Gå til innhold

atb

Medlemmer
  • Innlegg

    117
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av atb

  1. 48 minutes ago, Pame said:

    Sensor kan vel ikke levere inn etter fristen? Hvis det er tilfellet er det vel ikke poeng å ha en sensurfrist.

    Finnes det noe nummer man kan ringe for å purre? Er ganske sikker på at de har fått karakterene av sensor nå, så det skal i grunn være en veldig enkel sak for dem å legge ut resultatene. 

    Er vel ikke unormalt at det er et enormt skille mellom hva byråkratiet sier fristene er og når ting faktisk leveres inn. Sensurfrist er en retningslinje de sikter på, men så lenge det ikke er økonomiske konsekvenser av å være forsinket vil det alltid være forsinkelser.

     

    Dette er for øvrig også tross alt ntnu, jeg ville ikke vært sjokkert om resultatene sendes pr faks til eksamenskontoret, og de så må trykke inn karakterene og studentnummerene manuelt i eksamenssystemet, så det kan fint ta en god stund fra de faktisk får inn sensuren til den kommer inn i Studentweb.

    Jeg ville personlig ikke orket å purre, tviler på at det kommer noe vettugt ut av det, og innen du får et vettugt svar fra riktig person kan det godt hende du har fått resultatene inn på studentweb uansett.

  2. 39 minutes ago, rdr222 said:

    Takk. Jeg fant denne etter litt googling og ser at f.eks. noen av de emnene har 6 av 7.5 studiepoeng overlapp.
    Blir de antageligvis godkjent da, eller er det fortsatt ikke nok? Hvor går grensa?

    Prøvde for lenge siden å maile NTNU om dette, men fikk bare til svar "du får bare søke og se hvordan det går", så det var ikke så mye å hente der.

    Du har allerede fått det beste svaret du kan få - søk og og se hvordan det går. Det eneste du kan finne her er anekdoter om folk som har fått ting godkjent eller ikke godkjent, og det er sannsynligvis helt avhengig av både hvilket institutt og hvilken spesifikk person i instituttet om hvor strengt vurderingen gjøres, i og med at det er en skjønnsmessig vurdering.

    • Innsiktsfullt 1
  3. Jeg tok masteroppgave hos en annen veileder enn prosjektoppgaven. Det gikk helt fint.

    +1. Jeg vil til og med anbefale det hvis du har dårlig veileder eller mistet interessen for prosjektoppgaven. Jeg byttet fordi veilederen min på prosjektoppgaven rett og slett ikke veiledet meg i det hele tatt; byttet til ny veileder og helt nytt tema for masteren og hadde mitt beste semester på ntnu. Den største ulempen er at du kanskje får litt mer teori du må sette deg inn i før selve oppgaveskrivingen (her kunne du tatt mye fra prosjektoppgaven dersom det var på samme tema)

  4. Det er en diskusjon du må ta med din potensielle arbeidsgiver.

    Hvis du er overutdannet for en jobb (de trenger en bachelor og du har siv.inv), kan du ikke forvente at de vil lønne deg høyere, men de kan heller ikke forvente at du vil ta jobben for lavere lønn enn du kan forvente med din utdanning. Hvilken lønn du kan forvente å forhandle deg til går altså på hvor desperat arbeidsgiver er på å få akkurat deg, versus hvor desperat du er etter jobb :)

     

    Men for akkurat din situasjon så ber de om bachelor eller master, så da er de nok forberedt på å lønne deg som det du er - men hvorvidt du får 30k over eller under snittlønn går fortsatt på samme prinsippene :)

    • Liker 1
  5. Hvis du bor i Trondheim er det mange enklere fag nå: sjekk ut enklefag.gløs.no. Jeg kan anbefale helsepsykologi og helsefremming (eller hva nå enn det heter nå) og medisin for ikke-medisinere. Begge fagene er utrolig enkle, men noenlunde interessante dersom du har mer enn 0 interesse for medisin :)

     

    (Etter "reworken" på fugletitting er det faktisk relativt vanskelig - du må kunne latinske navn på alle fuglene, og det går relativt kjapt så du ikke skal ha tid til å slå det opp. Men for all del, dersom du har noe interesse for fugleliv kan det jo være interessant for deg, men om ikke vil jeg anbefale hva som helst annet)

  6. Dette er ikke noe nytt og moderne universitet med god teknologisk stand, hvert vitnemål må håndskrives i kritt på steintavle, bearbeides, lages trykkpressemal for, så trykkes med moderne trykkpresse fra 1800tallet. Men fra spøk til revolver: det tar 3-6 måneder fra fullført grad (ferdig rettet masteroppgave) til du får vitnemål, og gudene må vite hvorfor. Forvent vitnemålet i tidsrommet jul-påske.

