Gå til innhold

Torbjørn T.

Medlemmer
  • Innlegg

    12 257
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Torbjørn T.

  1. Hei, 

     

    hvordan går man egentlig frem for å starte et nytt paragraf? 

     

    Ser du er på sporet, men likevel: Ei tom linje i koden starter eit nytt avsnitt, det vil seie:

    Dette er fyrste avsnitt.
    
    Dette er andre avsnitt.

    Dobbel backslash avslutter linja, men starter ikkje nytt avsnitt. Som du har innsett skal ein aldri bruke \\ til slutt i avsnittet, resultatet er advarslar som den du nemner. 

     

    Men du må skilje mellom korleis du angir eit avsnitt i koden, og korleis det vert vist i PDFen. Standard her er å starte ei ny linje med innrykk for fyrste linje i det nye avsnittet. Vil ein i staden for innrykk ha ekstra tomrom mellom linjene, er den vanlege metoden (i standard-dokumentklassane) å leggje til

    \usepackage{parskip}
    

    Dette er betre enn å manuelt setje \parskip, då denne pakken tek omsyn til nokre tilfelle der du ikkje vil auke \parskip (i samband med lister og innhaldslister).

     

    Merk at KOMA-klassane (scrartcl, scrreprt, scrbook) og memoir har sine eigne innebygde metodar for å endre parskip, so om du bruker ein av dei er ikkje parskip-pakken fyrstevalg.

    • Liker 1
  2. Jeg kunne postet koden, men jeg hadde 100% sikkert glemt å ta med preamble - derfor jeg følte det var unødvendig. Selve koden var egentlig banalt basic, og kunne vært hva som helst.

    Det kan jo hende eg er noko treig, og at alle andre forstod deg med ein gong, men det at det var so mange misforståingar peiker vel på at eit kodedøme ville vore ein god ting. Det er og ein god ting å venne seg til lage små, komplette døme for  å vise problem, anten det er ei feilmelding ein ikkje finn ut av, eller det er noko ein vil endre i resultatet. Eg reknar med at noko som dette er tilstrekkeleg i ditt tilfelle:

    \documentclass[fleqn,twocolumn,12pt]{article}
    \usepackage{amsmath}
    \begin{document}
    \[
    u = 2000(1-0.2p)  \Longrightarrow u' = 2000\cdot (-0.2) = -400
    \]
    \[
    v = e^{-0.2p}     \Longrightarrow v' = -0.2e^{-0.2p} 
    \]
    \end{document} 

    Edit: helt annen sak: jeg bruker polynompakken, og innimellom polynomdividerer jeg med brøker som en del av uttrykket. Disse havner da i textmode. Hvordan får jeg alt dette til å bli \displaystyle? Å bare bruke kommandoen rundt \polynom-kommandoen synes ikke å ha noen effekt.

    Det fungerer ikkje fordi \displaystyle er meint å brukast som $\displaystyle \frac{1}{2}\int f(x)\,dx$, altso ein må ha den inni mattemodusen. polynom har kvart element i $ .. $ trur eg. Resultet ser forøvrig temmeleg j#&lig ut, men:

     

     

    \documentclass{article}
    \usepackage{polynom}
    \makeatletter
    \def\pld@PrintLongDiv{%
        \ensuremath{\hbox{\vtop{\begingroup
              \offinterlineskip \tabskip=\z@
      \edef\pld@fakeline{\expandafter\pld@ConvertFake\pld@fakeline&\relax&}%
              \halign{\strut\pld@firsttrue\hfil$\displaystyle ##$%
                           &\pld@firsttrue\hfil$\displaystyle ##$%
                           &&\hfil$\displaystyle ##$\cr
                      \pld@fakeline\cr \noalign{\vskip-\normalbaselineskip}%
                      \pld@allines}%
              \endgroup}}}}
    \makeatother
    \begin{document}
    \polylongdiv{x^4-\frac{1}{2}x^2}{x-1}
    \end{document}
    
    • Liker 1
  3. Glemte å nevne at jeg kjører fleqn som standard fra før, altså må alt over sees med hensyn på dette. Skjønner du NÅ tanken? ;)

    Eg skjønner at om du hadde posta eit skikkeleg eksempel som viste akkurat kva du har gjort, so hadde ikkje eg misforstått deg tre gonger på rad. (Orsak om eg høyrest ut som ein gretten gubbe, men det er faktisk eit poeng med å vise kode, og ikkje berre eit skjermskot.)

