Gå til innhold

Martin D.

Medlemmer
  • Innlegg

    135
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Martin D.

  1. Er det noen stillinger i politiet, der det er mulighet for å gå rett inn i en PB2/PB3 stilling rett fra PHS? - si man har relevant/ spesielle kvalifikasjoner.

    Nei.

     

    Politiførstebetjent og Politioverbetjent følger derimot stillingen. Så i teorien kan man gå inn i en slik stilling, men her vil det nok også være satt krav til erfaring i tillegg til kompetanse i utlysningen.

  2. Da er forslag til statsbudsjett 2020 fremlagt og der fremkommer det jo noe interessant for dere som er potensielle søkere i 2020.

     

    Det spådde nedtrekket fra 550 til 400 studenter kommer altså som forventet i et jafs i 2020. Så får man se hva enden på visa blir når budsjettet både skal vedtas senere i år og revideres til våren.

  3. Leser nå at rapporten er forsinket fra POD sin side, da de venter på tall fra PHS. Av hensyn til personvern så jobber de vel med å finne en løsning slik at statistikken kommer.

    PF har en sak ute nå med intervjuer av flere tidligere studenter som står utenfor arbeidsmarkedet pdd.

    Litt trist at vi ikke går rett ut i jobb når studieplassene er bestilt av staten, men vi får håpe at det settes et sterkt press på regjeringen slik at man som politistudent kan forvente og gå ut i arbeid relativt raskt etter endt studietid!

    Så den artikkelen.

     

    Det er vel kommet politisk lovnad om 350 ferske millioner til politiet på neste års statsbudsjett. 100 millioner av disse skal gå til nyansettelser. Resten er såkalte frie driftsmidler.

  4. Justisministeren sa i dag at Stavern ikke kommer til å bli lagt ned i første omgang. Nedtrekk i antall studieplasser vil fortsette, men da mer fordelt utover studiestedene. Grunnen er at Stavern er et alternativ til nytt, samlet studiested for hele PHS. Først når utredningen om hvor det skal bli er ferdig, vil Staverns skjebne bli kjent.

    Link til kilde? Jeg følger ikke aktivt med i den debatten lenger, så har ikke fått med meg dette.

     

    Kongsvinger er/var også et alternativ til nytt samlet studiested for Politihøgskolen, men ble utradert i løpet av to måneder. Larvik kommune (Hvor Stavern ligger) har to alternative tomter hvor PHS kan utvikle ny campus og dagens skole i Stavern er IKKE en av dem.

     

    Det er lov å håpe, men Staverns skjebne ligger i hvert fremtidige statsbudsjett og reviderte statsbudsjett inntil ny campus er på plass.

  5. Når tallene på antall ansatte kommer - bruker de da tall fra 1.8.19, slik at man får med alle som har hatt sommervikariat? Eventuelt 1.7.19? Jeg gikk ut av skolen i juni og hadde jobb frem til rundt midten av august, men står nå uten jobb i etaten.

    Om de gjør det som tidligere så blir det kvartalsvis. Altså vil tallene være de som er/var i jobb pr. 30.06.19.

     

    Mange av dem vil nok være arbeidsledige når tallene blir offentliggjort. Tenker da spesielt på de med rene sommervikariater.

     

    Jeg er en av de som "er i jobb pr. 30.06.19", men som går arbeidsledig nå.

     

    Forøvrig merkelig at tallene ikke er offentliggjort ennå. Sløvt av POD.

  6. Politihøgskolen i Stavern er foreslått nedlagt, men det er ikke kommet noen avgjørelse på dette. Det er vel ingen som vet når dette evt. kommer.

    Har hørt fra troverdige kilder at PHS har fått beskjed om å planlegge for et nedtrekk til 400 studenter fra og med neste år (altså 2020). Det betyr trolig at Stavern som studiested (for B1 iallfall) forsvinner.

     

    Er ikke sannsynligheten for å få jobb i politiet meget liten? Har lest mange artikler hvor de sier dette. Mulig jeg tar feil nå.