  7. Jeg tror det viktigste du kan lære deg på "Friåret" ditt er studieteknikk. Gitt at du klarer å være strukturert, forstår pensum og klarer å regne oppgaver, trenger du alldeles ikke lærer - hvis det er noe du ikke forstår kan du alltids spørre på forum / sjekke khan academy (som foresten kan være veldig hjelpsomt), eventuelt snakk med fysikklæreren på din gamle vgs. Mange fysikklærere synes det er veldig gøy når elever tar fysikk selv, og er ofte hjelpsomme.

     

    Det største "problemet" med å ta fysikk på egen hånd er eksperiment-delen; Eksamen er muntlig-praktisk, som vil si at du skal presentere noe fagstoff, diskutere noe fagstoff, og til slutt gjennomføre et eksperiment mens du forklarer hva du gjør. Det er ofte mange like eksperimenter som går igjen, så det kan være greit å ha sett/gjort disse på forhånd. (Aldri tatt del i privatisteksamen, så jeg kan dessverre ikke fortelle deg hvilke).

     

    Som Dakota sier er det meste av det du lærer på vgs ubrukelig uansett - alt blir gjennomgått på nytt og grundigere når du kommer på universitetet uansett, men det kan være at du får en mykere overgang til universitetet jo bedre du kan og forstår VGS-realfagene.

    • Liker 1
  8. Jeg har ikke gått gjennom en PhD, så dette er bare synsing:

    Fordeler med 4årig:

    Bedre tid (kan være enklere å jobbe med graden når du kun jobber med den 75% av tiden, f.eks når du setter deg fast på noe)

    Mindre påvirket av tidsmur-problemer (om du må vente 2 mnd på noe før du kan fortsette et prosjekt, vil det relativt sett gi mindre tidsproblemer enn hvis du har 3årig)

    For de med "impostor syndrome": enda et år før du faktisk må ut i "det ekte arbeidslivet"

     

    Ulempe 4årig:

    Økonomisk er det et tap, da du jobber et helt år ekstra med lavere lønn, heller enn å jobbe det året etter PhD med høyere lønn)

    Må sjonglere pliktarbeid og PhD (kan f.eks ikke ta en intensiv periode med ekstra mye PhD rett før en tidsfrist, da du fortsatt må gjøre pliktarbeidet)

    Kan bli vanskeligere å gjøre arbeid/dra på konferanser i utlandet på kort varsel pga pliktarbeid.

    Kan være enklere å strukturere arbeidet på 3år, men til nå bør du ha funnet ut hvordan du strukturerer arbeid uansett :p

    • Liker 1
  9. Hvordan er emnet lagt opp? Er det mye byggteknikk, eller er det mer om arkitekter og annet som ikke har noe med byggeteknikk å gjøre? Er ikke interessert i et ex.phil-lignende emne om det er det.

     

    Så du mener ikke det er et enkelt emne? Hvor mye tid gikk med til dette emnet for din del?

     

    Ser at karaktersnittet ikke er det aller høyeste på finans. Tenkte kanskje det var et emne man måtte jobbe noe mer med?

     

    Kulturforståelse-emnet virker og interessant i form av at det er enkelt. Men er i utgangspunktet skeptisk til emner med grupper. Hvor store er disse gruppene?

     

    Har planer om å skrive masteroppgave om trekonstruksjoner. Derfor bør jeg ta Trekonstruksjoner 2. Likte betongfagene veldig godt og, og kunne tenke meg å ta Betong 3 i tillegg. Hva tenker du om det? Har du erfaring med disse fagene?

     

     

     

    Hvor mye tid må brukes på dette medisin-faget? Er det et "gratisfag"?

     

     

    Fant ut at det var adgangsbegrenset og at fristen er gått ut, men kan være mulig likevel om det skulle være ledige plasser. Virker som et svært enkelt emne, og fristende av den grunn.

