Gå til innhold

ITS

Medlemmer
  • Innlegg

    10
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av ITS

  1. Du har nok glemt en regel:

    Hold god avstand til nyttetrafikk.

    Lystfartøy og åpne båter som drives frem med årer, seil eller maskin, skal mest mulig holde av veien for større fartøy, rutegående ferger og annen nyttetrafikk når de passerer et trangt farvann, en sterkt beferdet lei eller et havneområde.

    Ref. https://www.sdir.no/fritidsbat/regelverk-for-fritidsbat/Sjoveisreglene/

     

  2. Det blir mye avfall dersom et vannkraftverk skal fjernes helt, men det aller meste kan resirkuleres (til en viss kostnad). Størst volum utgjør steinmasser, betong, asfalt osv. fra demninger, men selve kraftverkene utgjør også en god del tonn/kubikkmeter avfall.

    Det normale er imidlertid at vannkraftverk oppgraderes i stedet for å fjernes, noe som selvsagt reduserer avfallsmengden enormt. Det finnes en del bygg (turbin- og generatorhaller som ikke lenger er i produksjon fordi turbiner og generatorer er flyttet inn i fjellhaller. De fleste bygninger er gjenbrukt og/eller fredet. De aller fleste rørgatene er ikke lenger i bruk til kraftproduksjon, men noe er fredet.

    Kostnader til konvertering av bygninger til andre formål og utgifter til vedlikehold av fredede objekter er en direkte følge av vannkraftproduksjon og bør følgelig tas med i totalkostnadene (uavhengig av hvem som betaler).

    • Liker 3
  3. Hei!

    Vi skal utstyre mange ansatte med hybride nettbrett / Win8 PC'er (konkret: Lenovo ThinkPad Yoga). Modellen er valgt etter grundig overveielse, men det er sekundært behov denne maskinen dekker dårlig; fotografering. Siden kameraet vender samme vei som skjermen, egner den seg best "selfies" noe som er langt på siden av behovet.

     

    Vårt behov er å dokumentere funn ved inspeksjoner etc. i felten direkte inn på maskinen. (Tidligere har vi brukt kompaktkameraer og/eller smarttelefoner ute på oppdrag, og deretter overført bildene til PC og redigert disse inn i dokumenter på kontoret i etterkant.) Nå skal vi vha. tilpasset SW og oppsett fullføre rapporteringen ute i felt. Derfor trenger vi et Win8 program (med touch brukergrensnitt) for capture av stillbilder fra et tilknyttet kamera på disse maskinene.

     

    Det er en fordel om programmet er fleksibelt mht. tilkobling (USB, BlueTooth, WiFi, ...) og kamera (web-kamera, smarttelefon, kompaktkamera eller actionkamera passer bedre til vårt bruk enn mer fototeknisk avanserte kamera. Alle har smarttelefon fra før (både Apple og Nokia er i bruk), og bruk av kameraet i mobilen over bluetooth er derfor optimalt både økonomisk og praktisk (mindre utstyr å dra på / glemme igjen). De fleste oppdrag utføres av en person alene, så den normale bruken vil være å holde kamera med en hånd og trykke på skjermen med den andre.

     

    Våre folk har svært variabel kompetanse på både data og foto, så programmet må være enkelt i bruk (evt. at avanserte funksjoner kan skjules godt). Vi kan gjerne betale for programvaren, men den bør ikke være grisedyr ... og "free trial" er ønskelig.

     

    Ønskelige funksjoner er:

    - Bildeutsnitt

    - Styre zoom (dersom kameraet har dette)

    - Styre blits/lys (dersom kameraet har dette)

    - Justere lysstyrke

  4. Diskenes "rekkefølge" kan som regel endres i BIOS ;)

     

    Takker for din interesse, men "vanligvis" er ikke godt nok - for når jeg har begynt å skru ryker angrefristen.

     

    ... og så var det hastigheten på grensesnittet i sekundær diskposisjon også da. Fra stasjonære PC'er vet jeg at det er ganske vanlig med en SATA-600 og resten SATA-300 i mellomprisklassen. Og på en bærbar er det ikke bare å bytte om på diskkablene heller, Hvorfor må Asus så kjipe med informasjon?!?

  5. Jeg har googlet, lett på Asus' og andre relevante nettsider, lastet ned brukermanual og sendt mail til et par forhandlere, men har ikke klart å skaffe fram god teknisk informasjon om denne modellen. (Det er i grunn ikke overraskende, for jeg fikk samme problem før Jul da jeg lette etter informasjon om en helt annen Asus-modell for en kollega.) Jeg arbeider med IT til daglig, og jeg er ikke den første til å gi opp - jeg har til og med ringt Asus i Tyskland uten å få tak i noe jeg anser som relativt grunnleggende teknisk informasjon.

