Gå til innhold

w00pla

Medlemmer
  • Innlegg

    1 412
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av w00pla

  1. Kan se nytteverdien av å ha noen få solceller på taket for å kjøre kupevifta på varme sommerdager, men problemet er at dette har null effekt på den tiden av året hvor man trenger de ekstra kilometrene, nemlig om vinteren. Kulden senker rekkevidden på elbiler betraktelig mer enn 30 kilometer (som er ideal-utbyttet her). Tesla vurderte jo også dette, men kom frem til at det ikke var noe som det var verdt å bruke penger på å utforske mer enn for å kunne si at det ikke var noe særlig vits i det. 

     

    Det kan jo tenkes at når solceller blir mer effektive så kan dette være noe man kan komme tilbake til, men problemet er jo at ofte så har du en veldig liten andel av bilens areal pekende i solens retning til enhver tid.

  2. Det kan jo hende at ett av problemene ved konvensjonelle brikker er at lyset ikke treffer pixelen i en rett vinkel, men - og det er et stort "MEN" - det som illustrasjonen viser er at bildet er ute av fokus, jamfør illustrasjoner som illustrerer hvordan bruk av briller eller linser korrigerer syn. Forøvrig burde det jo være mulig å vinkle fotodiodene inn mot senter av linsen slik at lyset treffer riktig på flate brikker så lenge produksjonsteknologien tillater det. Det vil derimot ikke løse skarphetsproblemet.

  3. Nå har nå 5s en kjent feil i kompasset. Noe som har vært offentlig kjent siden 3. oktober (http://www.macrumors.com/2013/10/03/calibration-on-iphone-5s-compass-and-level-appears-incorrect/). Dette skyldes sannsynligvis problemer med komponenter levert av underleverandører (http://www.macrumors.com/2013/10/16/new-accelerometer-supplier-could-be-causing-incorrect-iphone-5s-level-and-compass-measurements/). Er vel ikke usannsynlig at det blir fikset med en programvareoppdatering.

     

    Så for moro skyld; kanskje Amobil greier å få med slik informasjon, og da ev. også supplere artikkelen med informasjon om kompassene til eldre iPhoner som man ellers må videre til kilden for å lese (antar at det står der)?

     

    [edit] Hva med å faktisk bruke GPS-en og et fornuftig kart fremfor smarttelefon + tradisjonelt kart? Har man gammelt turkart har man vel gjerne kompass. Har selv aldri brukt kompasset til noe fornuftig i alle fall...

  4. Synes jo det er ganske så fantastisk hvor pratsomme folk blir på slike tråder. Det jeg savner i disse tider er jo at det ikke later til noen er oppmerksomme (med mindre jeg har oversett det) at trenden snur. iPhone har vært "trendy" ganske lenge, men det inntrykket jeg har nå er i alle fall at Samsung begynner å bli trenden. La meg presisere med en gang, jeg snakker ikke om mote blant hodeløse tenåringer eller bloggere med silikonpupper, men om de skifter jeg opplever blant folk som jeg møter gjennom jobb, familie, venner, osv.

     

    Slik jeg har observert smarttelefon-trenden så startet den høvelig slik:
    - iPhone ble lansert (2007): Noen få religiøse syntes at ingen 3G eller GPS, samt at man måtte jailbreake den for å ha den var et bra kompromiss og skaffet seg gjennom ulike kanaler. Mange andre syntes dette så kult ut og kjøpte seg HTC Diamond (og noen ekstra batteriladere).

    - iPhone kom til Norge, alle maser om at iPhone var så dyr og glemte helt av at den egentlig ikke var så mye dyrere enn hva folk pleide å betale for blanke Nokia-telefoner litt tidligere. Folk kjøpte enten HTC Hero eller iPhone 3G.

    - iPhone begynte å bli trendy, så kom 3GS, 4, 4S.

    - Veldig mange jenter/kvinner syntes iPhone var alt for stor (for veska??) - da sammenlignet med klapp-telefonen de hadde fra før - og syntes Xperia X10 mini var en perfekt erstatning, helt til de som regel ikke orket den mer og veldig mange av disse har nå en SIII eller S4.

    - Et sted rundt 4 og 4S begynte Android-toppmodellene å vokse seg større og tiltrakk seg raskt et publikum med over gjennomsnittet teknologisk interesse. Disse er selvsagt blant de som gir råd til andre om hvilke telefoner de skal kjøpe og med Galaxy SIII og S4 så begynte virkelig ting å blåse i riktig retning for Samsung.