    MFEL3010 er ikke et "gratisfag" i den forstand at du kan møte opp til eksamen helt uten forberedelse, som i MFEL 1010, men arbeidsmengden som trengs er ganske laber - da jeg tok faget var det en skriftlig innlevering som tok meg kanskje en kveld å skrive, også var jeg som sagt i et par forelesninger og leste en del før eksamen, både på tidligere eksamener og noen powerpointer. Pensum er noe stort, men for min del var det mye jeg kunne fra før, kunne synse meg frem til eller som var veldig enkelt, men jeg har også noe bakgrunn innen den tekniske delen av medisin, så det er vanskelig for meg å vurdere hvor vanskelig det vil være for noen uten forkunnskaper.

  10. Skal begynne 9. semester på bygg til høsten. Har to fag jeg helst ikke vil velge mellom å ta, og har lyst til å ta begge. I tillegg skal jeg velge et K-emne. Derfor tenker jeg å velge det enkleste mulige K-emne for å få mest mulig tid til de andre nyttige emnene. Står mellom disse:

    - AAR4250 - Arkitektur som teknologisk praksis (karakter)

    - MFEL3010 - Medisin for realfag- og teknologistudenter (bestått/ikke bestått)

    - SPRÅK3501 - Vitenskapelig kommunikasjon for ingeniører (bestått/ikke bestått)

     

    Av disse er det AAR4250 og SPRÅK3501 som frister mest. Noen som har hatt noen av disse fagene eller har innspill på hvilket jeg bør velge? Hvor lite arbeid kan man klare seg med for å få hhv. B eller bestått i disse fagene? 

     

    Tar gjerne i mot andre tips til emner som er enkle og som egner seg til K-emne.

     

    Helst skulle jeg sett at jeg slipper å ta K-emne. Men dette lar seg vell ikke gjøre?

     

    K-emne er en "viktig" del av graden, og skal ikke være mulig å slippe unna det. Kan være du kan godsnakke deg unna det, men jeg tviler :p

     

    Da jeg startet på MFEL 3010, startet de med å si "Dette er MFEL 3010, IKKE MFEL1010. Dersom dere er ute etter de enkle studiepoengene, er dere i feil forelesning". <-- Veldig parafrasert, men dette var meningen, i alle fall. Faget er fortsatt veldig enkelt, men det vil kreve litt innsats for å stå. Dersom du har noe interesse for medisin og hvordan diverse ting innen medisin funker, kan faget være veldig interessant, men mye av det er etter min mening både sykt kjedelig og godt under det nivået det burde ligget på. Det kan også nevnes at jeg gikk medisinsk kybernetikk, og dermed hadde noe bakgrunn innen medisin fra før.

     

    Da jeg tok faget var jeg i ca 4 forelesninger, skummet gjennom noen av powerpointene, og jobbet gjennom 3-4 tidligere eksamener, og sto enkelt. 50-75% av eksamen var gjenbruk fra tidligere, og av det resterende var det noen oppgaver som ble fjernet da de ikke klarte å lage oppgavene riktig (enten 2 eller 0 riktige svaralternativ).

     

    Gjennomgående tema i faget: Ingen bryr seg om at det blir gjort bra; skrivefeil i alle powerpointer, mye norskengelsk eller engelsk norsk, masse feil i eksamen (som sagt). Generelt sett et dårlig gjennomført fag om et noe interessant tema.

  11. Og hvis du er sikker på at du kommer inn på den linja du vil, er det ingenting som stopper deg fra å melde deg opp til årskurs i informatikk (eller liknende), melde deg av alle fagene i årskurset og kun plukke fag du trenger for linja du egentlig vil inn på selv om du ikke har R2 hvis linja krever R2 :) (utenom eventuelle adgangsbegrensede fag som introkurset til faget).

     

    En plass mellom 50 og 75% av fagene på alle siv.ing linjene overlapper med hverandre de første to årene, så det er veldig enkelt å plukke fag fra andre årstrinn eller linjer.

     

    For øvrig; det finnes noe som heter oppfriskningskurs i matte (https://wiki.math.ntnu.no/oppfrisk/2017), som er en (veldig rask) gjennomgang av sentrale deler av R1 og R2, som NTNU har erfaringer for at studenter trenger oppfriskning på før Matte1. Dersom du velger å begynne uten å ta R2 først, vil jeg anbefale dette. Frivillig, gratis, uken før immatrikkuleringen.

