Gå til innhold

Norrøna

Medlemmer
  • Innlegg

    40
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Norrøna

  1. Nei, jeg hadde ikke slengt ham i styrkerommet og sagt tudelu.

     

    Han er ennå et barn (det er de i utgangspunktet til de 16-17), og har antageligvis ikke kommet inn i vekstperioder helt ennå. Hormoner har akkurat begynt å røre på seg, og det er mye som skjer. Han bør være forsiktig, spesielt mtp vekst og leddbelastning, fordi epifysealplatene hans ikke er fullstendig lukket ennå. Vekstsmerter er ikke uvanlige, og deler av kroppen kan vokse uproporsjonalt iforhold til andre deler. Det skal dyktige trenere til, med nok kunnskap om en hel del, for å å overvåke og korrekt korrigere trening av barn og unge. 12 er ingen magisk grense hvor alt plutselig er ok, ei heller 16 for den saks skyld (som ofte er minstealderen på treningssentra for egentrening). Det kommer helt ab på hvorf ofrt den gutten vokser, utvikler seg, hormoner, genetikk og interesse.

     

    Men ja til at han kan trene mye forskjellig; bygge opp balanse, kjernemuskulatur, propriosepsjon, utholdenhet, stabilitet, teknikk osv.

     

    Det å bruke egen kroppsvekt er ideelt, for da begrenses påkjenningen fra naturens side, og ut i fra hans egne forutsetninger. La han få bryne seg på bosuballer, red cord, stabilitetsball, ut i mark på ski/på beina, ballteknikk, utfall uten vekt, armhevinger, dips, chins, ta ham med opp i klatreveggen (superb styrketrening av overkropp), planken i alle varianter og et utall andre ting.

     

    Et annet faremoment er at han tidlig blir fokusert kun på muskler, på lik linje med at jenter får fokus kun på vekt. Muskel/kroppsdysmorfi blant gutter er et stort økende problem (nok av bevis her på forumet), og deres syn på hva som betyr noe kroppsmessig kan skrues helt på trynet ganske lett. La uansett trening få være gøy for ham, ikke la fokus bli på omkrets, størrelse eller utseende, og la det bli så variert som mulig. Om han øsnker å spesialisere seg senere så er det flust av tid for det. Tenk forebygging av skader, oppbygging av sterk kjerne, stabilitet og styrke i alle ledd, samt god helse de neste seksti år :)

  2. Det med sterk mat er ikke en myte.

    Det gjør at kroppen blir varmere, og følgelig forbrenner mer.

     

    Jo, det er en myte i den forstand at det ikke utgjør noen signifikant forskjell.

     

    Husk også at de fleste treningsmagasiner ikke ser aner hva signifikans, validitet, p-verdier eller generaliserbarhet betyr når de plukker opp ett og annet utdrag fra ymse publikasjoner.

     

    Conclusion: Four weeks of regular chilli consumption has no obvious beneficial or harmful effects on metabolic parameters but may reduce resting heart rate and increase effective myocardial perfusion pressure time in men.

     

    Kilde: European Journal of Clinical Nutrition (2007) 61, 326–333.

    "The effect of 4-week chilli supplementation on metabolic and arterial function in humans"

  3. Men man skal allikevel ikke være ukritisk til hvor store mengder man inntar iløpet av et døgn da det er begrensninger på hvor mye kroppen faktisk klarer å nyttigjøre seg.

    Inntar man for mye protein så belaster man kroppens organer som er med på å spalte proteinet unødig og overskuddet går rett i dass bokstavelig talt.

     

    Kroppen klarer normalt heller ikke å ta opp mer enn en viss mengde protein per måltid, såvidt jeg husker så er det rundt 25gram.(Ikke skyt meg viss jeg husker feil.)

    Gammel myte at kroppen ikke klarer å ta opp mer en 30g per måltid.

     

    Og det hadde vært greit med kilder på det andre du sier. Kroppen er en spesialist på å lagre energi i form av fett til senere bruk. Ser ikke hvorfor protein skulle være noe unntak.

     

    Du kommer heller ikke med noen kilder.

     

    Har du objektiv forskning som kan understøtte dine påstander (ikke fra produsenter, nettsider, blogger o.l.)?

     

    Kroppen har et øvre tak på rett rundt 2 gram protein per kg KM per dag. Utover dette så har inntak lite-ingen effekt på styrke og muskelvekst (gode kilder til dette har jeg oppgitt i flere av mine tidligere innlegg). En toppidrettsutøver inne utholdenhet (maraton, 10 000 m, langrenn, KIMs) anbefales inntak rundt 1.6-1.8 gr per kg KM per dag. At hobbytrente individer spiser opp til det dobbelte av dette er ikke annet enn en markedsført hype.

     

    Det som kan bety noe er typen protein du inntar og når ift til trening og restitusjon, men ingenting slår et godt, variert kosthold. Se på hvordan ditt kosthold kan optimeres før du kjøper pulver og piller. Ingen tilskudd kan erstatte mat, eller gjøre opp for feilernæring. Nordmenn har ingen grunn til å ikke spise optimalt, og de som tror at norsk kosthold består av brødskiver, er de som ikke føler med i timene. Vi er verdenskjente for vår fisk, viltkjøtt, lam, bær og fokus på grønnsaker. Og et nordisk kosthold er nå mer anbefalt enn den tidligere så populære middelhavsdietten. Men om du foretrekker fransk haute cuisine eller tapas blir opp til deg, men nyt maten!