     

    Min opplevelse er jo forøvrig at det til tider kan være ganske kjipt å være iPhone-bruker ettersom man hele tiden skal måtte forsvare et valg av det som på slutten av dagen er en like god telefon som det man får i Android-campen ovenfor noen som har gjort et annet valg. Stigmatiseringen med at iPhone-brukere er opphengte i mote, osv. hjelper jo heller ikke.

     

    P.S. Det kan jo også tenkes at disse menneskene i undersøkelsen med "høyere utdanning" har iPhone fordi de har fått den gjennom jobben, jeg har i alle fall et inntrykk av at mange store firmaer er standardiserte på iPhone.

    • Liker 1
  5. Ser man sikkerhetsbransjen så faktisk dette normal praksis - nesten. Det som er normal praksis når en "sikkerhetsforsker" (les: hacker som ikke legger ut ting på et forum) finner et hull og selskapet ansvarlig for hullet ikke fikser det er at det skrives en rapport om det som publiseres. Om hullet blir fikset så blir vanligvis artikkelen publisert i etterkant etter kommunikasjon med de som fikser hullet.

     

    Etisk sett så er det ingen forskjell mellom dette og noen som publiserer en liste over passord lenge (ca. 5 måneder) etter at Telenor har blitt gjort oppmerksomme på problemet. At diskusjonen her går på de som publiserte listen sier jo litt om hvor lite folk bryr seg om sin egen sikkerhet og manglende evne til å sette problemstillingen i perspektiv. Hadde dette vært i USA - mest takket være hvor glad de er i å saksøke hverandre - så ville det for lengst vært tatt gruppesøksmål mot Telenor for ikke å ha ivaretatt kundenes sikkerhet.

     

    Legger jo forøvrig merke til at IT-avisen siterer forsvarer på at dette er en sak på samme måte som "DVD-Jon"-saken, noe det absolutt ikke er. DVD-Jon gjorde absolutt ikke noe ulovlig etter norsk lov, og etter press fra MPAA så forsøkte man å dømme ham med en lov som sa at det var ulovlig å åpne andres brev. De eneste fellestrekkene er at vedkommende a) ikke burde vært tiltalt, og b) at saken er IT-relatert. Selvsagt er det ikke optimalt at en liste med passord og dertil tilhørende GPS-koordinater ble publisert - og teknisk sett er sannsynligvis også ulovlig, men det sørger for at Telenor blir presset til å fikse problemet fremfor at problemet blir urørt og kundene ubeskyttet. Dette burde være lett å se. Føler at denne saken blir som å ta "varslere" for retten. (for de som skulle være usikre på hva jeg mener: https://no.wikipedia.org/wiki/Varsler )

     

    [Edit] Etter å ha postet så kom jeg også på denne saken som går rett på uttalelsen fra sikkerhetssjefen i Telenor: http://arstechnica.com/security/2012/12/fix-for-hotels-electronic-door-lock-hack-slow-to-roll-out/

     

    I denne saken så er det snakk om hotellåser, men det er et fint eksempel på noen som ikke vil fikse problemet [/edit]

  6. Er jo greit at bransjen selv også skjønner problemene. Er på tide at Internett blir regulert som et marked, og ikke mange separate avhengig av hvor tilkoblingen kommer fra. Det vil jo selvsagt føre til at ting som er rimelig for nordmenn blir veldig dyrt for mennesker i land med mye lavere inntekt, men da får man heller markedsføre tjenester direkte til disse markedene.

     

    Vi ser dessverre om igjen og om igjen at medieindustrien deler opp verden mellom seg og hva dette fører til i form av forskjeller i tilbud i ulike regioner. Internett knytter mennesker sammen på en måte som før var utenkelig, men ingenting har forandret seg når det gjelder hvordan distribusjonsrett kontrolleres. Selvsagt piratkopieres det når en filmutgivelse kommer en til to måned senere i Norge, selvsagt jukser folk seg til å streame "Amerikansk" Netflix når utvalget der er mye større enn i Norge, selvsagt jukser folk seg til å bruke en Amerikansk iTunes konto når de der kan kjøpe filmer og TV-serier som ikke er tilgjengelig i den norske versjonen. Når TV-serier kommer på norsk TV først etter at sesongen er ferdigstillt i USA så er det klart at de som ønsker å følge med piratkopierer.