     

    Eksempelvis denne:

    https://www.nrk.no/telemark/politifolk-far-ikke-jobb-etter-endt-utdanning-1.14184035

    Den saken er fra slutten av august i fjor. Merk at tallene man opererer med er for 2. kvartal. Jeg bidro selv til saken der.

    Det blir interessant når tallene for 2. kvartal 2019 trolig kommer nå i løpet av tampen av august. De vil si noe om jobbsituasjonen for årets kull og hvordan fjorårets kull (mitt kull) ligger an. Personlig har jeg kun ei lita uke igjen av et lengre vikariat.

     

    Statistikken viser at det kan ta tid før man får jobb i politiet, men at etter noen år er de fleste i fast arbeid. Det er mange faktorer som spiller inn, og politireformen og trangere økonomiske vilkår for politidistriktene kan slå dårligere ut for de senere kullene enn det gjorde for bare 2-3 år siden.

  7. Jeg begynner å bli ganske så sikker på at det ikke kommer et nedtrekk i år, men tror et kommer neste år. Siden det ikke ble lagt frem forslag i revidert nasjonalbudsjett så skal det nok noe helt ekstraordinært til for et nedtrekk nå, og sjansen for det er heldigvis liten!

    Enig. Tror heller ikke det kommer noe nedtrekk i år. Det kommer nok heller et nedtrekk til 400 studenter neste år. Forhåpentligvis skjer det ikke, men skulle det skje så får man håpe at de er såpass greie at den informasjonen kommer allerede med statsbudsjettet for 2020 i oktober.

     

    Ja, men veit jo aldri med gjengen der, haha. Ser jo også at Sverige trenger politifolk, så kanskje jobbsituasjonen til nyutdannede blir løst om ikke så alt for lenge ? 

     

    https://www.ringblad.no/nyheter/politi/utdanning/svensk-politi-vil-hente-norske-nyutdannede-politifolk/s/5-45-793238

    Dessverre virker det ikke som den svenske politimyndigheten er like positivt innstilt. De påpeker også at det kreves svensk statsborgerskap for å tjene som politi i Sverige. Se det heller i sammenheng med politisk press fra opposisjon og fagforening mot Regjeringen for å få de til å se hvor absurd situasjonen faktisk er.

     

    Det morsomme er jo at saken har fått internasjonal mediadekning (I BBC), så det må jo være litt flaut for "Lov og orden"-partiet FrP.

  8. Hvor lenge har man IP4-godkjenningen før man eventuelt mister den?

    Frem til og med 30. juni året etter man er uteksaminert. Altså gikk du ut skolen i 2018 er du godkjent frem til 30. juni 2019.

     

    Hva må til for å få den godkjent igjen dersom man er så uheldig at man ikke får jobb innen godkjenningen er gått ut?

    Få napp på en jobb hvor det kreves IP4-godkjenning. Ser man i utlysningstekstene står det ikke at det er krav om at man har IP4-godkjenning, men at man kan bli det. Det praktiseres derimot slik at har man ikke IP4-godkjenning så er man heller ikke aktuell for stillinger som krever det p.d.d. Iallfall ikke om man kommer fersk ut fra skolen med null erfaring.

     

    Ser for meg at det vil være enda vanskeligere å få jobb dersom godkjenningen er gått ut og at det vil bli en kostnad for den/de som eventuelt ansetter deg. Er dette noe man kan ordne selv slik at man ikke blir "nedprioritert" i en jobbsøknadsprosess?

     

    Da ser du korrekt. Når du står der uten IP-godkjenning 1. juli året etter så er det 400-500 andre nyutdannede fra kullet etter deg med fersk godkjenning i bagasjen som kommer foran deg i køen. Som en politileder sa til meg: "Har du ikke IP4-godkjenning havner søknaden din nederst i bunken".

     

    Dessverre er det p.d.d. ingen måte man kan få ordnet dette selv på såvidt meg bekjent. Man er prisgitt at man får tatt regodkjenninga før den går ut.

     

  9. Nå var det mye diskusjon rundt jobbmuligheter her, så som tidligere fagforeningspamp slenger jeg meg på!

    La oss se på Politidirektoratets egne tall som er hentet fra følgende side: https://www.politiet.no/aktuelt-tall-og-fakta/tall-og-fakta/bemanning/

    Den som er av interesse for dere her inne heter Uteksaminerte fra PHS som har stilling i politiet.