     

    Hvor mye protein du klarer å nyttiggjøre deg per måltid er nesten umulig å kvantifisere helt korrekt, da det avhenger av mange faktorer. Hvor stort er ditt faktiske behov? Har du behov for mer spesifikke aminosyrer kontra andre? Hvor mye fett, uløselig fiber og løselig fiber blir inntatt til måltidene? Er tarmfunksjonen din optimal (probiotika, næringsop

    ptak via tarmvilli, peristalsis oprettholdt av tilstrekkelig mengde uløselig fiber)? Hvor ofte spiser du? Treningstider ift måltider? Hva slags trening, samt intensitet, mengde og lengde, som utføres vil også avgjøre behovene dine.

     

    Et proteinoverskudd som blir til energioverskudd vil gjøre at du legger på deg, men protein er ikke magiske molekyer som blir til muskler i ubegrensete kvanta, spesielt ikke når behovet som dekker protein turnover allerede er møtt. Det vil da lagres som kroppsmasse, og dette gjelder uavhengig av kilde til en positiv energibalanse.

  4. Rene krydderblandinger er det null problem å bruke, ei heller å lage selv, for den saks skyld. Og hvis det å bruke en krydderblanding gjør at du bruker lite salt ellers, så har den blandingen ingenting å si. Følg heller med på om det er tilsatt tonn av tilsettingsstoffer, msg og smaksforsterkere som ikke er naturlige.

     

    Kanel og nellik har noen av de høyeste antioksidantnivåer målt, som langt overgår potensen til bær og frukt.

     

    At chilli og andre sterke pepperarter øker forbrenningen er mer en myte, da det utgjør så lite av totalen at det ikke kan regnes som signifikant.

  5. Nå kan dette med "feit" for noen bety +6 kg, mens det for andre (og som er mer riktig) er en BMI godt over 25, gjerne opp mot og over 30-tallet.

     

    Å bruke egen kroppsvekt er svært undervurdert, og der er det stort sett bare fantasien som setter stopper. Ved å variere utgangsstillinger, håndstillinger, trene med tung sekk på ryggen, på en gammel madrass osv, så har du flust med valg og variasjon. Innkjøp av en stabilitetsball eller bosuball vil i tillegg styrke alt som har med kjernemuskulatur å gjøre.

     

    Å kun trene for det annet kjønn blir noe snevert, og det kan hende at din oppfatning av hva som er fascinerende ikke stemmer med det som fungerer både på kort og lang sikt for jentene sin del. Tren heller for helsa sin skyld, som skadeforebygging, for overskudd, for selvbilde og fornuftig bruk av tid når arbeidsdagen er unnagjort. Og glem tidsperspektiv så kort som sommeren, men tenk heller det neste året, de neste fem år og resten av livet. Å legge seg til gode vaner nå, samt en solig grunnform, vil du ha nytte av i alle år, og ikke bare ut juni måned. Det tar dessuten tid for kroppen å bygge seg opp, avhengig av intensitet, kosthold, hvileperioder, evt skader, jobb osv.

     

    OT: Et annet tips er å tone ned bruk av ord som digg, da de stort sett virker mot sin hensikt ;)

  6. Ja, for høyt inntak av især melkebasert protein, har man funnet at forverrer akne, spesielt hos unge gutter. Om inntaket skyldes høye inntak av meieriprodukter, eller som tilskudd spiller ikke så mye rolle. Også det totale inntak av kalorier (at man ligger i pluss over tid, når vekten i utgangspunktet er nromal)og mettet fett for de som er utsatt fro hudproblemer kan bidra til å forverre bildet.

     

    We found a positive association between intake of skimmed milk and acne. This finding suggests that skim milk contains hormonal constituents, or factors that influence endogenous hormones, in sufficient quantities to have biological effects in consumers.

     

    Kilde: Journal of the American Academy of Dermatology

    May 2008 (Vol. 58, Issue 5, Pages 794-795)

     

    We found a positive association with acne for intake of total milk and skim milk. We hypothesize that the association with milk may be because of the presence of hormones and bioactive molecules in milk.

     

    Kilde: Volume 52, Issue 2, Pages 207-214 (February 2005)

    High school dietary dairy intake and teenage acne

  7. Gode gymlærere finnes så absolutt, det samme gjelder dårlige. En interesert, oppdatert gymlærer sitter inne med mye kunnskap, og kan være en stor ressurs hvis barn og unge tør å spørre og har rett holdning.

     

    Knapt noe som står på en tilskuddsboks kan knyttes opp mot objektiv forskning. Fordi tilskudd ikke regnes som legemidler (som haddde gjort at det dermed settes strenge krav til resultater, overdosering, bivirkninger, aldersbegrensinger osv) så kan de skrive nesten hva som helst. Så lenge det står "kan" og ikke "garanterer" eller "vil" hjelpe mot x, så har de sitt på det tørre. Resten er opp til flinke psykologer og tekstforfattere slik at flest mulig går på limpinnen.

