Gå til innhold

Lemongrass

Medlemmer
  • Innlegg

    2 335
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Lemongrass

  1. Jeg har på mange måter beundret de som er i stand til å jobbe 100%, studere ved siden av og gjerne ha to-tre verv og samtidig ha et familieliv. Jeg har alltid lurt på hvordan de får det til.

    Jeg på min side kan ikke ha mye mer utover en 100% jobb før det blir mer enn nok for meg. Og det frustrerer meg egentlig litt fordi jeg vet jeg har veldig gode evner. Når jeg er uthvilt presterer jeg ekstremt godt, men jeg blir fort tom. Det gjør at veldig mye av det jeg har lyst til å oppnå ikke er mulig, eller tar mye lengre tid.

    Jeg har etterhvert erkjent at folk er forskjellig. Det er ikke alle som har kapasitet til å være statsminister eller CEO. Men kan det være måter å jobbe smartere på? Hvis jeg har lav arbeidskapasitet og gode evner, er det måter jeg kan optimalisere dette på for å likevel klare meg bra i arbeidslivet og kunne gjøre det jeg ønsker utenfor jobb?

    • Liker 1
  2. Personforsikring bør du ikke flytte dersom du har hatt noen helseutfordringer siden du kjøpte den. Da har du gjerne ikke noe særlig forhandlingsrom der heller.

    På skadeforsikringer ville jeg ha hentet tilbud fra flere og forsøke å vise til at du har fått bedre tilbud i et annet selskap. Kanskje får du rabatter gjennom boligbyggelag eller fagforening?

    Minst like viktig er det å faktisk sjekke vilkårne. Selv om de er veldig like, kan selv små forskjeller mellom selskapene ha stor betydning. Si for eksempel du driver med boksing på fritiden og du havner i en ulykke på trening. Da er det kun IF sin ulykkesforsikring som dekker deg hvis du blir varig invalid. Det kan være 2-3 millioner kroner i forskjell det. Bare på grunn av en liten forskjell i vilkårne. Så månedspris er ikke alt.

     

  3. Ja, jeg synes det gir mening. Det eneste som fortsatt gir meg lyst til å kjøpe en ekstra innboforsikring er dette med rettshjelp. 100.000 kroner går fort om det blir snakk om rettsak, og å få doblet denne til 200.000 kroner kan være rimeligere enn å gå til anskaffelse av en egen advokatforsikring (400 kroner hos HELP som eneste tilbyder i markedet). Vil betale ca. 70 kroner måneden for ekstra innboforsikring pga medlemskap.

  4. Herr Brun skrev (22 timer siden):

    Jeg er litt usikker på om hver forsikring kun dekker «de første tapene». Det er mulig at du får dekket til sammen 1 220 000 i ditt tilfelle, hvis du har et så stort tap. Jeg tror det, men er ikke sikker. Det sol derimot er sikkert er at hvert tap vare blir dekket én gang, så om du i ditt tilfelle har f eks 800 000 i tap vil du uansett ikke få dekket mer enn dette, du får ikke dekket 500 000 av den ene forsikringen og 720 000 av den andre. 

    I stort sett alle sammenhenger er det billigere med én innboforsikring med stor forsikringssum enn to innboforsikringer som til sammen dekker like mye. Dette fordi begge forsikringsselskapene må regne hjem «de første kronene», som er de mest sannsynlige og dermed har høyest premie. I veldig veldig store forsikringsforhold kan det være annerledes (og da vil du typisk skru dekningen sammen slik at selskap A dekker de første skadene og selskap B bare dekker skader utover selskap As dekning), men i normale innboforsikringer vil du nesten alltid komme bedre ut med én forsikring enn med to. 

    Dette i uthevet skrift forstod jeg ikke helt. Kan du forklare?

  5. Er det noe poeng i å ha flere innboforsikringer?

    Si at den ene forsikringen har en makssum på 500k, og den andre har 720k. Vil du kunne få dekket skader som overstiger 720k?

    Og når det gjelder f.eks. rettshjelpsdekningen på maks 100k hver, vil man kunne få dekket rettshjelp over 100k?