     

    Her kommer jeg imidlertid ikke videre, og jeg får stadig bekreftet mitt inntrykk av at Asus lager gode PC'er, men er dårlig på dokumentasjon; jeg finner f.eks. ikke sammenstillinger eller dataark der de ulike variantene sammenlignes. Håper derfor at noen som har en K95VJ tar seg bryet med å svare ... eller er det noen her på forumet som har funnet et dataark jeg ikke har klart å finne?

     

    Asus K95VJ har stor skjerm (viktig for meg), plass til to disker (en 3,5" og en 2,5") og SATA-600 diskgrensesnitt. Jeg har på en nettside sett at 3,5" disk-posisjonen i K95VJ angis som primær og 2,5" som sekundær, men ingen opplysninger om hva dette betyr i praksis. Den varianten jeg er mest interessert i er YZ041H som flere nettbutikker tilbyr. Den ser for meg som et godt utgangspunkt til en fornuftig pris, og min plan er å sette inn en SSD som systemdisk for å øke ytelsen.

     

    Jeg har to konkrete spørsmål:

    * Jeg antar at den fabrikkinstallerte snurredisken (1 TB m. 7200 rpm) er montert i 3,5" posisjonen, men er ikke sikker - Stemmer det?

    * Dersom det første er riktig; Er det mulig å definere disken i 2,5" posisjonen (dvs. ettermontert SSD) som boot-device og er også denne diskbrønnen utstyrt med SATA-600 grensesnitt?

  6. Ønsker innspill på dette oppsettet. Har noen 2 stk BenQ 24"skjermer fra før, samt div minnekort lesere og HHD'er til lagring.

     

    Ønsker en relativt baus maskin til allround bruk. Kontor, videoredigering og litt spilling.

    Kabinettet er hinsides overkill, men det er det jeg vil ha. Masse plass og god ventillasjon.

    Vil legge litt ekstra i det nå, og ha maskin i endel år igjen, uten store endringer.

     

    Er mest usikker på skjermkortet, men kommenter gjerne oppsettet generelt

     

    ...

     

    INTEL CORE I7 2700K 3.50GHZ 8MB S-1155 +QPAD MOUSE...

    1 st.

     

    ...

     

    GIGABYTE RADEON HD6870 OC 1GB GDDR5 PCI-E DVI/HDMI...

    1 st.

     

    Hvorfor velge en K-utgave av CPU når du likevel skal kjøpe skjermkort nå?

    Om jeg ikke husker helt feil, har K-utgavene av de nyeste Intel prosessorene ‘Intel HD Graphics 3000’ mens de andre utgavene har ‘Intel HD Graphics 2000’ (12 vs. 6 "grafikkenheter" on chip).

  7. Leste artikkelen http://www.hardware.no/artikler/ikke_kast_din_gamle_pc-/103123 og ble inspirert til å prøve selv... Bruksområdet blir enkelt; Surfing, MS Office, men ikke spilling (mangler interessen). Det mest krevende er formodentlig avspilling av HD video. (Mulig jeg begynner med video-redigering etter hvert, men i så tilfelle anskaffer jeg et egnet grafikkort senere.)

     

    Siden jeg er mer fortrolig med Intel enn AMD fra jobben, velger jeg Intel også privat. Jeg har god IT-kompetanse, men har aldri bygd PC. Dette byggeprosjektet er en mulighet til å lære en side av PC-faget jeg neppe kommer borti på jobben, men jeg har ikke ubegrenset tid til disposisjon. Jeg har satt 5.000,- som ramme for prosjektet, men siden lagringsdisk (roterende disk) er ganske dyrt for tiden, utsetter jeg harddisken og prøver å komme så langt ned mot 4.000,- som mulig for resten.

     

    Min eldgamle PC har svært få driftstimer ift. alder. Derfor tenker jeg å gjenbruke:

    * Kabinett (micro-ATX), kabinettvifte m/ «luftkanal», strømforsyning og muligens CPU-kjøler.

    * Parallell ATA: To harddisker (hvorav en er ettermontert), DVD-leser og CD-brenner.

     

    Resten må kjøpes, og jeg har brukt komplett.no til research, men handler der jeg får en fornuftig «pakke» til best pris. Det foreløpige resultatet i vedlagte fil (første gang jeg prøver dette forumet så jeg håper dette virker ...) Nærmere bakgrunn og splørsmål føger under:

     

    CPU og grafikk

    De nye Intel-prosessorene er forbedret mht. grafikk så jeg håper å klare meg uten GPU (men hvor lenge …?). Det naturlige valget ser ut til å være i5-2500, men jeg trenger egentlig ikke fire kjerner og sparer derfor ca. 750 ved å gå ned til i3-2100.

     

    * Spm.1: Stemmer det at i3-2100 har ca. 90 % av grafikkytelsen til i5-2500?

