Gå til innhold

Leorand

Medlemmer
  • Innlegg

    78
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Leorand

  1. On 3/9/2022 at 9:50 PM, foto_12 said:

    En morsom ting er å se hvor mange som kritiserer at reMarkable mangler bakgrunnsbelysning. Ser det både i ulike tester og på en del grupper på Facebook. Skulle vært interessant å vite hvordan de håndterer vanlig papir... har de oppdaget bruken av normalt lys der tro? Og ser de at det også er en mulighet her? 😁

  2. 3 hours ago, Per Magus said:

    Personlig har jeg så stygg håndskrift at jeg i all hovedsak har benyttet tastatur (hard og soft) i flere tiår. 

    Hehe… jeg har også en grusom håndskrift. Faktisk så ille at jeg knapt klarer å lese den selv. Og får bakoversveis over hvor godt reMarkable klarer seg når den konverterer notater til tekst. Er ikke sjelden jeg da klør meg i hodet og lurer på hvordan i h….. den forstod enkelte ord (tipper det er noe språkanalyse med i bildet). 😊

  3. On 3/8/2022 at 9:07 AM, Per Magus said:

    Jeg bruker lesebrett for å lese bøker i solskinn (ellers bruker jeg nettbrett). Jeg har ikke behov for håndskrift på en elektronisk enhet. 
    Er det noen der ute som virkelig bruker dette?

    Jepp. For meg har reMarkable erstattet nesten all bruk av penn og papir. Grunnen til at jeg gikk for en reMarkable var at den ikke var pakket med funksjoner og muligheter, men holdt fokus på en opplevelse av penn og papir uten forstyrrende elementer som e-post, nettleser osv (trenger man det, går man for en iPad eller noe tilsvarende fra Android-verdenen). 

    I tillegg leser jeg dokumenter hvor jeg ønsker å ta notater i marg eller bruke "tekstmarker"-funksjonalitet på teksten. Savner farger, men bortsett fra det så fungerer det veldig bra. Har også dratt inn PDF-filer med inskannede skjemaer jeg er bedt om å fylle ut, og da fylt de ut for hånd og sendt de ut rett fra reMarkable-brettet. Har også fungert veldig god, men heldigvis noe som skjelden skjer da slike skjemaer er enklere å fylle ut via tastaturet (så lenge de lages for det).

    Konsekvensen av å bruke reMarkable er at alle møtenotater, tegninger og egen ide-myldring, er samlet på ett sted. 

    Det jeg ikke liker med reMarkable går på sikkerhet og sky: Den har ssh-porten påslått for pålogging, og det er ikke noen instillinger for å slå det av. Videre bruker den sky-løsninger som setter begrensninger for hva jeg kan skrive på den. Håpet er at det kommer en måte å sette den opp i et lukket og kontrollert nett, og trådløs sync kun til kontrollerte medier. 

    Oppsummert: Funkjsonelt er reMarkable svært god. På sikkerhet har den et lite stykke igjen å gå (men når man ser på stillingsutlysningene de har ute, så er jeg trygg på at dette er noe som vil komme på plass på sikt).

    • Liker 2
  4. Har heldigvis hatt dette i bakhodet siden jeg flyttet domenet mitt til Google (straks de tilbød dette gratis). For alt som handler om penger (YouTube premium og Google Play), har jeg brukt min gmail.com-adresse. 

    Nå er spørsmålet om jeg skal flytte domenet. Bruker mye fra Apple allerede, og har 2TB iCloud-konto. De tilbyr muligheten til å flytte domenet over dit, men usikker på om de støtter "default-adresse" for alle kontoer som ikke har egne kontoer (bruker "hostmaster" til å ta i mot all e-post som ikke har egen konto -- søppelpost ala <navn på firma>@<mitt domene>).

  5. On 12/7/2021 at 7:07 AM, tovare said:

    Veldig, vi er tett knyttet til USA: økonomisk, militært og i etterretning, dette krever tillit.

