Gå til innhold

Fylliksen

Medlemmer
  • Innlegg

    318
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Fylliksen

  1. Tusen takk for alle svar så langt. 

    Salvesen: Jeg har et håp om at interessen kanskje vil komme etter hvert som jeg blir bedre i noe, samt at jeg får forhåpentligvis et inntrykk på hvilken retning som kan være interessant for meg. Som nevnt innledningsvis har jeg ingen peiling på hvilke muligheter som finnes innenfor de forskjellige områdene. Kanskje et årsstudium vil kunne vise meg hva som finnes? Evt finner jeg ut at det er en blindvei. Eneste jeg vet pr nå er at min nåværende jobb ikke er et reelt alternativ til jeg går av med pensjon. Uansett vil jeg sitte igjen med ny kunnskap og forhåpentligvis noe jeg vil kunne få bruk for privat, om ikke annet.

    majer: Vet du grunnen til at de sliter med å få seg jobb? Er de for kresne på jobbene de er villige til å ta, blir de sett på som for gamle (blir selv 40 i år), er det lite muligheter der de bor, eller er det rett og slett for mange IT utdannede? Jeg leser stadig om hvor stor mangel det er på folk i IT bransjen, og at behovet for folk bare øker i tiden fremover, så synes det høres rart ut at det skal være vanskelig å få seg jobb etter endt utdanning.....

    BIlly Bones: Er nødt til å jobbe ved siden av studiene ja. Har barn og boliglån, så trenger en viss inntekt i mnd. Å gå ned i lønn når jeg får første IT jobb kan også by på litt utfordringer, men det er vel ingen vei utenom.... Vet du hvordan mulighetene for en deltidsjobb innenfor IT er? Det optimale hadde vært å kunne fortsette å jobbe deltid i mitt nåværende yrke også, siden jeg har investert så mye tid og energi i faget mitt, samt at det er en til tider veldig spennende jobb. 

     

    Jeg ser på årsstudiumet først og fremst som en mulighet for å finne ut om IT kan være veien for meg, mer enn som en mulighet for å få jobb etterpå, men vil det være mulig å bygge videre på årsstudiet til en bachelor eller må jeg da starte på scratch? Hvis jeg velger meg en bachelor nå er jeg redd for å finne ut etter et semester eller tre at den retningen ikke er noe for meg allikevel, og måtte begynne på nytt i en annen retning.

  2. Jeg er en godt voksen mann som har lyst på et karriereskifte. Jobber innen helse nå, og er stort sett det jeg har gjort hele min yrkesaktive karriere. Jeg har lyst til å finne meg et eller annet innenfor IT å jobbe med, men er helt grønn på det, og har så godt som ingen innsikt i hvilke muligheter som finnes og hva de forskjellige jobbene innebærer. Egentlig frister det bare veldig med fleksitid, muligheter for å jobbe hjemmefra (og aller helst fra utlandet), og (etter hvert) god lønn, samt ikke flere nattevakter. Har dog ingen problemer med å jobbe kveld og/eller helger.

    Jeg tenker at det er så mange muligheter at jeg må vel finne noe som jeg synes er interessant! Problemet er bare at jeg aner ikke hvordan jeg skal oppdage det. Derfor vurderer jeg et årsstudium for å få litt mer inntrykk av hvilke muligheter som finnes og hva de innebærer. 

    Er et årsstudium passende i så måte? Er det noen årsstudier som er bedre enn andre? Hvordan er studiene på de private stedene som Noroff og Kristiania sammenlignet med offentlige som OsloMet og Blindern? Bor i Oslo, så er kun muligheter i Oslo-området som er aktuelle.

  3. Børstet støv av en gammel xbox (den aller første varianten) etter at jeg ikke hadde brukt den på mange år her om dagen. Den er softmoddet, eller hva det het på den tiden, og har innlagt avalaunch og xbox media center, samt en drøss med spill. I det jeg plugget i strømkontakten startet den opp, og den vil ikke skru seg av uten at jeg kobler fra strømmen, verken med Power knappen eller via menyen.

