Gå til innhold

norlyset

Medlemmer
  • Innlegg

    62
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av norlyset

  1. Grunnet boforhold, familie osv blir det vanskelig for meg å endre arbeidssted uten videre, med de vanskelighetene det medføre.

    Til info så må du da i så fall belage deg på pendling eller flytting. I de fleste tilfeller kan det ta flere år før du får deg ut av Oslo som lokfører.

  2. Noen som har tatt matematikk 2P og Fysikk 1 som privatist til lokførerutdannelse?

     

    Vurderer det selv, men er litt skeptisk ettersom det er over 10 år siden jeg gikk VGS. Jobber i dag som togleder så har god kjennskap til jernbanen, men det skorter litt på opptakskravet foreløpig altså..

    Du er nok så godt som inne på skolen om du har bakgrunn som togleder ?

  3. Man kan f.eks starte med alle alle strekningene som ikke er elektrifisert enda. Solørbanen, Rørosbanen, Nordlandsbanen + fler. Bare med tanke på at viljen til å bruke penger for å elektrifisere disse banene er fullstendig fraværende, så kan man jo lett skjønne at en så voldsom kostnad det vil være bygge om hele jernbanenettet bare for å kvitte seg med noen lokførere og en haug med allerede operative togsett ikke kommer til å skje med det første.

     

    Bergensbanen burde/må fullstendig bygges om for å matche dagens tilbud før en slik automatisering. Når den i sin tid ble bygget gikk Norge nesten bankrott. Reisetiden var å betegne som rask den gang. For å kunne kjøre fortere mellom øst og vest nå må alle svinger rettes ut, mye av strekningen må legges i tunnell. Om det mot all formodning skulle vært en regjering tøffe nok til å ta den utfordringen så ville det tatt en evighet å få ferdigstilt.

     

    Man har alle de ytre forholdene på det norske jernbanenettet som automatikk ikke kan handle opp med som sporbrudd, ras, store snømengder, stormer, flom, solslyng, trær over skinner, dyr, hjulslag, dører som slutter å fungere på togene og andre tekniske feil på togene osv osv.

     

    Det må bygges et nytt og felles signalsystem over hele landet. Pr nå så finnes det 5 forskjellige bare mellom Oslo S og Drammen.

     

    Nye togsett må inn mens alle de gamle må skrotes. Da snakker vi veldig veldig veldig mange tog mtp persontog og godstog.

     

    Det må opprettes nye skifteområder der alt av sporveksler osv er sentral og automatikkstyrt.

     

    Man må endre hele måten man driver jernbane på.

     

    Hva gjør man om en planovergang ikke funker som den skal? Skal da toget stå der i 5 timer med reisende ombord før det kommer noen fra en sentral bare for å kjøre bommene manuelt eller få evakuert de reisende? Og slik kan man spørre seg for alle andre tekniske eller praktiske spørsmål/feil som oppstår.

     

    Kan fortsette slik i en evighet med diverse punkter/utfordringer.

     

    Mtp at det tydeligvis koster 545.000.- bare for å lage en logo (Bane Nord) så kan du tenke deg kostnadene for å få til alt dette.

     

    Det er så liten vilje til å satse på jernbane at vi fortsatt kjører rundt i kjøretøy produsert på 1960 tallet og bruker et signalsystem med 100 år gammel teknologi.

     

    Så, det kan skje, men etter all sannsynlighet ikke i vår levetid, og antageligvis ikke i neste genereasjons levetid heller

  4. Før hadde man bøker til å lese togets rute med, men de er long gone (gudskjelov for det).

     

    Nå brukes nettbrett i stedet, noe som gjør at du må få deg på nett for å få tak i ruten.

     

    Når du er ferdig på skolen og blir ansatt i et foretak så får du nettbrett av de, så om du skal kjøpe deg nettbrett kun pga skolen og ikke bruker det ellers ville jeg gått for en meget billig løsning

  5. -Hvor lenge varer en normal skoledag?

    Skoledagen begynner 08:30 til 15:00

     

    -Når man skal i praksis, hvordan blir det valgt hvor man skal? Blir det loddtrekning? Kan man si hvor man ønsker å ha praksis? Er det mulig å bytte internt blant elevene?
    Skolen er i stadige endringer og for alt jeg veit så kan utdanningsforløpet ha endret seg siden jeg gikk der, men om det er likt så kan du se et eksempel her: https://web.timeedit.se/jbv_no/db1/timeplan/r.html?sid=3&h=t&objects=159896.188&ox=0&types=0&fe=0&p=20160101.x,20161231.x

    - Praksis i tog er bare en periode der man ikke kjører selv, men sitter på med en kjørelærer.
    - Hvor man blir stasjonert og hos hvilket firma er helt tilfeldig ut i fra hva jeg har erfart. Man kan ytre ønsker, men det er langt fra sikkert om man får sitt ønske.
    Normalt ikke mulig å bytte blant elvene.

     

    -Er det fremdeles mulig å få lønn under utdannelsen, mot at man binner seg opp mot bedriften etter avsluttet eksamen? Eller finnes det andre ordninger? 

    Ingen lønn under utdanning, med mindre du klarer å skaffe noen særavtaler hos en bedrift på egenhånd

    Man kan få studielån/stipend av Lånekassen.

     

    Som lokfører:

    - Hva er eeeeegentlig start lønnen for en lokfører? Har noen der ute et konkret tall å komme med? Jeg forstår det kan variere ifh til hvor man arbeider, mengde, tillegg osv, men hva har folk fått de første årene i snitt ink alt?

