Gå til innhold

loddyman

Medlemmer
  • Innlegg

    133
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av loddyman

  1. Hva betyr symbolet kronprins Håkon har på venstre siden av dressjakka si her?

     

    1.thumb.png.4f0e1f364d5ffd2db5f98ed1d04cf0d8.png

     

    Bildet er hentet fra dette innslaget på NRK https://www.nrk.no/kultur/kronprins-haakon-om-sjaman-dureks-bok_-__jeg-hadde-vel-tatt-utgangspunkt-i-forskning-1.14754701

    Trodde først dette hadde noe med Kreftforeningen å gjøre eller andre mainstream organisasjoner kronprinsen kan tenkes å støtte, men finner ingenting. Virker nesten som en practical eller inside joke.

  2. 4 hours ago, Ole ole said:

    Nå som det rasles med sabler i midtøsten. Investerer man da i aksjer/fond som frakter olje ut der nede?

    Noen tanker rundt dette?

    Jeg tenker at det kan man gjøre om man ønsker skyhøy risiko.

    Vil sammenligne det med gambling. Overlat den slags investeringer til de store gutta, og hold deg til vanlig sparing i indeksfond.

  3. 12 hours ago, Emile the rat said:

    «Han kan reise mellom dimensjoner, han rir på pusten sin inn i åndeverdenen, han har vært død, besøkt sin mors livmor og kommet tilbake igjen, og han snakker selvsagt med både trær, steiner og fugler. Med andre ord, en sjaman som sjamaner flest – som bedriver god, gammeldags spiritisme.» - VG artikkel

     

    «Da Shaman Durek var fjorten år kom en trollmann kom inn på rommet hans. Den fløy rett gjennom ham, og brente et hull i kroppen hans. Da han lå i en blodpøl ble rommet fylt av en armé av engler. En av dem sa: «This is the child of light who has come to wake up the people?». Hånd i hånd, forteller Durek, bekjempet de to de mørke kreftene med kniver og magiske våpen.» - Dagbladet artikkel

     

    Durek om barn og kreft:

    «When I go to hospitals and I work with people who have cancer, the first question I always ask is: “Why do you want this cancer?” That upsets some people. Kids, however, are not burdened by these kinds of hang-ups. When I work with children, and I ask them why they want their cancer, they tell me straight up: “Because I don’t want to be here anymore.”»

     

  4. Må innrømme at jeg også var skeptisk til Behn. Oppfattet ham som en folkeforfører som fikk sitt behov for oppmerksomhet dekket via ekteskapet med Märtha.

    Har ikke vært bevisst på at han faktisk slet med tunge psykiske problemer, så i dag er dette bare trist. Spesielt med tanke på barna hans.

    Hvil i fred Ari Behn. Dine tunge stunder er over.

    • Liker 3
  5. 7 hours ago, Revie said:

    Som de fleste forsøk tilsier, er det nær sagt ingen aktive fondsforvaltere som kan slå markedet over tid. De stjerneinvestorene man leser om ligger ofte et godt stykke over markedet over tid, men så er det heller ikke slik at alle gode fotballspillere heter Lionel Messi.

    Med andre ord, man kan investere sine kroner uten særlig jobb og likevel komme ut "on top" ift innsats. Tid er penger heter det og med en totalt passiv spareplan bruker man så og si null tid på dette og kan bruke denne på andre ting.

     Man pleier jo konservativt å operere med 6-7% forventet årlig avkastning i et bredt indeksfond. Jeg kan ikke forstå annet enn at det her ligger innbakt en fin risikopremie som tilsvarer inflasjonen og litt til. Eksempelvis går Oslo Børs og S&P 500 annualisert rundt 10% før inflasjon.

    Eksempel:
    Dersom man setter kr 100 000 i et fond vs bankinnskudd (her beregnet med 2 % rente) og ønsker å ha disse stående i 10 år, så vil fond (7%)  vs bankinnskudd% tilsvare en utgangsverdi på kr 183 846 v 119 509 i år ti. Man kan være ekstremt uheldig og møte på et voldsomt børskrakk på 30 % i år 10 og likevel sitte igjen med like mye.

