Gå til innhold

Aksjebloggeren

Medlemmer
  • Innlegg

    163
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Aksjebloggeren

  1. "Eksperter" vet ingenting om hvor markedet skal, det er det ingen som vet. Noen eksperter tror det skal falle, andre tror det skal stige, ingen vet hvem som har rett før det har skjedd.  Børsene er på veldig høye nivåer etter en av tidenes lengste oppturer i aksjemarkedet noensinne drevet av gjeld (Husk også at finanskrisen egentlig var en gjeldskrise og nå har det bare blitt mer gjeld siden den gang), så det ligger nok en betydelig risiko i aksjemarkedet nå. Det betyr ikke at det nødvendigivs smeller akkurat nå, det kan godt stabilisere seg og stige enda mer, men det betyr at det fort kan bli en stor smell når det først skjer fordi det ligger så vannvittig mye gjeld inne i bildet.

     

    Sier ikke dette for å skremme, men det er viktig å ta inn over seg realiteten og hvilken risiko en tar slik at man kan ta stilling til om den risikoen er levelig for deg. Selv kjøper jeg mer indeksfond nedover mens det faller (Men holder meg litt mer unna enkeltaksjer i all støyen). Her er litt hvordan jeg forholder meg til nedturer i aksjemarkedet: https://aksjebloggen.com/hvordan-jeg-forholder-meg-til-korreksjoner-og-store-borsfall

    • Liker 1
  2. En liten vesentlig forskjell fra et bemanningsbyrå og et selskap hvor en normalt er ansatt med leies ut er at kostnadene per hode er MYE mindre. Bemanningsselskapet trenger ikke store kontorlokaler og administrasjon for alle de skal leie ut. Derfor kan de ofte ha lavere marginer enn andre selskaper som ikke har utleie av arbeidskraft som hovedbekjeftigelse. I tilegg kommer det helt an på yrke, utadanning, erfaring. Tipper du ikke får ingeniører eller økonomer på 250 kr timen.

     

     

    Vi har ofte folk fra bemanningsbyråer

    En timelønn på 250 til arbeideren

    da tar "utleierne" 500 i timen

     

    Men som oftest forskjellig fra sted til sted såklart

    Vi ender som regel opp med å ansette de som er flinke på heltid og gi  50 mer i timen

     

    Dette er et stort kjent bemanningsbyrå

  3. Jeg personlig ville nok tatt ned eksponeringen mot Norge noe. Norsk aksjemarked er mikroskopisk i verdenssammenheng og særlig dette fondet som kun rommer 25 aksjer, da skal man ha en veldig god grunn til å overeksponere seg mot dette markedet. F. eks en stor tro på gode oljetider. Totaleksponeringen din mot Statoil hele 4% her (20% av superfondet er i Statoil). Som du sier, går det dårlig i norsk økonomi vil du uansett merke det på lommeboken, trenger ikke merke det ekstra godt på formuen også da.

     

    Et alternativ kan kanskje være, siden du sikkert ønsker lave kostnader her å heller fordele utover alle 3 superfondene Danmark, Norge, Sverige. Da har du fortsatt gratis fond, men fordelt over 134 aksjer i norden istedet for 25 i Norge. (Ville her hatt størst andel i det svenske fondet som inneholder desidert mest selskaper (89 i superfondet mot 25 og 20 i de to andre)

  4.  

    Takk for mange svar her, jeg tar sikte for å ha deltidsjobb som hvert år gjør at jeg kan få bruk for skattefradraget mtp. BSU.

     

    Ville det da vært en grei plan og fulle BSU hvert år, for så fordele resten 50/50 på sparekonto og det globale indeksfondet KLP aksjeglobal indeks V som jeg allerede har noe av? - Ser dette er ratet med terningkast 6 av Dine Penger blant annet.

     

    Mvh, TS.

     

    Anonymous poster hash: 53707...641

     

     

     

    Dette er ihvertfall slik jeg ville gjort det selv :)

  5. SIFO sitt referansebudsjett anslår utgifter til mat og drikke er på 2790 for en mann på min alder. Har lest at det er litt knapt på nettet med så lite penger på mat og drikke. Noen som har erfaringer med å overleve på et slikt budsjett?

