Jump to content

oyoygard

Medlemmer
 • Content Count

  264
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

71 :)

Profile Information

 • Kjønn
  Mann

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Kunne noe slikt gjort nytten? Kombinert sikring og bryter. https://www.sparelys.no/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage_ny.tpl&product_id=695&category_id=30&keyword=sikring&option=com_virtuemart&Itemid=39
 2. Tenk deg at vi har to maskiner. En hjemme hos deg og en hjemme hos meg. Disse er satt opp med IPadresser i samme subnet. De vil likevel ikke kunne kommunisere direkte. (fordi de tror de har direkte kontakt ut fra IP-adresse og nettverksmaske) IPadresser og fysiske eller virtuelle (VLAN) nettverk må være satt opp så de matcher. Maskiner som står på forskjellige nettverk må normalt sett stå på forskjellige subnett. Det vil da trigge at de sender trafikk til hverandre via en ruter / gateway, så denne kan videresende IP-pakker for dem.
 3. Nei. Hvis to hoster står på forskjellig VLAN så kan de ikke kommunisere direkte, men er avhengig av å gå via rutere. Hvordan skulle de få kontakt hvis de står i samme subnet?
 4. Jeg syns ikke den videoen forklarte det spesielt enkelt, men ok. 1)Det er bare den aller første, og aller siste adressen i et (sub)nett som ikke kan brukes (adressen til nettet selv, og broadcast) I ditt eksempel kan f.eks både 172.16.16.255 og 172.16.17.0 brukes til hoster. Det er bare 172.16.16.0 og 172.16.31.255 som går bort og du har 4094 adresser tilgjengelig i hvert subnett. Se om denne kalkulatoren gir mening: http://jodies.de/ipcalc?host=172.16.0.0&mask1=16&mask2=20 2) VLAN og subnetting brukes som oftest sammen. Nettmasker er jo bare en måte å fortelle hostene hvilke andre IPer den kan nå direkte, og hvilke den må gå via en ruter. Ruteren kan så sende trafikken videre til et annet nett eller VLAN. Typisk har du ett subnett for hvert VLAN. Håper det ga mening!
 5. Hva var sammenhengen mellom SATA-kabelen og røde prikker på skjermen?
 6. Hvis du aldri har hørt om det så er det vel ikke det du skal ha, da.....
 7. Nå er den bare oppgitt til 500W. Men selv det er jo ~50A.
 8. 1kW på 22kV blir bare 45mA (i .. ehh ... timen?) Uansett, det kan umulig være brannfarlig!! ??
 9. Har du kjent på vekten på den kabelen? Derfor. God kabel er dyrt å sende Men heng deg nå ikke opp i den kabelen. Først må du klare å sette sammen komponenter som passer sammen. Det er helt umulig å henge med på hva du driver med, for du kommer med beskrivelser som ikke gir noen som helst mening. For eksempel så jeg over her at du har parallelkoblet to solcellepanel "for å øke spenningen" Du øker ikke spenningen ved å parallelkoble, og ikke kan du seriekoble heller når du har to forskjellige panel med forskjellig strømstyrke. Du hadde gjort det enklere for oss hvis du tok noen bilder FØR du plukker komponentene i fillebiter. Vær forsiktig, denne tråden er spennende på feil måte...
 10. Den største faren er ikke nødvendigvis selve sprengkraften i et batteri som eksploderer, men at det åpner seg og spruter kokende syre og ugreie gasser utover. Det under er et random sitat fra Internet og gjelder blysyre-batteri. Andre batterikjemier har andre problemer. Batteri trenger ikke være farlig, men man skal vite hva man gjør og ha respekt for farene.