  8. Er helt enig i at slankereklamer er komedie. Helt latterlig å se at folk kjøper et produkt i bøttevis når en kjendis har fjeset sitt klistra på det, eller når Allers forteller om Tonje fra Skogn mista 20 kg ved å spise gnuflass og ripsgele.....

     

    Men jeg synes begge kjønn er like patetiske, bare på hvert sitt område. Fornuft og all logisk tankegang går rett ut hoveddøra parallelt med lovnaden om vekttap eller muskelvekst. Gutta er ikke noe bedre enn jenter, og jag kan ikke fatte at folk tror på det som står på en salgsside eller kjøper tilskudd glatt så lenge noen overdimensjonerte muskler er avbildet. Alt som har heter pro/muscle/maxi/gainer/x-et eller annet, og lite/easy/super/natural går ned på høykant.

     

    Gutta er mye flinkere til å ha fornuftige syn på vekttap, og de gjør det gjerne mer for helsa sin skyld, og blir motivert av å kunne gjennomføre Birken, eller ble skremt av siste blodprøveresultater. Jenter er mye mer fokusert kun på utseende, og tror at alt vil ordne seg, både på mtp på mannfolk, jobb, selvtillit og livsproblemer, så lenge magen er flat, fem kilo går bort og litt silikon stappes inn.

     

    Det tragiske er at dette produserer kliniske problemer som krever profesjonell hjelp og som har ødelagt altfor mange liv. I den ene enden så har du spiseforstyrrede jenter (og noen gutter, men de er foreløpig i mindretall) og i den andre gutter med forvridde syn på kropp og muskel, og som sliter så mye med det mentale at de tyr til dopmisbruk.

     

    Tror vi alle har et ansvar for hvordan vi projiserer kroppssyn videre til neste kompiser, de som trener ved siden av oss og neste generasjon. Klager den slanke, normalvektige storesøster over at bikini er hun for feit til, og at med mindre hun er en D-cup så er det ingen som vil se på henne, så kan jeg garantere at lillesøster på 10 lar seg påvirke. Det samme med gutta; at 15-åringer har som mål å bli kulest i vennegjengen (?) er en fase i seg selv, men hvor kommer illusjonen om at jenter synes Stallone er den ultimate kjæreste? Sterk er forøvrig ikke synomymt med muskelomkrets. Jenter synes stort sett at Arnold og Ferrigno er utrolig lite attraktive (men en kompis på tre grønne meter og en hule hadde jo vært litt stilig). Dynamikken mellom kjønnene har fått noen skrudde vendinger, hvor det som betyr svært lite har fått enormt mye plass.

     

    Å trene for helse, velvære og som forebyggende er alfa og omega, men å trene/slanke seg kun for utseende, en innbilt status eller grunnet tvangselementer, er bare trist.

  9. Å sammenligne proteinpulver til en frisk tenåring i ett av verdens rikeste land med nødmat som gies til sultrammede barn i Uganda er latterlig. Og nei det er ikke det samme som gies (da det å gi kun rent protein til et sultrammet barn antageligvis hadde tatt livet av det ganske kjapt).

     

    Ja, protein har bivirkninger ved langtids overdosering, og er fullstendig bortkastet tid og penger ved inntak over 2 gram per kg KM per dag. Det som kan bety noe er når du inntar mat, hvilke aminosyrer som taes opp og i hvilke proporsjoner næringstoffene kommer i.

     

    Et godt, norsk kosthold med kjøtt/fisk/meieriprodukter dekker behovet for enhver av oss og langt over det. Er du usikker (og evt vil ligge i pluss energimessig), så kjør på med melkebaserte smudies, ostekake, større porsjon med fisk til middag, quinoa eller yoghurt med nøtter og linfrø.

     

    Ikke stol på det som står på en boks eller salgsnettside, og hør på de som har pålitelig og oppdatert nøytral kunnskap om kosthold/tilskudd. Fysiologibøker er et fint sted å begynne. Det samme er biologiboka eller en god gymlærer for den saks skyld.

  10. Litt skummelt hva som anbefales av doser av tilskudd, uten at folk har utdannelse eller objektiv info. Det er jo barn/tenåringer som spiser doser som toppidrettsutøvere ikke nærmer seg.

     

    Kreatin har færre sideeffekter ved langvarig overdosering enn protein (hvor nyreproblematikk samt tap av mineraler via urin øker sjansen for osteoporose er reelle senskader), men ca en fjerdedel opplever gastrointestinalt ubehag/smerter og muskelkramper. Større doser over noen dager bør du ikke bekymre deg for, og det er uansett ikke nyrene som ville ha blitt affisert ved kreatinoverdoser.

     

    Conclusions. Adverse effects were reported by 26%. Most athletes consumed creatine using a method inconsistent with scientific recommendations. Use of creatine by adolescent athletes is significant and inconsistent with optimal dosing. Physicians, athletic trainers, and coaches should disseminate proper information and advise these adolescents.

     

    Kilde: SMJ, June 2001 - Volume 94 - Issue 6 > Use of Oral Creatine as an Ergogenic Aid for Increased Sports Performance: Perceptions of Adolescent Athletes

     

    Men, kreatin er IKKE anbefalt brukt av barn og unge under 18 år, nettopp fordi vi ikke vet hva det har å si for en kropp i hormonell turbotrim og vekst.

