Jump to content

JayMJay

Medlemmer
 • Content Count

  65
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

15 :)

Profile Information

 • Kjønn
  Mann
 1. Hei. Jeg har lekt litt med IPtables for å lage noen egene regler, for forskjellige grupper, for å kjøre noen applikasjoner med blokkert nett tilgang osv. Men vet jo at vi går over til NFtables fra og med Ubuntu 20.10, og skal sette opp en liten Raspberry PI som ruter som jeg får til jul. Så da tenkte jeg at det ville være god trening å benytte meg av NFTables på ruteren, kan jo selvfølgelig begynne å labbe litt på hjemme pcen også. Jeg så for meg at dette ville være gunstig for å tvinge meg til å benytte noe nytt. Blir fort litt vant til noe som er kjent og da er det ikke så lett å oppe over til noe nytt. Så tenkte jeg skulle høre litt her for jul kommer jo fort rundt hjørne og straks en starter med ett prosjekt så går jo tida fort. Muligens noen her som kan dele sine erfaringer og eventuelt noen fall gruver de har møtt på som jeg burde styre unna. Har lekt med raspberry pi før og liker de veldig godt. Tenker jeg skal kjøre Raspberry som en ruter på pinne (Router on a stick) sammen med en billig, men god Tp-link svitsj. Jeg har lest litt rundt, men veit jo at det er folk her i forumet som sitter med mye mer erfaring enn meg, så håper det kommer noen innspill.
 2. Så i etterkant at det var en rant, edit. Etter å ha lest posten din lasta jeg ned Chromium via software center for å teste litt. Kan ikke si at jeg er en stor bruker av snaps, men vet at Canonical har vekt lagt det mer og mer i senere tid. Det ser også ut som en del devs liker å ha et sentralisert marked som er lett for brukerbasen. Quote on quote fra Linux unplugged. Use casen din som jeg forstod det J-- : Problemer med å laste opp og problemer med at du måtte spesifisere ja kjør torrents hver gang. Siden jeg ikke er noe stor bruker av chromium, kan jeg ikke hjelpe deg noe særlig føler jeg. Chromium auto starta alle torrents etter jeg huka av Always open files of this type. Derimot så var innstillingene for auto run downlods ikke noe særlig mer hjelpende enn at jeg kunne cleare lista, men man kunne ikke se denne lista for hvilke sider som skulle auto starte downloads eller ikke som var skuffende. Så det får meg til å tro at dette er eventuelle globale alternativer. Opplastning til imgur som test, kunne jeg fint se diskene mine, har dessverre ikke noe nas å teste med. Slenger med en lenke til archwiki for dokumentasjon. Archwiki skuffer aldri i min mening hvertfall https://wiki.archlinux.org/index.php/chromium Håper jeg kunne være noe behjelpelig. Testa på OS: Ubuntu 20.04.1 LTS x86_64 Chromium 87.0.4280.66 (Official Build) snap (64-bit) Tenkte å ta med bildet av default permissions list og always open files of this type.
 3. Leste den her i dag og ble litt sjokkert over den "nye" definisjonen på hacking. https://www.tv2.no/nyheter/11684838/ --original artikkel https://www.tv2.no/nyheter/11693304/ --oppfølging av saken publisert nylig. "Da dette skriptet ble kjørt, belastet det vegvesenet sine servere, og alarmen gikk. I vitneavhør sa vegvesenet sin IT-sikkerhetssjef at måten utvikleren lastet ned dataen på er et «URL manipulation attack» – Et slikt angrep er ofte utført ved hjelp av skript. Hadde dette vært gjort i en bank, så kunne man fått tak i bankkontoen til noen andre, sa IT-sikkerhetssjefen." - Sitat URL manipulation attack, virkelig.................... Skal tydligvis aldri se på kildekode igjen fordi hvis jeg finner noe blir jeg arrestert i Norge for det.
