Gå til innhold

Onkel Kompost

Medlemmer
  • Innlegg

    3 685
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Onkel Kompost

  1. Gouldfan skrev (På 27.9.2022 den 22.23):

    Det er enklere å brygge til rett prosent enn å vanne ut øl, de er tekniske fagfolk og kan selvsagt dette når jeg klarer det som en selvlært amatør med netthjelp.

    En lett googling antyder at jeg gjetter rett.

    https://www.google.com/search?q=how+do+brewerys+make+different+alcohol+content&oq=how+do+brewerys+make+different+alcohol+content&aqs=chrome..69i57j33i10i160l2.26580j0j8&client=tablet-android-huawei&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8

    Ja, jeg har ikke googlet det. Med min laboratoriebakgrunn (fagbrev i laboratoriaget) så ville den enkleste prosessen (som krevde minst mulig oppfølging og et minimum av nøyaktighet i stedet for konstant overvåking) være som følger:

    Du brygger en stor batch med det ølet du er ute etter.

    Når ølet er ferdigbrygget måler du alkoholprosenten, og får et eksakt svar. Eksempelvis 100 000 liter med pilsner med alkoholprosent på 5.9. Du regner kjapt ut hvor mye vann du må tilsette for å få den på 4.7% grensen, og kanskje legger man til en sikkerhetsmargin slik at man arbeider seg ned til 4.5%.

    Du koker opp vann i gitt mengde og tilfører det til ølen.

    Det blandes, tappes og blir tilført kullsyre. 

    Jeg har bare brygget på amatørnivå, og da gir ikke denne fremgangsmetoden så mye mening. Jeg får jo trykk i ølet mitt ved å tilsette litt sukker i hver flaske/boks før den korkes/lukkes. Jeg er ikke avhengig av å holde meg akkurat under en grense på alkoholnivå.

    Men i industriell skala vil det nok være mer effektivt å gjøre slik som jeg beskriver. Det er slik vi gjorde det med de fleste løsningen; vi lagde en mer konsentrert løsning.

    Eksempel: Maks molaritet på saltsyre (konsentrert saltsyre ) var litt over 12 mol/liter (M). Dette kjøpte vi fra leverandører. Konsenrert saltsyre oppgis ikke i M, men i %, dvs 37%. Problemet med saltsyre er at det på denne prosenten er en løsning mettet med gass. Om litt av vannet fordamper så vil saltsyren også fordampe, og da har du HCl-gass surrende rundt. Så det første vi gjorde var å lage en mindre konsentrert løsning slik at den kunne stå lengre uten at vi trengte å bekymre oss for dette. Avhengig av hva vi skulle bruke det til blandet vi det ned til 10 M eller til og med 7 M. Sånn ble det lagret. Den syren vi brukte videre var mye mindre konsentrert enn det, så vi fortynnet brukskonsentrasjonen videre ned i flasker som var på 1 liter, og disse brukte vi på laboratoriet.

  2. Jeg skjønner godt at folk er skeptisk til en slik utblåsing. Spesielt om den føles som den kommer litt fra det blå. Men jeg har lest hele saken til Mick Gordon, samt Reddit-tråden, og med tanke på alle bevisene han har lagt til i sakene så har jeg landet på to alternativ. Enten har han brukt lang tid på å manipulere bilder, kontrakter, lage en sak for seg selv gjennom å nærlese hvert punkt på Reddit-posten. Eller så har han rett. I dette tilfellet har jeg troen på Rema 1000-filosofien (det enkleste er ofte det beste) eller barberhøven til Occam, og jeg heller mot at det er Mick Gordon. Han er også ganske klar på at det ikke gjelder ID generelt, men noen elementer i ID.

    Jeg syns det ville vært rart om han hadde brukt så lang tid på å dikte opp en sak mot en av lederne...

  3. Gouldfan skrev (På 26.9.2022 den 11.07):

    Nei de vanner ikke ut, det er lett å regulere alkoholstyrke ved brygging, jeg har gjort det selv flere ganger, du gir bare brygget mer malt=mere maltsukker=lengre gjæringstid og vips du har sterkere øl, motsatte og du får svakere prosent...

    Bryggeriene gjør dette for å få lov å selge i feks butikken. Det er også økt popularitet for svakere ale nå, feks session ale etc.

