Gå til innhold

MontBlanc

Medlemmer
  • Innlegg

    60
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av MontBlanc

  1. Sandormen skrev (1 time siden):

    Jøss. Peker dem ikke automatisk med finger’n mot Russland? Interessant.

    Kan det være fordi de e-tjenestene har oppdaget at Kina er en langt, langt større sosio, økonomisk, militærstrategisk og politisk trussel, enn fattige Russland?

    Spennende.

    Vel, vel, Kina er sammen med Russland og Iran nevnt i samtlige åpne offentlige trusselvurderinger. Da med sætlig vekt på tyveri av «intellektuelle verdier».

    • Liker 2
  2. Er på alle måter en skyentusiast, men dette og særlig mangelen på kommunikasjon er en særlig utfordring. Nå står det ikke noe her om størrelsen på denne aktøren, men mulig det vil variere litt fra aktør til aktør? Både med tanke på hvilke avtaler de har og prioritet.

    Forsøket på å dreie dette over på at de er del av en dugnad, blir mer et kommunikativt grep for å vri seg unna kjernen av problemet. Det er en avsporing.

    Det er åpenbart at Microsoft har kapasitetsproblemer for tiden, hva med åpenhet As-A-Service?

  3. Sitat

    – Det er et stort paradoks at Norge ikke har fått større volum på etterutdanning innen tekniske fag, sa Monica Rolfsen, professor og dekan ved NTNU, i et foredrag om teknologiledelse og digital omstilling på konferansen Industri Futurum i Oslo i januar.  

    I lys av hva Rolfsen sier, er det et enda større paradoks at HiST hadde et utmerket tilbud gjennom itfag.no, det har blitt gradvis faset ut etter sammenslåingen med NTNU.

  4. GPS er vel ett fellesnavn for slike systemer og ikke ett beskyttet navn?

    Det USA baserte GPS systemet heter NAVSTAR og er underlagt luftforsvaret deres.

    Det holder med at de kaller alle støvsugere Hoover over there

    Ser ofte at kjølemedier kalles Freon som jeg jobbet mye med, men er kun ett varemerke for DuPont

    Fellesbetegnelsen er vel GNSS

    • Liker 2
  5. Hei,

     

    Vi har en server som må flyttes til en ny serverhall. Det er snakk om en Windows 2000 server som vi bruker til telefonvarsling. Serveren har egne linjekort som er koblet mot Telenor.

     

    Vi ønsker å gå over til voice over IP, hvor vi bruker konverter mellom linjekortene og nettverk.

     

    Jeg har ikke så mye innsikt i dette, men har skjønt at man bruker noe som heter SIP Trunk til å få dette til? Hvordan kobler man til dette? Må man bruke Internettleverandøren sitt SIP Trunk? Eller har det ikke noe å si? I såfall hvordan?

     

    Takk på forhånd :)

     

    Telenor kan levere SIP-trunk, slike trunker leveres på et ethernet-grensesnitt, for eksempel via Nordic Connect.

  6. Faktum er at vi er veldig sårbare i dag. Liten EM puls i himmelen og vår infrastruktur er nede i 6mnd så si. Men det er risken vi tar med og ta elektronikk til hjelp. Det sies at 1/3 av verdens BNP i dag er takket være elektronikk og hvordan dette har effektivisert ting.

     

    Vel, det følger jo av loven (bla. Energiloven) at sårbarheten med tanke på EMP i denne typen infrastruktur skal vurderes, så må man kunne gå ut i fra det.

  7. Dessverre er det sånn at å fysisk koble styringsanlegg bort fra internett er svært komplisert, da man må lage sin egen infrastuktur mellom trafostasjoner og styringsanlegg. (lykke til med å vinne det anbudet). Og; som man så med stuxnet er heller ikke det en garanti for å unngå sabotasje.

     

     

    Nå vil jeg tro det snarere er regelen enn unntaket at man i all hovedsak benytter egen infrastruktur til styring av strømnett og i de fleste andre anlegg som man definerer som samfunnskritisk. Og i den grad man ikke gjør det, så tunneleres trafikken. Men som bla. angrep som Stuxnet har vist: man er ikke avhengig av at det er koblet til internett -i ytterste konsekvens ei heller i noe nett i det hele tatt...

    • Liker 2
×
×
  • Opprett ny...