Gå til innhold

oddjohan

Medlemmer
  • Innlegg

    16
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av oddjohan

  1. Hvis du bruker odbc må du installere odbc driver for databasen på klientene. Connection string blir da dns="datakilde" (datakilde setter du opp i ODBC data sources i kontrollpanelet). Ulempene med at odbc og data source må settes opp kan reduseres på ulike måter, blant annet ved bruk av verktøy som pakker programmer for distribusjon.

  2. En ting jeg har sett forrårsake slike "hikk" i maskiner med IDE disker er at en disk er koblet til koblingen midt på en IDE-kabel og ingen enhet på enden. Koble om slik at disken er på enden av kabelen. I slike tilfeller er det gjerne snakk om fullstendig frys (ikke engang musepeker kan flyttes) med noen sekunders mellomrom.

  3. Dette er en maskin som kom for ca 1.5 år siden, så om du er ute etter en brukt en burde jo ihvertfall prisen være bra. Jeg har hatt en 8820 i omtrent like lang tid.

     

    Viften på maskinen er nok av de mer bråkete sammenliget med nye bærbare i denne klassen (desktop-erstattere eller "flyttbare" -- tatt i betraktning at dette er en maskin på rundt 3.5 kg). Ved lav varmeutvikling går viften nærmest kontinuerlig og nokså rolig men tar innimellom noen pauser, noe som egentlig er mest irriterende for når den så starter opp igjen går den først på fullt før den roer seg (ganske raskt). Ved høy varmeutvikling fra CPU er viften direkte slitsom i lengden. Men altså, ved moderat CPU bruk ikke det store problemet. Dersom vifta går kontinuerlig uansett er maskinen moden for støvsuging. Ganske enkelt.

     

    Levetiden til batteriet står oppført til 2.5 timer for et nytt batteri, noe som faktisk stemmer om du f.eks. bare skriver i en tekstbehandler. Ved tyngre oppgaver er levetiden betraktelig kortere. Det skal jo også nevnes at effekten i mAh ikke er all verden sammenlignet med det som leveres med nye bærbare. Etter 1.5 år og nok flere hundre ut- og oppladninger er batterilevetiden på maskinen min nokså redusert, men jeg bryr meg ikke så mye om det da jeg nå nesten alltid har den på nettspenning uansett. Nytt originalbatteri er relativt dyrt i Norge, men jeg har sett 3. parts (uoriginale) batterier med høyere effekt enn originalbatteriet solgt til bra pris i utlandet. Skal du kjøpe brukt maskin så test gjerne batterilevetiden på den aktuelle maskinen. Redusert batterilevetid går heller ikke på garantien.

    Men disse erfaringene med batteri gjelder vel stort sett alle bærbare.

     

    Skjermen på maskinen er meget bra, 1440x1050, perfekt for programutvikling som jeg bruker den til. Høyde/breddeforholdet er altså 4:3, og ikke det prisbesparende widescreen-formatet som 1840-modellene nå har. Jeg har sett flere eksemplarer av ellers like 8820-modeller med tydelig forskjellig LCD panel. Er du heldig finner du en med ekstremt bra bilde selv fra veldig skrå vinkler. Det var ihvertfall mitt før jeg fikk byttet skjerm (på garanti) fordi det oppstod sprekker rundt hengslene.

     

    Tastaturet på maskinen falt meg i smak med hensyn på trykkfølsomhet, motstand og tasteutlegg. Først halvåret brukte jeg maskinen daglig gjennom hele arbeidsdagen og det gikk ikke lang tid før merkene på de mest brukte bokstavene ble gradvis visket vekk og tastene blankpolerte. For noen uker siden falt også enter-tasten helt av og da fikk jeg byttet tastatur på garantien.

     

    Pekeplaten på maskinen går det fint å bli venn med, men plukker av og til utilsiktet opp håndbevegelser når en skriver. Knappene for pekeplaten er OK men sølvfargen slites rimelig fort vekk. Da base-uniten på maskinen min ble skiftet sammen med skifte av skjerm (alt på garanti) ble for øvrig også dette skiftet.

     

    Det er ikke trådløst nett på maskinen så det må evt kjøpes som et separat PC-kort.

     

    Harddisken er 60GB og anstendig størrelse. Rotatsjonshastigheten på 4200 RPM er det mest beklagelige og største flaskehalsen i maskine (særlig hvis du bare skal ha 256MB minne i den -- jeg har for øvrig 512MB). Jeg planlegger å sette inn en 7200 RPM disk.

     

    Grafikkortet er Radoen 9000 Mobility og er ikke helt sjanseløst vil nå jeg si.

     

    Maskinen min ble kjøpt på Komplett og det er Infocare som tar seg av reparasjon av den. Jeg har altså etter 1.5 år og nokså intens bruk av maskinen fått skiftet både ødelagt ekstern VGA-utgang, base unit, LCD-panel og tastatur. Alt på garanti. Så konklusjon er at kvalitetsmessig holder maskinen egentlig ikke til veldig aktiv bruk men pga god behandling hos Infocare og god garantipraksis så ser maskinen nå likevel ut som ny og derfor holder likevel.

  4. Overføringstid for data fra disk til kontroller er en funksjon av antall aksesser, dataenes plassering på disk og datavolum som skal overføres. Blandingen av dette for den aktuelle oppgave kombinert krav til redundans bestemmer hvilket raid-oppsett som vil være egnet.

