Gå til innhold

Sanzu

Medlemmer
  • Innlegg

    109
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Sanzu

  1. Fra før har jeg gått fysikk og nanoteknologi ved NTNU. Nå er jeg nesten ferdig lege med en del forskningserfaring. Ut fra det du skriver kan jeg ikke forstå poenget med å ta fag innen fysikk. Les på egen hånd. Som forsker er det det som er greia uansett. Møter man utfordringer så tilegner en seg kunnskapen og de resursene som skal til. Det er nærmest ingen begrensninger for hva du kan forske på med en medisinutdannelse, så det bør du ikke bekymre deg så mye for. Vil du forske på noe som ikke har noe med medisin å gjøre i det hele tatt bør du selvsagt hoppe av studiet og begynne på noe som er mer relevant for deg.

     

    Nå er det lenge siden jeg gikk fysikk. Tror ikke det har kommet vesentlige endringer. De fleste fag går greit uten oppmøte, så lenge en klarer å levere innleveringene til tiden. Andre fag har mye lab og vil nærmest være umulig å få godkjent uten oppmøte. I tillegg er du selvfølgelig nødt til å møte opp til eksamen. Astrofysikk er heller ikke tingen ved NTNU som andre har nevnt over.

    • Liker 1
  2. Diaré har ingenting med prevensjon å gjøre.

     

     

    Bare husk å vask henda...

    Det er feil. Diaré og oppkast kan redusere effekt av p-piller. Det kommer selvfølgelig an på når det skjer og omfanget av dette. I dette tilfellet har det trolig ingenting å si fordi hun er på sukkerpillene.

     

    Slik står det i legehåndboken/NEL:

    • Ved oppkast eller diaré like etter inntak av pillen kan opptaket av medisinen fra tarmen bli ufullstendig, og dermed kan eggløsningen komme i gang. I slike situasjoner bør en fortsette å ta medisinen, men sikre seg ved å bruke kondom i tillegg den aktuelle måneden
    • Liker 1
  3. Det kan være flere forskjellige tilstander, så vi kommer ikke noe lenger her enn legen din. Hvor du har vært på ferie og hvor lenge du har vært der er viktig å få frem i sykehistorien, samt eventuelle vaksiner/forebyggende medisiner du har tatt. Mulige tilstander kan f.eks være Denguefeber eller Malaria.

  4. så forskjellen er at i landene som blir "ramsa opp" først får man autorisasjon uten turnus, men det betyr ikkje nødvendigvis at man får jobb og i landet under (altså som blir ramsa opp "den" andre gangen, de må ha turnus).

    .

     

     

    Ja, det er i alle fall slik jeg har forstått det. Har hørt om folk som har søkt turnusstillinger i Norge selv om de ikke må ha det, nettopp fordi de har regnet med å ikke få jobb direkte som LIS-lege. Jeg har dog også hørt om de som går rett inn i LIS-stilling (og som har blitt kritisert for manglende erfaring/kompetanse). Slike ting er åpenbart personavhengige mtp personlighet, utdanningssted og erfaring, men poenget mitt er altså å nyansere bildet noe. Integrert turnus er sikkert kjekt for noen, men er ikke en uforbeholden fordel.

     

    Ellers er holdningen min at godkjente studier i utgangspunktet skal gjøre kandidaten kvalifisert til å jobbe som lege, åpenbart. Medisinstudiene i Norge har en liten fordel mtp nettverk og undervisning i særnorske saker som trygdesystemet her, epidemiologi, antibiotikabruk osv., selv om dette er marginale emner som ikke er noe problem å sette seg inn i når en skal jobbe full tid som lege i Norge.

  5. Hei TS. Jeg har vært gjennom den samme "bekymringen" som deg. En stebror av meg fikk diagnosen og jeg kjente meg igjen i overraskende mye av det som stod i beskrivelsene av Asperger syndrom. Selv kjenner jeg og er venner med flere med Asperger, og også en del snåle folk som ikke har noen diagnose (som jeg er klar over). Folk med Asperger er like forskjellige som alle andre med tanke på intelligens, personlighet, interesser, men de har også en del fellestrekk som kjennetegner diagnosen. En trenger ikke å ha "splinter skills", områder der en er ekstremt kompetent, men ofte blir de med diagnosen kunnskapsrike innenfor områder de interesserer seg for, naturlig nok.