 11. Ja det er farlig å kortslutte alle batteri. Ja det er farlig å bruke for tynne kabler. Du får store tap ved spenningsfall og dette gir varmeutvikling og fare for brann og kortslutning når isolasjonen smelter. Nei det er ikke direkte farlig å ha for "kraftig" batteri. Det er spenning som ødelegger utstyr. Sikring skal man ha. Alltid. Igjen ser det ut til at det er et startbatteri du har funnet. Et forbruksbatteri gir større kapasitet og delvis levetid pr krone. https://www.youtube.com/watch?v=cX4s-bxn4fs&list=PL7bvIB2TPsCjTUIr9WISFg8JcAPrJfzxz
 12. OK. La oss ta utgangspunkt i et lite anlegg for testing da. Jeg har selv et lite mobilt oppsett. Mitt behov er først og fremst å kunne ta det med på tur og drive en liten amatørradio, lade PC, telefon osv. Vekt, størrelse og fleksibel bruk har derfor vært styrende for mine valg. Det stemmer sikkert ikke med ditt behov, men kan jo være et utgangspunkt. Sammenleggbart solcellepanel: https://www.powerfilmsolar.com/products/foldable-solar-panels/60-watt-foldable-solar-panel MPPT laderegulator (denne er til LiFePO4 batteri, siden det er det jeg har. Finnes også til andre batterityper): https://genasun.eu/products/genasun-gv-10-lithium-14-2-volt-mppt Eksempel på lader til USB fra 12V. Fant ikke den jeg har lenger. Jeg har også ladere for panelmontering. Finnes masse alternativ her. https://www.ebay.com/itm/Nekteck-Auto-Ladegerat-2-Port-45W-UBS-C-Kfz-Ladegerat-Power-Delivery-PD-45W/113940311923?hash=item1a875f2f73:g:0~AAAOSw3ehdt1k- Sikring. MINIMUM en så nært batteri som mulig Jeg bruker 20A sikring i slike: https://www.biltema.no/bil---mc/elektrisk-anlegg/sikringer/sikringsholder-2000016466 Kabel. Jeg har ikke noe stort strømtrekk(ref sikring), så jeg har brukt 6mm2 kabel. Spenningsfall gir ekstra mye tap på lave spenninger som 12V. Kabel er tungt, så det lønner seg å kjøpe lokalt. Eks: biltema 35-3923 Strømmonitor for å følge med strøm, spenning og ladestatus: https://powerwerx.com/watt-meter-analyzer-inline-dc-powerpole Jeg er stor tilhenger av Anderson Powerpole koblinger slik at alt passer over alt. (Det er litt skummelt også, for det er ikke alt som KAN kobles sammen!) Finnes masse steder, se lenken over til powerwerx for eksempler. Batteriet mitt finner jeg ikke i Norge lenger, men det er et Topband LiFePo4 12V 20Ah, Bluetooth. Batteri er også tungt, så det lønner seg å handle så nært som mulig. Dyr frakt ellers. Ikke prøv å spare penger på ledninger og komponenter som (potensielt) kan se høye strømstyrker og sørg for å sikre utstyret ditt med ... sikringer! Ut over det har jeg ingen tips til deg, men du kan jo se litt på denne YT-kanalen. Lykke til. https://www.youtube.com/watch?v=kF_cVEYxj3E
 13. Jeg er ingen ekspert, men kortslutning, varmeutvikling pga for lite kabelkvadrat og eksplosjon i knallgass fra blysyrebatterier er jo noen faremoment. Kan du beskrive konkret hva du ønsker å bygge??
 14. @LMH1 Hvis du bygger et stort anlegg og gjør det feil så kan du i verste fall brenne ned huset ditt. Da virker plutselig ikke 150 000 for en ferdig installasjon så dyrt. Hvis du vil bygge et lite anlegg for å teste litt så kan det sikkert gjøres på en relativt trygg måte selv. I denne tråden så snakker du om alt fra anlegg som skal gi flere kW til om du kan få strøm fra solceller i kunstig belysning. Og så drar du plutselig inn noe om USB og minnebrikker som jeg ikke skjønner noe av. Hvis du kommer med konkret eksempel på hva du har lyst til å bygge så får du helt sikkert hjelp til det. Lykke til.
×
×
 • Create New...