     

    Men las du det eg skreiv om \mathindent? Standardverdien av den (i article-klassen iallfall) er 25pt minus 25pt, juster den som nemnt over.

  4. Mulig jeg tar feil, men slik jeg forstår dette så er det noen defaults for hvilke muskip-varianter som skal rundt hvilke tegn i mathmode. Om det er plassproblemer justeres disse, slik at der det f.eks. er en thickmuskip i utgangspunktet, kan bli en medmuskip istedet, om det er plassproblemer (og til sist thinmuskip, eventuelt at den gir hbox-melding om selv ikke det er nok og resultatet da er at den havnet ute i margen). Det er da dette jeg vil ha bort, jeg vil tvinge alt av math mode ut i margen så jeg får hbox-melding, og kan gå opp og redigere fremfor at latex endrer spacingen. Defaultene er i seg selv helt OK.

    Du tek til dels feil. Prøv t.d. \the\medmuskip og du ser at standarddefinisjonen er 4mu plus 2mu minus 4mu. "plus"-delen seier kor mykje mellomrommet kan strekkast med, "minus"-delen kor mykje det kan krympast med. Med andre ord vil eit \medmuskip vere mellom 0mu og 6mu, og LaTeX vil strekke eller krympe for å gjere resultet betre (slik TeX måler det).

     

    Når det gjelder det eksempelet jeg postet kan du lage tilsvarende selv: bare skriv \[1+2+3+4+5+6+7+\] ogsåvidere inntil du havner ute i margen, og \[1+2+3+4+5\] på linjen under (så er du godt innenfor grensene). Da ser du også at LaTeX har spart plass på akkurat en linje. Det eksempelet jeg postet har jeg alt redigert, så om du MÅ ha programkode får du få en ekvivalent :p

    Var det du hadde gjort ja.

     

    For det fyrste: I staden for to \[ .. \], bruk \begin{gather*} ... \\ ... \end{gather*}. For det andre: Midtstilling er jo standard, so sjølvsagt vil ei kortare linje ha lengre innrykk. Vil du at all display-matematikk starter heilt i venstre marg, legg til fleqn (flush left equations) i det alternative argumentet til dokumentklassen, og legg til \setlength{\mathindent}{0pt}.

  5. Den gjør ikke noe her, jeg tipper det er fordi den gjelder i text mode. Det er math mode jeg sliter med. Tipper jeg har løst det tilsvarende problemet i text mode fordi jeg kjører /raggedright, så den vil uansett ikke endre noe space for at ordene skal fylle linjen.

    Ok, eg misforstod deg tydelegvis. Trur https://tex.stackexchange.com/questions/55512/how-to-change-default-for-spacing-around-binary-relations er ein liknande link for matematikk.

     

    Dette er det jeg ønsker å gjøre noe med:

     

    attachicon.gifno_hbox.PNG

     

    Ideelt sett skulle den øverste linjen startet med samme innrykk som den nederste, mens krympingen mellom punktene (synlig rundt gangetegnet) skulle vært fjernet. Det gjør det LANGT enklere for meg å se når jeg må inn og endre til align-environment, e.l. Per nå må jeg omtrent inn med en linjal for å se om enkelte linjer er krympet eller starter to punker til venstre. Merk: jeg får ingen \hbox-error i dette tilfellet, den er ikke graverende nok til at programmet sier fra.

    Det er for meg noko uklart kva du faktisk har gjort, kan du vise LaTeX-koden i staden? (Helst som eit komplett døme, liknnande det eg posta over.)

     

    Sidan du snakker om innrykk, får eg inntrykk av at den andre linja og er $ ... $, men at det er eit avsnittsskilje før den. Med andre ord, at du har noko tilsvarande

     

    bla bla $u = 2000 ...$
    
    $v = ..$
    
    Med ein slik konstruksjon, og gitt at avsnitt er vist med innrykk, er det jo klart at den andre linja har innrykk. Men som sagt, det er ikkje akkurat openbart akkurat kva du har gjort, so dette er berre spekulasjonar. (Med eit skikkeleg kode-døme ville ikkje spekulasjonar vore nødvendig.)

     

    Overfulle \hbox-advarslar (det er ikkje feilmeldingar), får du berre om det ikkje er mogeleg å justere innhaldet på linja slik at den held seg innanfor margane, heile poenget med å ha fleksible mellomrom er vel å gje slingringsmonn, slik at justeringar kan gjerast utan å havne i margen for det minste problem.