    Nå ligger jo korreksjoner og kriser innbakt i denne 6-7% - avkastningen, så det blir uansett et feilaktig eksempel. Det er heller et eksempel som underbygger viktigheten av renters rente-effekten. Etter 20 år er bildet enda bedre/verre. Kr 100 000 har blitt til kr 361.653 i et fond, mens penger på bok kun har blitt kr 145.661. En nominell avkastning på 262% vs 46%. 

    "The kicker" er jo at med 2% innskuddsrente, så har man AKKURAT like mye penger (i kjøpekraft) etter ti år med "vekst" ettersom generell prisstigning spiser opp hele veksten. Det tilsvarer penger i madrassen, dersom prisene på ting hadde holdt seg helt stabilt.

    Ikke glem at ved vanlig banksparing betaler du skatt på renteinntektene hvert år, så i realiteten taper du penger hvert år på banksparing.

    På en aksjesparekonto derimot betaler du kun skatt når du tar penger ut av kontoen. Du kan skattefritt ta ut det beløpet du allerede har satt inn. Det er kun gevinsten du må skatte av.

    Formuesskatt betaler du både på bankinnskudd og ASK, men på en ASK betaler du kun skatt på 75% av verdien på kontoen.

  6. 1 hour ago, Neonex said:

    Du kan investere i globake indeksfond.

    Et annet alternativ med garantert avkastning (nok ikke like høy som fond) kan f eks være Nordea Boligsparekonto (kan der måke inn hele makssummen på 300k på én gang om ønskelig). Evt BSU 2.0 (hvis du har dnb eller obos-banken).

    Hindsight is the best sight, men angrer selv på at jeg ikke tok opp maks studielån i studietiden og satte i fond, evt på bsu/høyrentekonto og fikk gratis penger. Har nesten 900k i ulike BSU og bsu-lignende kontoer. Hadde jeg bare fylt opp vanlig bsu og satt resten i fond slik jeg har vurdert flere ganger (men feiget litt ut av), hadde jeg tjent MEGET godt på det.

    Hvis jeg også hadde kjøpt aksjer eller fond med gearing, så hadde jeg tjent meget bra på det de siste 11 årene etter finanskrisen i 2008.

    Lar meg ikke selv plage av slike tanker, da det alltid er enklere å se hva man burde gjort i bakspeilet.

  7. 13 minutes ago, knipsolini said:

    Ang. DNB Teknologi, skjønner at det anbefales når man har tjent så godt på det de siste årene. Men, viktig å huske at historisk avkastning på 20-25% er så fantastisk at det neppe er bærekraftig. Viktigere derimot er, hvorfor ikke et indeksfond i stedet for? Skal man tro på det som er av forskning så er det ingen grunn til å tro at fondet skal gjøre det bedre enn indeks over tid. DNB Teknologi har faktisk blitt knust av indeksen den måles mot, i 2019. Tidligere suksess mot indeks har nok mer med flaks enn dyktighet gjøre.

    Det som er sikkert derimot, er at DNB tar 5-10 ganger mer i forvaltningshonorar med sitt aktivt forvaltede fond.

    Er nettopp det. DNB Teknologi er et bransjefond, og det medfører mye høyere risiko enn ett globalt infeksfond.

    Grunnregelen er at du betaler for høy avkastning med høy risiko.

    Det er klart du kan doble sparepengene over natta ved å investere i enkeltaksjer som har høye svingninger, men du risikerer også å miste alt, evt at aksjen aldri når tidligere høyder etter at du har investert.

  8. Første rådet jeg ville gitt er at du ikke skal ta råd om investering av 2 millioner kr fra folk du ikke kjenner på et internettforum ?

    Når det er sagt det ville jeg unngått infeksfond og enkeltaksjer i hans alder.

    Når du begynner å nærme deg pensjonsalder bør ikke pengene investeres med høy risiko.