    Den ferskeste statistikken er fra 4. kvartal 2018, altså pr. 31.12.2018. Den viser følgende for de som ble uteksaminerte i 2018:

    Av 642 studenter som har bestått utdanning (altså har vitnemål og mulighet til å jobbe i politiet) har 416 en stilling i politiet. Det gir en andel på 64,8% prosent. Av disse er 119 (28,6%) i fast arbeid. Med andre ord er de 297 resterende i vikariater av ulik lengde. Det kan godt tenkes at en større andel av disse var i engasjementer som gikk ut rett over nyttår.

    Jeg vil derfor presisere at når dere ser på jobbmulighetene så se på andelen som er i fast jobb. Politistudentene (ulikt sykepleiere, ingeniører osv osv osv) er bestilt av staten (gjennom vedtak i Stortinget om 2 politibetjenter pr. 1000 innbyggere). Da holder det ikke med vikariater og engasjementer.

    Med andre ord er det 28,6% som er i fast arbeid 6 måneder etter uteksaminering fra Politihøgskolen. Om man ser på 2017-kullet ser man at etter 18 måneder er det fortsatt bare 70,2% som er i fast arbeid i etaten (Husk at man er bestilt av staten!).

    Ser man på samme tall fra 2017 (4. kvartal 2017) var kun 24,2% i fast stilling i etaten. Det er derfor en oppgang i antall faste ansatte 6 måneder etter uteksaminering om man sammenligner 2018-kullet med de fra 2017-kullet på samme tid.  Ser man derimot på antallet er det kun fire flere fra 2018 kullet som hadde fast jobb kontra i 2017-kullet på samme tid (119 vs 115). Til gjengjeld var det 72,3% av 2017-kullet som var i stilling i politiet 6 måneder etter uteksaminering. Derfor er det totalt færre fra 2018-kullet i jobb pr. 31.12.2018 kontra 2017-kullet på samme tid i fjor. Altså en nedgang i ansettelser totalt.

    Færre har bestått politiutdanning i 2018 kontra 2017, men likevel er det bedre jobbtall for de som gikk ut i 2017. Dette har sammenheng med bevilgningene fra vår famøse regjering. For de som er så uheldige å bli uteksaminert nå i 2019 er det bare å smøre seg med flere lag tålmodighet. 50 millioner er avsatt til ansettelser, til gjengjeld skal regjering ta inn nærmere 80 millioner i besparelser takket være avbyråkratiseringsreformen.

    tl;dr: Se på antall faste ansettelser, det er tallene som teller. Grovt sagt er cirka 1/3 av kullene i fast jobb etter 6 måneder. Deretter øker det gradvis til man ser at etter 3,5 år er omtrentlig 95% i fast jobb. Det kan tenkes at de resterende 5% har funnet seg noe annet å gjøre. Ta med forbehold om at bevilgningene til ansettelser har minket betraktelig fra og med statsbudsjettet for 2018, så p.d.d ser jeg det som usannsynlig at nærmere 95% av mitt kull er i fast jobb innen 3,5 år. Jeg vil gjerne bevises feil av våre politikere.

    Som noen påpeker opp i alt dette er det mange sammensatte årsaker til at enkelte ikke får seg jobb. Man mister IP4-godkjenningen, er ikke villig til å flytte på seg, kan ikke flytte på seg pga. familiære årsaker osv osv.

  10. Synes det faktisk er helt sykt. Resultatet av dette vil jo være at det kun er de mest akademiske som ender opp med skoleplass. Poenggrensen skyter vel i været da.

    Hvordan vil dette påvirke et eventuellt nedtrekk i år? Vil det da legges dødt og heller avventes til neste år?

    Ja, det er helt sykt. Hvordan dette påvirker et eventuelt nedtrekk i år blir rene spekulasjoner, men det er tre alternativer slik jeg ser det.