     

    Når det er sagt, so ville eg truleg ikkje tenkt meir på akkurat det dømet der, men brukt align*/alignat* uansett.

  6. En til :p siden dere ikke er overarbeidet. Om man f.eks. skriver en lang linje i mathmode vil teksten først bli smalnet inn for å passe formatet, før den eser ut i høyre og venstre marg. Er det mulig å disable dette? Tanken er at jeg heller skal få en badbox e.l. som forteller meg at linjen er for lang. Slik det er nå er det kun når jeg virkelig har gått over streken jeg får melding om det, så jeg må uansett lete etter steder i dokumentet hvor det ser ut som programmet har begynt å spise av tomrom mellom bokstavene o.l.

    (Venstre marg går den vel aldri ut i ...)

     

    Ikkje akkurat eit område eg kan mykje om, so det er heilt sikkert ting her som burde kommenterast, men som eg ikkje kjenner til. Når det er sagt:

     

    Jamfør https://tex.stackexchange.com/questions/23921/how-to-shorten-shrink-spaces-between-words er det mogeleg å bestemme kor mykje mellomrommet mellom ord kan (potensielt) krympast med. Med andre ord kan du setje den til null (eller ein annan verdi som høver for deg) med \fontdimen4\font=0pt. Mellomromma kan framleis strekkast, men då ikkje krympast (om eg forstår dette rett).

     

     

    Kjapt døme:

     

    \documentclass{article}
    \usepackage{showframe}
    \newcommand\foo{Lorem ipsum dolor sit ameti consecteturiii foo bar baz b $1234567uo123456789$}
    \begin{document}
    \foo
    Standard: \the\fontdimen4\font{}  ---
    \fontdimen4\font=0pt
    Ny verdi: \the\fontdimen4\font
    \foo
    \end{document}
    
  7. Det er dette som er skildra i avsnitt 4 av bruksanvisninga til flashcards-klassen. Der finn du eit døme:
     

    \newcommand{\cardpaper}{a4paper}
    \newcommand{\cardpapermode}{portrait}
    \newcommand{\cardrows}{5}
    \newcommand{\cardcolumns}{2}
    \setlength{\cardheight}{2.0in}
    \setlength{\cardwidth}{3.5in}
    \setlength{\topoffset}{0.50in}
    \setlength{\oddoffset}{0.75in}
    \setlength{\evenoffset}{0.75in}
     

    Lagre dette i ei fil med filendinga .cfg, t.d. flashy.cfg. So bruker du
     

    \documentclass[frame,flashy]{flashcards}
    

    Som du sikkert forstår vil du få to kolonner og fem rader per side.

     

    Elles kan kanskje Anki vere av interesse:
    https://apps.ankiweb.net

  8.  

     

    Noen Ide om hvordan jeg fikser denne koden? Har ikke inkludert preamble, men skal holde å inkludere tikz/ pgfplots for å kompilere. 

     

    ytick=data i staden for xtick=data?

     

     

    Det hjalkp litt, største problemet var at figuren var i en beamer presentasjon og for stor for ett lysbildet. Det hjalp å gjøre linjene mindre, fjerne tittelen og gjøre søylene mindre. Takk for hjelpen!

     

    Vel, sidan eg ikkje kan lese tankane dine, so var jo det ganske vanskeleg å forstå ... (Med andre ord, med mindre det er noko heilt openbart, so må du forklare kva du vil ha hjelp til å fikse.)

    • Liker 1
  9. Hei igjen, 

     

    er det noen som vet om det finnes en metode å "samle" stoff på, i form av "tags"? 

     

    Eksempel. 

     

    Jeg skriver et lengre dokument. Av og til kommer jeg over punkter fra ulike temaer som må sees mer på. I mitt tilfelle gjelder det studier, og det hender at foreleser kommenterer noen punkter som er veldig relevant til eksamen. I dag bruker jeg bare å merke disse med stjerne, men hadde jo vært fint å gitt de en /label, for og så få en indeks over de ulike stedene jeg har markert som ekstra viktig. 

     

    Jeg aner ikke om dette eksisterer, men kan jo hende.. 

