Gå til innhold

Mandibula

Medlemmer
  • Innlegg

    38
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Mandibula

  1. Har vil jo gjerne kunne søke på skoler i nærheten av meg også, men også i akershus. Er det vikelig slik at de blir diskrimminert fordi mor og far er skilt? Har vi virkelig ikke kommet lengre?

    Mener du virkelig at siden mor og far er skilt, så skal sønnen din belønnes med dobbel mulighet til å søke på videregående skoler? De som har foreldre som bor sammen i Akershus får jo ikke søke i Oslo, og vice versa. Det er vel ikke noen grunn til at det skal være annerledes for din sønn fordi du ikke bor sammen med mora hans lenger?

     

    Hvis han heller vil søke på skoler i Oslo så står han jo fritt til å melde flytting i folkeregisteret dit. Vil han søke på skoler i Akershus så kan han fortsette å være registrert som boende hos mor i Akershus. Sånn sett er jo sønnen din ganske heldig, som har et sted å bo og en Oslo-adresse å oppgi til folkeregisteret, og som dermed kan velge fritt om han ønsker å gå på videregående i Oslo eller i Akershus!

  2. http://www.underdusk...563/puggepiller

    Det er en varm sommerdag i den ungarske byen Pecs. Den norske studenten «Martin» sitter og leser til eksamen som skal avlegges om noen få dager. (...) Martin ble introdusert for det sentralstimulerende medikamentet ritalin i sitt første år på medisinstudiet. Etter å ha prøvd pillene oppdaget han at han raskt kunne seile gjennom flere timer med høykonsentrert lesing. Nå er Martin snart ferdig med sitt tredje år, og han har benyttet seg av Ritalin i samtlige eksamensperioder.

    (...)

    Han kan fortelle om en utstrakt bruk av dette medikamentet blant studentene i Pecs.

    – Jeg vil tro at rundt 70 prosent av studentene her tar stoffer for å prestere bedre. Det er et stort miljø, med flere leger som gladelig skriver ut resepter. På denne måten kan man kjøpe ritalin «lovlig» på apoteket til en relativt billig penge, forteller han.

    :w00t:

    (Aldri hørt om noe slikt i Norge, forresten. For å få resept på metylfenidat, modafinil etc. her så må man vel ha en diagnose stilt av relevant spesialist, og det tipper jeg at ikke er så lett å få med mindre man faktisk har en sykdom hvor slik behandling er indikert.)

    Hvis man ikke gidder å gå gjennom enkle fag som tysk eller nynorsk på vgs-nivå, så må det være vanskelig å motivere seg til å gå gjennom et helt medisinstudium også... Det er slettes ikke sånn at alt man lærer i løpet av medisinstudiet er like spennende!

    • Liker 2
  3. Hmmm, kanskje ikke, men, det er kanskje litt bedre enn å bruke flere år på å ta opp fag og samle alderspoeng (ihht de nye ordningene er det umulig å ta opp fag og komme inn året etter hvis man ikke kommer inn rett etter vgs). Jeg snek meg forresten inn tannlege-veien ;).

    Jeg forstår at/hvorfor folk gjør det, men synes uansett det er egoistisk. Spesielt på tannlege er det vel vanskelig å "overfylle" kullene mtp at de faktisk må ha plass til alle stundentene i det praktiske (det er mer (dyrt og stort) utstyr der enn på ernæring, vil jeg tro). Det er alltids noen som slutter, dumper eller hopper over på medisin, og jeg har hørt om kullstørrelser langt nede på 20-tallet (det skal egentlig være 33/32(?) studenter på hvert kull). Den sistnevnte grunnen burde vært helt unødvendig.

     

    Som sagt, jeg forstår at det for noen frister å gjøre dette, men å anbefale det synes jeg er drøyt.

  4. Min anbefaling til alle som skal søke seg til medisin rett etter vgs er å søke på både medisin, tannlege og ernæring, da de første 3 + 1/2 semestrene er felles.

    ... eeeeeeeeeeeller man kan gi odontologi- og ernæringsstudieplassene til de som faktisk ønsker å bli henholdsvis tannlege eller ernæringsfysiolog!

     

    :roll:

     

    Kunne aldri tenkt meg å begynne på ernæring bare fordi det var det eneste jeg kom inn på.