     

    1. Nedtrekk fra 550 til 400 i 2019.

    2. Ingen nedtrekk i 2019, men fullt nedtrekk fra 550 til 400 i 2020.

    3. Nedtrekk fra 550 til X i 2019 og videre ned til 400 i 2020.

     

    I verste fall kan man tenke seg alternativ 4 som er nedtrekk til 400 i 2019 og videre ned til enda færre plasser i 2020. Regjeringen har jo vist seg å være ganske så vanskelig å beregne på dette. Tragisk hele greia. Personlig er jeg møkklei hele dette borgerlige prosjektet og ønsker en ny regjering velkommen i 2021. Det kan umulig bli dårligere enn det er nå.

  11. Lystad-rapporten peker på et opptak til Politihøgskolen på mellom 350 og 480 studenter i året om jeg ikke husker helt feil. Hører dessverre fra sikre kilder at øverste ledelse på PHS har fått beskjed om å forberede seg på et nedtrekk i 2019 også. Så får vi se hva som skjer utover våren og opp mot revidert statsbudsjett.

    Protip må bli å forberede seg på det verste, og tyne ut de siste karakterpoengene det siste semesteret før opptaket nå. Så får dere heller bli positivt overrasket om det ikke skulle bli et nedtrekk. 

  12. Min store drøm innenfor etaten er delta. Hvordan er mulighetene for og søke rett fra skolen og dit? Ser at et av kravene er «dokumentert arbeidserfaring fra politietaten.»

     

    Det er mulig å søke opptak til Beredskapstroppen rett ut fra skolen. Forutsatt at de faktisk har opptak det året.

    Om du får komme på opptak derimot, er jo noe helt annet. Tror du skal ha meget relevant erfaring fra mer spisse deler av Forsvaret for å kunne gå rett inn i Delta etter endt bachelor.

     

    Se forøvrig denne stillingsannonsen om deres opptak i 2019: https://www.politiforum.no/stilling/beredskapstroppen-rekrutterer-2019/6339/

    Sitat: Politihøgskolestudenter som får bachelorgrad sommeren 2019, har mulighet til å søke og gjennomføre opptak i ukene 19 og 20 i 2019.

  13. Hei,

     

    Er noen som vet/har erfaring med om det mulig å komme inn på PHS hvis man har hatt lettere psykiske lidelser?

    Slet en periode med angst og depresjon og fikk medisiner for det, men har ingen symptomer lengre.

    Politihøgskolen har et veiledende krav til at søkere må ha vært friskmeldte i minst 3 år for å kunne anses som tjenestedyktige.

     

    Se på denne fra Likestillings- og diskrimineringsombudet: https://www.ldo.no/nyheiter-og-fag/klagesaker/2015/14286-politihogskolens-opptakskrav-er-ikke-i-strid-med-dtl/

  14. Noen som har noe formening om valget som blir tatt nå 2.november av Krf vil ha noe å si for nedtrekk?

    Vanskelig å si, men ettersom AP og SP er i mot nedtrekk, vil nok en regjering med disse partiene og KrF opprettholde minst 550 studenter i 2019.

     

    Dog er jeg mer redd for at det ikke bevilges penger nok til at alle nyutdannede kan gå ut i arbeid relativt raskt. I følge en student som gikk ut i juni hadde mellom 50 og 60 blitt ansatt fast i etaten nå. Om dette var skremselspropaganda eller reelle tall vet jeg ikke, men absolutt et varsko til oss søkere.

    Kan informere om at det nå (pr. 30.9) er 311 færre politistillinger enn det var pr. 30.6.2018! Regjeringen nedbemanner altså politiet [1]! Av mitt kull (2018-kullet) er det kun 31 personer som er fast ansatt i etaten pr. 30. september 2018. Det tilsvarer grovt regnet én og en kvart klasse! Kun 4 av 10 har jobb i politiet med ukjent lengde på vikariater. Man snakker ofte om "kriseåret" 2016. Kan jo informere om at tallene vi ser for 2018-kullet speiler kriseåret 2016.