     

    Jeg og samboeren lever helt fint på matbudsjett på under 4000 kr i mnd :) Spiser både godt og sunt. Har skrevet litt om hvordan vi kuttet det ned her: https://aksjebloggen.com/hvordan-kutte-dagligvareforbruket/

     

    Ellers har jeg også samlet 100 sparetips her, som du kanskje kan finne inspirasjon fra :) : https://aksjebloggen.com/sparetips-spar-mye-penger/

    • Liker 1
  6. Billige globale indeksfond, men ville samtidig ha gått gradvis inn i fond og ikke puttet alt inn på en gang nå.

     

    Sweetgirlie: Det skulle være kjent fra alle kanter at man må betale skatt av gevinst på aksjer og aksjefond. Det er ikke andre som er pliktig å informere henne, det er hun som er pliktig å undersøke i forbindelse med sine økonomiske forhold i selvangivelsen.

     

    I dag kan man bruke aksjesparekonto som gjør at man kan selge seg ut av aksjer og aksjefond uten at det utløser skatt før du tar ut mer enn innskuddet du begynte med. Altså når du begynner å ta ut gevinsten fra kontoen.

  7. Noen eksempler: DNB Global Indeks, KLP (Stort sett alle fond fra KLP er vel indeksfond), Storebrand Indeks, Alfred Berg Indeks, DNB Europa. Søk på "Indeks" eller sorter etter avgift så samler indeksfondene seg øverst med lavest avgifter.

  8. Her kommer det an på omfang og kontinuiteten om det skal regnes som en hobby eller næring. Dette er ikke klart definert, men ofte noe du kommer fram til i samråd med skatteetaten (Derfor bør spørsmålet rettes dit). Hvis det regnes som næring bør du opprette ENK og føre regnskap på inntekter og utgifter i forbindelse med disse aktivitetene. Overskuddet skatter du som lønn.

     

     

    http://www.skatteetaten.no/no/Bedrift-og-organisasjon/ny-som-naringsdrivende/Hobby-eller-naring/

  9.  

    I eksempelet med startinnskudd på 1 000 000 kr og avkastning på 10%, så kan du faktisk hvis du gjør dette på en aksjesparekonto ta ut hele innskuddet før du begynner å skatte av avkastningen. Har du 1100 000 kr etter 10% oppgang, så kan du faktisk ta ut hele 1 000 000 kr uten at du må begynne å skatte. Dermed kan du la avkastningen leve videre inne på aksjesparekontoen og trade videre. Det er først etter du har tatt ut all innskudd og du begynner å ta ut avkastningen at du begynner å skatte, og da skatter du 29,76 % (2017) av avkastningen.

     

    Skatt på aksjer:

    http://aksjebloggen.com/nyttig/aksjeord-og-utrykk-for-nybegynnere/hva-er-skatt-pa-aksjer-og-aksjefond/

    Tusen takk for svar, men jeg tenker å trade valuta. Altså kjøp og salg av valuta, det kommer jeg til å gjøre hos en ikke nordisk megler og da får jeg ikke åpnet en slik type konto. 

     

    Tusen takk for lenken du la til, fin informasjon å hente der. Fikk litt mer klarhet i hvordan jeg fyller ut skattemeldingen ang. kjøp og salg av valuta. Men vet du om det er samme skatteregler for kjøp og salg av valuta? 

     

     

     

    Jeg tør ikke helt å uttale meg angående valutatrading, da jeg ikke har nok erfaring på dette området. Her vil jeg absolutt anbefale å ta kontakt med den sikreste kilden - Skatteetaten. Da får du det svart på hvitt. Ellers er det også en idé å oppsøke noen som driver med valutatrading for å se hvordan de gjør det. F. eks Håkon Fulgass (Twitter: https://twitter.com/hfuglaas?lang=en)som driver K2 Trading (https://k2trading.net/no/)

  10. I eksempelet med startinnskudd på 1 000 000 kr og avkastning på 10%, så kan du faktisk hvis du gjør dette på en aksjesparekonto ta ut hele innskuddet før du begynner å skatte av avkastningen. Har du 1100 000 kr etter 10% oppgang, så kan du faktisk ta ut hele 1 000 000 kr uten at du må begynne å skatte. Dermed kan du la avkastningen leve videre inne på aksjesparekontoen og trade videre. Det er først etter du har tatt ut all innskudd og du begynner å ta ut avkastningen at du begynner å skatte, og da skatter du 29,76 % (2017) av avkastningen.