    Kryssreferansar er jo generelt noko som er kurant å få til, men kjem litt an på korleis du hadde tenkt at det skulle sjå ut. Du kan jo til dømes bruke ein heilt vanleg \index:

    \documentclass{article}
    \usepackage{imakeidx}
    \makeindex
    \usepackage{hyperref}
    \begin{document}
    A\index{Viktig om a} \newpage
    AB\index{Viktig om b} \newpage
    ABC\index{Viktig om c} \newpage
    ABCD\index{Viktig om d}\printindex
    \end{document}

    Det går og an å lage sine eigne lister, liknande \listoffigures:

    \documentclass{article}
    \usepackage[utf8]{inputenc}
    \usepackage{tocloft}\usepackage{hyperref}% lag ei ny liste
    \newcommand\viktiglistenamn{Pass på å lese dette}
    \newlistof{viktig}{vik}{\viktiglistenamn}% lag ein makro som lagrer ting i den lista
    \newcommand\hugsdette[1]{%
    \refstepcounter{viktig}% legg til 1 på teljaren
    \textsuperscript{\theviktig}% skriv ut eit tal med heva skrift
    \addcontentsline{vik}{viktig}{\theviktig: #1}% legg til ei linje i den nye lista
    }
    \begin{document}
    \listofviktig\section{Bla bla}
    A\hugsdette{Viktig om a} \newpage
    AB\hugsdette{} \newpage
    ABC\hugsdette{Viktig om c} \newpage
    ABCD\hugsdette{}
    \end{document}
  10. Nøyaktig hva jeg var ute etter. Endte med:

    \setlength\parindent{0pt}
    

    i begynnelsen av dokumentet, så slipper jeg å styre mer med det. Tusen takk. 

    Om du berre gjer det so vil det og verte vanskelegare å sjå kor eit avsnitt slutter og det neste byrjer, so eg ville ikkje gjort det. parskip-pakken som Raspeball vil, i tillegg til å setje null \parindent, lage litt avstand mellom to avsnitt, so det er mogeleg å sjå kor avsnitta er. Men som nemnt i svaret over, so høyres det for meg ut som dette er feil veg å gå.

  11. Hei,

     

    sliter med at skriften ikke vil holde seg mot høyremargen når jeg skriver punkter. Forslag til hva jeg kan gjøre?

     

    WHNDbzhS.jpeg

    Sidan du seier «punkter», so høyres det ut som du burde bruke ei liste:

     

     

    \begin{description}
    \item[Test:] Bla bla
    \item[Test 2:] Bla bla
    \item[Test 3:] Bla bla
    \end{description}
    
  12. De fleste kamera kan settes til 25 eller 50 bilder/sek (pal) og 30 eller 60 bilder/sek (ntsc) uavhengig av hvor i verden det er kjøpt. Faktisk aldri vært borti et kamera som ikke har denne muligheten. Selv de gamle gopro kameraene klarer dette, selv om de er kjøpt i USA

    No vart denne tråden laga for 11 år sidan, då det mest vanlege blant forbrukarar var DV-kamera, og GoPro-kamera ikkje eksisterte ...

  13. Joda, det er et dilemma. Alternativt kunne det gått an å skrive i math-mode med textrm{} hver gang det var behov for ord, men det virker litt rart i de tilfellene det er betydelig mer tekst enn matematikk.

    Forstår ikkje heilt kva du meiner der. (Og for tekst i mattemodus, bruk \text{..} frå amsmath.)

     

     Uansett, i tillegg til det over, vurder eventuelt å bruke ei unummerert likning i staden, altso \[ .. \] eller \begin{equation*} ... \end{equation*}.  Men igjen, det avheng litt av det enkelte tilfellet.

     

    Sett at du smelte innen dfrac rett over den i eksempelet i post 1162, havner de ikke da ekstremt nære hverandre?

    Jo, det vil eg tru. Å putte inn ein \strut i både teljar og nemnar kan hjelpe noko, men igjen er det vel mest eit argument for å skrive det på ein annan måte.