     

    RAID 0 kan bare anbefales dersom en kan akseptere at data går tapt når en av diskene krasjer OG aksessmønsteret i stor grad består av sekvensiell lesning av større mengder data og tilsvarende få aksesser. Det er ikke riktig som Simen1 sier at aksesstiden kan antas å være den samme for en enkelt disk og RAID 0 -- aksesstiden er begrenses av den seineste av diskene og dette blir særlig tydelig med flere enn to disker. Den potensielt høyere båndbredden som flere disker i Raid0 gir drar du bare nytte av etter at diskene har rotert til riktig sted under lesehodet.

     

    En anvendelse hvor potensiale til RAID 0 blir fullt realisert og fordelene er udiskutable, er som arbeidsdisk for videoredigering eller lignende sekvensielle data (med stort datavolum per aksess). Da kan en gjerne med fordel operere med blokkstørrelse på over en megabyte.

     

    Raid0 for operativsystem og programvare blir i utgangspunktet feil da dette krever genererer en arbeidslast med mange aksesser og lite volum per aksess.

     

    Dersom du egentlig bare er ute etter å leke deg, teste ut og lære synest jeg ingen skal stoppe deg uansett argumenter. Det kanskje lureste du gjøre da er å få tak i en evalueringsversjon av Windows 2003 server så kan du teste ut både RAID 0, 1 og 5 i programvare. Ulike distribusjoner av Linux gi også mulighet for å leke seg med ulike nivå av RAID.

  5. Jeg har en 21" Sun CRT skjerm (med Sony Trinitron billedrør) som er krystallklar i midten av bildet, men er uklar på høyre og venstre kant. Helt ytterst er bildet fullstendig diffust. Hva kan være galt (ute av fokus eller noe)? Er dette noe som kan repareres av kyndige folk for en anstendig mengde penger, eller har skjermen sett sine beste dager? Skjermens modell er GDM 5410. Mer info om den her.

  6. Skal du ha en maskin som lager minimalt med støy og ikke bli alt for dyr må du nok fire en del på ytelsen (les proessorkraft). Hvis du kjøper Cooler Master 620C-BX1 (fra Microplex f.eks.) sparer du en del penger i forhold til det kabinettet du foreslo -- penger du kan bruke på støyreduksjon. Det er riktignok et kabinett for Micro ATX formfaktor men du finner nok et hovedkort som passer ditt formål. Bare sørg for at det ikke er små bråkende vifter på hovedkortet. Kjøp skjermkort uten vifte eller med vifte og bytt den ut med en heatpipe (fra Zalman f.eks). Vifteløs strømforsyning får du også -- de er dyre men ved å kjøpe et rimeligere kabinett blir det likevel ikke så værst totalpris.

    Når det gjeder Samsung disker så er 5400 diskene rimelig stillegående ja (jeg har en 120GB Spinpoint 5400 disk) men jeg tror nok de finnes enda stillere disker. Det kan også være en idé å sjekke ut noen barebone systemer før du bestemmer deg om hvilket system du går for. Det er mulig å få ekstern vifteløs strømforsyning til noen av barebone-pakkene.

  7. Jeg har samme maskin og fikk lignende problemer -- ved moderat prosessorbruk gikk viften for fullt. Etter en forsiktig tur med støvsugeren på luftinntakene kom det seg -- maskina ble altså ikke kjølt godt nok. Dine problemer kan imidlertid også skyldes at det er noen programmer som bruker veldig mye CPU av en eller annen grunn (se i task manager). Hvis støvsugingen ikke hjelper ville jeg reinstallert. Hjelper ikke det heller ville jeg kontaktet Fujitsu Siemens Norge (de er ganske hjelpsomme men kommer i første omgang uansett til å be deg reinstallere maskinen med gjenopprettings-CDen).

  8. Følgende er tatt fra forbrukerportalen.no:

    En garanti er et løfte fra en produsent, importør eller selger, som skal gi deg rettigheter utover forbrukerkjøpslovens regler. Garantier er normalt ikke noe du har krav på å få. Enten du blir tilbudt en garanti eller ikke, vil forbrukerkjøpsloven regulere dine rettigheter hvis det oppstår feil på den gjenstanden du har kjøpt. Selgeren kan med andre ord ikke innskrenke de rettighetene du har etter forbrukerkjøpsloven, men han står fritt til å gi deg bedre rettigheter enn det loven gir deg. Har selgeren gitt deg en garanti er han bundet av dette. Ifølge forbrukerkjøpsloven er den garantien selgeren har gitt deg rettslig bindende. Det vil si at du med forbrukerkjøpsloven i hånd kan kreve at selgeren oppfyller det han har lovet i garantien.

    Med andre ord, hvis begrepet "garanti" brukes så skal dette gi rettigheter utover kjøpsloven, ellers er den ikke verdt noe som helst.

  9. Skal bygge meg en HTPC (Home Theater PC) og tenkte å orientere i hvilke HTPC kabinetter som finnes på det norske markedet. Til nå har jeg funnet Kanam Accent HT-200 (Microplex), Kanam Accent HT-400 (vendur.no) og Cooler Master 620C-BX1 (Microplex). Er ikke interessert i barbone systemer i denne sammenheng - kabinettene må ta standard ATX eller m-ATX hovedkort -- mini ITX er uinteressant. Dersom noen har kommentarer til de forskjellige HTPC-kabinettene eller bygging av HTPC generelt, så kom gjerne med de her!

×
×
  • Opprett ny...