     

    2) Den kliniske samtalen

    Var det virkelig flere enn jeg som leste* denne boken?

     

    * skummet gjennom hele boken mens jeg lå i sengen en dag og var litt syk, noterte det "viktigste" og leverte inn boken på biblioteket igjen dagen etterpå

    • Liker 1
  5. Okei, takk for informasjonen! : ) Må man ikke vente et helt år (Altså til våren) for å ta opp igjen eksamner?

    Nei, det arrangeres eksamener på høsten også, i de aller fleste fag. Det kan være at du for eksempel må ta eksamen ved en annen skole enn du går på, men det skal være gode muligheter for å ta eksamen allerede til høsten.

     

    Dersom du gjennomfører eksamen i morgen, men får en dårlig karakter, så kan du melde deg opp til privatisteksamen i faget til høsten, og dermed få en ny sjanse på eksamen. Da mister du også standpunktkarakteren din (du kan velge om du vil beholde standpunkt + eksamen eller om du vil erstatte disse to med den nye eksamenskarakteren). Så lenge du forbedrer karakterer i løpet av de tre årene du går på videregående, så beholder du førstegangsvitnemålet ditt :)

     

    Lykke til og god bedring.

  6. Er du ordentlig syk skaffer du deg legeattest nå eller imorgen.

    http://www.matnat.uio.no/studier/studieinformasjon/eksamen/sykdom.html

    Legeattester som er datert etter eksamensdatoen blir avvist.

    Ja, for en som går på videregående, så er det stor hjelp i å få vite hvordan reglene er på matnat på UiO...

     

     

    Newklear: Du kan få legeattest i dag, dersom du virkelig har behov for det. Jeg fikk det på legevakten kvelden før eksamen en gang. Legen bare skrev at jeg var syk og ikke kunne møte på eksamen "i dag, 21. mai" (dagen etterpå), men jeg slet meg gjennom eksamen som normalt likevel, da. Hvis du ikke får tak i legeattest i dag, så må du i alle fall gjøre det i morgen!

     

    Det vil vel uansett være en fordel for deg å ta eksamen hvis du i det hele tatt har mulighet til å klare det. Går det bra, så er det fint, og går det dårlig, så kan du jo uansett ta eksamen til høsten.

  7. Mandibula: Tror de filene er logger av hva som har skjedd.

    Last opp filene og lag en ny tråd i dette forumet.

    https://www.diskusjon.no/index.php?showforum=238

    Det kan jeg selvsagt gjøre, men jeg velger å prøve å undersøke litt selv først. Har blant annet avinstallert Norton nå, så vi får se... :new_woot: Har ikke verdens beste erfaring med det fra før, så jeg håper det bedrer seg nå.

     

     

    Ellers må jeg si jeg er utrolig fornøyd med PC'en, jeg har ingen problemer med den - ei heller noen forstyrrende pipelyder.

  8. Heisann folkens! Diskusjonen deres er vel strengt tatt avsluttet nå, men jeg tillater meg å bryte inn likevel...

     

    Jeg er medisinstudent, og har derfor selv tatt vaksinen mot hepatitt B. Diskusjonen her gikk på om hvor lang tid det skal ta mellom de tre dosene, så jeg har sjekket det opp både i Legehåndboka og i Norsk legemiddelhåndbok for helsepersonell 2009. I begge disse står det at andre dose gis én måned etter den første dosen, og at tredje dose gis fem måneder etter andre dose. Slik vil det altså ta seks måneder å få vaksinen. Dette gjelder uansett om man tar Engerix-B eller Twinrix, altså mot henholdsvis hep B eller mot både hep A og B.

     

    Uansett er dette ikke noe å krangle om, da det ikke er noen krise om det tar litt lengre tid før man får de påfølgende dosene. Det som i mine øyne er viktigere, er å ta en liten blodprøve en stund etter at man er ferdig med selve vaksinen, for å sjekke at man faktisk har bygget seg opp en immunitet mot hepatitt A/B.

     

     

    Til slutt vil jeg bare ønske dere kommende utvekslingselever en god søknadsprosess og reise! :)

  9. Lasted ned noen nye drivere i det siste?

    Regner med at du spør meg, så: Nei, det har jeg ikke, i alle fall som jeg kan huske. Problemet har vært sånn helt siden jeg fikk PC'en. Det skjer ikke så veldig ofte, og jeg har som sagt tenkt at det skyldtes ett spesielt program, men nå ble jeg altså usikker.