    Jeg leste på nettet at det går an å resette softwaren ved å holde inne Power knappen noen sekunder, men vil det si at alt innholdet på harddisken slettes? 

    Er det noen her som har opplevd det samme og vet hvordan den fikses?

  4. Jeg leier en leilighet nå som har mill WiFi panelovner til oppvarming (tror ikke det er aller nyeste variant). Er det noen mulighet for å koble dette opp mot strømprisene, så de skrur seg av dersom f eks strømprisen en kort periode er veldig høy? Fortrinnsvis uten å måtte investere mye i utstyr som jeg ikke kan ta med meg til egen leilighet når jeg en gang i fremtiden kjøper egen.

    Mindre viktig, men om noen har noe forslag: Er også interessert i en løsning som gjør det litt lettere å endre på det fastsatte programmet, f eks at man har en gammel mobil eller tablet som kun brukes til å styre programmet og kan stå lett tilgjengelig ved entreen e.l. Er vel eneste måten jeg kanskje kan få samboeren til å huske å bytte modus når hun går fra leiligheten i det tidsrommet ovnene er programert til "hjemmetemperatur".

    Beklager hvis dette har vært diskutert før, forsøkte å søke uten å finne noe relevant.

  5. Jeg bor for tiden med samboer og barn utenfor Oslo, og har leid ut leiligheten min i Oslo de siste 3 årene. Jeg pendler inn til Oslo for å jobbe. Nå må jeg etter hvert selge leiligheten og tenkte i den forbindelse å melde flytting tilbake til leiligheten og bo der mens jeg jobber og komme hjem igjen i friperiodene før jeg selger leiligheten om et års tid. Når jeg prøver det må jeg legge med dokumentasjon på kjøpskontrakt og skrive hvor mye jeg skal være hos familien og greier. Er det noen som har vært i en tilsvarende situasjon og gjort dette før?

  6. Hei, det er mange som tar ambulansefag i voksen alder, er et par muligheter, bl a Folkeuniversitetet.no er et alternativ ihvertfall.

    Hvis jeg var deg ville jeg imidlertid heller satset på paramedicstudiet, da det virker veldig usikkert hva som blir fremtiden for fagarbeiderne i årene fremover. I Oslo og Akershus har jeg inntrykk av at fagarbeidere sakte men sikkert blir faset ut til fordel for paramedicer. Tror de har trappet ned på antall lærlinger år for år siden det første paramedic bachelorkullet var ferdig i 2017. Er umulig å få noe klart svar både fra ledere og fagforeninger hvordan de ser for seg fremtiden mtp paramedicer vs fagarbeidere. I det tempoet paramedicer pumpes ut fra høyskolene tror jeg nyutdannede fagarbeidere fort vil stille langt bak i køen når det gjelder fast ansettelse.

    I tillegg er nivået på anatomi, fysiologi, sykdomslære og farmakologi på et helt annet nivå enn du lærer med fagbrevet (mye grundigere enn sykepleien også), noe som er nødvendig for at ambulanseyrket skal fortsette og utvikle seg og gi flere muligheter enn å kun kjøre vanlig ambulanse. Pr nå finnes det ingen Y-vei til bachelor, så fagarbeidere som vil ta videreutdannelse må ta opp fag og søke som alle andre de også...... Om det ikke blir noen endring på det, noe det slett ikke er sikkert at det blir er du (nesten) like langt som du er i dag.

    I tillegg er jobben mye mer interessant når du har en større forståelse av hva du møter ute. Tar du fagbrev nå kan du nok risikere å måtte jobbe som vikar i mange mange år fremover, i verste fall kanskje aldri få noen fast jobb.

    Prøver hardt å ikke starte en lang rant her (har vel allerede failet på det), men tenkte det er viktig å ihvertfall informere deg om hvilken usikker fremtid du begir deg ut på ved å velge yrkesfagveien. Jeg vet det sitter langt inne å måtte ta opp fag og styr før du i det hele tatt kan begynne på utdanningen, men i det lange løp er jeg overbevist om at det er det beste for de aller aller fleste som ønsker å begynne i yrket. Om du tenker å ha det som en deltidsjobb eller det ikke er så mange år til du skal gå av med pensjon kan det være at fagbrev kan være like greit å ta.