 4. Så greia er etter min forståelse at det Norske markedet ikke er så "viktig". For det er ganske lett å finne linux for dell på den amerikanske sida. https://www.dell.com/en-us/work/shop/overview/cp/linuxsystems På den norske dell sida (dell.com/no-no...osv ) så må du gå inn på laptoppen og konfigurere sjøl. Helt greit det, men hvorfor når du søker på laptopper er valget Windows. Det er kun Windows som OS valg under søk på laptopper, du kan ikke velge andre OS før du er på konfigurering av f.eks XPS - 13. Jeg syntes dette er utrulig missvisende, https://www.dell.com/no-no/work/shop/bærbare-pc-er-fra-dell/ny-xps-13/spd/xps-13-9310-laptop/bn93209?configurationid=5f3ca2cd-a179-475a-be21-f05a2f12f041 Link til Xps- 13 hvor du fint kan velge Ubuntu som OS . Glemte helt å nevne at, på den Norske sida mangler alt av konfigurasjon for hardware som du får på den amerikanske sida.
 5. Dell developer edition tror jeg kommer fra den amerikanske versjonen, i eu derimot lønner det seg og kjøpe med windows. Det var ihvertfall ikke noen pris forskjell når jeg kjøpte XPSen min. Så kjøper du med windows og selv installerer ditt valgfrie OS, har du en Win nøkkel liggende til da du skal dual boote senere.
 6. Hei. Har ett lite spørsmål angående os, veit at jeg alltids kan starte en tråd, men føler det blir litt mye. Ønsker alle innvendige for og imot. Jeg samler inn gammel tech laptopper for det meste og sender det med noen bekjente til en liten landsby i Afrika, men en del av disse laptoppene er rimelig gamle har noen med win 7 og en del xp. Jeg mente Linux eg. Ubuntu her er den klare vinneren. De jeg sender med har ikke "så peil" så de har gitt meg fritt fram. Brukerbasen er alt fra 5-20 år og noen voksne som er lærere. Engelsk os er ok. Kravet er Word og nettleser. Jeg ser ingen grunn til å kjøre Windows på disse maskinene. De har noen win maskiner fra før av, men tenkte at det var smartere å sende de med Linux. Jeg tenkte bare å legge alle applikasjoner på skrivebordet og satser på at levetiden er bedre på Linux enn Windows. Lang post men tar gjerne innspill.
 7. Helt enig med Ivar Nesje her. Ser flere og flere peke på to faktor som en "fiks", når problemet er kompetanse og rutiner. Det har opp igjennom tiden vist seg gang på gang at passord rutiner ikke hjelper hvis bruker kompetansen ikke er tilstrekkelig.
 8. Har vurdert det her sjøl. Kan du si noe om telefon hw eller type telefon du kjører det på? Har vurdert LineageOS til neste gang jeg må oppgradere telefon, så vil gjerne høre tilbakemelding på hva du syntes og evt hva du kjørte før. Har en HTC U11 for øyeblikket som ersatta den gode gamle htc 7, som overlevde mer enn de fleste mobiler i dagens marked(i min mening). Tenkte evt å flashe den hvis Android 9 viser seg å ikke være så imponerende.
 9. Etter litt lesing er det klart at det er greit å sørge for du er på siste Bios hvis du kjører Intel Cpu med firmware-based TPM (fTPM). Generelt sett greit å sjekke uansett.
 10. Tenkte jeg skulle poste det her, hakke sett noe om det enda og er ganske relevant. Kan fylle ut mer ettersom jeg har lest litt mer, men poster den for nå så andre ser det også tpm.fail/ https://www.bleepingcomputer.com/news/security/tpm-fail-security-flaws-impact-modern-devices-with-intel-cpus/
 11. Vil bare si at HP- antivirus verktøy mest antagelig ikke er bedre enn hjelpen du kan få fra bleepingcomputer(dot)com. Derimot hvis det funker for deg så funker det, men ble interessert i hvorfor det ville blokkert software fra bleepingcomputer. Muligens fordi det ikke kjenner igjen signaturen på programmet, hva slags antivirus leverer HP ?
 12. Kan du ta med ett bilde eller utskrift av 01-netcfg.yaml ? evt vise hva som ligger i /etc/netplan? Vil gjerne se hvordan du har satt opp configen.
 13. Gjør mye skolearbeid på Debian server. Greit med SSH inn og kjekt for lagring av programmer eller dokumenter. Har dual boota laptoppen med Ubuntu (lts-18.10) og Windows 10. Bruker Ubuntu for det meste. Har vurdert å fjerne Windows siden det kun brukes noen ganger i året og heller kjøre det i Kvm. Har en stasjonær som ruller å går med Windows 10 den også. Men blir stadig mindre og mindre imponert av Microsoft.
 14. Rage 2 Deluxe Edition PC Steam Store pre order.. 79,99€ eller tilsvarende i Norge. Koste meg med eneren så dette var ett impuls kjøp.
×
×
 • Create New...