  6. Reg2000 skrev (På 10.1.2024 den 9:41 PM):

    Hvorfor skulle han bry seg om det? Det stoppet ikke helten hans Putin.

    Du så hvordan det gikk sist han ikke brydde seg om grunnloven brukte alle mulige midler for å bli sittende. Selv Putin var avhengig av å endre loven for å bli sittende. Til og med i Kina som ikke en gang later som de er et demokrati måtte Xi Jinping endre loven for å bli sittende. Forskjellen er at Xi og Putin har full kontroll over den lovgivende forsamling. Trump har i verste fall kontroll over knapt halvparten.

  7. Markiii skrev (På 7.1.2024 den 7:38 PM):

    Jeg er stygt redd for at vi vil måtte holde ut mer enn bare fire år. Trumps mål er å undergrave og ødelegge demokratiet, og han vil legge til rette for at diktaturer får mer makt, og han vil drepe NATO og gjøre demokratier forsvarsløse.

    Trump kan bare sitte fire år til etter grunnloven, og det kan kun endres ved 2/3 flertall. Republikanerne vil ikke få 2/3 flertall i Kongressen så vi får heldigvis maks fire år til med Trump.

  8. tven skrev (3 timer siden):

    Er forsåvidt enig i det du skriver. Men.

    Går det dårlig med det amerikanske aksjemarkedet går det mest sannsynlig dårlig med også de andre aksjemarkedene av betydning. Når det regner på presten drypper det som kjent på..

    Nå er det snakk om mer onshoring og mindre globalisering så det vil kanskje redusere korrelansen mellom de store aksjemarkedene. På den andre siden, mindre globalisering&mer tollmurer er greiere for USA å håndtere fordi de er i større grad selvforsynt og har et stort hjemmemarked, men ikke fullt så greit for europeiske økonomier som Norge og Tyskland. Eller den største eksportøren av dem alle, Kina.

    Er det noen konkrete enkeltavgjørelser fra washington du tenker kan påvirke bare det amerikanske aksjemarkedet negativt? Og som har en realistisk sjanse for å bli innført de neste årene? Overraskelsesskatter finner du mer av i Norge eller i autokratiske land som kina.

    P/E'en er som du sier høyere på s&p500 enn i europa eller EM. Det er fordi selskapene er veldrevne og investorene er villig til å betale en premium for dem. I tillegg er det mer tech/vekst selskaper i usa som kjennetegnes av høy PE nettopp fordi utsiktene til vekst er høyere enn gamle industriselskaper i europa. Greien med tech er at det er lett skalerbart hvis man har et produkt markedet etterspør.

    Uansett, alle eggene mine er ikke i USA. Jeg eier jo eiendom og har inntekter i Norge. Over 40% av alt vi kjøper her i landet er importert fra utlandet så største risikoen min er ikke overeksponering mot USA, men overeksponering mot Norge. Derfor eier jeg ingen norske fond direkte. Men jeg valutasikrer likevel en liten del av porteføljen.

    Så oppsummert ønsker jeg å være overvektet USA utover den overvekten som allerede følger av at Msci world er vektet basert på cap size til selskapene som inngår i indeksen.

    Det blir nok til at jeg kjøper noe Kron fordi det gir diversifisering og det gir også lavere volatilitet enn bare å eie amerikanske aksjefond. Selv om forventet avkastning basert på historiske data er lavere.

    Jeg håper Kron sitt produkt stimulerer de andre aktørene i markedet til å konkurrere på pris igjen. Etter plattformavgiftene ble innført har det blitt dårligere betingelser i markedet.

    Det er et helt fair veddemål, og det er absolutt ikke et dumt veddemål. USA utgjør omlag 50% av det totale markedet, og avgjørelser fra Washington påvirker hele verdensøkonomien som du sier. Ingenting tyder på at fremveksten i teknologiselskapene skal stoppe opp. Kollapser boligmarkedet i Kina tyder alt på at USA vil få en enda sterkere posisjon i verdensmarkedet - selv om en kollaps i Kina selvsagt vil være negativt for alle.

    Skulle jeg ha veddet, ville jeg også ha hatt overvekt mot USA, men nå er det slik at fortsatt 50% av markedet er notert utenfor USA, og selv om verden er tett knyttet opp mot USA har den vist seg å være uforutsigbar og vanskelig å spå.