    Om du lurer på noe mer er det bare å sende meg en pm, så skal jeg svare så fort jeg får anledning. Lykke til videre på veien🙂

  7. Jeg vurderer også å søke. Har hørt rykter om at politiet i Sverige er interessert i å ansette norske politifolk. Noen som vet noe om hvordan det går med den prosessen? Er det sannsynlig at det blir en mulighet i nær fremtid eller er det en mulighet allerede? Hvordan er interessen blant nåværende og ferdig utdannet politi for å dra over grensa og søke seg jobb?

  8. Hei, jeg leier ut leiligheten min til en utenlandsk statsborger (fra EU). Han har leid ett år av meg nå, og var i utgangspunktet innstilt på å bo der lenge, men jeg må flytte inn igjen der før sommeren, så jeg får solgt leiligheten neste år. Jeg hadde sendt ham varsel om det før jul, men det hadde han ikke mottatt (noe som jeg fant ut mest sannsynlig stemmer). I går kontaktet han meg og spurte om jeg kunne gi ham en attest på at sønnen og svigerdatteren hans bor i leiligheten min, angivelig noe de trengte til skatteetaten for å bevise at hun skal bo i Norge mer enn 3 mnd. Planen deres er i følge leietakeren min at de også skal bosette seg i Norge for en periode. Først ville han ha en bekreftelse på at hun skulle bo der i ett år (før han visste at jeg hadde tenkt å si opp leieavtalen), men det sa jeg nei til, da jeg ikke har noen kontroll på hvem andre leietaker lar bo hos seg og hvor lenge de blir boende, samt at jeg kommer til å si opp kontrakten før den tid. Vi har en standard leiekontrakt med 3 mnd oppsigelse. 

    Jeg sa til han at jeg syntes det høres mer riktig ut at det er leietaker som må bekrefte at sønn og svigerdatter bor hos seg, da det er han som disponerer leiligheten. Da sa han at de på skatteetaten ville ha bekreftelse fra eier av leiligheten, ikke leietaker som disponerer leiligheten.

    Jeg har to spørsmål. Er det noen som har noen formening om bakgrunnen for at han spør om dette? Og hva bør evt jeg gjøre? Jeg tenker å sende de en mail der jeg skriver at jeg har leiekontrakt med leietaker, som forteller meg at sønn og svigerdatter har flyttet inn hos de, og legge med en kopi av leiekontrakten vår. Da gir jeg i hvert fall ikke feilaktige opplysninger til Skatteetaten, men kan allikevel hjelpe han med det svigerdatteren hans trenger. Han har vært en veldig grei leietaker så langt, så jeg vil gjerne hjelpe han, men det er ikke aktuelt for meg å gi feilaktig informasjon til Skatteetaten og bli dratt inn i noe trøbbel. 

  9. Hørte en gang et tips om å ikke konfrontere henne med at du mener hun drikker for mye eller er bekymret, men heller ved en passende anledning spørre henne hva hun mener er for mye så hun forhåpentligvis kan begynne å gjøre noen refleksjoner rundt eget alkoholforbruk selv. Har imidlertid ikke testet det ut selv, men syns det i teorien høres ut som en fornuftig tilnærming.

    Samtidig kan det være greit for deg å fortsette som du gjør å notere deg hvor mye det faktisk er snakk om, da det er veldig vanskelig å gjette sånt. Da finner du det fortere ut dersom mengden øker også. Syns 3 glass hver eneste dag hørtes litt mye ut, men det er så ekstremt individuelt hvor grensen for avhengighet går.

    Og som Taurean nevnte, vær særdeles varsom med å hinte til at hun har alkoholproblemer, det vil nesten garantert bare føre til at hun går i forsvarsmodus.

    • Liker 1
  10. Kan føye til mine erfaringer med laseroperasjon. Konklusjon nederst hvis det blir for langt.