     

    Men tilbake til TS sitt spørsmål. Ut fra det du skriver høres det ut som du er introvert. Det er helt normalt, og ingen grunn til bekymring. En kan selvfølgelig ikke "fjerndiagnostisere" slike tilstander, og det er i følge moderne teorier et spektrum der en vil finne alle varianter på skalaen, så det er fint mulig å ha autistiske tendenser uten at det representerer noen entydig diagnose. En må derfor spørre seg hva konsekvensene av en diagnose er. Trenger en profesjonell eller økonomisk støtte for å mestre hverdagen, samt oppfølging eller terapi? I ditt tilfelle er svaret på dette mest sannsynlig nei, så i så fall blir det meningsløst med videre utredning. Du er dessuten såpass gammel at jeg har litt vanskelig for å tro at ingen har stilt spørsmålet om en autisme-spekter diagnose tidligere hvis det er hensiktsmessig å avklare...

     

    Er du fortsatt i tvil eller føler behov for en slags merkelapp som forklarer at du er som du er oppfordrer jeg deg til å ta en prat med din fastlege. En erfaren fastlege vil relativt kjapt identifisere om du har autistiske trekk som gjør det ønskelig eller meningsfullt med videre utredning.

  6. Vil påpeke et vesentlig moment. At en får autorisasjon og kan jobbe som lege uten å gå gjennom turnustjeneste i Norge betyr ikke at en får legejobber uten turnustjeneste/nybegynnerstilling. I tillegg til at å få turnusplass er en flaskehals er det stor konkurranse om LIS-stillingene. Her vil man konkurrere med mer erfarne leger med mindre en selv har hatt turnustjenesten eller jobbet i vikariater. I fremtiden blir sannsynligvis nybegynnerstillingene en del av spesialiseringen som lege, noe som ytterligere marginaliserer fordelen av å kunne slippe turnustjeneste. Nå kjenner ikke jeg den gjengse holdningen til de som ansetter turnusleger, men jeg kan se for meg at de som ikke må ha turnustjenesten blir nedprioritert til fordel for de som må gjennom turnustjenesten for å kunne spesialisere seg videre.

     

    Videre vil jeg presisere at det er en forskjell mellom å få autorisasjon som lege og å ha mulighet til å slippe turnustjenesten. Eksempelvis får alle som uteksamineres fra norske læresteder autorisasjon som lege ved endt utdannelse, men man må gjennom turnustjenesten for å kunne jobbe selvstendig som lege og for å spesialisere seg. Man må ha autorisasjon for å kunne søke turnustjeneste. Likevel er det enkelte læresteder i Europa (har ikke helt oversikt over hvilke) med integrert "turnustjeneste" der de uteksaminerte kan gå rett til å søke LIS-jobber.

     

    Håper det var oppklarende...

  7. Utfra det du skriver kan det hende det er aktuelt å utelukke tuberkulose, men det kommer jo an på hvor du har vært og hva du har gjort. Beskrivelsen du kommer med høres i alle fall ut som infeksjon i en eller annen form og det tryggeste da er å få en vurdering hos lege med blodprøver osv.

    Lymfeknuter og glandler kan hovne opp av en rekke forskjellige grunner, så det i seg selv sier lite. Lokalisasjon, størrelse, om det er ømt, varighet osv. kan gi en ide om hva det kan være snakk om sammen med tilleggsopplysning om sykehistorie forøvrig. Prinsipielt kan det være alt fra forkjølelse eller munnsår til behandlingskrevende infeksjon eller lymfom (smertefri og størrelsesøkning over lengre tid).

