Gå til innhold

Budeia

Medlemmer
  • Innlegg

    10 376
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    1

Hjelpsomme svar

  1. Budeia's innlegg in Hva er forskjellen mellom Jehovas vitner og mormonene, og hva er likt? ble markert som svaret   
    Mormonere legger definitivt vekt på misjonering, men de sender gjerne ut unge folk og krever kanskje ikke at de skal banke på enhver dør i byen. De legger stor vekt på å se ordentlige ut.
     

     
    Det høres rart ut at det ikke skal være flerkoneri i Salt Lake City, for jeg har sett noen ganske nye dokumentarer som tok for seg nettopp dette.
     
    JV er særlig kjent for å ikke feire jul og bursdager.
    Etter et raskt nettsøk kan det se ut til at mormonere er mer åpne for slike feiringer enn JV.
    JV er også kjent for å si nei til blodoverføringer og militærtjeneste.
     
    JV har ikke egne bøker som kommer i tillegg til Bibelen, men de har instrukser fra Watchtower (Vakttårnet) å forholde seg til. "Vanlige" kristne mener at JV har sin egen bibeloversettelse på visse punkter, spesielt vers som gjelder treenigheten.
  2. Budeia's innlegg in Sosialkunnskapsoppgave - hvordan kan man bruke samfunnsfaglig metode for å avsløre brudd på menneskeretighetene? ble markert som svaret   
    Her står det at noen forskere har funnet at demonstranters menneskerettigheter ikke ble ivaretatt under og etter en demonstrasjon.
     
    http://drillordrop.com/2015/02/11/new-research-finds-the-uk-breached-human-rights-at-anti-fracking-protests/
     
    De har intervjuet noen demonstranter og konkludert med at demonstrantene hadde rett til å samles på en fredelig måte, uten å bli plaget av politi og rettsvesen.
  3. Budeia's innlegg in Herre Gud! Ditt dyre navn og ære ble markert som svaret   
    Strofe 11 virker som den vanskeligste, men prøver meg på en tolkning.
     
    Strofe 10
    Når jeg meg fra topp til fot betrakter, ingen lem på meg for god jeg akter. Var de så smukke som silke-dukke, de jo skal bukke med ydmyk' sukke og fakter.
     
    Selv om hans lemmer/kroppsdeler hadde vært så vakre som på en dukke, ville han ikke sett på dem som noe godt. For selv silkedukker må bukke. Eller kanskje at alles lemmer, både stygge og vakre, uansett skal knele ydmykt med sukk og et medfølgende kroppsspråk.
     
     
    Strofe 11
    Men, o mennesk', tør du det vel mene, at Guds navn skjer skjell og rett, alene, for prest og bonde med blotte munne ham love kunne? Nei, ingenlunde
    det ene.
     
    Kanskje sikter dette til ordet "Hvis disse menneskene ikke jublet, ville steinene rope". (Da folkemengden ropte Hosianna! da Jesus ankom Jerusalem på en eselfole.)
    P. Dass er i flere tidligere vers inne på at naturen, dyrene, de målløse menneskene, og selve himmelen allerede priser Gud. Det er derfor ikke riktig å tro at bare prest og bonde kan love Gud på en tilstrekkelig måte. Prester og bønder var vel blant de få som hadde stemmerett på den tida.
     
    Et av versene sier at havet og fiskene uansett vil prise Gud: "Før Gud sin ære skal forlise (miste), før skal hav og grummen hval Ham prise", og deretter fortsetter det med diverse fiskeslag.
     
    Om Herren mangler svenner (gutter?), se, det står titusener i himmelen og tjener. Ja titusen ganger titusen.
     
    Nei, prester og bønder som åpner sine munner er ingenlunde det eneste. I neste vers står det: Herrens navn kan ikke helliges med bare ord og nikke (nikking).
    Nei, livsførselen er også svært viktig. "Se til du lever som Guds ord krever til prikke" (punkt og prikke).
     
     
    Strofe 13
    La ditt lys for folket smukt så brenne,
    at enhver din dyd og tukt kan kjenne! Lev ei begjærlig, ei folk besværlig,
    lev from og ærlig, mot hver mann kjærlig til ende.
     
    Dette viser nok til ordet "Sett ikke ditt lys under en skjeppe". En som har et lys, setter det ikke under sengen men lar det lyse så andre mennesker kan se det.
    Så vil man bli kjent blant andre folk for sitt dydige liv, som stadig er under tukt (det motsatte kan være "utukt"). Man skal ha tukten (straffen) for øye når man lever sitt liv. Livet ble på den tida sett på med stort alvor.
    Vær ikke begjærlig, og skap ikke vanskeligheter for folk.
    Lev from (gudfryktig, som en god kristen?) og ærlig, og vær god mot din neste. Altså, handle ikke ukjærlig eller ubarmhjertig mot noen.
     
     
    Litt vanskelig å påpeke veldig mye realistisk her, men han viser til at ulike mennesker har ulik status. Han nevner blant annet treller (slaver) og geseller. Gesellene hadde vel en noe høyere status en trellene.
    Han nevner også funksjonshemmede og svake (de halte, lamme, målløse, stamme).
     
    Som de mer bedrestilte nevner han vel prester og bønder.
     
    Det blir på en måte laget et scenario der man ser for seg at alle mennesker på jorda er døde. Dette blir vel kanskje litt i overkant realistisk, for det er litt usannsynlig at absolutt alle skal bli utslettet samtidig.
    Men en kan si at det omtrent var det som skjedde under syndefloden, da visstnok kun åtte mennesker overlevde (Noa og hans familie).
     