    Jeg fikk øynene operert i det herrens år 2004, da jeg var en naiv og nærsynt 20-åring med rundt -4 samt skjeve horninner. Synet hadde vært stabilt i 1,5-2 år, muligens lenger. Ihvertfall godt over den anbefalte tiden før operasjon. Mener det var LASIK, men det er så lenge siden at jeg husker ikke helt hva den het. Det var ihvertfall metoden der de snittet opp hornhinna med en skalpell og brettet den til siden før han gjøv løs med laseren.  Inngrepet var smertefritt, det eneste jeg kjente var et press på øyet idet de snittet opp hornhinna, akkurat som de hadde beskrevet på forhånd. Etterpå fikk jeg noen gjennomsiktige plastlokk som jeg måtte teipe over øynene. Kan ikke huske at jeg var spesielt plaget med smerter etter inngrepet, heller ikke samme dag, men det er så lenge siden at jeg er ikke sikker. Jeg sov med de greiene over øynene i 2 uker etterpå tror jeg. Hadde veldig noia for å gni meg i øya og fucke opp noe, men det gikk greit det også. Jeg mener jeg så klart ihvertfall neste dag, om ikke allerede samme dagen. Kan ikke huske at jeg var plaget med tåkesyn.

    Da jeg var på kontroll etterpå så jeg som en hauk. Synet var bedre enn normalt syn, hadde på forhånd blitt forespeilet at jeg kunne ende opp med inntil +-0,5 eller 1,0 tror jeg han sa. Det var ingen garanti for et 100% perfekt syn, bare at jeg ikke ville trenge å bruke briller/linser i det daglige lenger. Jeg husker fortsatt tilfredsstillelsen av å kunne lese skiltene med gatenavn på sinnsykt lang avstand. Var også mer eller mindre plaget med den halo-effekten og dårligere mørkesyn. Når "halo-effekten" gikk over, eller om jeg bare har vendt meg til det er jeg usikker på. Jeg er også usikker på om mørkesynet er blitt dårligere etter operasjonen eller om det bare er noe jeg innbiller meg siden jeg har lest at det er en vanlig bivirkning av operasjonen. Imidlertid begynte synet så smått å bli dårligere da jeg var 26-27 år. Jeg merket det først da jeg kjørte i bekmørket uten gatelys eller noen andre lyskilder enn fra bilen. Det var sånn lenge, først og fremst da jeg kjørte i mørket at jeg syntes synet var merkbart dårligere igjen. Jeg studerte i tre år fra jeg fylte 30, og etter jeg var ferdig med studiene var synet blitt merkbart dårligere også på dagtid. Nå kan jeg fort sitte og myse dersom jeg sitter langt unna tv-en og jeg burde nok strengt tatt bruke briller når jeg kjører i mørket, selv om jeg bestod synstesten for fornying av førerkortet senest i fjor. Jeg har ikke tatt noen ny synstest hos optiker enda, så hva synet mitt er nå vet jeg ikke men vil tippe det kanskje er rundt -1. Kan evt komme med en oppdatering dersom jeg får mannet meg opp til å ta en synstest, men synet er ikke så dårlig at jeg føler det er noen plage i det daglige.

     

    Til de som vurderer laseroperasjon vil jeg i utgangspunktet anbefale det dersom bedre syn er veldig viktig for vedkommende. Som nevnt er inngrepet statistisk sett veldig trygt, men at det gikk uten problemer for meg og 99 eller 999 andre spiller særdeles liten rolle for den bittelille andelen som får plager av operasjonen, og det er viktig å gjøre en ordentlig veiing av risk/reward før man bestemmer seg. Men hvordan statistikken ser ut, og hvilke plager man i verste fall risikerer er jeg usikker på. Og jeg vil anbefale å vente med å gjøre inngrepet til man er ferdig med studier, eller dersom man har en periode foran seg der man kommer til å sitte mye foran pc'en eller lese veldig mye.

  11. Prøver å sette meg inn i prinsippene for verdiinvestering, og har noen spørsmål i den forbindelse. Forhåpentligvis kan denne tråden hjelpe andre som har fattet interesse for verdiinvestering og sitter med de samme spørsmålene. Evt om de har noen egne. 