     

    Enten må norske distributører skjerpe seg og begynne å tilby nordmenn det vi ønsker, eller så må de bare finne seg i at nordmenn konsumerer innhold fra andre distributører vha. juksing, eller piratkopierer det. Dette gjelder selvsagt ikke bare norske distributører, men det er jo her vi kjenner trykket i Norge.

  7. Wow! Fantastiske sensasjonelle overskrifter og greier. Det som beskrives i artikkelen er EIT-prosjektet som går over 14 onsdager + frivillig ekstrainnsats. Synes synd på resten av FuelFighter-teamet som ikke får særlig mye omtale og som har bygd alle baksystemene (canbus, osv) og en bil som sannsynligvis kan gå veldig langt på veldig lite energi. Dashboardet, som jo rikitig nok blir drevet av en Raspberry Pi (men kunne like gjerne vært et beagleboard eller hva som helst annet), er jo ikke engang i bilen når den skal konkurrere og er i hovedsak for show. Ikke misforstå meg, det EIT-gjengen gjør er knall, men det er en utrolig liten del av prosjektet og jeg synes at resten av teamet burde få noen minutter med berømmelse også.

     

    Jeg forstår konseptet rundt at Raspberry Pi er kjent og generer annonseinntekter, men jeg synes i alle fall at hw.no kunne prøvd å opptre som en mer seriøs og balansert formidler av journalistikk.

    • Liker 6
  8. Jeg har lasta ned og sett litt på denne appen, og førsteinntrykket er "helt greit". Ja, kartdataene til Google er suverent bedre enn Apple sine, men Apple sin egen app er bedre enn denne.

     

    Jeg liker måten Apple har itegrert sin kart-app i OSet og måten den oppførerer seg på når du bruker andre apps eller tilogmed låser telefonen. Google sin nye app ser ut til å være en forbedring av maps.google.com, som man allerede kunne ha som snarvei på "desktoppen".

     

    (...)

    Grunnen til at Apple Maps er integrert i OS-et er at det er Apple som lager OS-et. Så mye som Google (eller vi) kunne tenkt oss at Google Maps var standardprogrammet for kart på iOS så er det ikke noe som er mulig med dagens versjon av iOS. På Windows, Android og OS X kan fint velge hva som skal være standardprogram for ulike aktiviteter. En mulig (og finurlig) løsning på kartproblematikken kunne faktisk vært at Apple gjør som de delvis gjør på OS X; velge standardprogram fra et program. Dvs. at man i kart-programmet kunne velge at kart-url-er skal åpnes i Google Maps (eller annet program).

     

    https://maps.google.no/ har da vært tilgjengelig hele tiden og man kan lagre data offline.

    Anyway kan man sette opp telefonen sin som et hotspot og laste ned når det er nødvendig.

     

    Apple sin app er ikke bedre da den er totalt misvisende. Det hjelper ikke om en kalkulator-app er fantastisk utformet, hvis den regner feil og gir feile svar...

    Ja, maps.google.com har vært tilgjengelig, men brukeropplevelsen har som med (nesten) alle andre web-apps vært tragisk dårlig sammenlignet med native apps. Dog skjønner jeg ikke hvorfor du mener at å bruke telefonen til å dele internettforbindelse skal være en løsning kartproblematikk?

     

     

    Hvorfor står det "Olum" midt i Spikersuppa? Olum er et sted i Jevnaker...

    Det har i alle fall ikke noe med programmet å gjøre, det samme finner du også på nettet.

    Olum.tiff

    ----

     

    Mitt inntrykk av Google Maps-appen er veldig positiv. Litt tungvindt å navigere i søkeresultater (sveipe sidelengs fremfor liste), men det at man faktisk kan navigere i de på denne måten i det hele tatt er et stort fremskritt. Ellers er brukeropplevelsen rask og smidig, grafikken er tydelig og god, street view er på plass, og man kan også rotere kartet (selv om jeg ikke er noen stor fan av det siden det for det meste skjer når man bare ønsker å zoome). Har ikke testet navigasjon enda (annet enn å se at den hoster ut en rute), men ser fortsatt ingen grunn til å ikke bruke TomTom-appen som har fungert utmerket siden høsten 2009 :)

  9. Har generellt vært skeptisk til Windows 8, men i forbindelse med en nært forestående oppgradering av riggen kommer det nok til å bli prøvd som erstatter for win7, se om det er til å leve med. Personlig så kunne jeg jo selvsagt tenkt meg windows 7,9 i stedet for 8 med "new design" (eller hva det nå er Metro heter nå).

