Gå til innhold

gamlefilm

Medlemmer
  • Innlegg

    31
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av gamlefilm

  1. Dubious skrev (12 minutter siden):

    Anbefalingen er nok å kjøpe ny bolig med pengene før 2021, så du unngår formueskatt.
    Eller Tesla som du skriver.

    Ja, så lenge formue ikke overskrider 1,5 mill er jeg innafor, ikke sant? Studielånet mitt er på er på ca 300.000 tror jeg, så med bil vil jeg evt havne under. Ettersom jeg nå ikke eier leilighet vil jeg også få full skattelette for BSU om jeg forstår det rett (selv om det nå er siste året)? 

  2. Jeg er i en situasjon jeg føler jeg hører svært lite om, og henvender meg derfor til dere på internett for gode råd.

    Jeg har nylig solgt en leilighet av ulike grunner som jeg ikke skal gå nærmere inn på. Men det har hvert fall gjort at etter jeg har betalt ned mitt boliglån sitter igjen med ca. 2 000 000. Jeg har ingen gjeld utover dette bortsett fra studielån. 

    Planen er jo på sikt å kjøpe en ny leilighet, men det kommer uansett til å ta litt tid før jeg får gjort dette (jeg regner med at å investere i eiendom er det første rådet som dukker opp). Jeg har redusert mine månedlige boutgifter med mellom 5000-6000 fra når jeg eide leilighet selv, men ettersom jeg nå leier er regnestykket vel litt mer intrikat enn som så.

    For å etablere noen faste rammer for dette scenarioet, la oss si at jeg tidligst vil forsøke å kjøpe en ny leilighet om 6 mnd.

    Nå vet jeg at det er lite å spare på å sette pengene på en sparekonto mtp inflasjon, men med det jeg anser som en noe usikker økonomisk horisont med tanke på renteøkning, boligmarked osv, så er dette uansett noe jeg anser som mitt beste alternativ mtp sikkerhet. Ikke at jeg tror jeg har evnen til å forutse det økonomiske landskapet fremover i tid, men jeg føler det likevel er grunn til å ha noen forbehold mtp vekst i både bolig- og aksjemarked fremover. Nå er det ikke egentlig så viktig om man er ening eller uenig i det. Poenget er at jeg ønsker å forvalte disse 2 millionene på best mulig måte frem til jeg får kjøpt meg ny leilighet. Å sette alt i feks fond anser jeg feks som for risikabelt på et så kort tidsperspektiv. 

    Så spørsmålet blir; hva bør jeg gjøre?

    Min tanke er å plassere det brorparten av det på en sparekonto, og en liten av det i fond (+ kanskje en endra mindre del i noe mer risikabelt som krypto eller aksjer). Nå tilbyr min bank en svært dårlig rente på sparekonto (0,15%). Men det er vel ikke noe i veien for å opprette et kundeforhold i en bank med noe gunstigere rente? Det vil jo kunne utgjøre både noen hundrelapper og tusenlapper? Jeg ser feks Lillestrømbanken har 1,1% på beløp over 1 mill. Hvis man uansett skal sette de på en sparekonto (plasseringskonto i dette tilfelle), så er det vel greit å få best mulig avkastning. Er det noen fallgruver for meg dersom jeg åpner konto her kun for å spare i en kortere periode? Hva ville dere gjort? Kan nevne at jeg har fylt opp BSU for året (dette er også siste år hvor dette er særlig lønnsomt. Jeg er 33 år). Jeg vil vel også få inntektsskatt dersom jeg ikke kjøper ny leilighet innen årsskifte (jeg er ikke stødig på disse reglene, men det er slik jeg har forstått det). Det er da en vurdering for meg å gå til anskaffelse av ny bil og da betale deler med et gunstig lån. Typ Tesla til 0,25% rente for å "redusere formuen"). Ikke at jeg går til anskaffelse av bil kun for dette, men fordi det uansett er en del av planen, og at anskaffelse av det både reduserer formuen og øker gjelden. Jeg er ikke fremmed for at jeg misforstår reglene helt mtp dette, så gjerne korriger meg. Jeg er komfortabel med å investere lånebeløpet i låneperioden og satse på at det gir mer avkastning enn selve lånet, og er innforstått med at det ikke nødvendigvis trenger å gå i min favør.  

  3. Trekk sammen de to tredjegradsleddene.

     

    Så utfører du polynondivisjon med (2x-1) to ganger (eller i en operasjon) og ender med (8x+2)

     

    (For ordens skyld : Sett parantes rundt hele telleren!)