    Jeg er snart ferdig med å lese "Den lille boka om verdiinvestering", og tenkte å begynne på "Den intelligente investoren" etterpå, siden det er klassikeren. Etter å ha bladd kjapt igjennom den boka virker den endel tørrere og tyngre å komme seg gjennom enn førstnevnte.... Men tilbake til spørsmålene.

    For det første, hvor er det beste stedet å finne relevant info om de forskjellige aksjene? Jeg har funnet Morningstar, som har veldig mange av tallene som nevnes i Den lille boka... Zack og Yahoo nevnes også, men jeg ble ikke helt klok på de. Et problem er at jeg leser boka på norsk, og på mange av nettsidene er benevnelsene på engelsk. Det virker også som at Morningstar bruker litt andre benevnelser enn det som brukes i boka. Nederst har jeg laget en liste med ordene jeg lurer på, og oversatt de som jeg tror jeg har funnet. Er veldig takknemlig for hjelp med de jeg ikke har funnet, eller de jeg har oversatt feil.

    Hvor finner jeg tall fra langt tilbake i tid? På Morningstar har jeg bare greid å kunne se 5 år bak i tid, og kun på enkelte tall.

    Jeg prøver å bruke Excel eller Numbers til å lage et regneark for å lett kunne sammenligne forskjellige aksjer og notere ned endringer over tid. Noen som har noen tips til hvordan jeg bør gjøre det? Vet ikke helt hvordan jeg skal få til å lage en sammenligning av flere aksjer over tid på ett og samme ark. Foreløpig bruker jeg ett ark pr selskap, og verdiene som P/E, P/B, P/S, EPS, markedsverdi, Free cash flow, kortsiktig gjeld etc etc på Y-aksen og tid på X-aksen. Skal se om jeg får lagt ved et bilde av hvordan jeg har gjort det. Er det noen måte å laste tall automatisk inn i et Excel-ark fra en aksjeside, noe som vil forenkle prosessen veldig? Noen av tallene forandrer seg vel ikke like ofte som andre også, og noen av de jeg har med er vel kanskje ikke relevante...?

    Ordliste - Nedenfor er de uttrykkene jeg har notert meg ned enten for å huske betydningen av de, eller for å kunne finne de igjen i rapportene til de forskjellige aksjeselskapene. Er også interessert i å diskutere i hvilken grad de forskjellige termene er relevante, og hvordan man tolker de.

    Engelsk - Norsk
    ? - Markedsverdi
    Earnings pr share (EPS) - Fortjeneste pr aksje
    P/E (Price to earnings) - ? Kun sett P/E på norsk også
    P/B (price to book) - Pris/Bokverdi
    P/S - aksjekurs/salgsinntekter pr aksje eller markedsverdi/total salgsinntekt 
    PEG ratio (Price/earnings-to-growth) - ?
    Net debt - Netto gjeld
    Total debt - Sum gjeld
    Total assets - Sum eiendeler
    Cash flow - Kontantstrøm
    Net income - klarte ikke å skjønne hvilken dette var på Morningstar....
    Total revenue - samme med denne
    Dividends yield - Utbytteavkastning/utbyttegrad
    Return on Equity (ROE) - Egenkapitalavkastning 
    Debt to equity ratio - Gjeldsgrad 
    Enterprise Value (EV) - Selskapsverdi
    ? - Egenkapitalverdi

  12. Det jeg mente da jeg skrev at den lyser rødt var at det ser bare ut som den blir stående i standby, den skifter ikke til grønt som den gjorde før da jeg spilte noe lyd.

    Har skrudd den opp nå, litt vanskeligere å feilsøke på den enn jeg hadde sett for meg....

  13. Jeg solgte for en stund siden en sub av typen XTZ 12.16 på finn, men fikk den i retur fordi den hadde i følge han som kjøpte den hadde plutselig sluttet å funke da han testet den hjemme. Han sa han hadde testet ut forskjellige innstillinger på den da den plutselig begynte å høres helt forvrengt ut før den døde. Han var bestemt på at han ikke hadde spilt høyt, mener å huske at han påsto han hadde spilt under halv styrke. Da jeg kom hjem med den så jeg at EQ var skrudd på, og i følge bruksanvisningen er det større sjanse for å ødelegge suben med den på, uten at det spesifiseres mer.