    Hva gjenstår da? Spørsmålet er kanskje hva han selv ønsker å oppnå. Ønsker han høy avkastning på pengene eller er det bra nok å slå inflasjonen? Pengene kan selvsagt investeres i utleieleiligheter, men hvor mye tid ønsket han å bruke forvaltning av disse midlene?

    Hvor høy diversifisering ønsker han?

    I hans situasjon ville jeg kanskje valgt en passiv investering som samtidig gir en viss avkastning over tid.

    Ville selvsagt kvittet meg med all gjeld før jeg investerte noe.

    Er heller ikke fremmed for å sette en viss prosentandel av pengene i et globalt infeksfond.

    10% 200 000 i KLP AksjeGlobal Indeks 5

    5% 100 000 i DNB Teknologi

    Ser så for meg at en større andel investeres i et obligasjonsfond med lav risiko. Obligasjonsfond er jeg mer usikker på, men la oss ta KLP Statsobligasjon som et eksempel.

    Avkastningen er lav, men det er også risikoen.

    50% 1 000 000 i KLP Statsobligasjon

    Nordnet har også egne fond som søker å slå referanseindeksen ved å investere i forskjellige aktivaklasser.

    Alternativet for den som ønsker lav risiko heter Nordnet Smart 5, så investerer resten her.

    35% 700 000 i Nordnet Smart 5

    Mottar gjerne kritikk på denne porteføljen.

     

  9. 2 hours ago, NoTrace said:

    Igjen har jeg en oppdatering, da jeg har takket ja til en ekstremt god mulighet.

    Stillingstittel: Senior Program Manager
    Erfaring: 12 år
    Sertifiseringer: Mange. Den mest aktuelle er vel Microsoft Azure Architect Expert.
    Arbeidsoppgaver: Rådgivning innen skytjenester
    Utdanning: Fagbrev, IT Driftsfaget
    Årsinntekt: 1.400.000 (ca. 20% er bonus) + 1.200.000 i aksjer (engangsinvestering)
    Alder: 29
    Sted: Stavanger
    Goder: Standard IT-goder
    + Meget god pensjonsordning
    + 250 timer fritt disponibelt til læring/utvikling i året
    + 6 uker ferie
    + Ubegrenset privat forbruk mobil
    + Ingen timeføring
    + Signeringsbonus
    + Aksjeprogram
    + En haug av andre goder utover det som anses som standard

    Lønnutvikling:
    H2010: 270'
    V2011: 300'
    V2012: 320'
    V2013: 327'
    V2014: 357'
    H2014: 400'
    V2015: 427'
    V2016: 457'
    V2017: 500'
    H2017: 850' (jobbtilbud + vaktlag)
    V2019: 900' (inkl. vakt)
    V2019: 1.1M' (ny arbeidsgiver)
    H2019: 1.4M' + 1.2M' aksjer (ny arbeidsgiver)

    Vanvittig! Men tviler ikke på at du er verd lønna. Genuint dyktige folk innen IT er verd sin vekt i gull da IT lett kan bli et pengesluk om det implementeres feil.

    1.4 millioner i aksjer i signeringsbonus høres ekstremt ut. Medfører dette bindingstid, eller kan du hoppe på et bedre tilbud i morgen?

  10. Søker du jobb i Oslo eller andre plasser?

    Hvis det er snakk om IT-jobb bør du huske på at markedet er mye bedre i Oslo.

    Har erfaring med markedet i Trondheim. Det virker som om mange jobber går via nettverk der, siden miljøet i byen er relativt lite. "Alle kjenner alle".

    Skal du få en jobb via søknad og intervju må du ha noe å slå i bordet med, om det er en god personlighet eller spesielt attraktiv kompetanse.

    I Oslo virker et som om det er mer arbeidstagers marked.

  11. Ny i fond forumet. Aldri spart i annet enn bank eller eiendom, ønsker å gå inn i fond, enten nå eller om noen måneder når jeg forhåpentligvis har enda mer kapital tilgjengelig. Skjønner at det er vanskelig å gi konkrete svar på eksakt hvilke fond man burde gå inn i, men er det mulig å gi innspill på om man burde gå inn eller vente litt (tenker da på "uroen" med både Trump, Tyrkia/Syria og Brexit blant annet).