  14. Vil berre kjapt leggje til ein annan variant for align o.l.

     

     

    \documentclass{article}
    \usepackage{mathtools}
    \begin{document} 
    Standard:
    \begin{align}
    a &= \frac{F}{X} \\
    ab &= \frac{G}{Y} \\
    c &= \frac{l}{h}
    \end{align}
    Med \texttt{spreadlines}:
    \begin{spreadlines}{6pt}
    \begin{align}
    a &= \frac{F}{X} \\
    ab &= \frac{G}{Y} \\
    c &= \frac{l}{h}
    \end{align}
    \end{spreadlines}
    \end{document}
    
  15. Lite spørsmål... iblant skriver jeg brøker i tekstlinjer, via $\frac{}{}$. Da blir brøkene ganske små. For å rette opp idet bruker jeg displaystyle (les: \dfrac). Forsåvidt greit, men da kommer brøkene veldig tett opp i linjene over og under, og nærmest flyter inn i hverandre om to brøker havner rett ved hverandre vertikalt. Er dette noe som enkelt kan endres? Har forøvrig noe av det samme problemet i align-environment, også uten displaystyle-brøker.

    Ikkje eigentleg eit svar på spørsmålet ditt, men $\dfrac{}{}$ vil jo og gjere linjehøgda mykje større, noko som kan sjå litt rart ut. Generelt ville eg kanskje vurdert å skrive $a/b$ i staden, men det avheng jo av kva a og b er, og i kva grad du bryr deg.

     

    Som eit døme på det eg meiner:

     

    post-21406-0-69020400-1462821359_thumb.png

    \documentclass[a4paper]{article}
    \usepackage{amsmath}
    \def\a{Noko tekst, eller eit eller anna. }
    \def\b{Merkelege greier dette. }
    \def\c{\a\b\a\b\a}
    \def\d{\c\c\c\c}
    \begin{document}
    \d $\dfrac{f}{g}$ \d $f/g$ \d
    \end{document}
    
  16. Kan jo og nemnast at tabular/tabularx ikkje kan gå over fleire sider, noko ei liste gjer utan problem. Det er sjølvsagt mogeleg å lage tabellar som går over fleire sider, med longtable eller supertabular. Ein kan dog kun ha sidebrudd mellom rader, noko som potensielt kan lage problem om ein har veldig lange skildringar av ord.

     

    For ordens skuld, kan nemne at det og finst eigne pakkar for akronymlister/begrepsforklaringar. Eit døme på det er glossaries. Med slike pakker kan ein få automatisk sorterte lister over alle uttrykk som er brukt i dokumentet, eventuelt alle som er definert sovel som dei som faktisk er brukt. I so måte litt som bibliografiar med BibTeX eller biber. 

  17. Torbjørn, har du peiling på hvordan en konstruerer følgende figur i tikz?

    Du kan til dømes gjere noko liknande koden nedanfor.

     

     

    \documentclass[border=4mm]{standalone}
    \usepackage[utf8]{inputenc}
    \usepackage{tikz}
    \begin{document}
    \begin{tikzpicture}[
      boks/.style={rounded corners=10pt,shade,top color=blue!40,bottom color=blue!70,rectangle,draw=black,thin},
      ]
    \foreach \x in {5,4,...,1}
      \node [boks,anchor=south,minimum width=2.5cm+\x cm,minimum height=\x cm] (n\x) at (0,-\x*0.75) {};
    
    \foreach [count=\i] \txt in {Forutse/planlegge,Observere/overvåke,Velge ut,Ordne,Knytte sammen}
      \node [white,above=4pt,font=\sffamily] at (n\i.south) {\txt};
    \end{tikzpicture}
    
    \begin{tikzpicture}[
      boks/.style={rounded corners=10pt,shade,top color=blue!40,bottom color=blue!70,rectangle,draw=black,thin},
      ]
    \foreach \x/\txt in {5/Knytte sammen,4/Ordne,3/Velge ut,2/{Observere/overvåke},1/{Forutse/planlegge}}
      \node [boks,anchor=south,minimum width=2.5cm+\x cm,minimum height=\x cm,
       label={[above=3pt,font=\sffamily,white]below:\txt}] (n\x) at (0,-\x*0.75) {};
    \end{tikzpicture}
    \end{document}
    

    post-21406-0-12401100-1454841496_thumb.png

  18. Skal lage en node i et tikz-bilde, der teksten skal være over to (eller flere) linjer og inneholder mattesymboler.

    [...]

    Litt snodig. Eg får ingen feilmeldingar med nokon av dei der, men linjeskifta virker sjølvsagt ikkje. Vil du bruke linjeskift i ein node må du anten sette ein text width eller align. Til dømes,

     

    \node [below=0.5cm of target,align=center] (tlabel) {Target\\ $\sigma$};
    • Liker 1
×
×
  • Opprett ny...