    Kjøperen hadde skrudd opp og kikka på forsterkeren og sa at ingenting luktet brent eller var synlig ødelagt.

    Når jeg kobler til og skrur på suben nå, lyser det rødt men ingenting mer. Ikke noen ulyd eller noe.

    Er det noen som vet hva som kan ha gått galt, og hvor vanskelig er det å fikse det? Hvordan kan jeg gå fram for å feilsøke? Har multimeter og litt elektronikkerfaring fra jeg gikk gk elektro for mange år siden. Er litt gira på å få den til å funke.

    Jeg fikk den selv veldig billig, fordi han som hadde den før meg hadde opplevd suselyd fra suben, men var ikke sikker på om det var suben, receiveren hans, kabelen eller noe annet. Jeg opplevde aldri noen problemer med den, heller ingen susing.

  14. Jeg har en 2 år gammel sønn med ei jente fra latinamerika. Til vanlig prater moren hans mest norsk til ham, og han prater selv bare norsk. Imidlertid later han til å forstå endel spanske ord og uttrykk. Nå har vi svigermoren min på besøk i 3 mnd, hun har vært her i snart 2 allerede. Hun snakker ikke noe norsk og har følgelig store problemer med å forstå sønnen min. Stort sett må jeg eller samboeren min oversette for henne når han sier noe.

     

    På den ene siden merker jeg at han blir frustrert når han prøver å formidle noe og hun ikke forstår, men på den andre siden er han tydeligvis fortsatt veldig glad i henne og smiler når han ser henne f eks etter barnehagen, og liker å være sammen med henne.

    Samboeren min mener at det ikke er noe problem at hun passer på ham og at hun er alene med ham når han skal legge seg og sånt. Jeg er mer skeptisk, og ser for meg at resultatet i (nest) verste fall kan bli at han ikke vil være mer sammen med henne dersom resultatet blir at han hele tiden blir misforstått/føler seg ignorert når han prøver å si noe til henne. I aller verste fall er jeg bekymret for at hun ikke skal oppfatte det om han f eks fra før er grinete, og så skader seg, eller blir syk og hun ikke oppfatter det siden hun ikke forstår hva han sier.

    Jeg vil veldig gjerne at han får et godt forhold til bestemoren sin, og håpet jo at han skulle lære mer spansk når hun kom på besøk. Det virker som han har lært noe, men fortsatt ikke nok til at jeg føler meg helt komfortabel med at han er alene med henne over lengre tid. Først og fremst fordi hun ikke forstår ham. Jeg er ikke i tvil om evnen hennes til å ta seg av ham ellers, det er bare språket som gjør at jeg er litt skeptisk til å la ham være alene med henne. 

     

    Er det jeg som er en overnervøs/overbeskyttende småbarnsfar eller er bekymringene mine berettiget? Er det uheldig for ham å være sammen med en voksen som ikke forstår ham en gang i ny og ne eller vil det kanskje være en nyttig erfaring for ham?

    Hun har passet på ham alene noen ganger, og det har gått greit etter det svigermoren min forteller, og på sønnen min virker det ikke som det har vært noen traumatisk opplevelse på noe vis.

     

    Om noen har erfaringer fra lignende situasjoner er jeg veldig interessert i å høre deres innspill. Synsing fra noen som ikke har noe erfaring med dette eller forutsetning til å vite noe mer enn menigmann er totalt uinteressant.

     

  15. Noen som vet om et program til Mac det går an å legge inn kontoutskrifter fra banken på og på en enkel måte kategorisere og summere de forskjellige beløpene som er oppgitt?

    F eks markere et og et dagligvarekjøp og få beløpene lagt sammen på en lettvint måte?

    Evt en annen metode for enkelt å sortere og legge sammen de enkelte kjøpene?

