Gå til innhold

hattori_hanzo

Medlemmer
  • Innlegg

    74
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av hattori_hanzo

  1. 57 minutes ago, Money99 said:

    Hei, jeg har tenkt å søke Andvendt datateknologi, er det noen som anbefaler det? eller er det dårlig?. Den har lignende fag som data ingeniør og informasjonsteknologi. 

    Hvilke emner er det viktig å ha. Feks Operativsystemer? eller Algoritmer og datastruktur?

     

    Synes Anvendt datateknologi-studiet ser veldig relevant ut, sånn som jeg har lært å kjenne arbeidsmarkedet.

    Vanskelig å si hvilke emner som er viktig - det kommer vel mest an på hva du ønsker å jobbe med. Jeg jobber som backend-utvikler med typiske webteknologier, og har hatt veldig lite nytte av algoritmer og datastrukturer. Operativsystemer... Tja. Kanskje noe av skriptingen vi lærte der har vært nyttig.

    Emnene fra Anvendt datateknologi som utmerker seg for meg er følgende:

    • Programmering
    • Webprogrammering
    • Databaser
    • Systemutvikling
    • Webapplikasjoner
    • Testing av programvare
    • Datasikkerhet
    • Datanettverk og skytjenester
    • Programvarearkitektur og rammeverk

    Dette er selvfølgelig veldig farget av mitt eget arbeids- og interesseområde. Spør du en annen IT-arbeider, får du antakeligvis en helt annen liste.

    • Liker 2
    • Hjerte 1
  2. 26 minutes ago, Feh said:

    Verste jeg vet er å gå glipp av en potensiell ansettelse fordi kandidater bare umiddelbart har akseptert det høyeste budet uten å la oss få sjans til å svare.

    Har selv gjort dette (akseptert et tilbud uten å si fra til de andre partene) ved et par anledninger, men da har det vært pga. det faglige, og lønna har vært mindre viktig.

  3. 11 minutes ago, sedsberg said:

    Hvis du nå har et multimeter så kan du begynne å kjapt måle batterispenninga før du skrur på bilen om morgenen. Du skal da ha ca. 12,6V for fullt batteri. 12,0 er lavt og ca. 11,4V er flatt.

    Tenkte å handle inn et i løpet av helga. Duger noe sånt som dette eller? https://www.kjell.com/no/produkter/elektro-og-verktoy/maleinstrumenter/multimetere/uni-t-ut125c-multimeter-p48874

    3 minutes ago, Powertrainer said:

    Vil for sikkerhets skyld også målt ladespenningen, ideelt sett skal den være 14,7V men alt over 13,5V er innenfor i og med at den går litt opp med turtall.

    Ladespenningen fra dynamoen? Hvordan måler jeg den? Samme som batterispenningen, bare mens bilen går?

  4. 16 minutes ago, Powertrainer said:

    Et kjent problem med Forester er strømtrekk selv om den står avslått, det kan være så mye som 0,8-1A. Dette tapper batteriet og reduserer levetiden betraktelig. Kjenner folk som har byttet batteri hyppig og fått lite hjelp på verksted til feilsøking. Målte en gang over 0,8A strømtrekk på en av de 50A stamkablene som blant annet går til sikringsboksen i kupeen. Fant ikke eksakt feilkilde men etter litt googling fant jeg ut at denne problematikken er en gjenganger på Subaru Forester.

    Høres ikke bra ut. Hvordan unngår man noe sånt? Koble fra den ene polen etter hver kjøretur? 😆

  5. 8 hours ago, Svein M said:

    Det er en liten misforståelse her. Strømmen en start forbruker vil kanskje være ladet tilbake i løpet av 10-15 minutter. Så vanligvis vil bilbatteriet få nok påfyll om en ikke bruker for mye strøm i bilen. Men om et batteri har blitt langt på vei helt utladet så tar det mange timer med lader å lade det helt opp igjen. Om batteriet er nesten fult så tar det selvfølgelig ikke lange tiden før laderen sier at det er fult.

    Åja, så det er egentlig først hvis batteriet har blitt tappet på en annen måte (annen enn ved oppstart) at dynamo-ladingen ikke er tilstrekkelig? Om du f.eks. har latt et lys stå på, ved mye småkjøring eller lignende? Eller om batteriet er blitt dårlig, som i dette tilfellet.

  6. 8 hours ago, Simen1 said:

    Det 5 år reklamasjonsrett ved kjøp av bruktbil fra forhandler. Ordet "outlet" har ingen juridisk betydning, men de har ofte en del vilkår der forhandler frasier seg så mye ansvar som mulig i tillegg til at de gjør seg ekstra vanskelig når det oppstår en reklamasjonssak. Merk at reklamasjonsretten kun gjelder skjulte feil og mangler og at det gjelder kun når bilen er i dårligere stand enn du hadde grunn til å forvente. Forhandlere gjør derfor mye for å så tvil om tilstanden til bilen slik at de kan peke tilbake på at du "ble advart".