     

    Når windows 7 kom så var min mening at det var den første versjonen av windows som faktisk var verdt penger, kanskje blir det også den siste? Er i alle fall greit med MSDNAA-konto slik at man slipper. Er også spent på om RTM faktisk greier å boote like raskt som OS X gjør på Air-en min.

     

    Når det gjelder "hysteriah" sin kommentar om at windows alltid blir raskere, mente å lese en gang før win7 kom ut at ingen versjoner av windows (før 7) hadde noen gang gjort noe raskere enn forgjengeren. Men Windows 8 skal jo være trimmet sammenlignet med win7. Noe av grunnen til at det gjøres er jo tablettilpassning. CPU og minnebruk må ned for å øke batteritiden. Det er jo også rimelig greit med tanke på laptopbruk.

  10. Ikke rart det er mange falske Facebook-profiler.

    Mange nettsider kraver jo at du logger på Facebook-kontoen for å kunne bruke forumet deres, eller de har ikke skikkelig nettside i det hele tatt, kun Facebook-profil.

     

    Seriøse selskaper bør ha egen hjemmeside, ikke bare Facebook-profil.

    Og det burde ikke være nødvendig å logge på med Facebook-brukeren sin over alt.

     

    Jeg liker ikke all den makten som Facebook har fått. De vet jo alt du foretar deg på nettet, og mange nettsider holder deg utenfor hvis du nekter.

     

    Et banalt eksempel er hjemmesiden til Dyrebeskyttelsen i min by.

    Den oppdateres omtrent aldri. Den henviser bare til Facebook-profilen deres. Alle kunngjøringer og savnede/funnede katter publiseres på Facebook, og du MÅ logge inn for å kunne lese det.

    Har du ikke Facebook, kan du ikke lese om kattene.

     

    Og så lurer de på hvorfor folk oppretter falske profiler?

    Helt enig. Og problemet strekker seg langt verre enn til dyrebeskyttelsen. Spotify (som jeg sluttet å bruke pga. facebook-koblingen) f.eks., ellers så har jo mange selskaper flyttet sine informasjonskanaler til facebook og twitter. Jeg er ikke interessert i å finne ut om telenor har problemer med mobilnettet på facebook eller twitter, det vil jeg finne på deres hjemmesider, men slik er det dessverre ikke lengre (alltid).

     

    Problemet slik jeg ser det er at det er alt for mange som FORVENTER at selskaper skal være på facebook, det er alt for mange som lever livet sitt på facebook osv. Selskaper er nødt til å være der, akkurat slik som jeg er der, men har et mye større press på seg.

     

    Mø!

  11. Bør du oppgradere? Nei. iOS 6 er fortsatt kun tilgjengelig for utviklere. Når iOS 6 slippes så antar jeg at Google Maps kommer til å komme på App Store også, så det er vel ikke noe stort problem å oppdatere når den tid kommer. Regner også med at kartene kommer til å bli bedre over tid.

     

    Det har vært en del skriving i oppegående media om at Apple's skifte til egen løsning har skyldtes dårlig samarbeid med Google i forhold til funksjonalitet og Androids kartfunksjonalitet har jo lenge vært overlegen den i iOS. Apple henter vel nå inn mye av det gapet i iOS6, så får heller kartene komme siden.

     

    Det mest spennende for Norge sin del er nok mulighten for at trafikkdata kan bli mye bedre (med tanke på hvor mange iPhoner det er rundt omkring), men må innrømme at jeg ble litt overrasket når jeg nå åpnet maps på telefonen min og oppdaget at den faktisk hadde trafikkdata (har vært så vant med at det ikke var noen forskjell når jeg slo det på at jeg ikke har rørt den på flere år)

  12. Å justere skjermstørrelsen i høyden var vel vært nevnt som en mulig metode for apple lenge. Fordelen er at det er mye LETTERE å endre en applikasjon (om den må endres) for en slik justering. De fleste applikasjoner i portrettmodus bruker gjerne en stor del av applikasjonen til å vise innhold, det resulterer i at disse automatisk får mer innhold.