    Det er heller ikke slik at puber vanner ut øl, når du får dårlig øl på byen, så handler det ofte om gamle slanter på fat. Noen puber og serveringssteder er bare flinkere til å bytte ut gamle fat-slanter.

    Beklager stenaldersent svar

     

    Interessant. Jeg ville trodd at det ville vært mer effektivt (i stor skala for småmarked som Norge) å brygge øl til den styrken man pleier, vanne ut en batch som går til Norge/Sverige før den karboneres. Da vil de kunne brygge som vanlig uten å gi seg selv ekstra arbeid.

    Jeg tror ikke jeg noensinne har tenkt at en pub har vannet ut ølet mitt. Som regel finner jeg en annen forklaring (for stort inntak tidligere kan ha ført til at smakssansen ikke er like skarp, eksempelvis).

  4. Det er interessant at det stort sett var to typer klager i det klippet fra grumpy gamer.

    Du har de som frykter at det skal bli et woke-a-thon. Selv mener jeg at de har misforstått noe. Monkey Island har hele tiden hatt et snev av wokeness ved seg før det var et begrep, og lenge før det ble i hovedsak et negativt begrep. Jeg mener, den heftigste swordmasteren var jo en kvinne. Elaine var jo betydelig mer oppegående og kompetent enn Guybrush, og det var stort sett hans stunt som gjorde at hun ble uskadeliggjort. De fleste mannfolkene i spillene var tullinger. La gå at kanskje ikke så mange hadde brune sprites, men closeupsene fra MI1 var jo for eksempel ikke blendahvite.

    Dernest har du de som beklager seg over den valgte grafikkstilen. Jeg må si meg enig med dem. Jeg var ikke noe fan av den i teaseren, men den var da noe bedre enn det ene bildet vi har fått fra spillet. De som sammenligner det med "corporate art" kan også ha et poeng. Det første som slo meg var grafikkstilen fra siden 16personalities. Se under:

    bilde.thumb.png.6881cd9e8a1a03272bfed0e394009aef.png

    Men jeg hadde vært godt fornøyd med å diskutere grafikkstilen i egnede forum. Ikke gå inn på bloggen til Gilbert og sjikanere han. Ytterst tvilsomt at noen reagerer positivt på slikt.

    Når det er sagt så kommer jeg nok til å kjøpe det nye Monkey Island-spillet. Etter å ha spilt Thimbleweed Park er jeg fornyet i min tro på hva Gilbert kan få til.

    • Liker 1
  5. grim_reaper_jib skrev (13 timer siden):

    Visuelle stilen ser helt rævva ut.

    Monkey island 3 har best visuell stil å også beste story ,humor ironisk nok. Siden han ikke var med på det selv😂. Men likte godt monkey island 2 når det er sagt.

    Stiller meg skeptisk til dette spillet. Er vel krydret med wokeness også tenker jeg med tanke på disney😒

    MI-serien har vel vært ganske woke lenge da, før woke var noe man snakket om. Guybrush var jo ikke akkurat den det var mest tak i. Den beste swordmasteren i MI1 var vel Carla. Elaine Marley blir kidnappet i tide og utide av LeChuck, men hun viser seg å være fullstendig kapabel til å redde dagen. I første spill hadde hun en plan for å knekke LeChuck. Denne ble ødelagt av Guybrush. I MI2 kommer hun for å redde Guybrush når han er fanget i Big Whoop. I MI3 blir hun gjort til en gullstatue grunnet en "cursed ring" og er dermed ute av spill.

  6. Ron Gilbert har all rett til å være skuffet over disse tilbakemeldingene, men det betyr ikke at vi trenger å la være å komme med de. Grafikkstilen her (og kanskje spesielt bevegelsene) minnet meg i overkant om Broken Age. For min smak var animasjonene litt for papirdukke-aktige. Jeg er glad for at de ikke gikk for noe 3d-greier ala Escape, men jeg ville nok heller hatt en grafikk som lignet på remasterne om pixelart var definitivt ute. Eller kanskje noe ala a Vampyre Story. Jeg kan jo anta at det er et større kommersielt potensiale i denne formen for grafikken enn Pixelart.

    Men, jeg skal alltids klare å lide meg gjennom grafikken om historien er bra. Så det gjenstår å se...

    • Liker 1
  7. BadCat skrev (7 timer siden):

    Innis & Gunn pleide å være en fest i munnen. I senere tid har det kun vært sånn passe.