    Ja, og da får du:

     

    32x3 + 24x2 + 2/(2x-1)2

     

    32x3 + 24x2 kan du gjøre om til:

     

    8x2(4x + 3)

     

    Men jeg skjønner fortsatt ikke hvordan jeg skal få strøket med nevneren slik at det blir:

     

    8x + 2

  4. Jeg har en stasjonær PC som er koblet til den trådløse routeren min via en ethernetkabel. Det er på denne PCn jeg har mesteparten av filer (filmer, bilder osv) da det er her jeg har mest kapasitet.

     

    Så hvis jeg skal se en film eller noe på laptopen, bruker jeg bare å koble til en ethernetkabel fra laptopen til routern for å få tillgang til de delte filene mine.

     

    Spørsmålet mitt er om jeg kan aksessere den stasjonære PCn fra laptopen uten å bruke kabel. Den stasjonære er koblet til nettet via kabel, og laptopen via wifi, så jeg skulle jo tro det går an?

    Laptopen er for øvrig en macbook.

  5. Ja, nå var det egentlig ikke designet som var så viktig(altså; det er ingen tvil om at det du har skrevet opp er et bedre design). Jeg styrte bare unna en del verdier for å slippe å skrive så mye, og fordi det egentlig ikke har så mye med det jeg lurer på å gjøre. Det jeg lurer på er hvorfor jeg ikke får "ON UPDATE CASCADE" til å fungere slik jeg ønsker

  6. Jeg har et kjapt spørsmål ang SQL og relasjonsdatabaser, som jeg skal prøve å formulere ved hjelp av et lite eksempel.

    Ok, la oss si vi har en database med 2 tabeller. En for "Person" med felt for navn, og en tabell for "Hund" med feltene navn og eier_navn.

     

    Tanken er at hvis jeg endrer navn i Person-tabellen, så skal navnet også endres hvis det samme navnet er i "Hund"-tabellen.

     

    Slik er hvordan jeg trodde det kunne fikses:

     

    CREATE TABLE Person(

    'navn' varchar

    );

     

    CREATE TABLE Hund(

    'navn' varchar,

    'eier_navn' varchar,

    PRIMARY KEY ('navn'),

    FOREIGN KEY 'eier_navn' REFERENCES Person ('navn') ON UPDATE CASCADE

    );

     

    Men det funker ikke for meg. Hvis jeg fyller tabellene med noen tuppler og prøver å endre noen i Person-tabllen, så vil ikke eier_navn feltet i Hund-tabellen endres selv om de er like.

     

    Er det noen som vet hvordan jeg kan få til dette?

  7. Ok. Jeg får nemlig ikke nett hvis jeg kobler cat5 kabelen til den trådløse routren. La oss da si at jeg vil på webgrensesnittet til routeren (som så vidt jeg har forstått nå er multimodemet?). Da kan jeg skrive ipconfig /all i cmd og finne default gateway, og skrive denne adressen i en nettleser.

    Det funker ikke.

    Jeg har en følelse av at dette vil funke hvis jeg kobler meg til det trådløse nettet.

  8. Ja, multimodemet er koblet til den trådløse routeren. Så jeg lurte egentlig bare på hva forksjellen var, på å koble til multimodemet eller det trådløse. Begge har jo LAN porter.

     

    Ja, da er det sikkert portforwarding jeg har holdt på med. Og for å gjøre det regner jeg med man må være koblet til routeren og ikke multimodemet?

  9. Takk, TMB! Slik jeg har det hjemme nå har jeg et moden levert av Ventelo, og nå har jeg min stasjonære koblet direkte hit da hastigheten som regel er høyere og mer stabil via kabel. Jeg tror modemet har 4 LAN porter jeg kan koble til. Jeg har selvsagt også en trådløs router som jeg kobler mine trådløse enheter til.

    Grunnen til at jeg spurte om statisk IP er pga P2P. Det er jo mulig jeg forveksler begreper her. Jeg har nemlig satt opp (for det jeg evt troode var) statisk IP før, for å sikre opplastningshastigheten min slik at andre peers kunne laste ned fra meg. Jeg mener å huske jeg måtte inn på interface til routeren da, og for å gjøre det regner jeg med at man må være koblet til routeren og ikke modemet. Men her merker jeg at jeg er på tynn is. Forstår du hva jeg tenker på? :)

  10. Jeg har alltid slitt litt med å forstå meg på nettverk. Så jeg må nesten bare forklare hvordan jeg ser for meg at ting fungerer, også håper jeg en eller annen kyndig person kan bekrefte eller avkrefte antagelsene mine.