    • Liker 1
  8. Det er antagelig en stor og øm lymfeknute. Med mindre du har vært i nærkontakt med noen som er syke av kusma er det svært lite sannsynlig at du har fått det. Hadde jeg vært deg ville jeg uansett tatt en tur til legen så jeg kunne sjekke meg for kyssesyke osv.

    • Liker 1
  9. Ingen andre en politiet har hjemmel til å holde noen fast med tvang utenom nødverge, så ingen arbeidsgiver kan tvinge en person til å bli på jobben. Såfremt personen har vært ansatt i 2 mnd. har en vel krav på å kunne benytte egenmld. inntil 3 dager om periodene ikke er oppbrukt (inntil 8 dager i en IA-bedrift). Et alternativ er sykemelding (må ha vært ansatt i minst 4 uker, litt andre regler for de som tar ekstravakter). Dersom personen ikke har mulighet til verken sykemelding eller egenmelding kan hun selvfølgelig la være å komme på jobb, men vil antagelig ikke få betalt noe, og risikerer å miste jobben (kommer an på hvordan dette er håndtert fra arbeidstakers side).

  10. Ikke noe umoralsk å si opp i denne situasjonen. En arbeidstaker skylder ikke jobben noe for å ha blitt ansatt. Dette er helt generelt. Det er annerledes hvis konsekvensene av å slutte fører til alvorlige eller irreversible skader, f.eks hvis man som eneste kirurg på et sykehus slutter uten å ha varslet i god nok tid til å finne en avløser (dette vil dog også antakelig være ulovlig og en kan vel som lege bli kommandert til å jobbe under visse forutsetninger).

     

    Som kommunelege vil nok ikke være av den art som beskrevet over og med mindre den aktuelle personen har gitt ordet sitt på at han kom til å jobbe lenger har ikke personen gjort noe moralsk galt. Hva personens lønn er har i utgangspunktet ingenting å si. Finner man ikke en bedre kvalifisert person ved å tilby så høy lønn så er faktisk lønnen lav. :-)

  11. Det er endret til at en kun trenger det ved oppstarten av studiet. Det er kun et utvalg av paragrafer fra straffeloven som er relevante. Rusbesittelse er en av dem. Har man anmerkninger er det nok ikke umulig å komme inn, men ikke nødvendigvis plankekjøring heller... En nemnd som avgjør dette.
     

    Her er info om hvordan det er i Tr.heim:
    https://innsida.ntnu.no/wiki/-/wiki/Norsk/Politiattest-DMF

  12. Har tenkt til å kjøpe meg ny laptop. Var i utgangspunktet greit fornøyd med den gamle, men den har nå fått et problem der den skrur seg av når jeg spiller mer krevende spill... Pris er ikke så veldig viktig, så lenge prisen står i stil med kraften man får. Det viktigste for meg er at maskinen holder en stund og at den kan spille de nyeste spillene et par år frem i tid.

    Siden jeg ikke er så oppdatert på forskjellige PC-modeller håper jeg at noen kan hjelpe meg å finne en slik maskin.

     

    Fra før har jeg denne:

    Multicom Kunshan P150 15.6" Full HD LED
    - Intel HM65 Express chipset (B3 versjon)
    - 15.6" full-HD LED 1920x1080 matt skjerm uten reflekser
    - Intel Core i7-2720QM firekjernet prosessor, 2.2GHz, 6MB SmartCache
    - 16GB DDR3 SO-DIMM 1333MHz (4x4GB)
    - nVidia GeForce GTX580M 2GB GDDR5
    - INTEL SSD 320 300GB
    - 500GB SATA 7200RPM 2.5"

     

  13. Spennende! Så i realiteten kan det være en mulighet for at det går i orden:)

    Dette bør du undersøke nøye, så du ikke handler i god tro og blir skuffet.

     

    Etter hva jeg vet er bachelor/master ordningen som kommer på UiB og kanskje NTNU annerledes enn vanlig bachelor master. Studiet vil gi deg anledning til å slutte etter tre år med en bachelorgrad slik at du ev. kan søke en annen master. Det vil IKKE bli tatt opp nye studenter på masteren; altså alle studenter som går på masteren har gått bacheloren ved samme studiested og følgelig var tatt opp på medisinstudiet dette stedet.