     

    Conclusions. Despite current recommendations against use in adolescents less than 18 years old, creatine is being used by middle and high school athletes at all grade levels. The prevalence in grades 11 and 12 approaches levels reported among collegiate athletes. Until the safety of creatine can be established in adolescents, the use of this product should be discouraged.

     

    Kilde: PEDIATRICS Vol. 108 No. 2 August 2001, pp. 421-425 Creatine Use Among Young Athletes

  11. For det første så bør det være selvsagt at alle lærer seg å lage mat fra botna selv. Heimkunnskap er et av de viktigste fagene, men dette faget, sammen med gym, har blitt skviset ut til fordel for akademisk vektlegging av skolegang.

     

    Er du usikker på mat, og spesielt hva ferdigmat inneholder, så lag alternativer selv. Det er hverken tidkrevende eller vanskelig, så ikke engang barn har unnskyldning så lenge det er varer i skapet og evt voksne tilstede (avhengig av alder og ferdighet). Andreas Viestad har en super kokebok ute nå, beregnet nettopp på unge som ikke har laget så mye mat før.

     

    Boksmaten er for det aller meste vann (ca 50 %), så det er veldig lite næring ift volum. Selleri ligger på samme vannmengde. Da er det bedre å kjøpe frosne erter og noe kjøtt med flesk på selv, og langt mer miljøvennlig. I tillegg så kan du selv regulere saltinntak, og du vet hva slags type kjøtt et er sankk om. Ikke minst så vet du at kjøttet er norskavlet, og ertene norske. Dette i strak motsetning til å ødelegge for bønder og jordklode ved å importere fra Chile midtvinters.

     

    Risgrøten har både vanillin i seg (dette kan lett søkes opp), og er for søt etter min smak. Ellers er den sikkert kurant nok (har smakt den et par ganger), men den heller kok opp en stor porsjon som kan fryses.

     

    En stor feil å begå er å se på produktinformasjonen (ikke næringsinnhold og ingrediensliste) og ta alt for god fisk. Det som er skrevet utenfor pakken vil uansett prøve å belyse produktet så godt som mulig, og jeg kan fframdeles ikke fatte at folk tror på det som står på ymse salgssider og kosttilskudd.

     

    Folk er lettlurte, og litt kunnskap er ofte mye farligere enn null.

  12. Håper at du har mer enn wiki-versjoner, bloggutdrag, produktoinfo eller noen kapitler fra et par styrketreningsbøker som bakgrunn for bastante utsagn om ernæring, trening og tilskudd. Og du er fortsatt veldig ung hvis du er født i -94, så å bli fanatisk mtp trening og kosthold fra "barnsben" av er ikke det jeg vil anbefale.

     

    Kreatin er et av de få tilskuddene som kan forbedre prestasjon og styrke, men det har ingen garanti. Og det avhenger mye av genetikk, type idrett du utøver (sprint, friidrett, spurtøvelser har ofte effekt av tilskuddet) hvor godt kostholdet ditt er i utgangspunktet etc. Det er mindre sannsynlig, om i det hele tatt, at du vil merke noe på mengde FFM, da kreatin sin primære rolle, som endel av PCr-systemet, ikke er muskelvekst men evnen til å generere og bibeholde stor grad av kraftytelse (gjerne målt i watt) under anaerobiske forhold i muskelvev.

     

    Thus there is substantial evidence to indicate that creatine supplementation during resistance training is more effective at increasing muscle strength and weightlifting performance than resistance training alone, although the response is highly variable.

     

    Fat-and bone-free lean masses measured by dual-energy x-ray absorptiometry increased with training (main effect) but were not enhanced by Cr supplementation. These results suggest that female soccer players increase strength as well as lean tissue during off-season training. Cr supplementation, however, appears to be associated with significantly greater increases in muscle strength but not lean tissue.

     

    Kilde: Journal of Strength and Conditioning Research, November 2003 - Volume 17 - Issue 4 > Effects of Creatine Supplementation and Resistance Training.

     

    Denne artikkelen, som tar for seg samtlige vitenskapelige forsøk (som oppfylte strenge krav om validitet, generaliserbarhet, power calculations etc) fra 1967-2001, er en av de beste reviews jeg har lest. Og der står det, uavhengig av alt, så viser 35 år med testing at proteintilskudd, krom og androstenedion har ingen signifikant effekt på muskelvekst eller styrke. Det som KAN fungere, er HMB og kreatin, men må regne med store interindividuelle forskjeller, samt at typen idrett man driver med ofte påvirker hvor mye nytte man har av tilskudd.

     

    The purpose of this study was to quantify which dietary supplements augment lean mass and strength gains during resistance training. Peer-reviewed studies between the years 1967 and 2001 were included in the analysis if they met a predetermined set of experimental criteria, among which were at least 3-wk duration and resistance-training 2 or more times a week. Lean mass and strength were normalized for meta-analysis by conversion to percent change per week and by calculating the effect size for each variable. Of the 250 supplements examined, only 6 had more than 2 studies that met the criteria for inclusion in the meta-analysis. Creatine and -hydroxy--methylbutyrate (HMB) were found to significantly increase net lean mass gains of 0.36 and 0.28%/wk and strength gains of 1.09 and 1.40%/wk (P < 0.05), respectively. Chromium, dehydroepiandrosterone, androstenedione, and protein did not significantly affect lean gain or strength. In conclusion, two supplements, creatine and HMB, have data supporting their use to augment lean mass and strength gains with resistance training.