    Informasjon om lønn osv. kan man lese ut i fra overenskomstene hos Norsk Lokomotivmannsforbund
    http://www.lokmann.no/overenskomst-og-avtaler/

     

    - Er turnusen logisk? Da mener jeg er det slik at man jobber morgen, morgen, dag, dag, natt, natt, fri, eller kan det være dag, natt, natt, morgen, fri, natt osv. 
    Turnus er vel litt mer mot ditt siste eksempel om jeg forstod deg rett. Når det er sagt så er det mange regler når det kommer til fritid mellom vakter/nattevakter osv. Dette står også i overenskomstene.

     

    - Hvor mange nattevakter får man i løpet av en måned i snitt?
    Kommer helt an på turnusen og hvilken bedrift du velger å jobbe for. Uansett så finnes en begrensing på antall nattevakter i overenskomsten.

     

    - Er det noen selskaper dere ville advart å begynt i?

    Nei

     

    - Hvor mange timer jobber man i snitt per uke? Jeg har lest både 25, 30, 37,5 og 40+ , men finner ikke noe som bekrefter det ene eller det andre. 

    Dette kommer også an på turnusen. Men snittet er vel litt under vanlig arbeidsuke (som er 38?)

     

     

    Lykke til med studiene :)

  6. Som nevnt mange ganger tidligere så er ikke jobb 100% garantert etter endt studie. Når det er sagt så tar skolen kun inn antall studenter etter hva jernbaneselskapene melder av behov i årene fremover.

     

    Det er mange som snart går av med pensjon og de må erstattes.

     

    Husk at dette ikke er en privat skole så de holder ikke på som f.eks pilotutdanningen i USA der de utdanner kun for egen profitt og ikke etter behov

  7. Det stemmer. Det avsluttes med 4 eksamner. AK Teknisk (skriftlig og muntlig) og AK Trafikksikkerhet (skriftlig og muntlig).

     

    Der får man som du sier alt av pensum. Derfor veldig viktig å huske alt fra tidlig i utdanningen. Det er som regel på det enkle man lærte tidlig at folk ryker i de avsluttende eksamnene

  8. Det finnes en side med oversikt over utdanningsforløpet. En slags dagsplan.

     

    I linken jeg legger ved har jeg tatt utgangspunkt i kull 2-16 som starter 22 februar. Dato i søkekriteriet er satt frem til 31 desember 2016.

    Man kan da se hva som skjer hver dag frem til denne datoen.

     

    Man kan endre i søkekriteriene som man selv ønsker. Denne oversikten vil nok hjelpe dere (som den hjalp meg) i å forstå å se hvordan utdanningsforløpet er og hva dere kan vente dere

     

    (Dovrebanen, Bergensbanen osv som dere ser i timeplanen er bare navnene på klasserommene)

     

    https://web.timeedit.se/jbv_no/db1/timeplan/r.html?sid=3&h=t&objects=159896.188&ox=0&types=0&fe=0&p=20160101.x,20161231.x

  9. Det er stasjonering i Lillestrøm ja. Og det virker ut som at det er gode muligheter for å få seg til Lillestrøm, men dette kan jo endre seg. En har også stasjonering i Eidsvoll, Kongsvinger, Ski, Drammen som de nærmeste stedene foruten om Oslo

     

    Gods på Grorud Verksted/Nyland/Alnabru (kall det hva du vil).

     

    Flytoget har stasjonering i Oslo.

  10. Under skolegangen så kan man ytre ønske om hvor en vil stasjoneres under de forskjellige øvelseskjøringene, men man må beregne å stasjoneres i hele landet. Dette kommer helt ann på tilgangen av kjørelærere.

     

    Når man er ferdig på skolen må man regne med å bli stasjonert i Oslo eller Drammen de første årene til det eventuelt åpner seg på de andre stasjoneringsstedene. Husk da at alt går på ansinitet, så om noen andre med lenger fartstid søker det samme som deg så vil plassen gå til de.

     

    Men gjør som det blir sagt her, forhør deg dit du vil.

     

     

    NIRAM, det er pr dags dato ikke noen stasjonert på de stedene du lister opp. Dog ryktet sier at det blir stasjoneringsted på Lillehammer med tiden

  11. Ikke noe som er sikkert før du får skriftlig henvendelse fra skolen der de tilbyr deg skoleplass.

     

    I hvert kull er det plass til 20 elever, og man har opp til 6 kull i året, noe som er skolens maks kapasitet. Disse kullene starter henholdsvis i Januar, Mars, Mai, September osv osv.

     

    Man kan under informasjonsmøtet ytre ønsker om hvilket kull en ønsker å komme på, deretter setter skolen opp elever i hvert av kullene. Du vil da bli tilbudt en skoleplass med oppstart i en av de forskjellige kullene. Det finnes også muligheter for at noen av ulike årsaker ikke kan starte i de kullene de er blitt utdelt eller trekker seg og da er det mulig en blir kontaktet av skolen der de forhører seg om du er villig til å begynne i tidligere kull.

     

    Som sagt, ikke noe er sikkert før du har blitt tilbudt skoleplass skriftlig, men har man fått innkalling til informasjonsmøte så skal noe annet godt gjøres

    • Liker 2
  12. Når jeg var inne på testing i 2013 så var jeg inne 07 Juni og fikk svar fra skolen 24 Juni, så det kommer nok etterhvert.

     

    Skolen er nå bestått og jeg er ute i arbeid. Skolen er en spennende og krevende tid men det er definitivt verdt det. Mange bra kollegaer og en meget fin arbeidsplass.

     

    Det eneste folk har å si på spørsmål om det er noe de angrer på, er at de ikke har begynt med dette før. Kjenner jeg kan stemme for den selv.

     

    Ønsker dere nye lykke til og vit at skolen krever innsats, men man får igjen for arbeidet man legger ned. 1.5 år går utrolig fort.

    • Liker 1
×
×
  • Opprett ny...