    Han skriver en del om alderdom og død, noe som kan sies å være realistisk.
    Ellers ser jeg ikke at han skriver så mye om dagligliv, men han nevner ordet "strev". Hvordan du strever, se til at du lever som Guds ord krever til prikke. Mange arbeidere på den tida hadde svært strevsomme liv med lange arbeidsdager.
  4. Budeia's innlegg in Hjelp til oppgave i filosofi, årsak/virkning ble markert som svaret   
    Det virker som moderne fysikk forholder seg til den spesielle relatvitetsteorien. Det endret betydningen av ordet "simultanous" eller "simultan".
     
    https://no.wikipedia.org/wiki/Den_spesielle_relativitetsteorien
     
     
    Fant noe her: https://en.wikipedia.org/wiki/Causality_%28physics%29
     
    Spesielt avsnittet
  5. Budeia's innlegg in Midtøsten-konflikten ble markert som svaret   
    Det er ulike ting som FN teoretisk sett kan sette i verk.
     
    Ser nå at de allerede har både en fredsbevarende styrke, og observatører der.
     
    http://no.wikipedia.org/wiki/United_Nations_Truce_Supervision_Organization
     
    Det er til og med FNs eldste fredsbevarende operasjon, fra 1948 av.
     
    En stund var det også en fredsbevarende styrke til, nemlig UNEF I, fra 1956-67 som sikkert var i sammenheng med en krig.
     
     
    Altså, de startet der med en fredsbevarende styrke med en gang det moderne Israel ble til, og siden har det vært ekstreme konflikter og terror.
    FN gjør altså noe, iallfall på papiret. Men det spørs om de gjør eller kan gjøre noe mer, siden det vel ikke akkurat er noen fred å bevare.
    De kan vel ikke akkurat styrte en av partenes regjering, teoretisk sett kunne USA styrte enten palestinsk eller israelsk regjering. Men denne konflikten har vært i så mange år, at den ligger i kulturen.
     
    Kan kanskje ta med noe om Oslo-avtalen (Oslo-agreement) som var en opphypet sak og som de lokale der nede hater som pesten i ettertid.
    Oslo-avtalen gjør vel at det er enda vanskeligere å starte samtaler om noen ny avtale nå, og det ses kanskje som utenkelig. Men det kunne vært interessant å vite hva FNs observatører egentlig gjør der nede nå. Og hva den fredsbevarende styrken gjør. Jeg regnet meg selv for å være rimelig opplyst angående konflikten, og den fredsbevarende styrken kom som en overraskelse på meg. For på TV-programmer viser de kun de israelske soldater som går rundt i Jerusalem, og som har grensekontroller.
    Kanskje FN-soldatene i Jerusalem holder seg mest innendørs? Lol.
  6. Budeia's innlegg in Dødsfall i utlandet og retur til hjemlandet ble markert som svaret   
    http://www.aftenposten.no/okonomi/innland/Barna-arvet-gjeld-da-mor-dode-5355450.html
     
    Ifølge artikkelen er det lurt å ha et offentlig skifte, og ikke privat dersom en ellers kommer til å arve gjeld. Dersom skifteloven ikke er endret siden da. Artikkelen er fem år gammel.
     
    En gjennomgang av avdødes papirer vil vise hvilken bank vedkommende brukte, og eventuelt hvilket forsikringsselskap.
    Disse papirene vil ligge i avdødes bolig, så hvis hun ikke hadde noen bolig i Norge eller bankboks i Norge, vil papirene nok ligge i Spania.
     
    Generelt er vel ting billigere i Spania, så det vil antagelig være billigere å betale personer for å utføre det ene og det andre.
    For eksempel vil det nok være mulig å betale noen for å rydde ut av dødsboet, slik som Fretex rydder ut av dødsbo her i landet.
     
    Jeg ville nok ikke valgt å gjøre det på den måten, da får dere ikke sett tingene selv. Kommer an på hvilke grunner dere hadde til å ikke ha kontakt med henne, hvilke forventninger dere har til dødsboet, og hvilke forutsetninger dere selv har for å reise for å rydde et dødsbo.
    I Spania er det kanskje snakk om mange telefonsamtaler med folk som snakker dårlig engelsk?
    Ellers er det sikkert nordmenn i Spania som dere kan snakke med, f.eks. med presten i den norske sjømannskirken.
     
    http://www.spaniasommer.com/spaniasommer/Default.aspx?catId=210
     
    Edit: Det vil nok være mulig å få ut en selvangivelse fra Skatteetaten, og den vil gi svært mye informasjon. (Skattemyndighetene må kanskje ha beviser på at hun er gått bort før de gir ut selvangivelsen.)
  7. Budeia's innlegg in Spørsmål om tysk pronomen ble markert som svaret   
    Åja. Parentesen betyr vel at du i det første tomme rommet skal sette "mein", og i det siste tomme rommet skal sette "ihr". Du må da bestemme om den riktige formen er "mein", "meine", osv.
     
    Det heter vel "die Schwester", dermed blir det "meine". Og det heter "die Freundin", dermed blir det hunkjønn også der, "ihre". Eh.. men siden preposisjonen "mit" styrer dativ, blir det "ihrer".
     
    Dermed: "Meine Schwester geht mit ihrer Freundin zu einer Party".
     
    (Håper dette var riktig, da!)
×
×
  • Opprett ny...