Gå til innhold

Blez

Medlemmer
  • Innlegg

    19
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Blez

  1.  

     

    Hvordan øver dere?

    Jeg leser litt på dialekt og diverse språklige virkemidler. Er det garantert at den første oppgaven (A1) har et vedlegg i oppgavehefte?

    Nei fordi de hadde det ifjor, og tror ikke de vil bruke samme oppgave. Det vil være dumt gjort av dem, hvis de gjør det. :)

    Tenkte det samme men det virket lite tilfeldig å ha en sang på dialekt med i forberedelsesheftet. Hvem vet, kanskje bare tuller de med oss. Ingen vet.

  2. Ser at flere forbereder seg på å analysere/oversette "Vise for gærne jinter". Kan være lurt dette siden en lignende oppgave var med i fjor. Da skulle man finne forskjellene på nynorsk, dialekt og bokmål i Halfdan Sivertsens "Sommerfuggel i vinterland".

    Siden det er med en sang i årets forberedelseshefte så kan det godt hende at det blir med en oppgave i samme stil i år også. Ikke usannsynlig at det blir "samme" oppgave to år på rad.

  3.  

     

    Jeg er veldig sikker på at NYNO-programmet ikke er tilatt siden det er et oversettelsesprogram. Men er Ifinger lov? Inspektøren vår sa at han snakket med sjefen i utdanningsdirektoratet, vet noen av dere om ifinger er lov eller ikke? 

     

    Jeg vet at ordnett er lov, bra program, anbefaler å bruke det. Alle hjelpemidler er lov, så lenge det ikke er på internett. Alle "offline" oversettelsesprogrammer er lov.

     

    Ikke nødvendigvis. I informasjonen står det at "på eksamensdagen er alle hjelpemidler tillatt - med unntak av oversettelsesprogram, Internett og andre verktøy som kan brukes til kommunikasjon."

     

     

    Har fått beskjed fra norsklærer og rektor om at Ordnett er tillat. Dette kan umulig variere fra skole til skole?

  4. Jeg er veldig sikker på at NYNO-programmet ikke er tilatt siden det er et oversettelsesprogram. Men er Ifinger lov? Inspektøren vår sa at han snakket med sjefen i utdanningsdirektoratet, vet noen av dere om ifinger er lov eller ikke? 

     

    Jeg vet at ordnett er lov, bra program, anbefaler å bruke det. Alle hjelpemidler er lov, så lenge det ikke er på internett. Alle "offline" oversettelsesprogrammer er lov.

  5. Enig, vil også si at klasseskillet i Norge øker, med tanke på teksten "Skolesekken taper mot designervesker" og "økende behov for gratis matutdeling". Det blir flere og flere jenter som går med dyre designervesker, samtidig som det blir flere mennesker som sulter.

     

     

    Nemlig. Det er en likhet. Flere fjortisser får penere og dyrer vesker mens antall besøkende på fattighuset går opp.

  6.  

     

    "I dag er Norge rammet av «Tredje juledagssyken». Den oppstår når du har stappet i deg ribbefett, pinnekjøtt og kransekake i 48 sammenhengende timer.

    Når den tredje julemiddagen settes på bordet, er du stappmett. Du har ingen glede av maten. Du vet du legger på deg. Du vet du kommer til å angre.

    Men du spiser likevel."

    Noen som har noen meninger om hva dette betyr? Personlig tror jeg dette betyr noe slik som at vi i Norge har begynt å tatt pengene og ansvaret vårt for gitt...

     

    Tenker det kan handle om at selv om vi er mette (ikke bare på mat, men også på ting), så fortsetter vi å stappe i oss. Altså kan vi ha mer enn det vi trenger fra før, men det kjennes allikevel ikke nok for oss fordi vi er vant til å ha i overflod. 

     

    Vi bare MÅ ha litt ekstra. Vi er vant til å ha mer enn det vi trenger og kan vi ikke slutte å spise pinnekjøtt selv om vi er mette. Vi har alltid noe ekstra, og i en høytid der vi feirer fødselen til Jesus Kritsus må vi spise oss til helvete, bare for å bevise at vi kan.

  7. Kan godt skrive noen ord her jeg også.

     

     

    Jeg joiner å jobbe her! Læreren vår snakker om at heftet består av 3 ulike temaer: Det å være sulten (konkret sett), det forbrukersamfunnet vi lever i idag (bruk-kast, overflod osv.) og ikke minst ambisjoner (det å være sulten på suksess).

     

    Er enig med denne. Å dele opp i de tre temaene var en god måte å gjøre det på.

     

    Sult - Generell sult; å være sulten. Les Knut Hamsuns "Sult" eller Karl Ove Knausgårds "Min Kamp 5". Karl Ove skriver om hvordan Knut Hamsun kan skrive om noe så enkelt som å være sulten. Hovedpersonen vandrer rundt i Oslos gater og er sulten. Ikke noe spesielt skjer, men det er så enkelt og genialt at det blir en suksess. "Det gjaldt bare å komme på noe sånt som Hamsun hadde gjort der." skriver Karl Ove.

     

    Det fantastiske forbrukersamfunnet vi lever i - Vi er alle forbrukere, men nivået på oss er ganske varierende. 14-åringer bruker flere tusen kroner på designervesker fordi de ikke vil skille seg ut i mengden mens mange er fornøyde med en slitt sekk som de har fått arve av en gammel onkel. Russen pimper opp russebusser for millionsummer, mens andre vurderer om de skal kjøpe russebukse eller ikke. 

     

    Ambisjoner; Sulten på suksess - Har selv skrevet flere tekster om dette men har vanskelig for å forklare hva dette går ut på. Kan forklare dette med at "Mye vil ha mer". Slik som Alf Prøysen skriver, "Eit er for gammalt, det ska få stå, eit er for grønt, det går vi ifrå,". Ingenting er bra nok for Ola Nordmann. Folk er grådige, og jaget på suksess stopper ikke før jorda går under.

     

    Rune Nikolaisen kunne nok ha skrevet mye om dette, men det blir dessverre ikke noe fra han i år.

  8.  

     

     

    Forberedelsematerialet er klart!

     

    Nettside: https://pgsf.udir.no

    Passord: 2015_twitterNoveller

    takk! venter fortsatt på tema vi :(

    Å? Dere skulle fått temaet 24 timer før eksamen, altså kl. 0900 idag. Ta en prat med lærerene dine.

     

    Har fått nå, var bare lærerne som var litt trege og hadde mangel på datakunnskap ;)

     

     

     

    Det er for dårlig ja ;) Materialet skal bli utlevert presis 0900. Akkurat 24 timer før eksamen.

  9. Jeg har ikke erfaring med Mac, men hvis jeg skulle ha en Mac så hadde jeg valgt en 27,5 iMac. Har prøvd iMac men ikke Macbook.Du kan jo velge prosseror-styrke på både MBP og iMac. Og iMac er en sykt bra stasjonær PC siden alt er trådløst, den eneste ledningen er strømledningen. Også skjermen da ... Kjempefin.

    Hvis jeg var deg ville jeg tatt iMacen. Men hvis du er mye på farten så tar du Macbooken ;)

  10. Hallo :) Jeg skal kjøpe 3 t-skjorter fra et firma som bare holder til i USA, jeg er klar over hvor mye det blir i frakt, men jeg har ikke funnet noe om hva det blir i toll. Har søkt litt rundt men aldri fått ett godt svar.

    Noen som kan hjelpe meg?

×
×
  • Opprett ny...