     

    La oss ta det fra begynnelsen. Hvis jeg ønsker Internet hjemme, så tar jeg kontakt med en eller annen ISP som kommer å kobler et modem til veggen. Det er dette som er en ADSL-forbindelse, ikke sant? Nå vet jeg at det finnes fiber, som så vidt jeg har forstått er en måte å få høyre hastighet enn ved kobberledninger som ellers brukes. Når jeg var liten husker jeg vi hadde ISDN, som igjen var tregt sammenlignet med dagens hastigheter. Men jeg skjønner vel ikke helt forskjell på ISDN og ADSL. Jeg vet at jeg kan søke på dette på nettet, men jeg trenger det litt inn med teskje. Så det hadde vært supert om noen hadde tatt seg tid til å prøve å forklare.

     

    Så, siden jeg gjerne vil ha Internet på flere enheter, skaffer jeg meg en router, slik at jeg kan "fordele Internet" rundt i huset i mitt lille lokale nettverk.

    La oss si at jeg vil koble til min stasjonære PC med en ethernet-kabel. Hvilken rolle spiller det om jeg kobler den i modemet eller routeren? Kan jeg skaffe meg en statisk IP-adresse om jeg kobler meg rett til modemet?

  11. Jeg har vel delene til å sette opp en ny PC, men vet ikke om jeg orker styre med det nå.

     

    Hovedkortet er i vært fall et Asus P6T-SE (ikke det at det skulle ha noe å si) og i BIOS under boot kan jeg velge "boot device priority", hvor SSD-disken står som eneste alternativ. Også er det også noe som heter "Harddisk Drives", og der vet jeg ikke helt hva rekkefølgen spiller for en rolle. Jeg har prøvd de ulike kombinasjonene, men det virker som så lenge WD disken står i, så vil den ikke boote.

  12. ikke oppgradert BIOS. SSD disken står som nr. 1. Nå tror jeg det er 6 SATA plugs på hovedkortet mitt. Spiller det noen rolle hvilken disk som er koblet til hvilken? Er som sagt rart da det har funket før. Da hadde jeg 3 disker koblet til, og den 3. disken har jeg hatt problem med før. Så jeg tenkte det skulle løse seg da jeg koblet ut den, men problemet vedvarte.

  13. Jeg har en PC som jeg har bygd selv, som har fungert fint inntil nå nylig. Jeg har OS installert på en SSD disk, men så har jeg i tillegg en WD HDD på 1 TB som jeg gjerne vil ha alle filene mine på. Jeg får startet PCn nå fordi jeg kun har SSD disken koblet til, men plugger jeg i WD disken, så starter den ikke opp.

     

    Nå er jeg ikke veldig kyndig, men har en slags følelse av at den prøver å starte OS fra WD disken når jeg har denne koblet til (da jeg vet at det ligger windows på denne disken og), og at det er derfor jeg ikke får bootet. Jeg skulle gjerne prøvd å kjørt chkdsk på WD disken, da jeg ikke tror det er noe fysisk galt med den, men jeg får som sagt ikke bootet.

     

    Hva kan jeg gjøre? Jeg kan vel bestemme i setup hvilken hardisk OS blir hentet fra? Tips?

  14. IFconfig med ethernetkabel koblet til modem:

     

    lo0: flags=8049<UP,LOOPBACK,RUNNING,MULTICAST> mtu 16384

    options=3<RXCSUM,TXCSUM>

    inet6 fe80::1%lo0 prefixlen 64 scopeid 0x1

    inet 127.0.0.1 netmask 0xff000000

    inet6 ::1 prefixlen 128

    gif0: flags=8010<POINTOPOINT,MULTICAST> mtu 1280

    stf0: flags=0<> mtu 1280

    en0: flags=8863<UP,BROADCAST,SMART,RUNNING,SIMPLEX,MULTICAST> mtu 1500

    options=2b<RXCSUM,TXCSUM,VLAN_HWTAGGING,TSO4>

    ether 3c:07:54:11:bf:3a

    inet6 fe80::3e07:54ff:fe11:bf3a%en0 prefixlen 64 scopeid 0x4

    inet 212.251.241.174 netmask 0xffffff00 broadcast 212.251.241.255

    media: autoselect (100baseTX <full-duplex,flow-control>)

    status: active

    en1: flags=8823<UP,BROADCAST,SMART,SIMPLEX,MULTICAST> mtu 1500

    ether 28:cf:da:d5:ff:00

    media: autoselect (<unknown type>)

    status: inactive

    fw0: flags=8863<UP,BROADCAST,SMART,RUNNING,SIMPLEX,MULTICAST> mtu 4078

    lladdr a4:b1:97:ff:fe:20:fa:da

    media: autoselect <full-duplex>

    status: inactive

    p2p0: flags=8802<BROADCAST,SIMPLEX,MULTICAST> mtu 2304

    ether 0a:cf:da:d5:ff:00

    media: autoselect

    status: inactive

     

     

    det er for øvrig en d-link DIR-615

×
×
  • Opprett ny...