Gå til innhold

Hakataramea

Medlemmer
  • Innlegg

    231
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Hakataramea

  1. Stemmer. Harar i det østlige Etiopia. Her bor halvville hyener rundt byen, og noen kommer ruslende innenfor bymuren om natta. Å skimte en hyene komme luskende mot deg i et trangt smug, så du må stå stille mens den passerer på to meters hold, er en spennende opplevelse i mørket :). I Harar blir flere hyener matet av to lokale "hyenemenn", utenfor bymuren. Det sies at skikken startet på 60-tallet, da en bonde matet hyenene for å unngå at de tok buskapen hans. Senere har praksisen blitt nedarvet i generasjoner. Hver kveld samler hyenene seg rundt de samme områdene, før de til slutt tør å nærme seg hyenemannen og tilskuerne. Her får de mat, også fra en kjepp i munnen, både av hyenemannen og den som vil være med. En flott opplevelse å prøve. Hyenebyen Harar er for øvrig en smeltedigel av inntrykk, med en blanding av Afrika, Midt-Østen, islam og kristendom. Vel verdt et besøk.

    robertaas, du er nestemann.

  2. Tja, hvordan definerer man "best"? Jeg antar en blanding av kvalitet, tid og pris. Jeg vil tro Singapore Airlines er det beste valget, hvis du tenker kvalitet. Jeg reiste med dem til NZ for 20 år siden, så er nok ikke helt oppdatert med personlig erfaring. Men de kåres jo ofte til det beste selskapet i verden, så jeg holder en knapp på dem for komfort. Men helt sikkert ikke pris.

    Pris og tid? Det ser man på søkemotoren. Jeg bruker ofte Momondo. Du bør ikke reise mer enn 40 timer, heller ned mot 30. Jeg var for øvrig på NZ nå nettopp i november/desember, og reiste med Thai Airways via Bangkok. Helt greit, men litt lang ventetid i Bangkok (en dag). Reiste til Queenstown via Auckland, for tre ukers fisketur. For min del merker jeg liten forskjell på flyselskapene, i det store og hele. Tidligere har jeg reist til NZ blant annet med Cathay via Hong Kong, som også var helt ok rute. Så har du noen med ok pris via Midt-Østen, men da er det ofte stop over midt på natta. Overnatting på flyplass er langt mer slitsomt, og ikke noe jeg anbefaler. Men ser at robertaas anbefaler Emirates og Qatar, så mulig rutene ikke går om natta, og jeg blander med en annen rute.

    Finn deg en reise på maks 35 timer, til en av de laveste prisene, og hold deg unna overnatting på flyplass. Da er det litt hipp som happ hvem du reiser med. Mener jeg da. Hvis du ikke betaler litt ekstra for Singapore Airlines, altså.

    Kan legge til at jeg ikke visste om NZeta, som måtte søkes om og betales før ankomst. Så da jeg skulle hente ut boarding-kortet i Bangkok, ble betjeninga litt lang i maska. Men da søkte jeg på nett via mobilen, og fikk svar etter ett minutt. Og fikk boardingkortet rett etterpå :).

    • Liker 1
  3. Mass games hadde vært fint ja. Mener alt av visum og annet praktisk ble ordnet før avreise fra Norge. Altså via arrangøren, som man må benytte. Husker ikke hvor lang tid på forhånd man trenger til det. Den eneste bufferen i Beijing er hvor lang tid du ønsker til akklimatisering, samt være i Beijing. Tror vi fikk briefing en eller to dager før avreise til Nord-Korea.