     

  9. tven skrev (På 23.12.2023 den 11:55 PM):

    Jeg er per i dag investert i usa

    s&p 500 Har klart overgått avkastningen til msci world i min levetid. Jeg antar dette vil fortsette da jeg ikke ser noe som endrer dette i de neste årene. Klp aksjeusa indeks koster 0,05% mer enn kron global hvis jeg husker rett. Så spørsmålet for meg blir om den 0,05% differansen er god nok for å få mer Euro/Japan/Storbritannia i porteføljen. Liker ikke disse landene på grunn av demografi utfordringer (elendige fødselsrater) - geografiutfordringer med nærhet til Russland og mangler på naturressurser som olje&gass.

    Alt dette er bedre i usa - og legg til at de er verdens største militærmakt og har verdens reservevaluta - petrodollaren med kontroll på det internasjonale banksystemet.

    Og for ikke å glemme at begge politiske partiene er hardbarka kapitalister og de innfører ikke nye lakseskatter eller formuesskatter som de sosialistiske europeerne gjør. Dont get me wrong. Elsker et tilnærmet gratis helsevesen i europa som innbygger, men som investor styrer jeg helst unna slike land.

    Så jeg er usikker på om juicen er verdt squeezen ved å bytte her. Kanskje jeg slenger inn 20% av porteføljen min i Kron. 70% av produktet er USA anyway. Så reellt sett blir porteføljen da 6% ikke-USA land. Når det er sagt er jo nesten halvparten av inntjeningen til s&p 500 selskapene i utlandet.

    God jul

    Jeg personlig er skeptisk til å legge alle eggene i en kurv. Jeg vet Japan-kollaps-sammenlikningen ikke blir helt treffende her da USA i praksis er mer som et kontinent fremfor et land og flere av selskapene opererer internasjonalt, men mye blir styrt av enkeltavgjørelser fra Washington og da kan det være sårbart.

    I tillegg kan det være at det amerikanske akjemarkedet er overpriset, men det kan også være at det vokser videre som du sier. Investerer du i hvertfall litt i andre markeder har du hvertfall flere ben å stå på.

    • Liker 1
  10. MenuM skrev (12 minutter siden):

    Tanker om å bytte fra KLP Aksjeglobal Indeks P til Kron Indeks Global nå som Kron sitt fond følger MSCI? 0,18% kostnad hos KLP mot 0,15% hos Kron.

     

     

    Det er ingen grunn til å betale mer for akkurat det samme produktet.

  11. Loko skrev (1 time siden):

    Som ung så har du nok sikkert et førstehjemslån. Hvis det i tillegg er i kombinasjon med fagforbunds avtaler så og har en av de bedre rentene så vil ikke bankene kunne gi deg noe bedre. 

     

    Ja, det er ganske spot on, men banken har varslet å heve rentene og det er mange banker som ikke har tatt en avgjørelse enda på hva de vil gjøre etter den siste hevingen fra Norges Bank. Derfor håper jeg å kanskje kunne beholde renten jeg har i dag eller maks øke den med 10-15 prosentpoeng 🙏

  12. Hei,

    Jeg hører mye snakk om at man bør prute og forhandle med banker om renter. Men min erfaring i det siste er at bankene virker lite interessert i det og er mer eller mindre likegyldig til om jeg er kunde hos dem eller ikke.

    Først forsøkte jeg å sende en melding via Finansportalen om at jeg har funnet en bedre rente en annen plass og ønsker bedre rente i min nåværende bank. Her har jeg ikke fått svar.

    Jeg har også kontaktet ulike banker for å spørre hva de kan tilby meg, de viser til kalkulatorer og prislister og at de ikke "tilbyr forhandling".

    Jeg burde i utgangspunktet være en attraktiv kunde. Jeg er ung, har god lønn, veldig god betjeningsevne og god historikk å vise til.

    Hvordan er det andre går frem for å forhandle med bankene om bedre rente?

  13. Hei,

    Jeg har nylig satt sammen en fondsportefølje som inkluderer globale indeksfond, fremvoksende markeder og small cap index.