     

    Hvorvidt denne designforandringen kommer til å skje, eller om denne saken er virkelig vet vi ikke enda, men må innrømme at det er et par punkter som gjør at jeg er litt skeptisk:

    - Hvis skjermen kun vokser i høyden så blir det vanskeligere å nå tilbakeknappen (stort sett øverst i venstre hjørne) fra tastaturposisjon ved enhåndsholding.

    - Applikasjoner i landskapsorientering må i større grad redesignes.

    - En størrelsesøkning på skjermen i begge retninger med samme antall pixler vill gitt lavere dpi, men ville nedgangen vært stor nok til at det ville vært merkbart?

    - Flytting av hodesettutgangen til bunnen. Standard plassering for iPod touch, aldri vært det for iphone. Kobling til jack når telefonen sitter i lader/dock kan bli vanskeligere. Tilføringen av hodesettpluggen i den enden av telefonen går høvelig opp i opp med det man oppnår på en mindre dock-connector og potensialet for bedre lyd går fra "stort" til "litt" (ikke at det er noe som bryr meg da).

    - Hullene som skal dekke høyttaler/mikrofon avviker fra alle tidligere design, men OK - de ligner på iPad2 og 3.

     

    Det er jo meget mulig at trass disse punktene så er dette den nye iPhone. Vi får bare ta tiden til nytte og vente og se :)

     

    [off-topic]Overskriften er som nesten alle andre på tek.no-nettverket - uinformativ. Men det er nok en gjennomgående taktikk for at folk skal inn på artikkelen og se flere annonser - for min del virker det mot sin hensikt ettersom jeg sjeldent gidder trykke inn. Foretrekker også å få nyhetene mine fra kilder som rapporterer og ikke bruker en dag ekstra på å skrive svevende ytringer rundt spekulasjoner.[/]

  13. Problemet med windows 8 er fragmenteringen av brukeropplevelsen. Man sitter med to grensesnitt, hvorav ett er tilpasset tablets, og et PC, men begge er der samtidig. Mener fortsatt at windows 8 burde vært to systemer. Windows Tablet 8 og Windows 8, og så kunne de hatt windows Phone 8 i tillegg, alternativt joinet phone og tablet. Er mange gode nye funksjoner i windows 8, f.eks. at kopiering av filer plutselig funker som det alltid skulle ha gjort, og muligheten til å opprette mapper/bibliotek som synkroniserer til flere lagringslokasjoner.

     

    Har forøvrig gjort en veldig lite vitenskapelig test med Windows 8: Ga laptopen min med win8 til en jeg kjenner som er på 3. året bachelor dataingeniør, har masse erfaring med å være sysadmin på windows osv., men han har ikke testet windows 8 tidligere. Åpnet win32-desktopen og ba ham slå av maskina uten å bruke tastaturet.

    Først lette han etter startmenyen, tok ikke lang tid før han fant overlegget som kommer opp nederst i venstre hjørne, men vi er jo vant med nettsider med menyer som kommer opp ved hover, så han drar musa opp for å klikke midt i knappen, og ikke i den svarte ramma som omgir den, men da forsvinner knappen. Etter noen forsøk så får han startet startmenyen, mye frem og tilbake, men greier ikke å finne noe som ligner på shutdown. Tar i alle fall tre minutter før han ved systematisk gjennomleting finner power under settings-charmen.

     

    Har også testet på noen med mindre dataerfaring hvorpå det tok mye mer enn fem minutter. Prøv dette på venner og kjente, se hvordan de interagerer med det nye systemet uten opplæring. Virker det intuitivt?

     

    Nå kan man selvsagt argumentere for at det er godt med forandring og alt det der, men spørsmålet er hvor mye er det godt å forandre? Microsoft fjerner en 17 år gammel vane bare fordi at de vil inn i tabletmarkedet. Jeg mener i alle fall at det er feil grunn.