     

    Kilde: J Appl Physiol 94: 651-659, 2003.

  13. I alle.....

     

    Det er ikke AAS studenter velger seg hvis de er så desperate og feilinformerte at de må ty til dop (og ja, var student i flere år selv). Da er det mer sentralstimulerende midler, antidepressiva eller beroligende som "velges" alt etter om vedkommende sliter med nerver eller vil holde seg våken i x timer i den tro at man lærer mye på et ekstremt søvnunderskudd.

     

    Det er skremmende å se hvor mange som ser folk bruke dop, eller som har gode mistanker om atulovlige midler blir brukt, men ikke sier fra og tar et oppgjør med det. Da gir man et stille aksept til neo som er ødeleggende for alle som trener rent og har ryggrad. Og at mange her er så positive til bruk av AAS sier noe om deres egoistiske sfære og mangel på perspektiv. Det sier litt om hvor god råd folk har. at de har for mye tid og har et for bra når anoreksi, bigoreksi/revers anoreksia syndrome, muskeldysmorfi, bulimi o.l. florerer blant ellers friske mennesker som lever i noen av verdens rikeste land. Slike tilstander er tilnærmet ikke-eksisterende i utviklingsland. Vi har det for godt.

     

    Hadde vært knall å sende ut de som synes AAS høres digg ut som pasientvenner til de som får foreskrevet AAS pga wasting/kakeksi/HIV, tredjegradsforbrenninger, kronisk nyre-og leversvikt og kreftpasienter.

     

    A 1989 review suggested that the psychoactive effects, withdrawal symptoms, and underlying biological mechanisms of AASs appear to be similar to the mechanisms and complications that accompany cocaine, alcohol, or opioid abuse. The review also proposed that a portion of AAS abusers may develop a sex-steroid hormone dependence disorder.

     

    When testosterone and/or AASs are used in the nonclinical setting, many problems arise. Athletes' self-prescribing habits are usually excessive and are often based more on fiction than on fact. It is very common for the AAS abuser to "stack" drugs, or to use multiple drugs at the same time. Surveys of weightlifters have documented the concurrent use of multiple drugs, employed in a cyclic fashion for a period of 12-16 weeks; the dose used is typically 2-8 times higher than the therapeutic dose range. The use of multiple drugs greatly increases side effects and risks to the user. These factors, coupled with decreased medical surveillance, place the AAS abuser at high risk for serious complications.

     

    Cardiovascular effects

     

    The most common deleterious effects of AAS use on the cardiovascular system include increased heart rate, increased blood pressure, and changes in lipid metabolism, including lowered high-density lipoprotein (HDL) and increased low-density lipoprotein (LDL). The increase in heart rate is thought to be more profound with the androgens, especially those resistant to aromatase, and is believed to be due to the inhibition of monoamine oxidase (MAO). This effect, when combined with the increased renal recovery of ions, such as sodium, causing subsequent fluid retention, can lead to dramatic increases in blood pressure. Combine this with a tendency to lower HDL and raise LDL, and the stage is set for untoward atherogenic and cardiac effects.11,15,16

    Hepatic effects

     

    The changes made to C-17 to inhibit hepatic degradation make nearly all oral preparations hepatotoxic. The alanine aminotransferase/aspartate aminotransferase (ALT/AST) can be seen to rise, usually in a dose-dependent fashion. Levels approaching 2-3 times baseline are often set as upper limits of reference ranges when administering oral AASs, but the risk-to-benefit ratio must be constantly evaluated.

     

    AAS use also results in suppression of clotting factors II, V, VII, and X, as well as an increase in prothrombin time. Another life-threatening, albeit rare, adverse effect that is seen in the liver and sometimes in the spleen is peliosis hepatitis, which is characterized by the appearance of blood-filled, cystic structures. These cysts, which may rupture and bleed profusely, have been found in patients with near-normal liver function test (LFT) values, as well as in individuals who are in liver failure. Fortunately, drug cessation usually results in complete recovery.

     

    Primary liver tumors have been reported, most of which are benign, androgen-dependent growths that regress with the discontinuation of AAS therapy. Several case reports exist of young, healthy athletes who have died from primary malignant liver carcinoma, with the only identifiable risk factor being oral AAS use.

     

    Kilde: Anabolic Steroid Use and Abuse, Review Oct 2008

    Stephen Kishner, MD, MHA, Professor, Clinical Medicine, Program Director, Residency Program, Section of Physical Medicine and Rehabilitation, Louisiana State University Health Sciences Center

  14. Da vil jeg si at kondisjonsutøvere og styrkeutøvere har forskjellig forståelse av ordet "form".

     

    Ja, så absolutt, men dette har også blitt påpekt ved flere anledninger allerede.

     

    Muskler gir deg ikke god fysisk form, bare styrke, spesielt hvis det trenes etter prinsipper om å oppnå maks vekst, og ikke aerob kapasitet (som ved riktig trening kan forbedres gjennom styrke).