    Jeg så tilfeldigvis at de har solgte disse ølene med norsk butikkstyrke. Mon om de vanner de ut for å få de til? Mener å huske at de akkurat var litt for sterke til å gå i butikk tidligere...

    Gouldfan skrev (5 timer siden):

    Jeg må prøve igjen, har masse Laphroaig Innis nå. Rettelse 3.. Men må vente før jeg smaker den... Smaker bare øl hver 14 dag nå.

    Men Innis original samt Rum i gamle dager hadde markant silkete smooth eikeprek.

    Nå er den annerledes. Men jeg får gi det en sjanse til...

    Jeg tror jeg smakte den der Rum. Lenge siden nå. Vi får se om jeg snubler over noe I&G i nærmeste fremtid...

    • Liker 1
  8. Gouldfan skrev (På 26.4.2022 den 21.57):

    Innis var god, litt subtil Laphroaig røyksmak i finish.

    De gamle Innis hadde mer fatpreg.

    Når du sier "de gamle Innis", hva mener du da? For de har jo hatt øl lagret på eikefat, bourbon-fat og romfat blant annet...

  9.  

    Bytex skrev (På 10.4.2022 den 20.44):

    Mennehhh...grafikken da...ser ut som et flash-spill for mobiltelefoner. Håper det endrer seg, eller at de har med en "pixel mode".

    Murray er med fra MI3 og utover ja. En litt artig fun fact er jo at Gilbert er sitert på at han aldri skal lage et spill uten pixelgrafikk. Også kommer denne traileren og bare øhhhhhh...

     

    Ja, jeg var ikke helt imponert over grafikken. Var litt Double Fine over den. Men hvem vet, kanskje det var et krav fra rettighetsinnehavere? Skulle gjerne likt å sett det sitatet av Ron Gilbert...

    • Liker 1
  10. Myst skrev (På 7.4.2022 den 21.39):

    Duke Nukem Forever ja.. Det er et spill jeg aldri trodde skulle lese om å bli sidestillet med TTW, og hadde ikke kommet på det selv engang. Var en del blest om det når det først kom ut og kjøpte til PS3 når kom over til en billig penge, men så leste jeg jo hvor dårlig det egentlig var. Gadd da ikke å bruke tid på det og tror faktisk ligger et ellet annet sted fortsatt i original forpakningen...😆

    Så om det har fått rehabilitetert omdømmet sitt siden slippdato så er det ikke bare jeg som ikke har fått med meg dette, altså. En trøst, det da :)

  11. Jeg syns Tiny Tina var lyspunktet i Borderlands 3 jeg. Det spillet ble litt repetivt mot slutten, men Tiny Tina var alltid morsom. Det mest interessante med denne anmeldelsen er at anmelder skriver følgende "Ved sidan av Borderlands-spela finn vi perler som Duke Nukem Forever[...]". Jeg trodde et øyeblikk at det var ironi, for da det spillet ble sluppet var det ikke så mange av de anmeldelsene jeg leste som var så positive til spillet. Jeg har gradvis fulgt mindre med i spilljournalistikken, men har Duke Nukem Forever i ettertid fått et bedre omdømme? Betyr det at det er verdt å spille? Jeg har det liggende på Steam, så kanskje...

  12. Om vi går ut fra at grafikken i traileren er fra spillet så må jeg jo si at jeg hadde jo håpt på en grafikk mer i stil med enten MI3, eller de to første spillene (original eller remastrert har ikke noe å si, jeg likte begge de to). Gilbert har jo allerede utviklet en grei motor til det formålet, nemlig den de brukte i Thimbleweed park. Men det kan hende at den ble for gammeldags-utseende for pengefolkene. Jeg var i alle fall ikke helt ombord med den der sprellemanns/papirdukke-estetikken i traileren. Men om historien er bra nok så kan det hende at jeg klarer å ignorere det...

    Det er også interessant at han har lyst å lage en direkte fortsettelse av de to første spillene. Betyr det at Curse, Escape og Tale blir erklært som ikke kanoniske? At det bare er noe Guybrush har drømt? Hvordan klarer de å introdusere Murray om Curse ikke er kanonisk?

  13. Nicci NO skrev (På 4.10.2021 den 19.25):

    Hehe bare vent... Du kommer nok til å senke vanskelighetsgraden permanent etterhvert. Dette spillet er skikkelig brutalt for de som ikke liker min/max, prebuff og turn-based combat.