  14. 97,1% av Androidbrukerne bruker en android versjon lavere enn 4, hvordan i alle dager man greier å få dette til å bli "begynner å få fotfeste" er vel å dra sannheten litt langt? Man ville vel ikke sakt at et parti hadde begynt å fått økt oppslutning om det hadde 2,9% av stemmene i en meningsmåling heller, selv om det gikk fra 1,3%. Økningen er minimal, og den totale prosentandelen er så liten at den er på grensen til å være neglisjerbar. Greit nok at 2,9% av androidbasen er et høyt tall, men det er langt i fra fotfeste. Tror det kommer til å ta lang tid før 4.x kommer til å komme i nærheten av 50%

  15. Må innrømme at jeg ikke er særlig opphengt i 4G-biten. Fint, flott, raskt! Dekning? Ikke særlig. Telenors sitt 4G nett er ikke i drift enda, og Netcom har stort sett bare dekning i de store byene. (https://netcom.no/dekningskart). Selv om jeg bor i Trondheim hvor det er dekning så er det ikke her jeg ev. ville valset rundt med et nettbrett. Telefonen godt plantet i lomma, og nettbrettet på et eventuelt stuebord eller med som "bagasje". Er flott med mobildataforbindelse for de gangene man IKKE er i byene imo. Enten i bilen, på ferga, på besøk hos noen som har dårligere nett enn mobilnettet. For min del påvirker i alle fall ikke 4G noen kjøpsavgjørelser enda, hverken mobil eller nettbrett.

  16. De prøver seg frem. Og det må være lov når dette ikke er en release enda. Men de må helt klart frem med strykejernet.

    De lytter på folk. Så bare hiv ut det dere måtte mene på http://blogs.msdn.com/b/b8/

    De lytter vel bare så lenge det er ideer som går i samme retning som de ser for seg ;)

    Tviler på at de kommer til å lytte hvis jeg (og muligens mange andre) skulle mene at Metro-grensesnittet ikke har noe å gjøre på en PC med mus og tastatur, men er designet for tablets.

     

    Må være ærlig å innrømme at jeg ikke kan se noen fordeler med å ha Metro på desktop. Ikke har jeg behov for å ha win32 på en tablet heller. Det er separate systemer som er lagt oppå hverandre. Desktop kommer ikke til å forsvinne bare fordi tablets har blitt populære. Det meste positive med win8 er at metro-grensesnittet gjør tableter til en fullverdig PC. Kudos, men mener fortsatt at det er meningsløst å dra det inn i PC-verdenen. Så får tiden vise om Metro slår an på PC.

  17. Når man først skal komprimere så er dette måten å gjøre det på. Det skal Apple ha ros for. Men så var det lukketheten rundt iTunes-systemet da... :roll: Da velger jeg heller lokalt lagrede lossless filer med 44 KHz og 16 bit.

    Hvis du bare er interessert i lydfilene så er det noen år siden Apple droppet DRM på iTunes store.

     

     

    Dette blir feil synes jeg. Hvis du laster ned lossless fra nettet, hvorfor i alle dager kaster du da bort pengene på iTunes filer? Det begynner å dukke mange alternativer til iTunes, spesielt hvis du er ute etter high-rez. Så lenge folk kjøper fra iTunes så kommer rottene hos apple til å tro at det dem gjør er riktig og de kommer ikke til å skifte fil.

     

    Hva hvis folk boikotter itunes og heller kjøper kvalitet fra andre leverandører? Penger er noe dem skjønner og når det blir mindre av det, må de tilpasse seg og forhåpentligvis tilby det. Og ikke noen markedsføringsgimmick som det dem spyr ut her.

     

    Kjøp kvalitet! Hvis ingen tilbyr det du ønsker i rimelig kvalitet (red book 16/44.1), som burde være standarden, så "pirate that shit". Og når det dukker opp i lossless, kjøp det.

    Hvis du tror at penger er noe musikkindustrien skjønner, så vil jeg hevde at du har rett, men samtidig bruker det til å antyde helt feil ting. Se på de siste tredve årene, se på filmbransjen og platebransjen. Har de noensinne skjønt hvordan de skulle utnytte nye teknologier for å gjøre produktene mer tilgjengelige? Mange velger å piratkopiere fordi det er enkelt. Plate og filmbransjen er mer opptatt av å saksøke potensielle kunder de har greid å miste, fremfor å tilby løsninger som er enkle og fungerer, hvor du faktisk eier det du har kjøpt. Artistene sitter igjen med småpenger, mens de store sedlene går til mellomleddet som bruker overskuddet på å prøve å klore seg fast i gammeldags salgs- og distribusjonsmodeller.