     

    Det er for øvrig (som også Deimos_Anomaly sier) aldeles ikke nødvendig med R2 for å kunne få til universitetsmatten; det er et forholdsvis lite overlapp, og du kommer raskt forbi det uansett. Hvis du er flink i matte og god til å jobbe går det helt fint - problemet er at hvis du ikke har hode for matte eller ikke kan å jobbe det inn, vil du sannsynligvis oppleve at det blir veldig tungt. (også de som har mestret matte gjennom hele utdanningen kan slite med matte1, pga mye høyere intensitet og arbeidsmengde)

  12. Kan man gå en vilkårlig linje på NTNU, og velge andre fag, uten matematikk R2? Eller må man ha matten med kar 4 for å kunne melde seg opp? Og om man kan dette, hva avgjør hvilke fag man kan ta? Og trenger man ikke ta eksamen i de fagene man egentlig skulle tatt?

    Spørsmålet du heller bør stille deg er "bør jeg ta fag som implisitt krever 4er i R2 uten å ha 4er i R2?". Jeg har ikke en konkret kilde på dette, men etter det jeg har forstått, ble 4er-kravet innført fordi en stor del av elevene uten 4er i matte rett og slett droppet ut fra de mattetunge fagene ved NTNU; og dermed også linjene som har disse fagene som en del av pensum.

    • Liker 1
  13. I studiespesifikke emner som de jeg nevnte er det nesten bare studenter fra det studiet. Hvis du kommer utenfra, så vet de det. 

     

    Det er ikke absurd i det hele tatt, min venn. Ikke i det hele tatt. 

    Hersketeknikk? Check.

    Påstand uten begrunnelse/dokumentasjon? Check.

    Paranoia angående at folk som ikke kjenner deg har en personlig agenda om å ta akkurat deg? Check.

     

    It all checks out!

     

    Vet du i det hele tatt hva anonymisering betyr og hvordan det gjennomføres ved NTNU?

    • Liker 2
  14. Ja, det skal svært mye til – du må så å si fullstendig la være å kommunisere med veileder, ha en mental sykdom som forhindrer deg fra å jobbe eller lignende.

     

    Karakterer på masteroppgave varierer en del fra studie til studie, sjekk karstat om du lurer. I prinsippet har NTNU fått beskjed om å jobbe i retning av at karakterfordelingen blir omtrent som i andre fag, dvs. at en god del får D eller E, men det var kun et par på studiet mitt som fikk såpass dårlige karakterer da jeg gikk ut for et par år siden.

    Trenger du virkelig å spesifisere mental sykdom? Dersom du er syk, uavhengig av grunn, men velger å levere et halvferdig prosjekt likevel ford idet er det beste du får til for nå, kan du forvente at det ikke går så bra. Aldeles ingen grunn til at det kun gjelder mentale sykdommer?

     

    Men ja, som operg sier: så lenge du snakker med veileder, lar veileder være med i utviklingen av prosjektet og selve oppgaven, og tar til deg tilbakemeldinger fra veileder, skal de fleste som jobber godt klare å nå en god karakter på masteroppgaven. Noe kan også ligge i veileder - det er fryktelig stor variasjon i hvor stor del veiledere tar i prosessen, så det kan også ligge noe i det å være god på å pushe veileder til å ta del dersom han/hun ønsker å være passiv veileder for easy moneys.

    • Liker 1
  15. Det er ikke så krise å ikke ha funnet bolig, men søk SiT før 15. mai.

     

    Hadde inntrykk av at utleiemarkedet i Trondheim har beveget seg betydelig fra utleiers marked til leiers marked de siste 5 årene. Hvor oppdatert er informasjonen din?

    Er ca 3 år gammel info, men på det tidspunktet var det kjipt å være leietaker som er vant med gode tilbud på hybler - har hatt sykt flaks + har ingenting i mot å bo 15 min med buss fra sentrum:) Vi vurderte å flytte, men over ca 6 mnd fant vi ingen tilbud som ikke var mye dyrere eller mindre enn det vi foretrekker.