     

    Motherboard

    Kriteriet er et rimelig micro-ATX hovedkort med LGA1155 socket (j.fr. CPU-valget). Intels H61-brikkesett er greit nok for meg mens P67 er uaktuelt pga. grafikk. Jeg kommer til å kjøpe en SSD som systemdisk og trenger derfor minst SATA rev. 2 (= SATA 3 Gbit/s), og er heller ikke villig til å betale særlig mye ekstra for SATA rev. 3 (= SATA 6 Gbit/s).

     

    * Spm.2: Er layout på [micro-]ATX hovedkort standardisert slik at CPU-socket sitter på samme sted på den nye kortet som på mitt gamle ASUS P4B-LA. (Egentlig lurer jeg på om «luftkanalen» fra kabinettvifte vil passe sånn omtrentlig eller må jeg påregne timevis med «plastsløyd».)

     

    Strøm og kjøling generelt

    Min gamle Pentium 4 har ‘Thermal design power’ på 57.9 W eller 63.5 W, mens for i3 den er i følge spec 65 W – dvs. noenlunde det samme som før. (Jeg fant motstridende opplysninger om CPU-hastighet da jeg googlet modellen, og siden PC’en fysisk ikke er tilgjengelig når jeg skriver dette, går jeg ut fra laveste tall.)

     

    Jeg planlegger å bruke ‘Intel HD Graphics 2000’ i CPU’en etter ombyggingen og har ingen tall på ‘Thermal design power’ for det gamle grafikkortet, men jeg går ut fra det snakk om noen watt slik at det i hvert fall oppveier differansen på 7,1 W mellom i3-2100 og Pentium 4 1.5 GHz.

     

    * Spm.3: Er det andre ting enn CPU som buker betydelig mer strøm / lager mer varme på et moderne hovedkort enn et tilsvarende for 10 år siden? (Egentlig spør jeg om jeg har glemt noe som tilsier at strømforsyning og/eller kjøling i PC’en blir for svake – for meg ser det ut til at den nye innmaten krever omtrent det samme som eller litt mindre enn den gamle.)

     

    CPU-kjøling spesielt

    Det er her jeg for alvor beveger meg ut i ukjent farvann;

     

    * Spm.4a: Har jeg forstått det riktig at CPU-kjøler med vifte (ferdig påført kjølepasta) medfølger Intel-prosessorer merket ‘Boxed w/fan’?

    * Spm.4b: Duger evt. denne?

     

    Dersom jeg evt. må bruke annen CPU-kjølig, hadde det vært fristende å gjenbruke den gamle med horisontal vifte (som sitter nesten rett under utblåsningen fra «luftkanalen» i dag). Siden forskjellen ‘Thermal design power’ på gammel og ny prosessor er på maks. ca. 12 % (evt. bare ca. 2 %), bør dette fungere rent effektmessig.

     

    * Spm.5: Er det noen som vet om en brukbar måte å feste en kjøler for Socket 478 til LGA1155 socket eller bør jeg glemme dette? Hva med denne: http://www.komplett.no/k/ki.aspx?sku=611390 ?

     

    Minne

    For meg er dette det enkleste punktet; Jeg kjøper det rimeligste 4 GB kit’et (2 x 2 GB) som matcher hovedkortets spec.

     

    Systemdisk

    Jeg kjøper en SSD til OS og installert SW selv om dette skal være en rimelig maskin – Har erfaring med både pre-installerte og ettermontering av SSD på jobben, og dette er DEN BESTE oppgraderingen man kan gjøre på em Windows-maskin. Har lest på IT nyhetsider og diskusjonsfora at det har vært – og til en viss grad fortsatt er – problemer med de innebygde SandForce(?) kontrollerne i mange modeller (i praksis alle unntatt Crucial, Intel og Samsung sine etter det jeg forstår). Her har jeg fortsatt en jobb å gjøre før jeg føler meg komfortabel med å foreta et valg.

     

    * Spm.6: Hva er status mht. SSD og kontollerproblem i dag; Bør jeg holde meg unna SandForce eller glemme denne bekymringen?

     

    Jeg har noen kriterier; minst SATA rev. 2 (= SATA 3 Gbit/s), minst 80 GB, lavest mulig Kr/GB og ca. kr. 4000 i totalramme på prosjektet. (Så lenge jeg ikke har avklart CPU kjølingen vet jeg ikke helt hvor mye jeg kan bruke på SSD, men anslagsvis ca. 800 – 1100.)

     

    Parallell ATA kontroller

    Ingen av de rimelige hovedkortene jeg har sett på, inneholder gammeldagse ATA grensesnitt. Jeg trenger derfor en parallell ATA kontroller med 2 kanaler a 2 enheter for å utnytte de gamle diskene og optiske enhetene.

     

    OS

    Vi bruker Win7 Enterprise 64-bit norsk (SP1) på jobben, og jeg legger meg så nærme som jeg finner økonomisk fornuftig.

    PC-ombygging.htm

×
×
  • Opprett ny...