     

    Og fordi hjerte-karproblemer forårsaker 60 % av dødsfall i den vestlige verden,, så er det en selvfølge at god fysisk, aerob form, dvs kardiovaskulær-pulmonær kapasitet, er den viktigste indikatoren mtp på preventiv samfunnsmedisin.

     

    Rugbyspillere, triatleter (Ironman/Ironwoman), langrennsløpere og skiskyttere er slik sett noen av de best trente individer som går på to ben, og jaggu som jeg har respekt for de folka. En ren nytelse å se Bjørgen, Bjørndalen, Dallaglio og Lester/Vernay.

  15. Dopingsjekker treningssentrene

    http://www.dagensmedisin.no/nyheter/2008/08/18/dopingsjekker-treningssent/index.xml

     

    TS sitt problem ligger ikke i muskulatur, genetikk eller evne, men pga en tvangsorientert ide om at økt muskelmasse vil løse alle livsproblemer. Flott å ville holde seg i form og ta vare på skrotten, men kroppen hater tomånedersplaner, dypt og inderlig. To år eller 20 måneder, ja da snakker vi grei skuring.

     

    Har man reell mistanke, evt bevis på at det blir misbrukt dop, så tips anonymt. Liten vits i å klage over fenomenet hvis ingen har ryggrad nok til å gjøre noe med det.

  16. Det du bør tenke litt på er hvordan kroppen din er laget. Hvordan er ryggsøylen din formet? Er den veldig rett nederst i korsryggen (liten grad av lordose) eller er du ganske svai (uthevet lordose)? Hvordan er holdningen din ellers, og hvor mye rygg trener du ift til mage?

     

    Grad av s-kruve på ryggsøyle, og bekkenposisjon, samt stabilitet i knær (spesielt vastus medialis på innside av lår og kne) har mye å si for både hvilke øvelser du bør holde deg unna, hva du må bli sterkere i og hvordan du kan bygge deg opp med mindre sjans for belastningsskader.

     

    Den murringen du kjenner kan være piriformisrelatert, det kan være starten på et isjasproblem, begynnende diskusproblematikk eller stramme muskler, for å nevne noen av de vanligste problemene. Det som er sikkert er at det lønner seg å ta det veldig lett og rolig med de øvelsene som framprovoserer murringen, til du har fått bedret teknikk (se på knestilling, bekkenposisjon og korsrygg) og ikke minst bygget opp mer og bedre kjernemuskulatur, tøyet piriformis (taes sammen med strekk av dype gluteal) og sett om dette tar minsker murringen. Etterhvert øke belastningen, men gradvis og over tid. Skynder du deg og får det travelt, så kan det hende at prisen blir null trening i lang, lang tid. Bygger du opp kroppen gradvis over måneder-år (og ikke innen sommeren), med fokus på sterk kjerne, så har du større sjanse for å lykkes uten å ende opp med x antall skader og vondter.

  17. Takker tilbake for et begrunnet og velformulert svar tilbake.

     

    Minstekravet for at vi skal ha mulighet for å holde idretter noenlunde rene er nulltoleransen overfor dop, og at ethvert tilfelle rapporteres anonymt til rette instanser. Idrettsutøvere som blir fersket reiser hjem til sine respektive i stor skam og har mistet all resekt, uansett hva de måtte ha oppnådd.

     

    Og slik bør det være, fordi det er en skam.

     

    At idrettsutøvere blir utsatt for enorme press, både fra sponsorer, land/lag, media og via seg selv, er såklart en faktor som gjør at man kan bli fristet av snarveier i form av en magisk pille eller sprøyte. Og at enkeltpersoner døyver smerten fra andre aspekter i livet i en endeløs jakt på den perfekte kropp og den ultimate muskel er ikke annet enn trist. Jenter har fått det for seg at de må være tynne med perfekt hud og sminke for at verden skal gå i hop, mens gutta nå kommer etter med sin muskeldysmorfi/vigoreksi/bigoreksi/adoniskompleks/revers anoreksi (megareksi er en eldre betegnelse). Og begge deler er problemer som mange trenger profesjonell hjelp til å komme seg ut av, da det ellers ødelegger liv, forhold og familier.

     

    Å basere alt på parametre som forgår er ikke det sunneste, og viser jo egentlig hvor skremmende lite perspektiv endel har idag. Burde ha vært obligatorisk å jobbe med mennesker som har et litt annet utgangspunkt for en periode; mennesker som er takknemlige fordi de kun trengte hjelp av en til å vaske seg nedentil, eller som lyser i ei uke fordi de fikk sitte i sola en hel ettermiddag.

     

    Jeg blir egentlig skremt av hvor godatt holdningene til prestasjonsfremmende dop er blant noen her, men det kan ha sammenheng med at det virker som om den gjennomsnittlige brukeralderen er ganske lav.

     

    Har også møtt flere bolere, såklart. Noen som medstudenter, på treningssentra, noen som testpersoner. Men der et lett se at det noe skurrer, på et eller annet plan. Men de fatter ikke at andre ser dette. Og jeg har sett et par tilfeller hvor det har gått forferdelig galt. "Roid rage" som endte med fengselsopphold, arbeidsledighet, psykiatri og ødelagt forhold. Selger og bruker av AAS som mistet studieplass, venner og hodet.