  4. Nord-Korea er det mest fascinerende landet jeg noen gang har besøkt. Kan ikke tenke meg et mer "eksotisk" og sært reisemål. Turen gikk med Koryo Tours, da det politiske partiet feiret 70-årsdag høsten 2015. Full militærparade med tankser, soldater, propagandahøyttalere og alskens skumle våpen. I tillegg var vi på fotballkamp mellom Nord-Korea og Filippinene. Ellers var vi på "det vanlige" opplegget med grensebesøk og mausoleet til Kim Il Sung og Kim Jung Il. Samt besøk blant annet i Munsu badeland, krigsmuseet og t-banen. Til slutt tok jeg tog gjennom landsbygda og til Beijing, 24 timer. Hvilke inntrykk jeg sitter igjen med? Det minnet om The Truman Show med Jim Carrey. Man vet ikke helt hva som er ekte, og hva som er en fasade. Guidene var morsomme, men snakket selvsagt bare propaganda. Man må bukke flere ganger for likene til Kim Il Sung og Kim Jong Il, som ligger to meter foran deg (i hvert sitt rom). Det er det særeste jeg har gjort noen gang. Samt bukke for gigastatuene av dem. Det er propaganda over alt. Plakater, tv-program og avis. Sistnevnte har alltid en forside med Kim Jong Un som kikker på noe. Avisen kan ikke kastes, bare legges fra seg. Bretter du den, må du brette rundt bildet av Kim. Likedan må alle bilder du tar ha hele figurer av Kimmene, som ikke skal kuttes. Dette kan sjekkes ved utreise. Togturen er også fin, da ser du mye av landsbygda, med vanlige folk på rismarkene og ved landsbyer. Mange gode fotomotiv. Nord-Korea var som forventet. Sært og fullt av propaganda. Den eneste gangen jeg kunne mingle normalt var før militærparaden. Da gikk jeg 300 meter alene langs en gate, sammen med nordkoreanere, før vi nådde et veikryss. Tok mange bilder, lekte med ungene... Jeg stod også ganske alene under paraden, kun sammen med lokale innbyggere (de andre turistene var litt her og der, i en radius på 500 meter). Selve opplegget var greit, Koryo Tours ordnet alt for oss. Lettvint. Jeg vil helt klart anbefale en tur til Nord-Korea, som er en once in a lifetime opplevelse (eventuell debatt om moralen i det holder jeg utenom her).

    • Liker 2
  5. Safari i Afrika er flott, men på en slik tur har du mulighet til å oppleve enda mer. Jeg sier som Euklid, hva mer vil du se? Namibia er et alternativ. Du får seriøse turer til Etosha nasjonalpark, som du booker fra Windhoek. I tillegg kan du booke en tur til for eksempel Sossusvlei, og se noen av verdens mest fantastiske sanddyner. Vi var tre stykker som leide bil, noe som gjorde alt mye bedre. Ikke minst i Etosha, der vi kunne stoppe og fotografere der vi ønsket. Men det er mulig å gjøre ting alene også, men da blir det selvsagt dyrere. Etosha er best om høsten, for eksempel i oktober, for da er det tørketid. Dyrene samles ofte rundt vannhullene, og er lette å oppdage. Du kan jo sjekke det ut litt.

     

    Vi var også i Chobe nasjonalpark i Botswana. Litt mer vann, og litt annet miljø enn Etosha. Begge var flotte på hver sin måte. Chobe er kjent for sine mange elefanter. Chobe er også nært Victoria Falls. Der kan du ha det sosialt, rafte på Zambezi-elva og gjøre andre morsomme ting. Victoria Falls er veldig turistifisert (!), men kan samtidig by på noen interessante opplevelser.

     

    I Uganda booket jeg tur etter at jeg kom fram. Du finner lett bra turer til Murchison Falls nasjonalpark fra Kampala. Murchison Falls er fin, med både båt- og biltur. Du kan jo google litt, så ser du om Uganda frister. De har litt av hvert å by på. Med god tid og mer penger (?) ville jeg også besøkt fjellgorillaene. Jeg har ikke noe spesifikt å anbefale her, siden jeg så dem i Kongo (noe som er det beste stedet. Der får du normalt guide og rangere helt for deg selv. Men med mindre tid og budsjett er det ikke å anbefale).

     

    Ellers er det lett å finne safariturer i Sør-Afrika, for eksempel til Krüger. Der kan du også oppleve mye annet på kort tid. Ellers er det vel bare å anbefale Google :).

  6. Min bagasje var borte i 13 måneder, før den kom til rette. Visste hvor den var da (hos amerikanske tollmyndigheter). Men i stedet for å hente den ut, slettet United Airlines all historikken vår og latet som om den ikke eksisterte. Da tollvesenet skulle rydde "warehousen" sin for bagasjen, fant de en navnelapp og tok kontakt. Forsikringsselskapet ble litt paff da jeg tok kontakt over et år etter at bagasjen forsvant.