     

    Hvis du hadde 2-300.000,- liggende i banken på sparekonto, hva ville DU gjort?

    Ville satt 100% i KLP AksjeGlobal Indeks V.

     

    Da snakker vi om en sparehorisont på minimum 10 år, og det er selvsagt en risiko for at fondet synker i verdi.

  12. Jeg var sikker på at jeg hadde skrevet et innlegg her...

     

    Jeg tjener rundt 650 000 inkl bonus. Fire års erfaring etter ti års sykefravær etter å ha fått elendige karakterer på skolengrunnet sykdom. Java/fullstack, ingen certs, men skal ta Google cloud nå i november, som utløser en ekstra bonus.

     

    Ikke bli langtidssykemeldt folkens, det føkker opp økonomien din long time og er skikkelig sucky sucky...

     

    Er vel lett å si at man ikke bør bli syk, men ingen velger vel akkurat å få f.eks. kreft  :)

     

    Godt jobbet å komme seg opp av grøfta igjen, og oppnå 650k i lønn.

     

    Handler vel bare om å vise at man er dyktig og produktiv.

  13.  

    Stillingstittel: Ingeniør/Konsulent hos en av de store i Norge

    Sektor: Privat

    Erfaring:  Ingen relevant

    Alder: 30

    Utdanning: Bachelor, dataingeniør

    Sted: Oslo

    Goder:  Kursing og sertifisering (graduate-program), 6 uker ferie, mobil + mobilabb, bredbånd, treningssenter, firmahytter osv.

    Lønn: 470 000 + overtid

    Fornøyd med dette tross alderen mtp. rett ut av skolen. Øker nok raskt over årene som kommer.

     

     

    Synes i utgangspunktet dette høres lavt ut, men det viktigste er selvsagt å få en relevant jobb etter utdannelsen, så får man heller søke seg til en ny jobb etter 1 år eller 2.

  14. Ny her, hoppet rett inn i denne tråden og på bakerste side (bare sifra om jeg poster feil plass).

     

    Ønsker å investere kanskje et par hundretusener nå (her tenker jeg litt kortsiktig avkastning kanskje) og mer etterhvert etter jeg får frigjort mer kapital de nærmeste månedene (da tenker jeg kanskje mer fond/langsiktig).

     

    Er det noe som er spesielt gunstig å hoppe på om dagen? Lurer spesielt på hva folk tenker om Aker BP, Avance Gas og BW LPG (jepp jeg følger finansavisen på FB og fikk en god magefølelse etter disse 2):

     

    - https://finansavisen.no/investeringer/aksjeanalyse/2019/10/11/7460568/nordea-markets-oyner-oppside-i-avance-gas-og-bw-lpg-gjentar-kjop?fbclid=IwAR087d42vOGsqEAmQIFIsSbce4riPhRFOnvt8syxUn8zyp8J_mPASAlyagM

     

    - https://finansavisen.no/investeringer/aksjeanalyse/2019/10/10/7460359/seks-av-atte-analytikere-anbefaler-kjop-av-aker-bp-i-oktober?fbclid=IwAR2_RnRQ-QRb58EtM59hSmzYAedOEfg55ePEMnXUdTGsEfS97yGIvG6n9wg

     

    Har også lest denne med DNB markets ukentlige anbefalinger uten at jeg har noe grunnlag for å mene (eller mageføle) noe: https://finansavisen.no/investeringer/aksjeanalyse/2019/10/14/7460991/dnb-markets-anbefaler-ti-aksjer?fbclid=IwAR0TMTM-92pqQdlOx_x3Q7LIkBWpEMamQfMKuxCRPlGcC3f9hoBJCLDhXRo

    Hvis du vil ha kortsiktig avkastning bør du velge et selskap på Oslo Børs, vente noen dager, og ser om aksjen går opp i verdi.

     

    Har du flaks kan du jo tjene noen kr.

     

    Du får ikke høy avkastning på kort tid uten å ta skyhøy risiko. Det kan slå begge veier.

×
×
  • Opprett ny...