    Poenget er at hvis det står "fullt kjørbar men vi kan ikke garantere hvor lenge" så mener jeg du har grunn til å forvente at den er fullt kjørbar i mer enn 4 dager. Men de forsøker nok å skjule seg bak det at du hadde blitt advart om at de ikke kan garantere hvor lenge. Klag gjerne til forhandler snarest mulig og rådfør deg med forbrukerrådet. Send dem annonsen og be de tolke hva de mener du hadde grunn til å forvente.

    Takk - det var oppklarende.

    I dette tilfellet mistenker jeg vel kanskje at de visste at batteriet var mer eller mindre dødt. Når det likevel er en så rimelig og enkel fiks, så gidder jeg ikke å lage noe mer fuzz om det.

  7. 6 hours ago, mobile999 said:

    Hvilken jumpstarter?

    https://www.komplett.no/product/1146448/mobiler-klokker/tilbehoer-til-mobiltelefoner/powerbank/4smarts-jumpstarter-ignition-sortroed?channable=00808169640031313436343438c8&gclid=CjwKCAiAgbiQBhAHEiwAuQ6BksVlsmFMQvLm9Ng2YNeZKvxjANcOBt17OfCERCZW-91fW6-fsW7J3RoCicUQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds

    Gikk for denne. Så jo i teorien genial ut, selv om jeg i utgangspunktet er litt skeptisk til sånne "alt-i-ett"-løsninger. Prøvde å sammenligne specs med de dedikerte bilbatteri-starterne, og det så ut til å være mer eller mindre det samme.

  8. 1 minute ago, sedsberg said:

    Hvis du setter batteriet på lader så legg merke til hvor lang tid det tar før det er fullt. Det bør ta rundt 10 timer. Blir det fullt på en time er det ødelagt.

    En kort kjøretur er ikke nok til å lade et batteri. Da måtte du omtrent ha kjørt Oslo-Bergen og retur.

    Jøss, det visste jeg ikke. Ikke rart at batteriet plutselig tømmes da, når det stadig blir borte mer og mer strøm, uten tilstrekkelig "påfyll".

  9. 1 hour ago, mobile999 said:

    Det er ikke noe poeng å måle kaldstartstrømmen på et batteri som har så lav spenning.

    Det høres ut som at det batteriet har blitt ødelagt. Har det stått på noe strøm som har tappet batteriet?

    Ikke som jeg kjenner til. Det var et gammelt batteri, så jeg lurer på om det bare er alderen. Men da gir det kanskje ingen mening at bilen startet uten problemer i tre dager etter at jeg hentet den?

    Skal sies at det ble litt småkjøring i dagene etter at jeg hentet bilen (turer på 10-20 minutter).

  10. Oppdatering: OK, ganske pinlig, men viste seg at det var batteriet i bilen som var gåent. Kom en kar med en sånn jumpstarter-pakke i stad, og da starta bilen umiddelbart. Jeg har jo fulladet batteriet med batterilader to ganger, uten noen som helst antydning til at bilen skal starte.

    Men kan det være at batteriet trengte mer kraft "utenfra"? Det ga ikke mer enn 11V når han målte. Og kaldstartstrømmen var nede på 15-20 A CCA, når det egentlig skulle være på rundt 650.

    Uansett - det ble heldigvis en veldig enkel og billig løsning. Også skal jeg kjøpe en sånn jumpstarter-pakke til neste gang. Takk for forslag og info, alle sammen :)

    • Liker 1
  11. 16 minutes ago, sedsberg said:

    Det kan absolutt være noe helt annet, men selve starteren er ganske lett å teste.

    Men hvis releet får styrestrøm og har hovedstrøm så skal den starte dra motoren rundt. Gjør den ikke det så kan det ikke være annet enn releet eller starteren. Og jeg tror som sagt at de sitter i samme enhet.

    Aha, da er jeg med. Da tar jeg en tur til Biltema i morgen og skaffer meg et multimeter. Og tar med batteriet og får det testet i samme slengen. Takk for svar! Oppdaterer status i morgen

  12. 19 minutes ago, Duriello said:

    Høres ut som starteren, nesten 100% sikker 👍

    Ok. Sjekket priser nå, bare for moro skyld. Ser at bildeler.no selger en starter for 6088 kr, mens skruvat.no selger en for 1395 kr. Er det noen gode grunner til å velge den til 6000? Ganske drøy prisforskjell, synes jeg.