     

    Hvem var blant de første til å tilby kjøp av musikk på nettet? Apple. Hvem var blant de første til å overbevise plateselskapene om å tilby DRM-fri musikk (i alle fall i et så stort og omfattende utvalg). Apple. Hvor var plateselskapene? Skal vi se, Sony f.eks. var i alle fall opptatt med å finne opp ting som Atrac3 og installere root-kits på PCene til folk som kjøpte CD-er. Stort sett alle andre var opptatt med å finne på finurlige måter å stoppe folk fra å spille av CD-plater i PCer på. Har vært borti CD-er jeg har måttet laget en kopi av for å kunne spille av på mange CD-spillere.

     

    Så at plateselskapene kommer til å finne på å tilby høykvalitets lyd, det tror jeg ikke. Studioene er mer opptatt av hvor mye lyd de kan pumpe ut av små høyttalere for at musikken skal bli lagt merke til, fremfor å faktisk mikse musikken slik at den har dynamikk og høres bra ut. Ref. "the loudness war" (youtube) og Metallica/Death Magnetic. Sammenlign plate/digitalutgivelsen mot Guitar Hero-utgivelsen. Lydbildet er mye mer dynamisk og klart på Guitar Hero-utgaven, mens den utgaven som ble solgt bare føles som en vegg med lyd. Sammenlign gjerne med "One" og hør på forskjellen i dynamikk og lydbilde.

     

    Det eneste jeg tror virker er å handle hos de som kanskje innimellom kan finne på å lytte på hva kundene vil ha, fremfor å piratkopiere. Piratkopiering gjør at plateselskapene blir mer opptatt av sikre seg penger og mikse fæl lyd. Betal for musikken slik at artisten får seg noen kroner og øre, spesielt hvis artisten ikke er hos de store plateselskapene :)

     

    [EDIT]Handle selvsagt andre plasser enn iTunes hvis du får bedre lydkvalitet! Bare ikke forvent at å la være å handle gir bedre resultater på sikt ;)[/EDIT]

    • Liker 2
  18. Dette er en løsning som kan passe for bærbare.. men for mobiltelefoner er dette bare ren idioti. Hvor ofte snubler man i kabelen for mobiltelefonen? Er det kabelen eller mobilen/pc'en man er redd skal bli ødelagt? Snubler man i kabelen vil mobilen havne på gulvet selv med Magsafe, for mange mobiler veier nå mindre enn 120g.. Hvis kabelen skal frakobles så lett så er det nok kraft bare man kommer lett borti kabelen eller mobilen før den frakobles. På bildet ser man at kontaktoverflaten for Magsafe-kontakten er skittent og belegget er blitt slitt. Dette er ganske vanlig i slike løsninger. Mobilen lades så og si hver dag og en slik løsning vil by på problemer allerede etter 3 mnd'ers bruk... Dataoverføringen vil bli korrupt, ladingen blir ikke optimal og i lengden vil det skade telefonen. Mest sansynlig vil mobilen bli overopphetet of telefonen spytter ut kabelen hele tiden. Man sender da klage til Apple og som vanlig besvarer de ikke negative henvendelser.

     

    Har sett flere år gamle macer hvor magsafe fungerer utmerket. Det er første problemet med argumentasjonen. Den andre er at en iPad på 750g kan godt bruke magsafe. Personlig synes jeg det er et irritasjonsmoment, at man blir låst til å benytte en kort og skjør kabel, samt at iPod-pluggen føles skjør ut. Hvordan du ser noe skittent i kontaktpunktet på bildet lurer jeg på. Uten at jeg har zoomet inn så ser det helt rent og fint ut, noe som er noe av poenget med magsafe, altså at kontakten skal holdes fast slik at det alltid er god kontakt. Sammenligner man dette med konvensjonelle laptop-plugger hvor kontakten lett kan skades, eller ufullstending innplugging kan gi dårlig kontakt så er fortsatt magsafe bedre, men det blir selvsagt litt utenom poenget. Forøvrig så lades mange laptoper oftere og lengre enn de fleste smarttelefonene. Spenningen er høyere og strømmen sterkere. Så teknisk sett er det ingen problemer med magsafe løsningen. Eneste du sitter igjen med er at mobilen fortsatt faller på gulvet om tråkker på kabelen. Det er ikke en forverring, men det er heller ikke en forbedring. Alle de andre punktene er det.

  19. Kan jeg klare meg en hel måned uten å måtte bruke terminalen?

    Ja, men vil virkelig ikke anbefale det. Linux er laget av nerder, og GUIene for mange programmer holder dessverre dårlig standard. Skal man gjøre ting effektivt er terminalen et godt sted å starte. Kjekke kommandoer er apropos og man.