     

    Det finnes innmari mye dumt å gjøre her i livet, men det å besudle noe som skal være helsefremmende, motiverende, givende og gøy med medikamenter som er forbeholdt pasienter med alvorlig sykdom, er bare bånn dårlig gjort. Og man utviser ektremt liten respekt for de som må bruke AAS grunnet sykdom. Hvis det gjør meg stigmatiserende, så vær så god.

  18. Ja, i mine øyne så er du det. Jeg, og alle andre jeg har møtt, være seg studenter innen relevante fag, idrettsutøvere, forskere, venner eller forelesere, har nulltoleranse overfor dop, uansett årsak. Det går ikke an å bare jukse pittelitt med dop. Den grensa er ubønnhørlig for min del.

     

    Det er idiotisk og dumt fordi det bryter loven, både ved å bruke og selge ulovlige stoffer. Å leke russisk rulett med kropp og hode har aldri vært noe særlig sunt. Å bruke AAS er bare symptomlindring for problemer som vedkommende sliter med. AAS løser ingenting og fikser ingenting. 10 kg mer i benkpress er ikke svaret på mye her i livet, om noe i det hele tatt. Bygg en ryggrad, søk hjelp og snakk med profesjonelle slik at du kan ta tak i problemene.

     

    Og det er interessant fordi de som putter på seg den største arrogansmaska, sjefen i gjengen-holdningen og den som vil blir fysisk størst, er den som trenger mest støtte og hjelp. Kroppsdysmorfi, treningsaddiksjon og anoreksi er det paradoksale tl den moderne verdens fedmeepidemi.

     

    Velbekomme for dagens, bare hyggelig, Men det gjør det ikke mindre sant. Dessverre. Derfor kalles bolere og andre med kroppsdysmorfi for å lide av reverse anorexia syndrome. Og det finnes ikke noe attraktivt med låvedørbrede skuldre som er usikre, har voldelige tendenser og store selvbildeproblemer.

     

    (prøvde multisitatknappen, men ingenting skjedde, så beklager svarformat)

  19. War; har du noen formell kompetanse/relevant høyere utdanning eller forskning som kan støtte dine påstander om at ALT Olympiatoppen mener er feil? Jeg sier ikke at de som organ er det mest korrekte/inkorrekte, men å temple dem somidioter basert på en uttalelse eller ett punkt blir for dårlig.

     

    Såklart senkes GL ved inntak av blandete måltider, men det trodde jeg ikke man tenkte å bemerke en gang, da få spiser hovedmåltider osm kun består av en av næringsgruppene.

     

    At en langrennstrener ikke vet hvor mange kcal det er per gram protein er mye mer tilgivelig enn at noen her påstår at 3 gram protein per kg KM er veien å gå (selv om null objektiv forskning viser noen som helst effekt styrkemessig).

     

    Eggen var en sabla kurant forballtrener han, men fyren var idiotisk nok til å røyke, var i dårlig form selv og kan antageligvis ikke forklare de enkleste ernæringsprinsipper som sådan. De fleste trenere har peiling på trening, ikke kosthold.

  20. Brukere av AAs blir ihvertfall sett på som tapere (og de har jo feiget ut ved å jukse) og svært lite attraktive av jenter som har kommet over silikon og blingstadiet. Enhver med hodet halvt på plass, og perspektiv ut over sin egen selvopptatte sfære skjønner at det er hinsides idiotisk å begynne på AAS.

     

    Men det inetressante er at de som som oftest try til slike midler, er de som sliter mest med både aggresjon, selvbilde, usikkerhet, sosiale problemer og som er i faresonen for andre psykiske problemer.

     

    Adverse side effects of AAS include sexual dysfunction, alterations of the cardiovascular system, psyche and behavior, and liver toxicity.

     

    Occasionally, AAS abuse may be linked to certain social and psychological traits of the user, like low self-esteem, low self-confidence, suffered hostility, childhood conduct disorder, and tendency to high-risk behavior. The overwhelming stereotype about AAS is that these compounds cause aggressive behavior in males. However, the underlying personality traits of a specific subgroup of the AAS abusers, who show aggression and hostility, may be relevant, as well. Use of AAS in combination with alcohol largely increases the risk of violence and aggression

     

    Kilde: Regul Toxicol Pharmacol. 2010 Feb 12. [Epub ahead of print]

     

    Dissatisfaction with the body and low self-esteem may lead to the so-called 'reverse anorexia syndrome' that predisposes to the start of AAS use. Many other adverse effects have been associated with AAS misuse, including disturbance of endocrine and immune function, alterations of sebaceous system and skin, changes of haemostatic system and urogenital tract.

     

    Kilde: Sports Med 2004 34(8): 513-14

     

    Det er like attraktivt for jenter med misbrukere som det er for gutter med anorektiske jenter.

  21. Karbohydrater er egentlig kjempeenkelt.

     

    Du trenger svært lite av enkle karbohydrater som hvitt mel (loff, pizza, bakevarer, boller), hvit ris, skrelt potet og vanlig pasta.

