Gå til innhold

Tike

Medlemmer
  • Innlegg

    51
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Tike

  1. DNA-et i cellene våre er unike - ingen person har den nøyaktig samme baserekkefølgen i DNA-et som en annen person. Personer med slektskap vil ha større likheter enn fremmede. På samme måte har andre arter sine likhetstrekk som gjør at de enkelt kan skilles fra et menneskelig DNA. Derfor kan DNA-analyse brukes både til å finne riktig far i en farskapstest og å dømme riktig drapsmann i en drapssak, eksempelvis :)

     

    Dette er det som menes med et genetisk fingeravtrykk ("fingeravtrykk" for å gjøre det mindre abstrakt for personer som ikke er så belest i genetikk): På samme måte som våre fingeravtrykk er unike, så er også DNA-et vårt unikt.

     

    Takker for svar. Men jeg skjønner fortsatt ikke det oppgaven spør om. Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal formidle det.

    Jeg har nok info ang. hva genetisk fingeravtrykk er, jeg mangler bare å drøfte hvordan det kan brukes i rettsmedisin og i stadium av slektskap mellom individ og grupper av organismer.

  2. Jeg har fått i oppgave å ha en liten presentasjon om genetiske fingeravtrykk. Jeg sliter veldig med å finne info for å svare på oppgaven jeg har fått, har brukt både lærebok og flere kilder på nettet. Aner ikke hvordan jeg kan spesifisere på kun oppgaven. Noen som kan hjelpe meg litt?

     

    Oppgave min er: 

    Forklar hvordan det kan brukes i rettsmedisin og i stadium av slektskap mellom individ og grupper av organismer.

     

    Tusen takk for svar!

  3. Hei!

    Jeg går det tredje året på Ypsilon VGS (privat skole, tidligere Sonans) og det er noe som har plaget meg veldig mye i det siste. Jeg har hatt studiespesialisering og realfag hele veien, og har Kjemi 2, Biologi 2 og Matematikk R2 i år.

     

    Skolen har kuttet ut noen mattetimer på grunn av "økonomiske" problemer, som jeg mener er tull. Jeg betaler rundt 1500,- kroner hver måned og jeg er veldig misfornøyd med hva skolen har å tilby i år.

     

    På grunn av skolens "økonomiske" problemer har vi to timer i uken sammen med Matematikk R1 klassen. Vi er 5 elever som har R2 og to timer i uken sitter vi i samme klasserom som R1. Vi har ikke undervisning, vi regner oppgaver og slikt, så de to timene er basically leksetimer med andre ord.

     

    Utenom disse to leksetimene har vi to timer undervisning med mattelæreren. Dette mener jeg er veldig lite og jeg føler jeg har mangel på undervisning, ettersom R2 er et ganske krevende fag og jeg ikke får nok oppfølging.

     

    Så her er det jeg lurte på. Hvor mange mattetimer har jeg krav på? Utfyller skolen kravet på antall timer?

    Jeg leste på Vilbli at vi har krav på 140 timer i året, dvs. 5 timer i uken. Vi har kun 2 timer hvis vi ikke tar med de to timene vi ikke har undervisning. Men hvis de to timene telles som undervisningstimer, har vi tilsammen 4 mattetimer i uken, som fortsatt er for lite. Right?

     

    Link: http://www.vilbli.no/?Fylke=6&Adr=200194&Program=V.ST&Kurs=V.STUSP1----_V.STREA2----_V.STREA3----&Side=1.2.1&Fag=V.MAT3-01

     

    Tusen takk på forhånd!

  4. Du skal finne konsentrasjonen til HCl, du skal ikke finne konsentrasjonen til HCl løst med Ca(OH)2. Derfor deler du kun på volumet til HCl. Skjønte du? Du deler bare på totalt volum, om du skulle funnet konsentrasjonen av et stoff i en løsning som består av flere stoffer.

    Tusen takk for svar!

    Men så er det enda en ting jeg lurer på. Du sier vi skal dele på totalt volum hvis konsentrasjonen til HCl er løst med Ca(OH)2. Er den ikke det i denne oppgaven?

     

    Oppgaven sier jo at Ca(OH)2 titreres mot HCl. Vil det ikke si at de begge er sammen? Dvs at vi må dele på begges volum?

     

    Jeg skjønner konseptet ditt og jeg mener det er riktig. Må bare være sikker, i tilfelle læreren min mente volumet av det hele og ikke bare HCl :)

  5. Det jeg ser umiddelbart er at du delte på det totale volumet, men siden du skal finne konsentrasjonen til HCl, må du dele på volumet til HCl, altså 0,025 L. Da får du at konsentrasjonen til HCl er 0,032M. Det andre du har gjort, med å se på feks. molforhold er riktig! :)

    Men hva med 0,020L Ca(OH)2? Jeg trodde at vi delte på hele volumet når vi bruker formelen c=n/v.

    Altså vi deler på 0,045L (0,025L+ 0,020L), i stedet for bare 0,025L.

     

    Høres det riktig ut? Eller er det feil?

  6. Hei.
    Jeg har fått en oppgave å regne ut konsentrasjonen av en løsning, og jeg er usikker på om jeg har regnet riktig.
    Oppgaven min er:

    Det blir gjort en syre-basetitrering for å bestemme konsentrasjonen av en ukjent HCL-løsning. Følgende utføres:
    20,0 mL av 0,020 mol/L Ca(OH)2 løsningen titreres mot den ukjente HCl-løsningen. Det går med 25,0 mL av HCl-løsningen. Forklar hvordan du kan finne konsentrasjonen av HCl-løsningen, og hva den blir.


    Og her er utregningen og svaret mitt: http://i.imgur.com/R88GTEr.jpg

    Kan du ta en titt og se om jeg har regnet ut på riktig måte? En kamerat sier at jeg har regnet ut feil, men jeg skjønner ikke hva jeg har gjort galt eller hvor feilen ligger.
    Tusen takk på forhånd!

  7. Når en sterk base titreres med en sterk syre, vil pH-verdien være høy(fordi løsningen er basisk), for så å bli 7 ved ekvivalenspunktet. Så med denne informasjonen vet du at den kurven til høyre er den riktige!

     

    Siden du titrerer en sterk base, så skal tilsatt HCl oppgis langs x-aksen.

     

    Og en ting til, pH ved startpunktet er pH-verdien til Ca(OH)2-løsningen. Altså konsentrasjonen til denne løsningen før det er tilsatt noe HCl.

    Kurven til høyre, it is. Takker for svar :)

  8. Oi, beklager. Det er jeg som et øyeblikk trodde du skulle titrere en sterk syre med en sterk base. Det er den til høyre som er den riktige i denne oppgaven. Jeg endrer det jeg skrev nå.

    Så bare slik at jeg er 100% sikker. I denne oppgaven er det en sterk base som titreres mot en sterk syre. Og kurven er den på høyre figuren på bildet, altså kurven starter fra topp og så synker den.

    Korrekt?

×
×
  • Opprett ny...