    For å diversifisere ytterligere har jeg tenkt litt på å også investere i unoterte aksjer. Er det noen av dere som har erfaring med private equity ETF-er og eventuelt noen å anbefale? Helst så brede som mulig.

  14. Hei,

    Samboeren min opplever for tiden å være i en tvist med sitt forsikringsselskap hvor selskapet forsøker å vri seg unna ansvar for videre betalinger på hennes behandlingsforsikring.

    Nå krever forsikringsselskapet fullmakt til å innhente alle helseopplysningene de ønsker. Det jeg lurer på er hvilken hjemmel de har til å stoppe videre utbetalinger uten noen som helst god grunn før de har fått denne fullmakten?

    Hvis de kan gjøre dette når som helst når de føler for det hva er da hensikten med en helseerklæring? Samboeren min svarte helt ærlig på denne og selskapet godkjente avtalen. De hadde anledning til å stille utfyllende spørsmål før de valgte å inngå avtalen med henne og godkjenne helseerklæringen.

    Nå leter de altså etter journaltekst som deres advokater kan vri og vende på og ta ut av kontekst. Har de rett til å kreve dette?

     

  15. Hva koster premier league via T-we sitt poengsystem? Ser det koster 460 poeng, og når jeg trekker fra de inkluderte 120 poengene blir det 340 gjenstående poeng. Jeg må bekrefte at jeg binder meg til 30 dager før jeg får opp prisen for de ekstra poengene så ønsker å høre her først.

  16. Hei, jeg har akkurat kjøpt meg ny andelsbolig. Jeg er ganske teknisk grønn og lurer på om noen kan hjelpe meg med å forstå de tre TG2 jeg har fått. Er det noe av dette dere ville tatt tak i, eller kan det vente? Boligen er fra 2006

    1. Forenklet vurdering av det elektriske anlegget

    Det er foretatt en forenklet vurdering av deler av det elektriske anlegget. Vurderingen omfatter ikke funksjonstesting, eller kontroll av skjult anlegg.

    Det legges vekt på at den bygningssakkyndige ikke er elfagmann. Vurderingen er derfor begrenset til visuelle vurderinger og selgers informasjon. På

    generelt grunnlag anbefales det alltid å gjennomføre en utvidet el-kontroll.

    Forenklet vurdering:

    Er det synlig tegn til merker på plugg til varmtvannsbereder: ikke relevant.

    Er det synlig tegn på termiske skader: nei.

    Er det synlig tegn på utette kabelinnføringer i inntak og/eller sikringsskap: nei.

    Selgers opplysninger:

    Når ble det elektriske anlegget installert, eller siste gang totalt rehabilitert: byggeår

    Foreligger det eltilsynrapport fra de siste fem år: nei.

    Forekommer det at sikringer løses ut: nei.

    Har det vært brann, branntilløp eller varmgang i anlegget: nei.

    Finnes det kursfortegnelse, og er antallet sikringer i samsvar med denne: ja.

    Har det vært utført egeninnsats eller ufaglært arbeid på det elektriske anlegget: nei.

    Fungerer hvitevarer som følger boligen: ja

    Det er kun fremlagt samsvarserklæring på deler av det elektrisk arbeid/anlegg
    montert etter 1999. Ser sjekkliste dokumentasjon.
    Med bakgrunn i at det er mer enn fem år siden det har vært utført el-kontroll av
    boligen er det gjennomført en forenklet vurdering av det elektriske anlegget, uten at
    det er registrert avvik. Det legges vekt på at undersøkelsene ikke er utført av en
    elfagkyndig kontrollør/eltakstmann. På generelt grunnlag anbefales utvidet el-kontroll av kvalifisert elfagkyndig kontrollør/eltakstmann.

    2. overflater gulv

    Det registreres bomlyd i enkelte fliser, noe som indikerer redusert vedheft mellom flis
    og underlag. Utbedring bør påregnes

    3. Membran, tettesjikt og overgang til sluk.

    Tettesjiktet har en alder som tilsier at restlevetiden er usikker. Rommets

    lekkasjesikkerhet kan derfor ikke verifiseres, eventuelt bør nytt tettesjikt etableres.

    Utbedringer bør påregnes.

     

     

     

×
×
  • Opprett ny...