil (97/98 er riktig, men symbolet er feil). - Ville brukt et annet symbol for ON/OFF vender for sirene. Som nevnt må også symbolet for sirenen på plass. I tillegg er den koblet i serie med lyset slik du har tegnet nå, og så lenge du fortsatt har direkte forbindelse fra flottøren til lyset vil det fungere dårlig. Foreslår at du trekker -X1:10 direkte ned til L2. Angående 2 holdekontakter, så blir dette egentlig en vurderingssak med tanke på redundans og systemkrav. Dette må en bare vurdere med tanke på hvilken jobb pumpene skal utføre. Jeg ville nok tatt med begge, slik som du tegnet først
 7. Kanskje litt dårlig formulert. Pipa ble inspisert av eier selv. Går ut i fra at forsikringsselskapet vil ha dokumentasjon fra fagfolk om det skal være til noe nytte...
 8. Etter en del unormalt kraftig regnvær den siste perioden, har flere av sameierne fått vanninntrengning rundt pipe i yttertak. Dette har ført med seg lettere skader på lister/vegger/gulv som følge av at vannet har følgt pipen nedover. Sameiet har en felles bygningsforsikring for utvendige skader på byggene, der blant annet uforutsett vanninntrengning er en del av forsikringsavtalen. Forsikringsselskapet på sin side setter seg på bakbeina og mener at dette burde vi ha forutsett, og er dermed ikke interessert i å utbetale noen erstatning. Skaden skyldes sannsynligvis at det er utført dårlig håndverk med blyarbeid/tetting rundt pipe av utbygger som førte opp disse byggene for 12 år siden. På en del av byggene har det tidligere blitt observert lekkasjer i startfasen, og disse har derfor blitt oppgradert med pipebeslag, som forøvrig har løst problemet. Vi har nå hatt to runder med slik oppgradering, og for hver gang har alle sameiere (både de som har hatt pipebeslag tidligere, og de som ennå ikke har fått) blitt bedt om å inspisere pipe og tak forøvrig for lekkasjer. Vi har prøvd å henvende oss til utbygger flere ganger for å få gjort denne jobben på nytt på samtlige piper, men de har gått konkurs flere ganger i ettertid, og har dermed ikke noe juridisk ansvar. Spørsmålet fra et juridisk synspunkt er da om vi burde ha forutsett disse lekkasjene? Ettersom pipene har blitt inspisert og funnet OK senest for et halvt år siden, så er jeg litt i tvil om vi bør godta svaret fra forsikringsselskapet eller ikke.
 9. Takker for innspill. Stemmer det, HSH. Instrumentering er tatt gjennom UiS. Skal forhøre meg litt rundtom hos forskjellige skoler. Må bare finne ut hva jeg vil studere først... Heller litt mot fornybar energi, men hører at innholdet ofte ikke holder helt mål i forhold til andre ingeniørutdanninger.
 10. For noen år siden begynte jeg på et deltidsstudie for å bli elektroingeniør, via y-veien. Jobbet i tillegg på fulltid, og etter et år så fant jeg ut at det ble for krevende i lengden og droppet dermed ut. Fikk imidlertid tatt alle fagene som var lagt opp for å kompensere for manglende studiekompetanse. Leker nå med tanken på å begynne på nytt etter hvert, på fulltid. Det jeg lurer litt på er hvordan andre skoler/universitet stiller seg til spørsmålet om å få innpass i disse fagene. Siden ordningen med y-vei er nasjonal, går jeg ut i fra at innholdet i disse fagene er relativt likt på tvers av skolene, og at det dermed ikke bør være problem å få innpass på et annet y-vei-studie. Noen som har andre formeninger her? Alternativt, dersom jeg skulle finne et studie som ikke tilbyr opptak via y-vei, er det mulig å få vurdert disse fagene på samme grunnlag som forkurs for ingeniørutdanning? Så vidt jeg kan se skal innholdet være svært likt. Fagene jeg tidligere har tatt er: Innføring i ingeniørfaglig yrkesutøving og arbeidsmetoder Teknisk realfag 1 Teknisk realfag 2 Instrumenteringsteknikk Og ja, studiekonsulent for den aktuelle utdanning vet nok best, men tenkte bare å høre om noen hadde erfaringer fra dette.
 11. Noen som har erfaring med Maverick A1/D2 i sammen med Grado sine headset? Tenker da spesielt på SR325e. Er Schiit Lyr 2/Bifrost et bedre alternativ?
 12. Sjekk det asap. En bekjent av meg hadde samme symptomene, fikk beskjed av lege om å bruke foten aktivt og "gå det av seg". Resulterte i blodpropp som forflyttet seg opp i lysken, og reduserte blodtilførsel til foten dramatisk, med permanent nerveskade som følge.
 13. Vet ikke om jeg er helt enig her. Som fagmann i egen bolig (iht. FEK) forestår du jo på lik linje som installatør, og du har din fulle rett til å skrive samsvarserklæring og øvrig dokumentasjon med din egen signatur? Men helt sant som du sier, det er jo veldig sjelden at det er et problem å få arbeidsgiver sin signatur.
 14. Utdrag hentet fra FEK §7: TS: Dersom kontrollør har påvist varmgang i kontakten, men du ikke kan se noe selv, må jeg stille spørsmål til din kompetanse vedrørende vanlig elektrikerarbeid. Ikke for å kritisere, men det er en grunn til at elektrikere har et fagbrev du har ikke har, på samme måte som en elektriker ikke har din kompetanse innen elkraft. Varmtvannstanker trekker høy effekt over lang tid, og det skal ikke mye slurv til før dette er en potensiell brannfelle. I nyere versjoner av NEK400 er nettopp dette tatt opp, og det er det et krav at VVB over en viss størrelse skal kobles til strømnettet som en fast installasjon (dvs uten plugg). Så ja, dersom du oppfyller kravene i FEK kan du gjøre dette selv (må fortsatt dokumenteres), men jeg vil egentlig anbefale at du ringer en elektriker som jobber med slikt på daglig basis.
 15. NP530U3C-A04SE. Skal sjekke når jeg har pcen tilgjengelig, men rimelig sikker på at den allerede er satt til disabled.
×
×
 • Create New...