     

    Skatt på aksjer:

    http://aksjebloggen.com/nyttig/aksjeord-og-utrykk-for-nybegynnere/hva-er-skatt-pa-aksjer-og-aksjefond/

  11. For å si det sånn, jo tidligere du begynner med å gjøre fornuftige økonomiske valg jo større økonomisk frihet og muligheter vil du få i fremtiden. Min min mening om akkurat det å gjøre slik valg kan egentlig oppsummeres i dette innlegget: http://malbevisst.no/store-deilige-marshmallows-og-din-okonomi/

     

    Det viktigste, slik jeg ser det, er at du får mest mulig igjen for de pengene du har jobbet hardt for i form av livslykke, men da er jo også spørsmålet: Får du mer igjen for pengene ved å kjøpe noe som vil falle i verdi og som medfølger mange ny utgifter, eller vil du få mest igjen for pengene ved å investere de i noe som stiger i verdi og som gir enda større muligheter for fremtiden? Det er denne balansen en selv må finne.

     

    Jeg kan vel bare svare for hva jeg ville gjort i samme situasjon og det hadde ikke vært, enten eller. Jeg hadde benyttet noe av pengene til å glede meg selv nå, og investert resten f. eks i bolig eller aksjer for å glede meg selv enda mer i fremtiden :)

  12. Hvis du betaler alt sammen med en gang du er ferdig, så vil du ikke måtte betale en eneste krone i rente. Renter løper ikke før studiet er over nei. Så da har du jo tjent renter på dette her :)

     

    Det kan absolutt kunne lønne seg å investere det ja. Gjennomsnittlig avkastning på aksjemarkedet er ihvertfall betraktelig høyere enn renten på studielånet. Men samtidig så må du jo betale ned på lånet. Hvis du ikke liker risiko og det å ikke ha kontroll så er kanskje ikke aksjemarkedet helt plassen for deg. Selv har jeg ingenting imot litt kalkulert risiko, men ville nok i samme situasjon som deg likevel ha betalt ned hele studielånet med en gang og blitt kvitt det en gang for alle og sagt meg fornøyd med de rentene jeg hadde tjent underveis. Hadde nok vært en herlig følelse av å slippe å se en eneste regning fra lånekassen :)

  13. Skjønner ikke helt hvorfor du synes det er så overraskende. Du skatter jo kun for inntekt. De 1000 kronene du opprinnelige investerte er jo fortsatt dine penger som du gjerne skattet på da du tjente dem første gang. Du skatter for eksempel ikke av en 1000 lapp du lar ligge i lommeboken. Du skatter av inntekt, om det så er aksjeinntekt, renteinntekt eller vanlig lønn. Hadde du skulle betalt skatt av hele beløpet så hadde jo aksjene måttet stige 28 % bare for at du skal gå i null. Ikke akkurat en god investering det ;)

  14. Du skatter bare av gevinsten. Du kan også trekke fra omkostningene ved å kjøpe og selge.

     

    For å ta ditt eksempel:

     

    Du kjøper aksjer for 1000 kr og betaler 100 kr i kurtasje for å kjøpe. Når du selger dem igjen til 2000 kr så betaler du også 100 kr i kurtasje. Dermed trekkes 200 kr fra gevinsten og du betaler skatt av de resterende 800 kronene.

     

    Se også om hvordan føre inn i selvangivelsen for aksjer:

    http://aksjebloggen.com/hvordan-fore-inn-i-selvangivelsen-for-aksjer/

  15. Realisjoner av aksjer og aksjefond skal vel generelt alltid taes med i selvangivelsen uansett. Normalt vil dette være ferdig utfylt i selvangivelsen.

     

    Hvis det er et utelandsk fond og som ikke er kommet med så må du føre inn i skjemaet RF-1059. Har laget en liten guide her: (Den anbefales å fylle inn elektronisk da dette tar mye mindre tid).

    http://aksjebloggen....sen-for-aksjer/

  16. Er det noen nettmeglere som gir tilgang til gratis handeltjenesteprogrammer? Ser Nordnet har Wintrade, men de skal ha 99kr mndn for å bruke det.

     

    Netfonds sin "Software PrimeTrader" er gratis ifølge prislisten deres. Det samme gjelder Skandiabanken sin OMS Trader (online løsning).

×
×
  • Opprett ny...