    Fungerer programmene jeg er vant til på Linux, eller finnes det eventuelt gode alternativer til dem?

    YMMV. Chrome, firefox, og javaprogrammer funker stort sett akkurat som i Windows. Photoshop er nok det du kommer til å merke mest, Gimp er ikke engang i nærheten av å være et alternativ i mine øyne.

    Jobber jeg like effektivt med en Linux-distro som jeg gjør med Windows eller Mac?

    Velger du å bruke en slank og effektiv window-manager, skreddersyr hurtigtaster og oppstartsfiler så kan du nok jobbe langt mer effektivt med mye, men du vil nok oppdage at der du ikke har programvaren du vil ha så vil du jobbe langt mindre effektivt. Fordelen med en god linux-boks er jo at den i teorien skal kjøre til maskinvaren feiler ;)

    Kunne jeg tenkt meg å bruke Linux til vanlig?

    Er jo et veldig individuelt spørsmål. Jeg trives veldig godt i unix-miljø, men har aldri likt ubuntu. Slik jeg ser det så er ubuntu, og slektningene det største problemet med linux. De prøver så hardt å gi deg en like innpakket og neddullet versjon av linux at man like gjerne kan kjøre OS X eller Windows. Det skal også sies at jeg tror at linux har gått glipp av sjansen til å bli en konkurrent til Windows og OS X for sluttbrukere. Markedsandelen er såpass lav at veldig få prioriterer å utvikle for Linux, når utvalget av programvare er lavt (folk vil ha det de er vant med - er jo også derfor folk ikke bytter fra windows/os x) så er det også få gode grunner for vanlige folk å bytte, og dermed så øker heller ikke markedsandelen særlig. Dette gjør at for meg så er Linux pr. i dag kun aktuelt som utviklingsmiljø, og hodeløs server med en trimmet distro :)

    • Liker 1
  20. Problemet med patenter er at de ikke håndteres likt over hele verden. Slik jeg har forstått det norske patentsystemet så må en patent være så beskrivende at man i all hovedsak skal kunne bygge produktet fra patenten. Det er også krav til at det ikke finnes "prior art" og at det er unikt. Dette er krav som til dels også eksisterer i det amerikanske patentsystemet, hvordan patentsystemene er i resten av verden har jeg ikke satt meg inn i. Problemet med det amerikanske systemet er jo at det ikke blir håndhevd etter intensjonene og at patentene er så utrolig vage at alt kan patenteres. Enda verre er det jo at de tillater patenter på programvare, som i bunn og grunn bare er matematikk og logikk.

     

    Synes det kan være helt greit med copyright på design, både innenfor programvare og fysiske produkter, men det må være en grense for hvor strengt det skal være. Hvis et produkt er en ren blåkopi så bør det selvsagt ikke tillates. Men jeg vil ikke på påstå at en Galaxy SII ligner mer på en iPhone enn Audi Q5 ligner på en BMW X5 (ja, jeg vet det er en størrelsesforskjell, og det er også et poeng). Hvis folk ikke ser forskjellen er det fordi de ikke kjenner produktene. Jeg kjenner mange som ikke ser forskjell på biler - mye på grunn av mangel på interesse, men det betyr ikke at bilene er for like, på samme måte så ser jeg virkelig ingen problemer med at galaxy tab 10,1 ligner på iPad.

     

    Når det gjelder teknologien som apple visstnok bruker som samsung har patent på så har jeg forstått det slik at dette er vanlig teknologi som også andre produsenter benytter og skal være tilgjengelig under "fair" lisensieringsvilkår.

     

    Jeg mener at et patentsystem skal være til for å beskytte de som finner opp ting, i virkeligheten, ikke på papir. Hvis man finner opp noe helt unikt og bruker masse ressurser på å utvikle det, selvsagt må det finnes et system som kan garantere at du har enerett på å produsere dette slik at du faktisk kan gjøre en fortjeneste på å selge dette til kunder. Men det er forskjell på å lage en "AutoSock" eller en kran til fiskebåter og på å lage en rektangulær enhet med stor skjerm og touch-input. At man interagerer med en sånn enhet med å bevege en finger på en svært naturlig måte bør selvsagt heller ikke kunne patenteres...

×
×
  • Opprett ny...