     

    Det skjer såpass sjeldent at det egentlig ikke er noe problem, men det er jo ganske plagsomt de gangene jeg feks skriver notater eller holder på med noe annet viktig, for da har det hendt at jeg har mistet opp til en halvtimes arbeid... som er mye i en travel studiehverdag :whistle:

  10. Er det noen her som har opplevd at PC'en plutselig - og tilsynelatende uten noen spesiell grunn - får bluescreen?

     

    Hos meg har det skjedd en del ganger, og jeg har hele tiden trodd at det var på grunn av ett bestemt program. Men nå skjedde det igjen, og jeg tror kanskje ikke at jeg hadde åpnet det programmet som tidligere har sett ut til å forårsake bluescreen...

     

    På feilmeldingen som kommer opp når jeg starter PC'en igjen, er det hele tiden to mapper som går igjen i beskrivelsen. Som nå nettopp:

     

    Filer som bidrar til å beskrive problemet:

    C:\Windows\Minidump\051310-23056-01.dmp

    C:\Users\brukernavn\AppData\Local\Temp\WER-62899-0.sysdata.xml

     

    Selve filnavnene varierer fra gang til gang, men det er alltid samme filtyper og i de samme mappene.

     

    Jeg har ikke så god peiling på PC'er, så da lurer jeg på om noen vet hva dette kan være/skyldes? :dontgetit:

  11. Når jeg prøver å åpne Photoshop Elements 7.0 nå, så får jeg bare opp et vindu hvor jeg må skrive inn serial number eller velge en 30-dagers trial for å komme inn i programmet... :thumbdown:

     

    Er det noen som husker om det sto en slik kode et eller annet sted i esken/på papirene som fulgte med PC'en? Eller har dere forslag til andre løsninger på dette problemet?

     

    Fullversjonen av Adobe Photoshop Elements følger jo med PC'en, så jeg synes det var litt dumt at det plutselig ikke virker nå.

  12. Jeg har brukt PC'en i snart en uke nå, og kan ikke si noe annet enn at jeg er superfornøyd ;) Foreløpig har den kanskje ikke møtt på de største utfordringene, da jeg hovedsaklig har brukt den til tekstbehandling (med bilder) og til å se film på. Ok - noe tyngre arbeid har den måttet utføre, men det har gått helt knirkefritt. Skjermen har jo fått litt refs tidligere i denne tråden, men jeg synes den er helt OK. Er fra før av vant med 1440x900 på 15,4" skjerm, men det plager meg faktisk ikke at denne PC'en har større skjerm med lavere oppløsning.

     

    Flott om alle kan laste ned CPU-Z som er et lite program som forteller hvilken hardware du har. Ta et screenshot av "Mainboard" fanen og legg det ut her. Spesielt hvis noen har en maskin som ikke piper. Da kan vi se om det er noen forskjeller. Her er mitt:

     

    *bilde*

     

    Her ser vi for eksempel at jeg har revisjon 12 av hovedkortet og bios version 1.09 (fra 2009).

     

    Flott om alle gjør dette :)

    La inn programmet, og det viste akkurat det samme som på din screenshot. PC'en min lager ingen sjenerende pipelyd(er). Ettersom jeg har brukt den i en uke, så håper jeg det forblir sånn.

  13. Jeg har kun vært på hybler og på større leiligheter på Bjølsen Studentby, ikke ettromsleilighetene på 17 m2. Bjølsen generelt har fin standard. Ettersom det er såpass nytt har det jo ikke fått sjansen til å bli særlig "slitent" ennå. Det er en del rare fargevalg her og der, men ellers er det fint :whistle:

     

    Du har rett i at 17 m2 ikke gir mye plass til armslag, men sånn er det jo ofte på studentboliger. Skal du ha større plass og ikke får bolig på Boligstiftelsen Nydalen (eller på de større ettromsleiligheten til SiO, men da kommer du lenger bort fra BI), så må du som regel betale mye mer penger eller bo i kollektiv der du må dele både kjøkken og bad med andre...

     

    Hvilken dato satte du som innflytningsdato? Tidlig på sommeren, eller, ettersom du har fått tilbud allerede?