     

    Av 2017-kullet er det nå 4,5 % færre som er i arbeid enn det var pr. 30.6! Altså er det nå 15,4% av fjorårets kull som står uten jobb. Tallene er hentet fra Politidirektoratet [2]

     

    Gratulerer til Tor Mikkel Wara og regjeringen med tidenes (dårligste) satsing på politiet!

     

     

    [1] https://www.politiforum.no/artikler/andel-nyutdannede-politifolk-i-jobb-pa-niva-med-krisearet-2016/448959

    [2] https://www.politiet.no/aktuelt-tall-og-fakta/tall-og-fakta/bemanning/

     

     

  15. Hei, Daniel! Litt offtopic dette, men det har aldri vært oppe til vurdering å gjennomføre opptaket på andre måter? Der det ikke kun er karakterer fra vgs som tilslutt er den avgjørende faktoren. Kanskje en mer helhetlig vurdering, som tar hensyn til annen utdanning, relevante verv, fysisk skikkethet osv. Der karakterer kun er en del av "kaka". Er man ikke redd for å gå glipp av flere gode kandidater? Jeg var en av de som ikke nådde opp i år pga av nedtrekket, og tar nå opp fag. Men jeg skjønner godt at folk som er litt oppi åra ikke er like interessert, har mulighet, eller rett og slett gidder. Jeg vet værtfall brannvesenet gjør det litt annerledes , men jeg skjønner jo også at opptaket blir enda mer tidkrevende på denne måten. Mulig folk er litt uenig, men jeg føler phs er i ferd med å bli et "karakter-race", hvor skal dette ende tenker jeg.

    Hadde jeg fått ei krone for hver gang noen kalte meg Daniel! :p

     

    Opptaket er alltid et "hot topic". Det jeg kan si er at jeg har selv diskutert dette temaet med rektor, men der er veien fastlåst for lenge siden. Administrasjonen er av den oppfatning av at høyere karaktersnitt på inntak betyr at flere fullfører utdanningen med bedre karakterer. Det betyr jo derimot ikke at man nødvendigvis blir en god politibetjent, men det er vel kanskje ikke så viktig.

     

    Det blir jo ren spekulasjon, men jeg vil tro at man går glipp av mange gode kandidater med dette karakterjaget som kunne gjort en minst like god jobb som de som kanskje var så heldige å komme inn på PHS. Uansett, rådet blir jo da å jobbe beinhardt med karakterene og komme seg inn på skolen. Aldri gi opp drømmen!

     

    PHS er i den samme situasjonen som resten av politiet. Så lenge økonomien er såpass stram er det iallfall utenkelig med en annen type opptak. Så kan jo ting forandre seg med endret politisk ledelse og studieledelse.

     

    Kan jo nevne at snittalderen på PHS i Norge ligger rundt 22,5 år ved inntak. I Danmark og Sverige derimot er snittalderen rundt 26-27 år. En endring i opptaket burde også føre til en endring i opptakskravet når det gjelder alder. Det er min personlige mening. En grense på 23 år hadde vært fornuftig. Da hadde man mest sannsynlig fått kandidater med annen utdanning fra før og/eller arbeidserfaring/livserfaring. Antall skikkethetsaker har steget i takt med at snittalderen har sunket.

     

    TL;DR: Administrasjonen ved PHS er fornøyd med opptaket slik det er p.d.d.

  16. Tror dere at snittet vil øke enda mer enn normalt til nesteår? Er det sannsynlig at flere studieplasser blir fjernet? Kan jeg slappe av med karakterene jeg har nå, eller burde jeg gjøre et forsøk på å forbedre fag?

    Vanskelig å si om snittet vil øke. Når det gjelder studieplasser så er denne regjeringen såpass uforutsigbar at man vet ikke hva de tenker. Ettersom de brukte som unnskyldning for forrige nedtrekk at man begynner å nærme seg tallet 2 politibetjenter pr. 1000 innbyggere så er det ikke utenkelig at man fortsetter med et nedtrekk til neste år. Første mulighet til å annonsere et evt. nedtrekk vil være i forbindelse med presentasjon av forslag til statsbudsjett for 2019 mandag 8. oktober.