    Hvis det det er praksis i landet å spionere mot oss, tenker jeg det må få konsekvenser utover at noen jurister hos datatilsynet ivaretar det regelverket. Denne saken burde nok aldri ha blitt lempet ukritisk i en så uavklart form på hele næringslivet IMHO, men der er vi.

    Anbefaler å søke etter "Operation Socialist" og se hvem som gjorde hva mot hvem. Hint: To NATO land som angriper infrastruktur hos et tredje NATO land... Dette er en av noen få eksponerte saker som er dokumentert godt nok til at vi kan fastslå aktør. Det finnes noen få til, men poenget er at tillit er noe man skal være forsiktig med, og bør følges opp med effektive kontrollmekanismer.

    Utfordringen med amerikansk lov i denne sammenhengen, er nettopp at vi ikke har noen effektive kontrollmekanismer. USA kan bruke egen lov til å forbigå kontrollmekanismene for å hente ut de dataene de måtte ønske, uavhengig av avtaler leverandørene måtte ha med sine kunder. Så i praksis er ikke SCC verdt papiret det er skrevet på, når det kommer til USA og amerikanske leverandører. Dessverre!

    • Liker 2
  6. Fryktelig mye tåkeprat på et område hvor risikovurderingen kan oppsummeres i et veldig konkret og enkelt spørsmål: "Kan du akseptere at andre enn norsk rett avgjør en begjæring om innsyn i dine data?". 

     

    Og Datatilsynet er krystallklare: "Både sending av data og fjerntilgang regnes som overføring av personopplysninger"

     

    For amerikanske leverandører så kommer man ikke unna trusselen som ligger i FISA 702. Dessverre så ser mange norske virksomheter ut til å lete med lys og lykte etter smutthull de kan bruke for å kunne "kjøre på" med løsningen de ønsker. Spesielt trist er det når offentlige etater tråkker ut i dette og tilgjengeliggjør mine opplysninger hos amerikanske tjenester... Her håper jeg Riksrevisjonen bestemmer seg for å ta noen kontroller på etterlevelsen av GDPR, og da setter et ekstra søkelys mot kvaliteten på risikovurderingene som er gjort.

    • Liker 1
  7. Synes Bjørn Erik Thon har gjort en veldig god jobb i Datatilsynet, og tror det skal bli vanskelig å finne en god erstatter. Vi har nå et tilsyn som har bemerket seg internasjonalt og et tilsyn som har en god balanse mellom de praktiske realitetene og den nødvendige beskyttelsen av personvernet... en balansegang som har blitt vanskeligere med den teknologiske utviklingen.

    Jeg synes det er synd at han bytter jobb, men ønsker ham all lykke til videre. Ønsker også de som skal finne en erstatter lykke til, for de trenger så absolutt en god porsjon flaks om de skal finne en tilsvarende dyktig kandidat.

    • Liker 3
  8. Å være ettertraktet i arbeidsmarkedet, er et privilegium man kan oppleve en viss periode i livet. Har selv vært i den situasjonen, hvor tilbud om jobb kommer fra alle kanter. Pussigste tilbudet fikk jeg på gangen etter et ganske teknisk møte med en leverandør, hvor leverandøren spurte om jeg var interessert i å komme å jobbe for de, da som leder for den tekniske gruppen. Jeg takket nei, fordi jeg så på "ledelse" som et annet fagområde, og følte at det ikke var noe jeg behersket. 

    Men så, etter en viss alder, er det plutselig full stopp. Satt selv en periode og søke jobber, ble kalt inn til intervju hos to tredjedeler av de jeg søkte hos, og havnet stort sett som nr 2 bak en som var mye yngre. Hadde det skjedd en gang, hadde jeg sett på det som en tilfeldighet, men det var ganske konsekvent (jeg ba alltid om en oversikt over søkere og navn på foretrukket kandidat, når avslaget kom).