    Har et relativt stort forbruk om dagen, og vil gjerne få bedre oversikt over hva pengene har gått til de siste månedene. Jeg har DnB og har testa ut programmet deres, uten at jeg er helt fornøyd. Dessuten gjør jeg mange kjøp med et kredittkort fra en annen bank som (selvfølgelig) ikke dukker opp i programmet.

  16. I de forskjellige episodene av through the wormhole presenteres det en rekke forskjellige teorier på alt fra universet til tid og livet etter døden, hvorav endel er ganske speisa. Er lenge siden jeg så en episode nå, så klarer ikke å komme på noen konkrete eksempler.

    Uansett er mange av disse teoriene for kompliserte til at jeg klarer å få en ordentlig forståelse av de. Er det noen andre her som har sett serien og klarer å forstå om det er noe samsvar mellom (noen av) teoriene? 

    Det kunne vært interessant å vite hvilke som evt er kompatible og hvem som ikke er det, evt hvor de forskjellige teoriene er uenige.

  17. Har lest endel om denne utdanningen og tenkt at det høres ut som en ok jobb som er godt betalt ift utdanningen. Er 35 år og utdannet ambulansearbeider men har begynt å se meg om etter alternativer. Ser for meg at en mulighet er å kombinere en prosessoperatør jobb med ekstravakt i ambulansen, da det også etter hva jeg har forstått er mye skiftarbeid.

    Hvordan er hverdagen som prosessoperatør? Er det en krevende jobb? Er det mye faglige oppdateringer man må følge med på og kurses i?

    Er det mye tung teori man må gjennom på skolen?

    Har inntrykk av at det er veldig forskjellige retninger man kan ta, fra legemiddelprodusenter til meierier og olje og gassindustrien. Hvordan er mulighetene å ta en annen retning dersom man f eks har begynt å jobbe hos en legemiddelprodusent? Vil man alikevel ha mulighet til å senere få jobb i oljeindustrien? (Jeg tenker generelt, ikke det konkrete eksempelet jeg ga).

    Hvordan vil mulighetene for meg som godt voksen med en helt irrelevant bakgrunn være for å få lærlingplass/jobb ift 16-18-åringer rett ut fra vgs? Vil arbeidsgivere se på det som noe positivt eller negativt?

    På forhånd takk til de som måtte ta seg tid til å svare

  18. Takk for svar. Tenkte meg at det var mulig å gjøre noe så en fabrikkreset ikke var tilstrekkelig ja. Nå har jeg som sagt ingen grunn til å tro at han skulle gjort noe med macen, men tenkte det var greit å minimere risikoen i det minste. Men da fabrikkresetter jeg den på nytt og satser på at det holder i mitt tilfelle :)

  19. Jeg har nettopp kjøpt en brukt mac. Selgeren tilbakestille den til fabrikkinnstillinger men hvordan kan jeg forsikre meg om at han ikke har lagt inn noe malware som snapper opp innloggingsinfo og annet som kan gjøre livet mitt surt?

    Holder det å gjenopprette fabrikkinnstillinger på nytt? Får jeg gjort det uten en innstallasjonsdisk?

    Noe annet jeg bør være obs på?

    Selgeren virket som en ærlig fyr altså, har ingen spesiell grunn til å mistenke at han har gjort noe med macen. Men vil gjerne være så sikker som mulig før jeg taster inn masse sensitiv info.

  20. Er gira på en ny tablet, var så dum og kjøpte Sony tablet S eller hva den heter i sin tid etter anbefaling fra en som absolutt ikke hadde peil.

    Den vil hovedsaklig bli brukt til Netflix, YouTube og evt andre strømmetjenester samt surfing på nettet og til å lese pdf filer.

    Kommer ikke til å bruke den til noe spill.

    Har funnet Lenovo yoga tablet 3 plus og 3 pro til samme pris. Hvilken vil gi meg mest for pengene? Er den bedre hardwaren og nyere Android versjon verdt mer enn projektoren eller vil jeg ikke merke noe særlig til det med min bruk?

    Er det noen andre tablets jeg bør vurdere? Hvordan er Lenovo tablet 4 plus sammenlignet med de to yoga tabletene?

×
×
  • Opprett ny...