     

    Per i dag kan man bytte innad i Norge (og muligens også fra andre nordiske land?) etter første året på medisin (man må finne en som vil ta din plass). Et spesielt unntak er mellom NTNU og UiO der man kan bytte innad etter opp til to år på studiet. Vanskelig å si hvordan dette endrer seg etterhvert som studiestedene reviderer studieplanen sin.

     

    Rådet er derfor at du bør kontakte de enkelte fakultetene i Norge for å få god, korrekt, og oppdatert informasjon.

    • Liker 2
  14. Indøk på NTNU er nok vesentlig bedre enn det ved UiA og innehar et betydelig kvalitetsstempel man ikke får andre steder i Norge.

     

    Hvis det er Indøker du vil bli bør du selvfølgelig satse på det, men du bør ikke gi opp NTNU bare fordi du ikke tror du kommer inn per dags dato. Indøkstudiet ved NTNU er basically et siv.ing studie med en del øko/ledelse fag i tillegg. Det er med andre ord ikke en enorm forskjell. Går du på et siv.ing studie ved NTNU vil du kunne ha mulighet til å ta øko/ledelse fag i tillegg uansett, dersom du er interessert og kreativ.

     

    Her er noen muligheter, gitt du velger siv.ing på NTNU:

     

    a) Meld deg opp i øko/ledelse fag som ikke er adgangsbegrensede

    b) Søk deg inn på handelshøyskolen i Trondheim neste år og ta fag der (uten å nødvendigvis ha som mål å fullføre en siv.øk grad ved siden av siv.ing studiet.

    c) Gå på en av siv.ing linjene som Indøk kan velge som hovedretning (Emil, Data, Maskin), og søk deg over på Indøk når du får alderspoeng. De fleste fagene slipper du å ta, så det er ikke umulig at du får til dette uten å tape et studieår.

    d) Søk deg inn på NTNUs Entreprenørskole etter tre år på siv.ing. Her har man mange av Indøk-fagene. Dette er en dårlig skjult diamant - kanskje den beste studieretningen på NTNU med tanke på videre karriere. Starter du ikke noe selv er du nærmest garantert en god (Indøk-type) konsulentjobb.

    http://entreprenorskolen.no/

    Lykke til, uansett hva du velger å gjøre ;)

  15. Valget her er _egentlig_ mellom bare økonomi eller ingeniørfag i tillegg.

     

    Indøk er ikke bare indøk, man går på et siv.ing studie i en av disse retningene:

    - Energi og miljø (Emil)

    - Produktutvikling og produksjon (Maskin)

    - Datateknikk og kommunikasjonsteknologi (Data)

     

    Dersom ingen av disse ingeniørretningene interesserer deg, vil jeg råde deg til å starte på NHH istedet.

     

    En fordel med Indøk sammenliknet med et rent siv.ing-studie i de nevnte retningene er at ingeniør/matte-fagene aldri blir spesielt vanskelig. Det er med andre ord ikke noe å være redd for med en 4 i R2.

     

    Begge studier og studiesteder er gode med tanke på kvalitet og studiemiljø, så i dette valget kan du nok ikke gå mye feil, uansett hvor du havner.

     

    Lykke til :)

  16. Her kommer gode nyheter for de av dere som ikke har sted å bo til studiestart. StudiebyEN som er kjent for sitt "Tak over hodet"-tilbud har nå en avtale med Scandic Lerkendal hotell.

     

    Fra 150 kr per dag kan man sove på hotellet, og man får frokost inkludert.

    http://www.adressa.no/nyheter/trondheim/article9852199.ece

    Plasseringen er ganske god, da det er 2 min gåavstand til campus Gløshaugen og Hestehagen (HHiT), 10 min til campus Øya, og buss til Dragvoll går rett forbi.

     

    :)

    • Liker 2
  17. Noen som vil hjelpe til med en eksamensoppgave i nevroogi?

