Jump to content

alfabeta

Medlemmer
 • Content Count

  109
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

183 :)
 1. Vi får håpe det er litt mer tak i påtroppende. Tiden for å sitte stille i båten er over.
 2. Slike skip har vært bygd på samlebånd på Sunnmøre de siste 10 årene, på tid og budsjett, rett ut i operasjon. Men det går jo ikke i det offentlige, man må kjøre en teknokratisk anbudsprosess som velger det billigste anbudet, som selvfølgelig alle (unntatt de som jobber i offentlig sektor) skjønner betyr det dyreste sluttresultatet😂 For å sitere en bekjent som jobbet mange år i Forsvaret; den største sikkerhetstrusselen mot Norge er Forsvaret manglende evne til styre seg selv.
 3. BI-studentene i Forsvarets største forsvarsgren; Forsvarsdepartementet, har garantert en måte å sette opp en formel i Excel som beviser at hele prosjektet er svært kostnadseffektivt og bør benyttes på alle fremtidige anskaffelser...
 4. Har mye mer tro på et langtrekkende missile integrert i NASAMS ennå svi av en fantasilliard på Patriot, det har vi uansett ikke råd til.
 5. Om ikke akkurat disse, så er det dette prinsippet Sjøforsvaret trenger.Danskene bygger fregatter selv til halve prisen, Finland bygger korvetter selv til en fjerdedel av prisen. Skipsbyggernasjonen Norge har brukt en fantasilliard på dyre spanske fregatter med overdimensjonert amerikanske systemer. Som ikke er fult operative ennå og det (til nå) ikke har vært penger til å drifte fullt ut... stikkordet her er; dysfunksjonell organisasjon.
 6. Hjelper ikke med avskrekkende fly og missiler så lenge ”fienden” kan utslette alle flyene med en serie kryssermissiler der de står alle sammen, tilnærmet ubeskyttet på et lite område på Ørlandet.
 7. På samme måte som det kommer til å bli galopperende overskridelser på Evenes er det akkurat det som skjer på Ørlandet nå, men befolkningen vet ikke om det fordi ingen medier skriver om det. Stortinget gir ekstrabevilgninger i stillhet etter at de ble ført bak lyset med store skjulte kostnader for å klare å få Ørlandet til å se ut som et økonomisk bedre alternativ enn Bodø.
 8. «...de er utrolig kompliserte maskiner som krever mye vedlikehold av systemer som kystvakten ikke trenger. Noe som også går ut over tilgjengeligheten.» Dette går like mye utover tilgjengeligheten for Marines dessverre.
 9. Gjorde for morro skyld litt enkle bergeninger for en stund siden når nyheten om de ekstremt forhøyede driftskostnadene på NH90 ble offentlig kjent. Når man sammenligner åpne kilder om innkjøpspris og estimeterte driftskostnader på NH90 i Norge og sammenligning med åpne kilder på innkjøpspris og driftskostnader på UH-60 Blackhawk i Sverige og og MH-60 Seahawk i Danmark, finner man fort ut at for det NH90 har kostet og kommer til å koste de neste 30 årene i driftskostnader, er det billigere å avskrive alle NH90 maskinene som tap og kjøpe tilsvarende antall Seahawk maskiner, nok til både Marinen og Kystvakta. I tillegg kan man erstalle alle Bell 412'ene til Hæren med nye Blackhawk maskiner og drifte de. Altså, for de estimerte innkjøps og driftskostnadene til HN90 kan man kjøpe og drifte 14 Seahawk og 18 Blackhawk maskiner.
 10. Ikke gi Forsvaret lov til å kjøpe noe annet enn hyllevare, så er mange problemer løst. Da gjenstår det bare å øke budsjettandelen som faktisk går til stridene avdelinger til mer enn 30% av det totale forsvarsbudsjettet og selvfølgelig stoppe den absurde sentraliseringsmanien til Forsvarsdepartementet som kommet til belaste forsvarsbudsjettet med 30-50 komplett unødvendig milliarder før 2025 er omme.
 11. Det er samme hakket i plata, drømmen om en stor bluewater marine slik som den sterkeste gutten i klassa har sitter dypt. Så da blir det enda flere urealistiske planer som ikke tar noe hensyn til budsjetter fra den virkelige verden. Her er det bare å kjøpe dyre, komplekse systemer man ikke har budsjett til kjøpe i tilstrekkelig antall og IHVERTFALL ikke budsjett til å drifte og vedlikeholde tilstrekkelig. Men klart, det problemet får man ta på et annet budsjett, for vi har lyst på det de store gutta i utlandet har! Hva med å kjøpe noe vi faktisk trenger og har råd til?
 12. Valg av F-35 handler om mer enn bare "troskap til USA" om du sikter til politisk troskap som jeg tenker du gjør. Luftforsvaret har en lang historie med å velge amerikansk, som i starten hadde mye å gjøre med våpenhjelpen selvfølgelig. I dag er hele organisasjonen, utdanningen, eksisterende kunnskap, logistikk/vedlikehold, operasjonsmønster, taktikk, m.m. innrettet etter US Air force. Å skulle bytte fra amerikansk til svensk handler om mye mer enn politikk og kultur, som vil ha store kostnader å bytte om på i seg selv. Uansett tror jeg F-35 kommer til å være relevant mye lenger enn Gripen ene og alene på grunn av ressursene USA bruker, og kommer til å bruke, på F-35 de neste 40 årene. Det vil komme mange oppgraderinger på F-35 (som det har gjort på F-16) som ville være økonomisk umulig å implementere for Norge uten at USA hadde tatt hovedtyngden i utviklingen. Det er svært mange ulemper mer F-35, spesielt investerings- og driftskostnadene har passert smertegrensen for det Forsvaret kan håndtere allerede, men jeg tror at om man ser det i et historisk perspektiv med F-16, vil F-35 være et bedre kort å satse på enn Gripen. Det kommer nok uansett ikke til å bli noe 6. generasjons fly etter F-35 i Norge om kostnadsspiralen fortsetter.
 13. Angående F-35 så er det mye og si om de, men vi får håpe og tro at driftskostnadene vil synke når de kommer i drift i et stort antall over hele verden. De som har flydd F-35 mener de faktisk er så fantastisk mye bedre enn F-16. Håper det er rett og det er «verdt» pengene. Angående Andøya/Evenes og Bodø/Ørlandet er det en annen sak. Et pengesløseri og skandale av gigantiske dimensjoner som ingen utenom noen få spesielt interessert vet noe om. Når man tar med alle kostnadene utover selve flyttingen av infrastruktur, slik som tap av kompetanse, ansatte som må flytte og ny sivil flyplassinfrastruktur er det snakk om så mange milliarder at det lett kan sammenlignes med et helt forsvarsbudsjett!
×
×
 • Create New...