     

    Som nevnt tidligere er gjengen her så uforutsigbar at selv om man i oktober sier at man skal ha et opptak på 550 så kan de jo snu totalt om i forbindelse med revidering av statsbudsjettet til våren.

     

    Jeg tror personlig at et snitt på 51,3 vil holde, forutsatt at det opprettholdes 550 studieplasser, men har du muligheten til å ta opp noen fag så gjør heller det. Så er du på den sikre siden.

     

    Sånn til info så har dekningen i politiet vært på 1,91 pr. 1000 siden fjerde kvartal i fjor. Med andre ord har det ikke skjedd en reell oppbemanning i politietaten på minst 6 måneder. Tolk det som man vil.

     

  17. Heisann!

    Er det noen som vet om det er satt en dato på avgjørelsen om PHS i Oslo? Altså om de skal flytte skole, hvor de skal flytte osv?

    Og dersom de velger å flytte skolen ut av Oslo, er dette noe som vil skje før neste høst, eller blir det en gradvis prosess? 

     

    Det er ikke tatt noen avgjørelse på dette. Om de velger å flytte skolen ut av Oslo så kommer det iallfall trolig ikke til å skje allerede neste høst.

    Kommer det ikke noe fra politisk hold i løpet av høsten (i sammenheng med forslag til statsbudsjett for 2019 f.eks) så kan det fort tenkes at den politiske prosessen blir satt på hold til etter valget neste år.

     

    Det viktigste er ikke hvor skolen ligger, men at studentene får tilgang til det som trengs for å kunne bli så gode politibetjenter som mulige. Så har ulike parter selvsagt forskjellige syn på hva som da kreves og hvor man lettest kan få det.

  18. Det kan det sikkert. Husk at å melde seg inn i et slikt verv gjør at du kanskje må uttale deg til media. Både fordeler og ulemper med slike verv i studietiden mener jeg i alle fall.

    Oh, her kan vel jeg svare! :p

     

    Enig med Krimt3k. Det kan nok være både fordeler og ulemper med å sitte i styret i PF Politistudentene (Vi bytta navn i april!).

    Selv har jeg som leder forsøkt å være aktiv på vegne av studentene. Jeg har vært bevisst på at det kan både skade mine egne muligheter og at det kan ha sine fordeler. 

    Det ryktes at enkelte uopplyste ledere ikke vil "ta" i deg engang om de hører at du er aktiv i fagforeninga.  Personlig sier jeg da til meg selv at slike ledere ønsker jeg heller ikke å jobbe for. Andre mer fornuftige ledere igjen ser på det som en verdifull erfaring.

     

    Personlig ville jeg ikke vært forut denne erfaringen. Det har vært mye arbeid i løpet av det siste året, men det har gitt meg det jeg vil tro er et nogenlunde unikt innblikk i både justispolitikken og politietaten som jeg vil tørre påstå at ingen annen politistudent har.

     

    Ønsker man et verv, så mener jeg det ikke må gjøres ene og alene på grunn av muligheten for nettverksbygging. Da setter du deg selv i fokus. Nettverket som eventuelt måtte komme er bonusen. Arbeidet vi gjør i PF Politistudentene er på vegne av alle politistudentene, enten man er medlem i PF eller ei og det er medlemsmassen som må være i fokus, ikke deg selv som enkeltperson.

     

    Fagforeningsarbeid er mye politikk, det har jeg erfart i år, og det er da en bonus om man er litt politisk engasjert selv. Trenger ikke å ha hatt politiske verv (det har ikke jeg), men at man er oppdatert på spesielt justispolitikk er en stor fordel.

     

    Og som Krimt3k skriver så må du være forberedt (hvertfall som leder) å måtte uttale deg til media. Tenk godt over om det er noe du ønsker. Ønsker du en fremtid innen f.eks etterretning så er det kanskje ikke så ideelt. Du MÅ jo ikke uttale deg til media, men husk at du har valgt et verv som gir et ansvar ovenfor medlemsmassen. Jeg har vært en del i media i løpet av det siste året, og jeg synes det er en nyttig erfaring. Det har åpnet noen dører, og trolig lukket et par dører også.

×
×
  • Opprett ny...