     

    Du trenger masse av komplekse karbohydrater som gr deg muligheten til både å bygge opp glykogenlagre samt gir deg lsøelig og uløselig fiber. Alt av fullkorn, helkorn, nøtter, mandler, liner, bønner, brun ris, vill ris, søtpotet, rotfrukter, bær, frukt, tørka frukt, fullkornpasta, grov bakst, quinoa og bønner er det man bør spise. Kombiner dette med gode proteinkilder (fisk og sjømat minst to ganger i uka, rødt kjøtt to ganger i uka, ellers hvitt kjøtt/vilt) og for det meste umettet fett så er det et fullverdig kosthold for en vinterolympier.

     

    Ikke tenk bare GI, men GL. Det er kvaliteten og mengden på karbohydrat som bestemmer om det er sunt eller ikke. Inntak av ethvert næringsstoff bestemmes av hvor fysisk aktiv man er, om man fortsatt er i puberteten, om man er pensjonist osv.

  22. Pijus: Det er greit at du ikke vil gå etter råd fra statlige organer, for all del, de er langt fra feilfrie. Men jeg synes du bør gi dem litt mer enn kred enn som så å forkaste alt de står for på grunn av dine oppfatninger etter å ha lest og stolt på særs upålitelige kilder som er lagt ut på youtube, blogger, ymse nettsteder og populærvitenskapelige program som får VG til å se ut som encyclopaedia britannica. Godt gjennomtenkte, reflekterte og vel argumenterte svar fører til respekt, ikke synsing hvor alle andre blir erklært som idioter. Forskning og fysiologi er alfa og omega, men ikke all forskning er valid og generaliserbar, og det tar år på å halvveis lære seg å lese og forstå alt fra statistiske beregninger (jeg hater statistikk og er elendig i emnet) til gjenkjenne begrensningene og kritisk vurdere kildene.

     

    Skal man få et halvt bilde av sannheten så må elementær ernæringsfysiologi, litt patologi, histologi og epidemiologi bankes inn før alle sier at x tar feil, y er propaganda, men z sitter på svaret og er den eneste som har skjønt det.

     

    Fett består av essensielle og nonessensielle fettsyrer, dvs noen kan vi fint lage selv, mens andre må tilføres kosten. Umettet fett gir oss av den sistnevnte kategorien. Problemet i dag er at folk spiser for mye mettet fett, mens fisk går i bøtta. Mennesker er såpass late at de da heller velger tilskudd av alle slag for å dekke over et mangelfullt kosthold. En annen kompliserende faktor er at vi beveger oss langt, langt mindre enn for et halvt århundre siden, og mengden mat som nå frityrstekes, mengden kjøtt (og kvaliteten på det) som spises og typen kjøtt som spises. Søppelmat fra burger/kebabsjapper, pommes frittes og alt i griljermel frityrstekes de luxe spises det nå mer og mer av, mens folk beveger seg mindre og mindre.

     

    Gårdbrukere som har harde tolvtimersdager på åkeren,i fjøset, på beite kan spise hva de vil, det samme gjelder polfarere, Marc Beaumont og Lars Monsen. Der er heller problemet at de ikke spiser nok, og at de har økte behov for både sporstoffer, antiokssidanter og vitaminer.

     

    Husk også at alt som er stekt, kokt, grillet gjennomgår maillardprosessen, som er det som gir maten lukt, gir den brune stekeflata og den gyldne fargen. Men det frigjør også heterosykliske aminer, som i store mengder kan øke sjansen for mage-tarmkreft. Dette spesielt ved inntak av mye fett, firtyrstekt mat og lite inntak av komplekse karbohydrater i form av uløselig fiber. Så hvorfor noen skryter av at de spiser lavkarbo på ketosenivå, men stapper i seg mengder med sprøstekt bacon og chips, fatter jeg ikke siden alt de gjør er å jobbe mot kroppen. Stakkars kropp.

  23. Så hvordan skal man måle for å finne sin egen fysiske form helt objektivt?

     

    Om du løfter din egen kroppsvekt i div øvelser er du i god fysisk form

     

    Dette er helt feil (men veldig mange som kun trener styrke vil så gjerne tro dette). Å være styrketrent er ikke det samme som å være i god fysisk form, fordi det ikke stilles krav til utholdenhet for å kunne løfte en stang med noe på. Det hjelper lite at den stanga med noe veier mer enn meg når vedkommende har et kondisjonsnivå tilsvarende det en sedat livsstil skulle tilsi.

     

    Puls kan gi en indikasjon på fysisk form ved å se på løperøkonomi (runing economy), VO2max, når AT inntreffer, hvor fort pulsen synker til et visst nivå etter belastning, til en viss grad hvilepuls osv. Det kommer helt an på om du tester ungdomsskolebarn, en idrettsutøver, en hjerteoperert eller den gjennomsnittlige 60-åringen. Minstekravet for å forebygge sykdom og vedlikeholde et minimumsnivå av fysisk aktivitet er at minst 30 min av moderat-hardt fysisk arbeid blir gjennomført de fleste dager i uka. Med dette menes det at man er andpusten av arbeidet i minst en halvtime totalt per dag, men arbeidet kan akkumuleres i løpet av dagen. For å vedlikeholde og forbedre den fysiske formen så må moderat-hardt arbeid utføres i ca en time to-tre ganger per uke.

×
×
  • Opprett ny...