  14. Jeg prøvde å bestille med faktura nå, men kom ikke gjennom kredittsjekken til Elkjøp :new_woot: Skjønner ikke helt hvorfor, jeg er 20 år, har større formue enn jeg har gjeld (studielån), ingen betalingsanmerkninger eller noe trøbbel med økonomien forøvrig.

     

    What to do? Er det ikke noe annet å gjøre enn å bite i det sure eplet og bestille med kort i stedet?

     

    Håper virkelig Elkjøp har PC'er nok til alle som bestiller :)

     

    Problemet med slike kredittsjekker er ofte at de sjekker inntektshistorikken din for de siste par årene også, akkurat hvor mange år skal jeg ikke si helt sikkert :p

    Det er evt Cresco eller Ikano som Elkjøp bruker som firma ved kredittsjekk, kan jo ringe en av de og høre, så får du sikkert vite grunnen til det :)

    Hehe, ja, da er jeg vel kanskje for ung... Men jeg fikk bestilt til slutt, så nå venter jeg spent på å bli stolt eier av en Packard Bell!

     

     

    Kanskje vi burde lage en samletråd for denne maskinen? :-)

  15. Jeg prøvde å bestille med faktura nå, men kom ikke gjennom kredittsjekken til Elkjøp :new_woot: Skjønner ikke helt hvorfor, jeg er 20 år, har større formue enn jeg har gjeld (studielån), ingen betalingsanmerkninger eller noe trøbbel med økonomien forøvrig.

     

    What to do? Er det ikke noe annet å gjøre enn å bite i det sure eplet og bestille med kort i stedet?

     

    Håper virkelig Elkjøp har PC'er nok til alle som bestiller :)

  16. Huff, jeg hadde egentlig bestemt meg for 5738 eller 5740 fra Acer, men nå ble det litt vanskelig her :p

     

    Misliker å velge PC kun ut fra spesifikasjoner og sånt på internett, i stedet for å se PC'en på ordentlig og kjenne litt på tastaturet og hvordan den er bygget. Tenker jeg tar en tur på Elkjøp for å se på de andre PB-modellene de har, så ser jeg vel hvor landet ligger...

     

     

    Acer Aspire 5740 med tilsvarende spesifikasjoner vil vel ligge en del høyere i pris, kanskje rundt opp mot 7000 kroner som ordinær pris?

  17. Jeg har allerede vært inne og sett over den anbefalte litteraturen. Tenkte å kjøpe Menneskekroppen og Human Biology, men ble tipset av en venninne som går 2.sem at i første omgang trengte jeg bare Menneskekroppen. Jeg har tatt anatomi og fysiologi ved Atlantis med. høyskole så jeg har 1.utg av MK. Vet du om jeg kan bruke den? Eller må jeg ha 2.utg?

    Du trenger strengt tatt bare en av dem. Jeg har nyeste utgave av begge to, men leser mest i Menneskekroppen, da den er grundigere enn Human biology. De har sine fordeler og ulemper begge to. Menneskekroppen er norsk og forklarer alt (det meste) grundig. Den står dessverre litt for mye i den i forhold til hva som kreves i første semester, så det kan være vanskelig å luke ut det du MÅ kunne og det du foreløpig slipper å bry deg om. Human biology har mange fancy figurer/illustrasjoner og er nivåmessig bedre tilpasset førstesemesternivået. Samtidig føler jeg at den noen ganger blir for omtrentlig og forklarer for enkelt/overflatisk, slik at man ikke har noe grunnlag for å forstå ting på samme måte som med Menneskekroppen.

     

    Jeg vet om flere som har eldre utgaver av både Human biology og Menneskekroppen, så jeg tror ikke det er noe problem om du bare bruker den du har fra før. Forskjellen i Menneskekroppen er vel for det meste at figurene er modernisert?