     

     

     

    Hvis du kommer inn på NTNU er det for sent å lete etter bolig nå, du skulle begynt for 2 år siden. Noe overdrevet, men boligmarkedet i Trondheim er ganske sprengt, så hvis du er sikker på å komme inn på NTNU, bør du begynne å lete asap om du ønsker både billig og bra. Vil også anbefale å tenke over hva forholdet ditt er til kollektivtransport og reisetid - du får ofte mer for mindre hvis du er villig til å bo litt utenfor sentrum. Mulighetene er alt fra hundhammeren/byneset (langt unna, ganske billig) til å bo 2 min gåavstand fra campus hvis du er villig til å betale ekstra.

     

     

    Vet jeg kommer inn, men litt usikker på om jeg vil gå i Bergen eller Trondheim enda. Noen områder som anbefales?

     

     

    Hvis en har søkt NTNU, burde en søke bolig nå?

    Søk hos SiT, men titt også på det private. Kjenner du noen i Trondheim? De beste hyblene går sjelden via Finn eller Hybel.no, men heller videre til venner og bekjente av de som bor der allerede.

     

     

    Hmm. Kjenner ingen. Men får søke hos SiT i hvert fall og se litt rundt.

     

    Hvis du vil ha hakket billigere er byåsen og heimdal perfekt. Det er der jeg har bodd, og jeg ser ikke noe problem med det. Mange av medstudentene mine bruker å klage på at det er så fryktelig upraktisk og langt unna, men det er bare 10-15 min med buss fra gløs (kunne ta 0750 bussen og være godt forberedt når jeg hadde studass jobb som startet 0815), og du blir fort vant med AtB (busselskapet) og det å våkne på bussen. Vet at det er mulig å finne enda billigere på Klæbu, som er ca 20 min lengre unna enn Heimdal igjen. Jeg betaler ca 1-2k mindre enn tilsvarende leiligheter i sentrum (men ikke den vakreste leiligheten, rett nok).

  16. Hvis en har søkt NTNU, burde en søke bolig nå?

    Hvis du kommer inn på NTNU er det for sent å lete etter bolig nå, du skulle begynt for 2 år siden. Noe overdrevet, men boligmarkedet i Trondheim er ganske sprengt, så hvis du er sikker på å komme inn på NTNU, bør du begynne å lete asap om du ønsker både billig og bra. Vil også anbefale å tenke over hva forholdet ditt er til kollektivtransport og reisetid - du får ofte mer for mindre hvis du er villig til å bo litt utenfor sentrum. Mulighetene er alt fra hundhammeren/byneset (langt unna, ganske billig) til å bo 2 min gåavstand fra campus hvis du er villig til å betale ekstra.

  17. Hva tenker folk om det å komme ut i arbeidslivet og egen kompetanse? Etter snart 5 år her så har jeg lært en del, men føler egentlig ikke jeg kan spesielt mye om noen tema i det hele tatt. Har jo signert kontrakt hos et ingeniørfirma allerede, men sliter egentlig med å skjønne hvordan jeg skal gjøre meg fortjent til den jevnt over høye startlønna til oss siv.inger, og kjenner på følelsen av impostor syndrome. Slitsomt.

    Mange jeg har snakket med, de fleste, faktisk, har den følelsen til en eller annen grad. Jeg har kommet fram til at det er ikke forståelsen din av et spesifikt tema som gjør deg god for lønna di, men evnen til forståelse og grunnlaget for rask opplæring i så og si hvilket som helst tema (relativt til noen uten tilsvarende utdanninng). Altså, nei, du har kanskje ikke spisskompetanse innen akkurat det arbeidsgiver trenger deg for, men du har kompetanse og evnen til å improvisere rundt tema du halvveis forstår til å få det til bra nok fort, og opparbeider deg nettopp den spisskompetansen innen relativt kort tid (6-12 mnd).

    • Liker 1
  18. Altså, de sier ingenting om hvilken retning feilen er gjort - må være ganske greit å gå fra F til A fordi han som sensurerte først trodde hele eksamen skulle regnes relativistisk med antatt hastighet 0.1C. Poenget her er at en feil har skjedd, den ble oppdaget fryktelig sent, og NTNU tar ansvar og kjører ny sensur for å sørge for integriteten til karakterene sine i stedet for å bare si "jaja, vi gjorde en feil så da lar vi bare helt useriøse karakterer stå fordi vi ikke så det fort nok.

×
×
  • Opprett ny...