    Edit: blingset visst. Den fra skruvat.no passer visst ikke bilen min. Pga. effekten (1 kW vs 2,2 kW) mon tro?

  13. 7 minutes ago, sedsberg said:

    Ikke nødvendigvis. En starter bruker du jo kun når du starter den. Så å oppdage en feil når du skal starte den vil jo være veldig logisk.

    Jepp, starteren er jeg med på. Men motoren ble nevnt, så tenkte mer på at det var rart om den bare plutselig ikke fungerer, uten noe som helst forvarsel. Skal også nevnes at jeg ikke har peiling, hvilket er grunnen til at jeg poster her 🙂

  14. 41 minutes ago, Labelle said:

    Kan jo være så mange ting på den km.standen. Kan godt være startmotoren som er røket. Har du ikke noe form for ''bruktbilgaranti'' som kan hjelpe deg her. Dette har jo skjedd såpass nylig etter kjøp.

    Tja, jeg vet ikke hvordan det funker når jeg kjøper en bil som har gått såpass mye og til en så lav pris (22 000 kr). Forhandleren annonserte i alle fall ikke med noen garanti på denne, nettopp pga. pris og km-stand. Ser at mange gjør det samme med såkalte "outlet"-biler.

    20 minutes ago, sedsberg said:

    Hvis du klarer å lokalisere og komme til starteren så kan du prøve å få noen til å prøve å starte mens du banker på den med et kosteskaft eller lignende. Starter den da så er garantert starteren gåen.

    Skal få med meg kona og teste ut etterpå - takk for tips!

  15. Kjøpte en brukt 2009 Subaru Forester med over 270 000 km på samvittigheten. De 200 kilometrene fra forhandleren og hjem gikk knirkefritt. Startet også fint dagen derpå, og dagen etter der igjen. Etter fire dager var det plutselig ingen reaksjon når jeg trykket på start-knappen. Et lite klikk var alt. Prøvde å lade batteriet på nytt. Prøvde å bytte batteri på nøkkelen. Fortsatt ingen reaksjon.

    Noen som har vært borti lignende symptomer?

    Her er hvordan det ser og høres ut:

     

  16. Hei,

    Vi er på utkikk etter en bil #2. Kriterier er følgende:

    • Pris opptil 50 000 kr
    • Bensin: kjører mye smått, typ frem og tilbake til butikken, barnehagen osv. Har hatt trøbbel med dieselbiler og partikkelfiltre tidligere.
    • 4x4: tidvis et snøhøl her vi bor
    • Hengerfeste
    • Tre seter bak
    • Plass i bagasjen er et pluss

    Årsmodell, drivstofføkonomi osv. er ikke viktig, da dette er en bil som kommer til å brukes minimalt, men som vi likevel kan bruke til "alt mulig" de gangene vi bruker den (småkjøring, en sjelden langtur, frakte ting med tilhenger en sjelden gang osv.). Har sett på biler som f.eks. Toyota RAV4, Honda CR-V, Suzuki Grand Vitara osv. (ca 2000-2005), og det er noe sånt jeg ser for meg. Er det noen av disse som er å foretrekke foran andre? Eventuelt andre modeller?

  17. 52 minutes ago, somedev said:

    Jeg forstår, takk for innspill. Hvis du ikke har noe i mot at jeg spør, er du lokalisert i Vestfold eller Oslo?

    Oslo. 

    Etter hva jeg har forstått (i samtale med diverse rekruttører og arbeidsgivere), så tjener jeg ganske godt, bare så det er nevnt.

    Men synes fortsatt det høres ut som at du tjener mindre enn snittet, spesielt med tanke på arbeidsområder (som nevnt av PepsiMaks). 

  18. 4 hours ago, somedev said:

    Stillingstittel: Utvikler                   
    Sektor: Privat.                                         
    Sted: Vestfold.
    Erfaring: 2 år og 5 måneder ca  + en del hobby erfaringer fra prosjekter og server oppsett.
    Alder: 28 år.
    Arbeidsoppgaver:  Fullstack + devops, hovedansvar for integrasjoner og plattform(devops).                                                      
    Utdanning: Bachelorgrad i informatikk fra universitet.
    Goder: Mobil, internett, noe forsikring og pensjons ordninger.

    Årslønn: 505 000, ingen bonus og overtid er inkludert i prisen.
    Annet: Helge vakt med et par ukers mellomrom.

    Vil gjerne høre fra dere om hva dere tenker om min situasjon og lønn. 

    Min første tanke er også at dette var litt lavt. Har selv ca et halvt år mer enn deg i erfaring, og har en årslønn på nærmere 750 000 kr (inkl. alt av bonuser).

×
×
  • Opprett ny...