     

    Hvilket semester og hvor studerer du ? :)

    Oslo, snart 2. semester... forhåpentligvis :ph34r:

  18. Jeg er VELDIG motivert! Og føler at jeg har funnet en studieteknikk som passer meg, så jeg slipper å bruke 1.semesteret på det. Barna er i barnehage som stenger kl17, så jeg har jo 5 barnefrie dager som du sier. Håper og tror det skal gå bra, men blir jo litt ekstra spent :p Takk for tips om studiehåndboka, skal sjekke det ut ! :)

    Bra! :)

     

    Om du har lyst til å begynne å snuse litt på faginnholdet, så kan du jo titte på anbefalt litteratur allerede nå. Du trenger ikke alle bøkene som er listet opp der, men Menneskekroppen og/eller Human biology er i alle fall en koselig introduksjon til humanbiologien ;)

  19. Takk for svar! Men hvor mye undervisning er det? Er du på skolen "8-16" hver dag, og leser 3 timer etter det? Jeg får vel forberede meg på at kveldene etter at ungene sover blir brukt til lesing .. Det finnes vel flere som har barn som studerer, og hvis de klarer det så skal vel jeg klare det også! Skal i allefall ha barnevakt hele fadderuka, haha :-) gleder meg sånn til å begynne! :p

    På 1. semester i Oslo har man forelesninger stort sett fra kl. 08:30, men som regel er det bare 1-3 forelesninger pr. dag, noen ganger mer. I tillegg kommer obligatoriske PBL-møter, diverse (ikke-obligatoriske) kurs, noen få dager med praksis, statistikklab og statistikkveiledningstimer. Av dette er det bare PBL, kommunikasjonskurs og praksis du MÅ møte opp på. Ellers står du fritt til å disponere tiden selv, og med såpass beskjedent antall forelesninger bør du ha god tid til å lese om du ellers har 5 barnefrie dager i uka :) Dessuten er det én studiedag pr. uke. Se semesterhåndboka for høsten 2009 her for å se timeplanen. Begynner du til høsten vil det antageligvis være ca. akkurat likt, for de holder stort sett de samme forelesningene hvert halvår.

     

    Noen leser veldig, veldig mye, andre leser lite. 1. semester er ikke det verste semesteret slik sett, blant annet har 3. semester rykte på seg for å være ganske krevende. Men det går sikkert bra, hvis du er motivert for det :)

  20. Storken: Det å bruke feil tal som radius, kan ikkje tolkast som eleven ikkje forstår sirkelrørsler. Eg går ut i frå at han og alle dei andre som gjorde den feilen, slengte ned formelen før tala. Dermed står ... = mv^2/r på papiret, og då er det berre slurv at ein bruker omkrins i staden for radius.

    Tja, slurv eller ikke slurv, så hører det uansett inn under "Vise regneferdigheter" i Sensorveiledningen.

     

    "Beskrivelse av karakteren 2:

    Finner ”rett formel” og regner ut et svar.

     

    Beskrivelse av karakterene 3 og 4:

    Regner ut riktig svar.

    Viser noe ferdighet i å regne symbolsk.

     

    Beskrivelse av karakterene 5 og 6:

    Viser stor sikkerhet i utregningen.

    Vurderer svar, enheter, antall siffer og usikkerhet.

    Begrunner bruk av lover der dette er naturlig."

     

    Riktig svar får man ikke ved å benytte feil verdi, og bruker man omkrets som radius har man vel ikke akkurat vurdert enhetene... :p Såklart det trekker ned, det og. Men havner man på en firer og har sekser i standpunkt, så er det selvfølgelig mer enn bare akkurat dette som har gått galt.

  21. Det er vel ikke akkurat noe nytt at mange stryker eller gjør det dårlig på norskeksamen... Uten at jeg har noe statistikk å bygge den uttalelsen på. Jeg har i alle fall snakket med flere som er ett år eldre eller mer, og de mente mange i deres kull også fikk stryk. Det går ofte på det med å velge en "lett" oppgave og så misforstå noe helt grunnleggende (som feks. å ikke oppfatte og nevne ironi i en tekst). Det virker som den "lette" oppgaven som mange valgte i år var den om reklamen.

     

    Selv fikk jeg samme karakter i standpunkt og på eksamen, på oppgaven om Aasen og Knudsen.

  22. Mandibula: Trådstarter har veldig godt snitt, og er ferdig på videregående, så de tipset kom litt sent :p

    Nei, han er bare en jypling som er ferdig med det første året :p

     

    "Hei! : ) Jeg er nå ferdig med 1. året på VGS og har begynt å se på hvilke muligheter jeg har etter vidregående!"

×
×
  • Opprett ny...