  7. Er godt fornøyd med min Osprey Aether 70 liter. Det er vel "herreutgaven" av Ariel, så vidt jeg vet. Praktisk, akkurat passe stor og komfortabel. Liker også inndelingen med to rom (noe som er ganske vanlig). Jeg bruker det nederste rommet til skittentøy i poser, samt fottøy. Også kjekt med lufting bak ryggen, hvis man skal backpacke på varme plasser. Sekken fungerer også bra for fjellturer (har prøvd den for noen dager i fjellet). Det viktigste er uansett at du prøver ulike sekker på ryggen, før du bestemmer deg. Og det virker det jo som du har tenkt. Men Ariel bør i teorien være et godt valg, hvis den passet deg. Synes også Bergans Trollhetta 75 liter virket som en god sekk. Damesekk det også, for øvrig.

  8. Begrensningene på avstand gjør trolig også armbrøst-jakt verre å "få gjennom". Skal man jakte med armbrøst, bør bevegelsen på dyret være lite. Det er lettest å oppnå på lengre hold, men da kan man altså ikke bruke armbrøst. Hagle brukes også på korte hold, men er derimot sikrere på dyr med noe fart (litt større treffpunkt, samt mindre fare med kvister). I teorien er ikke dette noe problem, så lenge jegeren ikke skyter når man ikke skal (når dyret har litt for stor fart). Men i praksis vil nok risikoen for skadeskyting være større, siden kravene til jegeren vil være høyere. Armbrøst er for øvrig et svært effektivt våpen når det brukes riktig. Jeg har selv smygjaktet bjørn med armbrøst, og vet om folk som bruker det på hjortejakt. Jeg har også lest om folk som har skutt elefant med armbrøst. Så dødeligheten er det lite å si på. Men som sagt, armbrøst hever kravene til jegeren, noe som øker faren for skadeskyting. Det gir nok automatisk litt mer skepsis hos dem som bestemmer.

     

    I tillegg til det andre som er nevnt her allerede, selvsagt.

  9. What, det var kjapt..?! Husker du andre tråder jeg har skrevet i, gjettet du, eller har du vært der?

     

    Erbil i Irak er riktig. Byen ligger i Irakisk Kurdistan, og er Iraks fjerde største by. I bakgrunnen ses det historiske citadellet. Det hevdes at sistnevnte er den lengstvarende (i tid) bebodde byen i verden. Erbil er også viktig med tanke på kurdernes kamp for egen stat. Irakisk Kurdistan har delvis selvstyre, der Erbil er hovedsetet for staten. Nå handler for øvrig mye naturligvis om IS, som har frontlinjen og sitt selverklærte kalifat to-tre mil fra Erbil. Selve byen er likevel overraskende fredfull, med tanke på sikkerheten. Det gikk av en bombe i vår, men det kan vel strengt tatt skje mange steder i verden.

  10. wailer, den 31 Aug 2015 - 19:26, sa:wailer, den 31 Aug 2015 - 19:26, sa:

     

    Hakataramea, den 31 Aug 2015 - 16:10, sa:Hakataramea, den 31 Aug 2015 - 16:10, sa:

    Wailer: Tusen hjertelig takk, var jeg som ikke fulgte med! Jeg trenger for øvrig ikke kode for å få turistvisum til Iran. Den iranske ambassaden i Oslo ordner det uten kode. Ok, jeg får se hva jeg gjør. Regner med jeg dropper Afghanistan denne gangen.

    Hva med og søke på dobbelt entry visum til Iran?

     

     

    For dobbelt entry visum trenger man kode. Og "alle" iranske reisebyrå som kan skaffe koden sier dette ikke gis (av Ministry of Foreign Affairs i Teheran). Dobbelt entry turistvisum har visstnok ikke vært praktisert på flere år. Hvordan ordnet du deg visum til Afghanistan, forresten? Blir jo ganske trøblete å må skaffe seg invitasjon fra noen i Afghanistan.