    Kunne selvsagt tatt turen ned i den mentale kjelleren når dette stod på, men det var bare å svelge unna og stå på. For min del så ble det klaff etter litt over ett år, og fikk en stilling som passet meg som hånd i hanske, i en organisasjon jeg trives veldig godt i.

    • Liker 2
  9. Problemet med phishing-tester er at de kun tester kvaliteten på selve testen!

    Slike tester viser ikke noe om hvor motstandsdyktige organisasjonen er mot angrep over e-post. Den han ingen effektiv lærende effekt, selv om selgere av slike tester påstår de har det. For alle praktiske formål så er linker og vedlegg via e-post noe som blir brukt til helt legale formål i hverdagen.

    Men det værste med slike tester, er at de gir ett inntrykk av at sluttbrukere har et ansvar. Ja, de skal være oppmerksomme og kritiske til å gi fra seg informasjon. Men e-post er også en angrepsvektor inn i organisasjonen. Og det er spesielt her at man må sørge for at sluttbrukere ikke føler skyld, men må føle det trygt å melde fra når de oppdager at de trolig har trykket på en link eller åpnet et vedlegg de ikke skulle. Phishing-tester bidrar ikke til dette. De har en motsatt effekt, skaper skyldfølelse og fører til redusert sikkerhet ved at sluttbrukere ikke tør melde fra.

    • Liker 1
  10. 9 hours ago, hekomo said:

    Er avfallet fra vindmøller giftig og må lagres i tusenvis av år?

    Jeg bare spør. Har ikke peiling på atomkraft i det hele tatt og har ingen mening den ene eller den andre veien.

    Vindmøller har andre svart på. 

    Men greit å vite at de to største utfordringene med avfall fra atomkraftverk, er a) politikk og b) ønske om tilgjengelighet for senere bruk. Med korrekt innpakning og riktig lagringssted, ville ikke avfallet vært noe problem. For mengdene er forsvinnende små, i forhold til mengden energi man får ut av det. 

    Sjekk også: https://www.nettavisen.no/norsk-debatt/kjernekraft-en-energipolitisk-renessanse/o/5-95-257531

  11. Som grupper: Jenter velger mennesker og gutter velger ting. Satt veldig på spissen. 

    Så en måte å få flere jenter over til tekniske yrker, vil være å fremheve at det faktisk handler om folk. Finne og fremheve det som tiltrekker seg jenter. Det er kommunikasjon, koordinering, planlegging, organisere for å fremme kreative ideer, det er... så utrolig mye mer enn å sitte forran et tastatur og skrive kode. Og selv om vi har kvinnelige programmerere, så er de dessverre i mindretall. 

    • Liker 2
  12. Om man liker sære programmeringsspråk, eller bare er nysgjerrig på hvordan alle de "normale" programmeringsspråkene ser ut, så anbefaler jeg nettstedet "99 Bottles og Beer" [1], hvor sangen er implementert i over 1500 forskjellige språk (inkludert variasjoner).

    Likte man artikkelen i Digi, bør man sjekke ut topp-listen og velge kategorien "Top Rated Esoteric". Der finner man mye rart. Min helt klare favoritt, etter å ha spilt en del MMORPG opp gjennom årene, er LOLCODE.

     

    [1] https://www.99-bottles-of-beer.net

    • Liker 1
  13. On 6/21/2021 at 2:07 AM, xaco said:

    Hadde arbeidsgiveren min kommet med sånne krav hadde jeg sagt opp 5 minutter etter at de kom med det kravet.

    Et godt alternativ når man får "ordrer" om ting som man mener ikke er helt i henhold, er å be om å få det skriftlig (e-post er ok). Da har man noe håndfast man kan bringe videre, og kanskje til og med kan brukes for å bytte ut ledere som ikke er egnet i posisjonen de besitter. ;) 

  14. "jeg vil ikke". Tror det er de tre ordene som best oppsummerer innlegget fra Henning.