    Akk. Jeg må ærlig innrømme at jeg ikke liker spill som ikke lar deg eksperimentere selv. Min-maxing har jeg gjort i min D&D-tid, men jeg ønsker ikke å måtte velge vekk companions pga at de ikke lar seg min-maxe. Og en av de store forskjellene på tabletop D&D og RPG på data er jo at du da ikke har det sosiale aspektet med det, og da blir det Companionsene dine som skaper deler av underholdningen. En ting jeg satte pris på med BG var at du kunne egentlig komme deg gjennom spillet med alle companionsene, men det ble lettere om du hadde med deg noen spesielle.

    Kanskje ikke direkte relatert til dette, men nettopp dette med min-maxing var min største innvendelse mot Divinity: Original Sin 2. Jeg ønsker ikke å gå på nettet å finne "gode builds" før jeg i det hele tatt spiller spillet. Meg og en kamerat kjørte gjennom det spillet, og det gikk kun fordi at han er en hund etter slike ting og min-maxet seg frem til noe overmenneskelig noe.

    • Liker 1
  14. Bonden skrev (19 timer siden):

    Litt merkelig at anmelder ikkje forklarer at det tydeligvis er en annen "strategidel" enn i eneren? Crusadedelen han snakker om virker i alle fall helt fremmed for meg som kun har spilt eneren, og ikkje har lest noe hype om oppfølgeren.

    Den er litt annerledes ja. Noe bybygging, herje med militære styrker og så videre.

    Jeg har kost meg med dette spillet. Jeg liker litt utfordringer, så jeg har spilt det på normal vanskelighetsgrad. De storybaserte questene er greie der, de krever en del tenking og strategier, men det som dreper meg fullstendig er når jeg går i et område som jeg har ryddet vekk demoner og alt slikt med tanke på hæren min. Plutselig blir det random encounter og så er det noen helt sinnsyke randoms som dukker opp. Det er faktisk ganske frustrerende. Det har endt med at jeg på hver random encounter fyrer ned vanskelighetsgraden til story bare for å bli kvitt disse slemmingene. Hadde det vært en gang i blant at det kom noen skikkelige stygginger, og så var det ellers overkommelig hadde jeg ikke irritert meg så mye over det. Men når du halter på vei hjem med ingen helse, få spells, flere av companionene dine med Death's Door condition så trenger du ikke at en demon som er heftigere enn den forrige bossen dukker opp og forsøker å antaste deg.

    • Liker 1
  15. Gouldfan skrev (På 21.5.2021 den 23.25):

    Om du kan nerde litt og spørre om hjelp så bruker Brooklyn Sorachi i sine Saisons...

    Ser Polet har andre Brooklyn, så beste måten er vel å spesialbestille en Brooklyn Saison.

    Takk for Svar, Gouldfan. Visste ikke at Brooklyn brukte det. Da har jeg en ledetråd.

  16. En av mine favoritthumler er Sorachi Ace, og jeg elsket den ølen som Ægir (tror jeg) hadde på diverse Kiwi-butikker for et år siden. Ser at det er ingen av ølene inne på vinmonopolet som er oppgitt med denne humlen, men det er ikke alle steder de tar med all humle. Noen som vet om det fins i butikk eller pol på vestlandet eller noe øl med en humle som kan minne om Sorachi Ace?

  17. Sturla skrev (21 timer siden):

    50-tallet telegraferer, de vil ha sensuren sin tilbake igjen 😁

    Disco Elysium er det beste spillet jeg har spilt på lenge. Discworld for voksne.

    Jeg vil jo si at Discworld er Discworld for voksen. Selv bøkene skrevet for Young Adults underholder meg som voksen. Men jeg kan være med på at Disco Elysium har noe av den samme vibbene...

  18. Absolutt. Det spørsmålet jeg sitter igjen med er om de prøver å gjenskape følelsen og looken av spillet, inkludert humor og slikt, eller om de bare slenger lisensen i bordet og sier "Dette er Borderlands" uavhengig av hva de faktisk produserer. Jeg tenker jo litt på måten BBC ser ut til å planlegge TV-serie "inspirert" av Discworld-boken "Guards! Guards!" og kaller den for "The Watch".

×
×
  • Opprett ny...