  11. Er det mulig å få ekstra pass, uten dokumentasjon fra arbeidsgiver? Jeg skal forhåpentligvis inn i et land to ganger (Iran, kun ferie), men rekker ikke å skaffe meg visum før andre innreise. Jeg kan heller ikke søke om to visum på samme pass på forhånd. Har jeg to pass, kan jeg derimot ha ett visum i hvert sitt pass. Men kanskje det blir vanskelig å få et andre visum til Iran, selv om jeg søker med et annet pass? Jeg har dermed to utfordringer:

     

    1. Å få et ekstra pass, som turist. Men siden jeg reiser veldig mye, håper jeg det er mulig (med en god forklaring om at jeg ikke ønsker Iran i passet. Eller Armenia/Aserbajdsjan, eller Israel og så videre).

     

    2. Å få to visum til Iran, i to forskjellige pass. Ambassaden i Oslo er hjelpsomme og imøtekommende, men er ikke helt oppdatert på visumpraksis.

  12. Jeg er i en liten "knipe" når det gjelder visum. I oktober skal jeg etter plana på ferie til Nord-Korea, Kina, Iran, Afghanistan og Irak (Irakisk Kurdistan). Iran krever fingeravtrykk mtp visum, så derfor må jeg ta fri fra jobb og fly til Oslo. Har noen av dere nylige erfaringer med ventetid for visum til Iran? Først må jeg vel skaffe kode/invitasjon også, som tar tid. Og kan de sette at visumet gjelder fra om en måneds tid, eller er det kun fra dagen det utstedes? Får vel satt det fra datoen jeg ankommer Iran? Det jeg har lest på nett har forvirret meg. Jeg har forsøkt å sende mail til ambassaden, samt ringt dem, men oppnår ikke kontakt.

     

    Problemet er at jeg må søke visum til Kina også, som tar litt tid. Samt Afghanistan, som visstnok går ganske kjapt. Skulle gjerne besøkt så mange ambassader som mulig, når jeg er i Oslo. Men jeg må vel levere fra meg passet på den iranske ambassaden. Og deretter sende det til Oslo to ganger til, når jeg har fått det i retur.

     

    Noen innspill/råd? Rekker jeg å skaffe alt av visum til slutten av september (MÅ jo ha passet til jeg reiser, selvsagt)?

  13. Jeg har bodd på Sørøya, samt vært tilbake flere ganger. Tre uker er absolutt minimum, det spørs litt hva du ønsker å gjøre. Jeg fisket stort sett ørret (når jeg ikke jobbet som birøkter), og da var South Island riktig for meg :). Sørøya har mer variert natur, og er langt penere å se på enn Nordøya. I Queenstown (Sørøya) finner du mange aktiviteter for adrenalin-junkies. Men det kan du også finne i nord, for øvrig. Nordøya har mer folk, og er generelt varmere mtp klima. Auckland (Nordøya) er en ganske fin storby. Når ønsker du å dra? Januar er midtsommer og ferietid for mange. Tenker du å leie bil? Reiser du alene? Har du god råd? Jeg ville ha holdt meg til èn øy, med tanke på tida tilgjengelig. En biltur rundt via vestkysten av Sørøya er fint. Da opplever du variert natur, samt besøker mange trivelige småsteder. Underveis kan du besøke Queenstown, samt ta utflukter på isbreer og lignende. Fly er til og fra Christchurch, som også er en trivelig by. Billigste flyselskap? Er ikke sikker, men du bør få turen til 10.000-11.000 kroner tur retur Oslo. Jeg fløy sist med Cathay via Hong Kong. Kunne jeg velge fritt, hadde det blitt Singapore Airlines. Vil du absolutt besøke begge øyene, ville jeg ha landet i Christchurch eller Auckland, for så å kjøre til den andre byen (så fly tilbake før heimtur). Det er fullt mulig, og også en ganske fin tur, for å få en smak av landet. Jeg kjørte tilbake en allerede leid bil, og betalte kun bensinen for akkurat den ruta. Men leiebil er heller ikke spesielt dyrt. Så det er flere muligheter, som bør prioriteres etter personlige ønsker.

×
×
  • Opprett ny...