     

    Folk er veldig forskjellige og hva som passer best varierer. For noen er mest produktive når de er i kontinuerlig dialog med andre og har fysisk nærhet til kollegene. Andre er mer produktive når de kan isolere seg og få jobbe uforstyrret.

     

    Produktivitet er en ting, trivsel er en annen faktor. Også her er det forskjeller på hva de enkelte foretrekker. En tredje faktor er ledelse og koordinering. Noen ledere håndterer distribuerte team på en veldig god måte, mens andre er helt avhengig av en gammeldags "oppstilling og avmelding"-form for ledelse.

     

    Personlig foretrekker jeg å jobbe på hjemmekontor. For meg øker det produktivitet, og fleksibiliteten øker trivselen. Og heldigvis så jobber jeg for ledere som håndterer det å lede distribuerte team (men usikker på om alle trives med det). At Henning ønske fysisk tilstedeværelse på kontoret, er helt ok. Men man bør ikke komme dit at Henning kan tvinge meg tilbake til kontoret kun fordi han selv er avhengig av selskap... 

     

    En annen faktor er at permanente hjemmekontor åpner for at man kan ansette fra hele landet. Har man et team som faktisk fungere å jobbe distribuert, kan man få nye kolleger uten at disse er nødt å flytte ned til Oslo-gryta. De kan sitte hjemme i vakre Lofoten og være like produktive derfra... Tror ikke dette er noe som skjer over natten etter pandemien, men etterhvert som permanente hjemmekontor blir mer vanlige, og organisasjonene mer modne, så kan dette forhåpentligvis bli en realitet.

     

    PS: Jeg har jobbet i IT-bransjen i omtrent 30 år, så regnes nok av noen som en av disse såkalte "dinosaurene". Men det betyr ikke at jeg går rundt med en "det var bedre før"-type holdning.

    • Liker 3
  15. 1 hour ago, ulrikX said:

    Hmm... kanskje ikke GAEN Smittesporing var så mye sikrere eller bedre på personvern allikevel... kanskje det ville vært tryggere å stole på norske myndigheter.. ;-)

    Så du mener det er i GAEN-rammeverket feilen ligger, og ikke i Google sin implementasjon? Eller troller du bare for å få litt moro i en ellers kjedelig hverdag på hjemmekontoret? :D

  16. Var mye bra her. Men vi må også slutte å snakke om "IT-prosjekt" som om dette var en enhetlig ting. Det er stor forskjell på et prosjekt som skal levere en sikker klientplattform for 20.000 brukere, og et prosjekt som skal utvikle en sky-basert tjeneste for de samme 20.000.  Fleksibiliteten i utviklingen av en tjeneste er en helt annen enn fleksibiliteten i utviklingen av en klientplatform, både når det kommer til planlegging i forkant og mulighetene til å snu fort om det skulle bli behov for det. 

    Trakk frem to ytterpunkter her, men det er også flere nyanser man må ha i bakhodet når man omtaler "IT-prosjekter". :)

  17. 1 minute ago, k-ryeng said:

    Dessuten kan de - med alternativ bakgrunn - ofte komme med helt andre løsningstilnærminger enn "rendyrkede" programmerere. Sammensatt miljø er likevel et viktig stikkord her - det må være noen dyktige mennesker de kan lære og bli formet av, så det nytter ikke sette slike på et lukket rom og håpe på gull og grønne skoger...

    Her gode erfaringer med team satt sammen av både selvlærte, folk med Master- og doktorgrader. De har ofte tre helt forskjellige tilnærminger til problemstillingene, og passer personkjemien så kommer de ofte opp med fantastiske løsninger. Ulikheter er en fordel, både med tanke på både utdannelse og erfaring. Eller som en leder sa for en del år siden: Når to ansatte alltid mener det samme, så kan man trygt gi en av de sparken. Flåsete sagt, men han peker litt på at ulikheter kan være en styrke. :)

  18. 2 minutes ago, quantum said:

    Akkurat som ingen  har påstått at 5 års utdannelse /alltid/ er det som behøves har heller ingen påstått at /enhver/ utdannelse /garanterer/ at man etterpå automatisk absorberer en masse relevant kunnskap. Det som faktisk er tilfelle, er, som du skriver, at utdannelse er et middel for å nå et mål; kunnskap. Du har også rett i at det ikke er eneste veien til målet, man har for eksempel prøv-og-feil-metoden. Den er ikke så veldig effektiv, men marginalt bedre enn stange-hodet-i-veggen-metoden. Utdannelse, derimot, er pr. def. designet spesielt for å være det best tilgjengelige middelet vi har for å oppnå en bestemt type kunnskap. Og selv om markedet for drone-programmerere er umettelig betyr ikke det nødvendigvis at utdannelse skal tilpasses ukritisk etter den etterspørselen.

    Til slutt så klarer jeg ikke dy meg og må påpeke at har-min-egen-lab-på-soveromet type interesse slett ikke garanterer noen verdens ting 🤣

    Hehe... Splitter vi litt hårstrå her. :D

     

    Pekte mer på at jeg har erfart interesse som en bedre indikator en utdannelse. I tillegg til at man selv må ha kunnskapen som trengs for å være i stand til å evaluere det. Ingen garantier. Ikke noe "alltid" eller "aldri". 

     

    PS: Det er en del offentlige etater som ser ut til å tro at utdannelse garanterer at man automatisk har absorbert en masse relevant kunnskap... Og ansetter med det som hovedkriteriet. 

  19. 41 minutes ago, quantum said:

    Til oppgaver som ikke krever utdannelse, så kreves ikke utdannelse, det sier seg jo selv. Normalt sett er det ikke så mange slike oppgaver, og de stillingene som skal dekke disse vil stort sett være besatt allerede, siden det aldri er vanskelig å finne folk uten utdannelse, eller med feil utdannelse.

    Vel. Utfordringen er at det av mange settes likhetstegn mellom utdannelse og kunnskap. I virkeligheten er utdannelse kun et middel for å oppnå et mål, og målet er kunnskap. Utdannelse er ikke eneste midlet som kan brukes for å nå målet. Og det er ingen garanti for at utdannelse fører til kunnskap.

     

    Det var derfor jeg pekte på at i forbindelse med ansettelser så så har interesse ofte vist seg å være en bedre indikator enn utdannelse på hvorvidt vedkommende har riktig kunnskap. Da tenker jeg ikke på den overfladiske "interessen" som kandidater forsøker å vise, men den glødende har-min-egen-lab-på-soveromet type interesse - og som man kjenner igjen når man selv har den samme glødende interessen for samme fag. 

     

    Det offentlige er håpløse på dette området. De krever ofte en Mastergrad, mens relevans mellom grad og fag er sjelden en issue, bare graden er tilstede. Skal man ansette en god designer, må man selv ha god smak. Har man ikke god smak, og kun ser på utdannelse, har man heller ingen garanti for at man ansetter beste kandidaten. :)

  20. 2 hours ago, quantum said:

    man kan ikke komprimere 5 års utdanning og etterfølgende jobberfaring ned til 12 uker boot-camp. 

    Det er nok riktig, men samtidig er ikke 5 års utdanning alltid det som trengs heller. Og etter noen år, er erfaringen man har opparbeidet seg, viktigere enn den utdannelsen man en gang hadde. 

    Når jeg har ansatt folk, har faktiske interessen for faget vært en bedre pekepinn på kunnskapsnivået enn selve utdannelsen. Eller for å si det på en annen måte, utdannelsen har ikke vært særlig egnet som målestokk på kunnskapsnivå.

    Også viktig å understreke her, at om man har en glødende interesse for noe, så er en formell utdanning den enkleste og beste måten å lære mer. Dette for at ingen skal tro at det bare er å "gjøre ting selv", for den veien er mye mye tyngre å gå enn den tilrettelagte formelle veien. :)

×
×
  • Opprett ny...