     

    En 53år gammel mann (høyde 1.80m; vekt 108kg) får 4 episoder med synsforstyrrelse i

    venstre øyet. Han beskriver det som en rullegardin som gradvis faller ned. Synsforstyrrelsen

    forsvinner etter ca 1 minutt. Han røyker 20 sigarretter daglig. Bortsett fra blodtrykket som

    man måler til 164/98 finner man en normal nevrologisk undersøkelse.

    a. Hva synes du blir mest sannsynlig forklaring for synsforstyrrelsen?

     

    Synes det er litt lite opplysninger, men klart det er meningen. Et lite fokalt utfall, som rammer episodisk, tenker jeg optikusnevritt.

    På en annen side er det mange hint om pasientens risikoprofil (hypertensjon, BMI =33.3, og storrøyker) at man blir hintet om en vaskulær årsak, f.eks. TIA. Men er det ikke rart at det skal gi 4 identiske episoder?

     

    Amaurosis fugax

  18. Jeg er ny student, så har ikke hatt så mye med MFU å gjøre så langt, men det finnes sikkert flere som jobber mot karaktersystemet her også, som du sier:)

     

    Jeg bare nevner at vi ikke går rundt og irriterer oss over at det blir satt karakterer i studiet, så nye studenter kan få et inntrykk av hvordan det er i Bergen. Det kan jo selvfølgelig være at man blir mer negativ utover i studiet, men det virker ikke sånn på de eldre studentene her heller. Det finnes sikkert mange som har veldig sterke meninger mot karakterer, men da synes jeg det er merkelig at de har valgt Bergen som studiested:)

     

    Hvor studerer du?

    Studerer ved NTNU på mitt 5. studieår.

     

    Her er flere innlegg i saken:

    http://www.dagensmedisin.no/nyheter/medisinstudentene-kjempet-mot-innforing-av-karakterer/

    http://blogg.tidsskriftet.no/2013/09/16/hvorfor-bruke-ressursene-pa-karakterer/

    http://www.uniforum.uio.no/nyheter/2013/09/forsvarar-innforing-av-karakterar-pa-medisin.html

    http://www.dagensmedisin.no/nyheter/oslo-innforer-karakterer-ved-medisinstudiet/

  19. Jeg studerer i Bergen, som er eneste medisinstudiet med karakterer. Jeg tror ikke jeg har møtt noen her som ikke ønsker karakterer på studiet! Når vi en gang skal søke turnus og jobb, vil det være en stor fordel å ha noe å slå i bordet med. Alternativet blir jo at du jobber deg ihjel i alle ferier for å kunne skille deg ut i mengden.

     

    Jeg snakket nylig med en NTNU-student som ønsker seg karakterer, så tror ikke Oslo-studentene trenger å se så svart på det :) Men, det er jo fint man har flere ulike stidiemodeller, så kan man jo velge hva man vil satse på selv.

     

    For å svare deg som spurte om studiested; Jeg er utrolig fornøyd med Bergen så langt. Flere eksamener i året i stedet for den ene gigantiske eksamenen på NTNU for eksempel, det passer veldig bra for meg :) Studiemiljøet er utrolig bra, endeløst mange foreninger og sosialt for medisinstudenter her. Vi som går på de første semestrene har muligheter for klinisk erfaring gjennom akuttmedisinske arrangementer, kurs og mentorordningen med sjukehusleger, så det er ikke så preklinisk som alle skal ha det til :) Bergen er en utrolig fin by, det er jo et stort pluss :)

    Da foreslår jeg at du snakker med din hovedtillitsvalgte student (leder for MFU) Eivind Valestrand som ikke synes noe særlig om karakterer.

     

    Karakterer i seg selv trenger ikke å være så ille. Problemet er at karakterer i liten grad gjenspeiler fremtidige prestasjoner som lege. Hvis det skal ha noe for seg stiller det store krav til eksamens form og kvalitetssikring for å med god presisjon gi en rettferdig karakter.

×
×
  • Opprett ny...